Tong Kok Ghee V Pendakwa Raya

  

Download PDF Here

DALAM MAHKAMAH RAYUAN MALAYSIA (BIDANG KUASA RAYUAN) RAYUAN JENAYAH NO: P-05-209-07/2011

 

ANTARA

 

TONG KOK GHEE

 

PIHAK MERAYU

 

DAN

 

PENDAKWA RAYA … PIHAK MENENTANG

 

Dalam Mahkamah Tinggi Malaya di Pulau Pinang Perbicaraan Jenayah No. 45-17-2008

 

Di antara

 

Pendakwa Raya

 

Dan

 

Tong Kok Ghee KORAM:

 

ABDUL WAHAB BIN PATAIL, HMR ROHANA BINTI YUSUF, HMR ZAKARIA BIN SAM, HMR

 

1

 

ALASAN PENGHAKIMAN

 

[1] Pertuduhan terhadap perayu adalah seperti berikut:

 

“Bahawa kamu pada 3hb April 2007 jam lebih kurang 11.00 malam di kawasan hadapan Pasaraya TESCO, Lebuh Tunku Kudin 1, Gelugor, Georgetown, di dalam daerah Timur Laut di dalam Negeri Pulau Pinang, telah mengedarkan dadah berbahaya sejumlah berat 780.4 gram Ketamine dan dengan itu kamu telah melakukan suatu kesalahan di bawah Seksyen 39B (1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 39B(2) Akta yang sama”

 

[2] Perayu telah dibicarakan, didapati bersalah, disabitkan dan dijatuhi hukum mati.

 

[3] Di atas sabitan ini perayu merayu sekarang.

 

Kes Pendakwaan

 

[4] Pada 4.4.2007 jam lebih kurang 10.30 malam berdasarkan maklumat, C/Insp Santhanadas a/l Venugobal (SP5) mengetuai satu pasukan polis yang terdiri daripada seorang pegawai dan tujuh anggota membuat serang hendap di perkarangan Pasaraya Tesco yang terletak di Lebuh Tunku Kudin 1, Gelugor, Georgetown, Pulau Pinang. Mereka bergerak dalam dua buah kereta. Pasukan pertama diketuai oleh SP5 dan sementara pasukan kedua diketuai oleh C/Ins Rajaram.

 

[5] SP5 bersama dengan pasukannya menunggu di tepi Bangunan e-Gate yang berhampiran, manakala C/Insp Rajaram dan pasukannya

 

2

 

menunggu di tepi sebuah kondominium yang sedang dibina juga di Lebuh Kudin 2.Pada jam lebih kurang 11.00 malam, SP5 melihat sebuah kereta Proton Wira warna kelabu No. PFH 5049 yang dipandu oleh seorang lelaki telah masuk ke kawasan intipan hendap. Kereta tersebut berhenti di Lebuh Tunku Kudin 1 dekat persimpangan Lebuh Tunku Kudin 2. SP5 melihat hanya pemandu seorang diri berada di dalam kereta.

 

[6] SP5 memberi arahan kepada C/Insp Rajaram melalui telefon bimbitnya supaya pasukannya ke lokasi di mana kereta tersebut berhenti. Pada masa yang sama SP5 dan pasukannya juga berbuat sedemikian.

 

[7] Kereta SP5 bergerak dan berhenti di hadapan kereta sasaran dengan menghalang laluannya dan kereta C/Insp Rajaram dan pasukannya pula berhenti di belakang kereta tersebut.

 

[8] SP5 keluar dari keretanya dan mengetuk cermin pintu yang tertutup di sebelah pemandu serta menunjukkan kad kuasa dan memperkenalkan dirinya polis. Sambil membuka pintu kereta tersebut, SP5 memperkenalkan dirinya polis kepada pemandu sekali lagi. Pemandu kereta tersebut adalah perayu.

 

[9] SP5 melihat perayu masih duduk di tempat pemandu tetapi menggerakkan badannya ke arah tempat duduk penumpang di sebelahnya. SP5 dengan segera menarik perayu keluar dari kereta dan mematikan enjin kereta. Pada masa yang sama SP5 melihat ada satu bungkusan berada di atas tempat duduk penumpang hadapan.

