Pendakwa Raya V Yeu Ing Shing

  

Download PDF Here

DALAM MAHKAMAH RAYUAN MALAYSIA RAYUAN JENAYAH NO: P-05-340-2010

 

Antara

 

PENDAKWA RAYA …. PERAYU

 

Dan

 

YEU ING SHING …. RESPONDEN

 

(DALAM MAHKAMAH TINGGI DI PULAU PINANG NO. KES: 45-21-2007 & 45-28-2007

 

Antara

 

PENDAKWA RAYA lawan

 

1. YEU ING SHING

 

2. LEE WUI BENG)

 

KORAM:

 

ABDUL MALIK BIN ISHAK, HMR AZAHAR BIN MOHAMED, HMR MOHD. ZAWAWI BIN SALLEH, HMR

 

– 1 –

 

PENGHAKIMAN MAHKAMAH

 

Pendahuluan

 

[1] Di hadapan Mahkamah Tinggi Pulau Pinang, Responden telah dibicarakan secara bersama dengan seorang bernama Lee Wui Beng (“OKT2”) dengan satu pertuduhan melakukan kesalahan bunuh yang boleh dihukum di bawah seksyen 302 Kanun Kesiksaan (“KK”), dibaca dengan seksyen 34 KK yang sama. Di akhir kes pendakwaan, hakim bicara telah memutuskan bahawa pihak pendakwaan telah gagal membuktikan satu kes prima facie terhadap OKT2. Oleh itu, OKT2 telah dilepas dan dibebaskan. Manakala Responden pula telah dipanggil membela diri atas satu pertuduhan pindaan di bawah seksyen 304(a) KK.

 

[2] Pertuduhan pindaan telah dibaca dan diterangkan kepada Responden. Responden telah mengaku bersalah terhadap pertuduhan pindaan tersebut dan dihukum penjara selama 15 tahun yang berkuatkuasa dari tarikh beliau ditangkap.

 

[3] Terkilan dengan keputusan hakim bicara yang telah meminda pertuduhan, Pendakwa Raya telah membuat rayuan ke Mahkamah ini terhadap keputusan tersebut.

 

– 2 –

 

[4] Kami telah mendengar rayuan ini pada 14.1.2013. Pada akhir pendengaran, kami dengan sebulat suara memutuskan bahawa rayuan Pendakwa Raya adalah tidak bermerit dan dengan demikian ditolak. Sabitan hakim bicara terhadap Responden atas pertuduhan pindaan dan hukuman yang dijatuhkan disah dan dikekalkan.

 

[5] Kini kami memberikan alasan terperinci keputusan kami. Fakta Kes

 

[6] Fakta kes telah dinyatakan oleh hakim bicara secara terperinci dalam penghakiman beliau di muka surat 20 – 26 Rekod Rayuan. Kami tidak bercadang untuk meluahkannya kembali di sini. Bagi tujuan rayuan ini, adalah memadai sekiranya kami nyatakan fakta-fakta yang relevan dengan isu-isu yang dibangkitkan oleh timbalan pendakwa raya terpelajar seperti berikut:-

 

(a) Loh Zhi Peng (“simati”) pada tarikh kejadian berumur 14 tahun dan adalah adik kepada tuan punya beberapa premis permainan video (SP3).

 

– 3 –

 

(b) Pada 1.10.2006, antara jam 12 tengah malam hingga 3 pagi, Goh Ee Keong (SP5) dan simati, dengan menaiki sebuah kereta Perodua Kelisa No. PGD 5308, telah pergi membuat kutipan wang hasil perniagaan permainan-permainan video SP 3 di lima (5) lokasi yang berbeza di sekitar Georgetown. Lokasi kutipan terakhir ialah di suatu tempat bernama “Wembley”. Ketika mereka berada di situ, dengan tiba-tiba datang sebuah kereta Proton Gen2 berwarna kelabu No: WMH 4555 dan melanggar pintu sebelah kanan kereta Perodua Kelisa yang dipandu oleh SP 5. Selepas itu, kereta Proton Gen2 tersebut terus meninggalkan tempat tersebut.

 

(c) SP5 telah mengejar kereta Gen2 tersebut dan berjaya memintasnya. Apabila kedua-dua kereta tersebut berhenti, SP5 melihat terdapat dua (2) orang lelaki Cina di dalam kereta Gen2 tersebut. SP5 telah berkata dalam dialek Hokkien kepada Responden: “Kamu langgar kereta saya, kamu mesti bayar gantirugi sebab ini kereta boss saya”. Responden

 

– 4 –

 

menjawab: “Kamu turun kereta baru boleh saya lihat macam mana saya boleh pampas kamu.”.

 

(d) SP5 keluar dari keretanya untuk berbincang mengenai gantirugi pelanggaran tersebut manakala simati pula disuruh oleh SP5 untuk duduk di dalam kereta. Tiba-tiba seorang penumpang kereta Gen2 dikatakan telah keluar dari kereta dan meletakkan sebilah parang sepanjang 1 kaki di leher SP5 sambil berkata: “Ini rompakan” dalam dialek Hokkien. Penumpang ini memakai “winter stoking” di mukanya. Pada ketika ini, Responden masih berada di dalam kereta Gen2 tersebut.

 

(e) Kemudiannya, simati telah diarahkan untuk membuka pintu kereta Perodua Kelisa. Apabila simati enggan membuka pintu kereta, cermin tingkap kereta Perodua Kelisa telah dipecahkan dan simati dipaksa untuk menyerahkan