 

3

 

[10] Menurut SP5 telah berlaku pergelutan kerana perayu cuba melepaskan diri semasa keluar dari kereta. Bagaimanapun perayu berjaya ditahan. SP5 membawa perayu ke arah pintu penumpang di sebelah hadapan dan SP5 membuka pintu tersebut yang tidak berkunci dan melihat bungkusan masih ada di atas tempat duduk penumpang hadapan. Beliau mengambil keluar bungkusan tersebut dan meletakkannya di atas bonet kereta, di hadapan perayu. Bungkusan tersebut ialah satu beg plastik berwarna hitam dan di dalamnya terdapat satu bungkusan plastik lain dengan perkataan “New Super Excellent” di luarnya dan di dalamnya terdapat satu bungkusan plastik lutsinar berisi serbuk putih disyaki dadah. SP5 memberitahu perayu mengenai dadah yang ditemui.

 

[11] SP5 kemudiannya memeriksa badan perayu dan menjumpai dompet mengandungi wang tunai RM40.00, lesen memandu dan kad pengenalan perayu. Beliau juga menjumpai RM2000.00 di dalam poket seluar yang dipakai oleh perayu. Kemudian SP5 menggeledah kereta dan menjumpai satu buku servis Proton di atas nama perayu di dalam glove compartment termasuk tiga telefon bimbit.

 

[12] Selepas itu, SP5 dan pasukannya membawa perayu dan kesemua barang kes yang dirampas balik ke Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK), Pulau Pinang. Dalam perjalanan balik, barang kes sentiasa dalam kawalan SP5.

 

[13] Seterusnya SP5 melakukan penandaan ke atas barang-barang dan juga menyediakan borang bongkaran, laporan polis dan dokumen

 

4

 

akuan serah menyerah. SP5 menyerahkan perayu dan semua barang kes termasuk kereta yang dirampas kepada pegawai penyiasat kes iaitu C/Insp Hasbullah Ali bin Alias (SP7) pada 4.4.2007 jam lebih kurang 3.00 pagi di pejabatnya.

 

[14] Keterangan SP5 disokong oleh D/Kpl Zulkarnain Amin b.Khamis (SP1).

 

[15] Ahli kimia Teoh Choon Ping (SP2) mengesahkan bahawa bahan jernih hablur yang dikeluarkan dari beg plastik dalam kes ini mengandungi 780.40 gram Ketamine, dadah yang disenaraikan di dalam Jadual Pertama Akta Dadah Berbahaya, 1952.

 

[16] Di akhir kes pendakwaan, hakim perbicaraan telah memutuskan suatu kes prima facie telah dibuktikan. Pembelaan dipanggil membela diri.

 

Pembelaan

 

[17] Perayu memilih untuk memberi keterangan secara bersumpah. Menurut perayu, beliau mempunyai bengkel membaiki kereta di Bukit Mertajam. Pada 27 atau 28.4.2007, pelanggannya yang dipanggil Sam telah meminta beliau membaiki keretanya yang rosak. Perayu menarik balik kereta Sam ke bengkelnya. Pembaikan mengambil masa berhari-hari dan masih belum siap dan perayu juga menunggu alat ganti dari kedai alat ganti di Butterworth.

 

5

 

[18] Sam telah menelefon perayu setiap hari bertanyakan mengenai keretanya dan meminta beliau agar cepat membaiki keretanya, tetapi perayu mengatakan bahawa enjin kereta Sam mengalami banyak kerosakan dan beliau terpaksa mengeluarkan dan membuka keseluruhan enjin.

 

[19] Pada malam kejadian, hampir jam 10.00 malam Sam telah datang ke bengkelnya dengan menaiki teksi. Sam dilihat membawa satu beg galas yang besar berbentuk empat segi dan memegang satu beg plastik jenama telefon bimbit. Sam marah sedikit kerana keretanya masih belum siap dibaiki. Sam minta perayu membaiki keretanya dengan segera kerana beliau perlukan keretanya.

 

[20] Sam hendak meminjam kereta daripada perayu pada malam itu tetapi perayu enggan memberikan keretanya kerana beliau sendiri perlu menggunakan kereta untuk hal penting dan kerana beliau hanya mempunyai sebuah kereta sahaja. Perayu bagaimanapun bersetuju menghantar Sam balik atas permintaannya kerana teksi yang dinaiki Sam telah beredar.

 

[21] Semasa perbualan di antara perayu dan Sam, kawan perayu yang dipanggil Uncle Peter (SD3) ada bersama di bengkel perayu kerana beliau ingin membelanja perayu makan. Perayu memberitahu SD3 yang beliau akan menghantar Sam dahulu dan selepas itu beliau akan menemuinya.

 

[22] Pada jam 10.00 malam, perayu menghantar Sam ke Pasaraya Tesco di Pulau Pinang dengan menggunakan keretanya Proton Wira

 

6

 

No. PFH 5049. Dalam perjalanan Sam duduk di sebelahnya dan ada membuat panggilan telefon. Perayu tidak tahu dengan siapa Sam bercakap. Apabila sampai berhampiran Pasaraya Tesco di Gelugor, Pulau Pinang, Sam meminta perayu berhenti di persimpangan masuk ke Lebuh Tunku Kudin 1 dan turun.

 

[23] Selepas Sam turun dan beredar, perayu baru perasan yang Sam telah tertinggal di dalam keretanya satu beg plastiknya. Dengan serta-merta beliau membelok ke Lebuh Kudin 1 dan memperlahankan kereta untuk mencari Sam.

 

[24] Pada masa yang sama perayu mengambil telefon bimbitnya untuk menelefon Sam mengenai bungkusannya yang tertinggal. Perayu tidak sempat melihat kandungan di dalam beg tersebut. Sambil membuat pusingan U, beliau mendengar hon kereta dari belakang dan perayu merapatkan keretanya di sebelah kiri jalan di Lebuh Tunku 1 untuk memberi laluan kepada kereta di belakangnya.

 

[25] Kemudian kereta dari belakang terus memotong keretanya dan berhenti di hadapan keretanya. Beberapa orang turun dari kereta dan menyerbu ke arahnya. Perayu terperanjat melihat keadaan begitu tetapi beliau tidak membuat apa-apa dan hanya duduk di dalam kereta yang mana enjinnya masih hidup.

 

[26] Kemudian seseorang mengetuk cermin tingkap kereta di sebelahnya dengan kuat tetapi perayu tidak dapat mendengar apa yang dicakapkan. Lelaki itu (SP5) ada menunjukkan satu kad kepadanya tetapi beliau tidak tahu kad apa. Lelaki tersebut terus membuka pintu

 

7

 

pemandu. Beliau ditarik keluar dari kereta dan baru beliau tahu lelaki tersebut adalah seorang polis. Perayu mengatakan ada berlaku sedikit pergelutan kerana beliau tidak tahu apa yang terjadi. Beliau digari. Beliau tidak sedar tentang kehadiran dadah Ketamine di dalam keretanya.

 

[27] SP5 kemudian menarik perayu ke sebelah kiri keretanya lalu membuka pintu penumpang hadapan dan mengeluarkan satu beg plastik (Exh.P19) dan bertanya beliau apa barang itu. Beliau menjawab tidak tahu kerana beg plastik dan kandungan di dalamnya ditinggalkan oleh Sam. Perayu melihat satu barang berwarna putih selepas kandungan dikeluarkan dari beg plastik. Perayu memberitahu SP5 bahawa beliau ada nombor telefon pemilik beg plastik yang dirampas tetapi polis telah merampas telefon bimbitnya. Polis juga memeriksa badannya termasuk beg galasnya. Pada masa itu, beliau ada lebih kurang RM3000.00 iaitu wang dari pelanggannya.

 

[28] Polis kemudian membawa perayu balik ke rumahnya di Taman Sejahtera Alma, Bukit Mertajam untuk membuat penggeledahan tetapi tidak ada apa-apa barang salah dijumpai. Beliau kemudian dibawa ke IPK, Pulau Pinang.

 

[29] Tong Yoon Fook (SD2), bapa kepada perayu memberi keterangan bahawa perayu adalah seorang mekanik dan mempunyai bengkelnya sendiri. SD2 mengesahkan cerita perayu bahawa pada 4.4.2007 jam kira-kira 1.30 pagi, polis ada membawa anaknya ke rumah dan menggeledah bilik tidur perayu tetapi mereka tidak menjumpai apa-apa barang salah.

 

8

 

[30] SD2 juga menceritakan bahawa pada 4.4.2007, beliau pergi ke bengkel perayu dan diberitahu oleh seorang pekerja perayu dipanggil Ah Chua bahawa ada seorang pelanggan datang ke bengkel dan menarik keluar kereta dari bengkelnya tetapi Ah Chua tidak memberitahu siapa orang tersebut.

 

[31] Tan Ken Chai atau Uncle Peter Lee (SD3) memberi keterangan, pada malam 3.4.2007 beliau datang ke bengkel perayu mengajaknya keluar makan. Sedang mereka bersembang beliau melihat Sam turun dari sebuah teksi lalu bertengkar dengan perayu. Ketika itu SD3 melihat Sam menggalas satu beg dan memegang satu beg lagi di tangan kirinya.

 

[32] Chua Chee Yen (SD4), bekas pekerja perayu memberi keterangan bahawa kereta jenis Honda Civic yang dihantar oleh Sam ke bengkel perayu untuk dibaiki telah ditarik keluar dari bengkel perayu oleh tuan punya kereta, Sam setelah perayu ditangkap oleh polis.

 

Alasan Rayuan

 

[33] Di hadapan kami perayu membangkitkan 4 isu, iaitu:

 

i. Perayu tidak punyai pengetahuan akan dadah yang ditemui di dalam kereta perayu – isu pertama;

 

ii. Sama ada perayu telah mengedar dadah tersebut – isu kedua;

 

9

 

iii. Kegagalan hakim perbicaraan menimbangkan kes pembelaan sewajarnya – isu ketiga; dan

 

iv. Tarikh penganalisaan dadah oleh ahli kimia (SP2) yang mengelirukan – isu keempat

 

Keputusan

 

[34] Isu pertama, kedua dan ketiga akan dibincangkan bersama kerana ketiga-tiganya berhubungkait yang juga melibatkan isu kawalan dan pemilikan.

 

[35] Peguambela perayu berhujah, hakim perbicaraan telah terkhilaf apabila memutuskan bahawa perayu mempunyai pengetahuan mengenai plastik hitam (P19) dan beg plastik (P20) yang mengandungi dadah tersebut. Menurutnya perayu hanya mempunyai ‘passive possession’ ke atas dadah tersebut. Sekiranya perayu mengetahui akan kehadiran dadah tersebut di tempat duduk di sebelahnya, sudah pasti perayu akan membuang dadah tersebut.

 

[36] Hakim perbicaraan telah membuat dapatan bahawa ketika ditangkap, hanya perayu seorang berada di dalam kereta No PFH 5049, tidak ada orang lain bersama perayu. Kereta tersebut didaftarkan di atas nama perayu sendiri. Dadah telah ditemui di atas tempat duduk penumpang di sebelah perayu mewujudkan situasi ‘close proximity’. Berdasarkan fakta-fakta di atas, hakim perbicaraan telah memutuskan (di m/s 24 Rekod Rayuan):

 

10

 

“Ini bermakna pada masa yang material tertuduh mempunyai kawalan ke atas kereta yang didaftarkan di atas namanya sendiri semasa membawa eksibit dadah tersebut dan ini juga bererti tertuduh mempunyai jagaan dan/atau kawalan eksklusif ke atas P19 yang mengandungi dadah ketamine tersebut.

 

Dalam kes PP v Abdul Rahman Akif [2007] 4 CLJ, 337, Mahkamah Persekutuan memutuskan:

 

1……that from the evidence adduced that the respondent was the

 

only person in the car at the material time, the drugs were hidden under the driver’s seat and the front passenger seat and PW 8’s evidence that the car was in the possession of the respondent for more than 7 months prior to his arrest, the irresistible inference to be drawn in the circumstances is that the respondent all along knew about the drugs found in the car and that there was evidence of possession of the drugs independent of section 37 (da) of the DDA.”

 

[37] Seterusnya di m/s 25 Rekod Rayuan beliau mengatakan:

 

“Dalam kes PP v Karim AB Jabar [2008] 5 CLJ 173, Mahkamah Rayuan menyatakan bahawa tertuduh yang memandu kereta seorang diri di mana salah satu daripada satu peket plastik yang mengandungi cannabis dijumpai di atas tempat duduk penumpang di hadapan kereta, ia memutuskan bahawa “The proximity of the respondent to the drugs at the front passenger seat is a fact relevant to establish actual physical possession. ”

 

Dengan berpandu kepada lunas Karim AB Jabar tersebut, keadaan yang begitu sama dalam kes ini di mana eksibit P19 juga dilihat di atas tempat duduk penumpang hadapan dalam kereta Proton Wira No. PFH 5049 di sebelah tertuduh dengan ini bermakna dadah ketamine

 

11

 

ada dalam pemilikan tertuduh dan oleh itu, s.37 (d) Akta Dadah Berbahaya 1952 terpakai mengenai elemen pemilikan

 

[38] Mengenai isu pengetahuan hakim perbicaraan telah memutuskan:

 

“Mahkamah boleh menyimpul bahawa tertuduh mempunyai pengetahuan tentang dadah tersebut oleh sebab apabila SP5 menunjukkan kad kuasanya dan memperkenalkan diri sebagai pegawai polis, tertuduh tidak terus membuka pintu kereta tetapi bergerak badannya ke sebelah kiri di mana dadah ketamine di atas tempat duduk penumpang hadapan.

 

Logik menunjukkan jika tertuduh tidak berpengetahuan tentang dadah yang berada di sisinya, beliau akan terus membuka pintu kereta dan soalan yang timbul ialah kenapa tertuduh tidak menghiraukan kehadiran SP5 dan inferens mahkamah boleh buat ialah bahawa sebenarnya tertuduh tahu menahu mengenai dadah tersebut

 

[39] Mengenai isu pengedaran hakim perbicaraan telah memutuskan seperti berikut (di m/s 27 hingga 29):

 

“Dadah yang terlibat dalam kes ini ialah sebanyak 780.4 gram ketamine dan amaun adalah begitu banyak dan tidak mungkin untuk kegunaan sendiri (personel consumption). Lihat Ong Ah Chuan v PP [1980] 1 LNS 181. Oleh sebab dadah ketamine tersebut melebihi amaun untuk kegunaan sendiri, mahkamah boleh membuat inferens bahawa tertuduh sedang membawa ia bagi tujuan pengedaran.

 

Keterangan (direct evidence) saksi-saksi pihak pendakwa menunjukkan tertuduh ditangkap semasa membawa dadah tersebut dalam keretanya dan oleh itu, s.2 Akta Dadah Berbahaya 1952

 

12

 

terpakai iaitu ‘transporting’ atau ‘carrying’. Lihat Johar Mustapha v PP [2009] 6 MLJ 593.

 

Selain daripada keterangan secara langsung, juga terdapat keterangan mengikut keadaaan (circumstantial evidence) yang begitu kukuh bagi menunjukkan perbuatan mengedar dadah ketamine yang dilakukan oleh tertuduh pada masa beliau ditangkap seperti berikut:

 

1. Dadah yang dirampas dijumpai di dalam kereta tertuduh seperti sebagaimana yang dinyatakan tadi. Tertuduh ditangkap pada waktu lewat malam iaitu pukul 11.00 malam pada 3hb April 2007 jauh dari tempat kerja dan penginapannya di Bukit Mertajam di Seberang Perai Tengah;

 

2. Tertuduh didapati hanya seorang diri di dalam keretanya pada masa kejadian dan tidak ada orang lain bersama dengannya;

 

3. Apakah tujuan tertuduh memberhentikan keretanya di tepi jalan di Lebuh Tunku Kudin 1 pada kelewatan malam itu dan mahkamah boleh membuat inferens bahawa beliau sedang menunggu di situ bertujuan menguruskan transaksi pengedaran dadah;

 

4. Tidak ada apa-apa alasan yang munasabah bagi tertuduh membawa wang tunai campur-campuran sebanyak RM2000.00 lebih dalam poket seluarnya, wang yang begitu banyak bersama dengannya pada lewat malam itu.

 

Jika jumlah wang RM2000.00 itu adalah hasil daripada perniagaannya yang halal dan sebagainya, tertuduh sebagai seorang yang waras dan munasabah sepatutnya mempunyai cukup masa sepanjang siang hari pada 3hb April 2007 untuk menyimpannya di dalam bank atau rumahnya dan tidak perlu membawa amaun wang tunai yang begitu banyak dengan mengambil risiko dirompak pada begitu lewat malam itu;

 

13

 

6. Perjalanan ulang-alik dengan motokar di antara Bukit Mertajam (mainland) dan Pulau Pinang memakan masa lebih kurang 1 jam atau lebih sedikit tidak lagi mengambil kira perbelanjaan minyak kereta. Melainkan terdapat alasan yang paling munasabah, seseorang yang memandu kereta sendiri tidak akan menyeberangi jambatan Pulau Pinang semata-mata untuk datang ke kawasan Pasar raya Tesco sahaja. ”

 

[40] Mengenai kehadiran watak Sam bersama perayu hakim perbicaraan telah menyimpulkan seperti berikut:

 

“SP5 memberi keterangan bahawa pada 3hb April 2007, jam lebih kurang 11.00 malam beliau dan anggota pasukannya dari tempat serangan hendap memerhatikan tertuduh memandu kereta seorang diri di tempat kejadian tanpa membawa penumpang pada sebelah malam tersebut, maka soal ‘Sam’ yang dikatakan duduk di sebelah tertuduh ketika itu dan kemudian turun dari kereta adalah tidak benar. ”

 

[41] Selepas mendengar dan melihat saksi pendakwaan dan juga pembelaan, hakim perbicaraan telah membuat dapatan fakta seperti berikut:

 

“Mahkamah tidak ada apa-apa alasan untuk meragui kebolehpercayaan saksi-saksi pihak pendakwa khasnya SP5. Tidak timbul apa-apa keterangan bahawa SP5 atau mana-mana ahli pasukan serbuannya mempunyai muslihat untuk menangkap tertuduh.”

 

14

 

[42] Kami sebagai hakim rayuan tidak berhak mempertikaikan dapatan fakta ini kerana hakim perbicaraan mempunyai kelebihan dalam menganalisa kewibawaan (credibility) saksi-saksi yang memberi keterangan.

 

[43] Kami juga berpendapat pembelaan perayu mengenai watak dan peranan Sam hanya pertama kali ditimbulkan semasa saksi pendakwaan disoalbalas oleh peguam perayu dan bukannya seawal mungkin (at the earliest possible opportunity) selepas beliau ditangkap: Alcontara al Ambross Anthony v PP [1996] 1 CLJ 705. Pertuduhan terhadap perayu begitu berat yang boleh membawa hukuman mati. Sekiranya watak Sam benar wujud, sudah pasti perayu akan memberitahu pihak polis akan peranan Sam ini ketika ditangkap dan tidak menunggu sehingga hari perbicaraan baru hendak menzahirkan watak dan peranan Sam ini. Dengan itu, kami bersetuju dengan dapatan hakim perbicaraan bahawa watak dan peranan Sam ini adalah rekaan perayu semata-mata.

 

[44] Mengenai saksi SD3 yang dikatakan melihat Sam di bengkel perayu pada malam kejadian, kami dapati kewujudan saksi ini juga pertama kali dizahirkan diperingkat kes pembelaan. Tiada keterangan bahawa kewujudan saksi SD3 diajukan kepada mana-mana saksi pendakwaan terutamanya SP5 (pegawai penangkap) dan SP7 (pegawai siasatan). Tidak juga terdapat sebarang keterangan bahawa kewujudan saksi SD3 ini telah dimaklumkan kepada pihak polis pada bila-bila masa sebelum perbicaraan. Untuk ini kami merujuk kepada kes Teng Howe Sing v. PP [2009] 3 MLJ 46 di mana Mahkamah Persekutuan memutuskan:

 

15

 

“[30] With regard to the above contention of the appellant it is our judgment that it is misconceived. By commenting on the failure of the appellant to provide all relevant information regarding ‘Ho Seng’ to the police at the time of his arrest or when his cautioned statement (D2) was recorded five days after his arrest does not mean that the learned trial judge had imposed on the appellant a duty to speak/disclose them in his cautioned statement nor did he draw any adverse inference against the appellant. The learned trial judge’s comments on the late disclosure of the real identity of ‘Ho Seng’ at the defence stage merely goes to show the weight that the court attached to the appellant’s defence which is permitted by the law. On this point we would like to refer to the case of Public Prosecutor v. Badrulsham bin Baharom [1988] 2 MLJ 585, wherein Lim Beng Choon J at p 591 said that:

 

… So we are left with nothing more than the bare oral assertion of the accused that it was Noor Azlan who asked him to collect the bag on behalf of the former and that the accused himself had no knowledge of the contents of P3. If that be the case, one would hardly imagine that he would not have told either PW3 or PW5 at the railway station at Alor Setar at the time of his arrest that P3 belonged to Noor Azlan instead of saying that there was nothing in P3.

 

[31] In Badrulsham’s case, the court was of the view that the failure of the accused to inform the raiding officers that the white plastic bag belonged to Noor Azlan at the time of his arrest and only revealing this information during the interrogation two hours after his arrest, goes some way to support the case for the prosecution.

 

[32] Applying the principle in Badrulsham’s case to the facts of the instant case, the learned trial judge was correct to conclude that the appellant had two opportunities to provide information about ‘Ho Seng’,

 

16

 

ie at the time of his arrest and five days later during recording of his cautioned statement but he failed to do so. We are therefore of the view that in the circumstances, the appellant’s failure to provide relevant information about a ‘Ho Seng’ for the police to carry out a thorough investigation into the probability of his defence, entitled the learned trial judge to disbelieve him. ”

 

Isu keempat

 

[45] SP 2, iaitu Ahli Kimia dalam keterangannya menyatakan bahawa:

 

i. telah menerima barang kes dadah dari pegawai siasatan pada 5.4.2007;

 

ii. telah memulakan analisa pada 3.10.2007; dan

 

iii. mengembalikan barang kes tersebut pada SP7 pada 30.7.2007.

 

[46] Peguam perayu berhujah, keterangan SP2 menunjukkan beliau telah memulangkan barang kes sebelum ia di analisa. Keterangan ini tidak diperbetulkan pada bila-bila masa oleh SP2 sehingga pihak pendakwaan menutup kes mereka. Justeru itu, rantaian keterangan kes pihak pendakwaan berhubung dadah yang telah dianalisa telah terputus. Walaupun hakim perbicaraan ada menyentuh isu ini dalam penghakimannya (di m/s 17 dan 18 Rekod Rayuan), bagaimanapun hakim perbicaraan gagal membuat sebarang dapatan fakta mengenai isu ini. Ini merupakan satu salaharah (misdirection).

 

17

 

[47] Kami percaya kekeliruan mengenai tarikh-tarikh ini adalah kesilapan yang tidak disengajakan oleh SP2. Adalah tidak mungkin beliau menganalisa dadah tersebut pada 3.10.2007 kerana tarikh laporan kimia (P3) ialah 13.07.2007 dan dadah tersebut telah pun dipulangkan semula kepada SP7 pada 30.7.2007. Ini bermakna barang kes dadah tersebut telah dianalisa sebelum 13.07.2007. Kami menganggap SP2 telah tersilap cakap di dalam Mahkamah mengenai tarikh 3.10.2007. Malah peguam bela sendiripun tidak ada menyoalbalas SP2 mengenai perkara ini. SP2 sudah tentu telah melakukan analisa ke atas dadah tersebut sebelum tarikh beliau menyerahkan kembali dadah tersebut kepada SP7 pada 30.7.2007

 

[48] Dari pembacaan nota keterangan perbicaraan, kami berpuas hati bahawa peguambela perayu semasa perbicaraan di Mahkamah Tinggi telah tidak menyoalbalas SP2 mengenai kekeliruan tarikh yang dibangkitkan. Dalam perkara ini, kami merujuk kepada kes Timhar Jimdani Ong & Anor v. PP [2010] 3 CLJ 938 di mana Mahkamah Rayuan telah memutuskan (di mukasurat 951):

 

“[17] Another matter that arose out of this issue is the fact that Insp.

 

Willie was not cross-examined on the said omissions in his police report. This matter had been correctly addressed by the learned trial judge who said this in his judgment:

 

If the defence had serious objections to the impugned evidence of Inspector Willie the omission should have been brought to his attention while he has still in the witness box. It is against the principle of fair play to attack the evidence of a witness during submissions when the witness no longer has the opportunity to defend his evidence.

 

18

 

[18] It is trite that if the defence had any misgiving on the authenticity or suspicious nature of any narration of the evidence by the prosecution’s witness, then that witness should have been cross-examined on that disputed fact so that an explanation can be given to be properly assessed by the trial court. More so here when the defence is now submitting that the evidence given by the prosecution had been fabricated and not supported by the police report. To merely advert to the omission to details in the police report at the submission stage would amount to springing a surprise on the prosecution. Essential justice requires that the defence should be put during the cross-examination of any witness that part of the evidence which is disputed. An early exposition of the defence, even at the prosecution’s stage has become an essential feature in the adversarial system of criminal trial in the common law jurisdictions.

 

[19] This principle was explained in the case of AEG Carapiet v. AY Derderiam AIR 1961 Cal. 359, cited with approval here at home, in PP v. Dato’ Seri Anwar Ibrahim (No. 3) [1999] 2 CLJ 215 High Court from this passage:

 

It is wrong to think that this is merely a technical rule of evidence. It is a rule of essential justice. It serves to prevent surprise at trial and miscarriage of justice, because it gives notice to the other side of the actual case that is going to be made when the turn of the party on whose behalf the cross examination is being made comes to give and lead evidence by producing witnesses. It has been stated on high authority of the House of Lords that this much a counsel is bound to do during cross examination that he must put to each of his opponents witnesses in turn, so much of his own case as concerns that particular witness or in which that witness had any share.

 

19

 

It is therefore of no surprise that the learned trial judge rejected this submission of fabrication of evidence when His Lordship made the following conclusion:

 

While it is true that the defence has no duty to supplement any infirmity in the prosecution case it is also true in my view that if the defence wishes the court to reject the evidence of a particular witness on the ground that his evidence is a fabrication due to an omission in his previous statement the witness must at least be confronted with such omission while he was still in the witness box. ”

 

[49] Kami juga berpuas hati bahawa rantaian keterangan pergerakan barang kes ini dari mula ditemui sehingga dihantar ke Jabatan Kimia dan seterusnya dikemukakan di Mahkamah, tidak terputus.

 

[50] SP5 (pegawai penangkap), SP7 (pegawai penyiasat) dan SP2 (ahli kimia) telah mengecam barang kes tersebut dari mula ditemui sehingga dikemukakan di Mahkamah.

 

[51] Kami juga mengambil maklum bahawa SP2 adalah saksi bebas dan tidak mempunyai sebarang kepentingan peribadi dari keputusan kes ini. Kami berpendapat kesilapan mengenai tarikh ini adalah tidak disengajakan dan terlepas pandang.

 

Kesimpulan

 

[52] Kami berpuas hati bahawa keputusan hakim perbicaraan adalah betul di mana beliau telah membuat pertimbangan yang sewajarnya ke atas kes pembelaan. Kami tidak mempunyai sebab untuk mengganggu

 

20

 

keputusan hakim perbicaraan. Dengan ini kami sebulat suara menolak rayuan pihak perayu. Sabitan dan hukuman hakim perbicaraan dikekalkan.

 

ZAKARIA BIN SAM Hakim

 

Mahkamah Rayuan Malaysia

 

Tarikh: 18 September 2014

 

MEWAKILI PERAYU:

 

Encik Mohd Firuz Jaffril (Tetuan Firuz Jaffril & Zarina)

 

MEWAKILI RESPONDEN:

 

Puan Aslinda Ahad Timbalan Pendakwaraya Jabatan Peguam Negara

 

21

PDF Source: http://www.kehakiman.gov.my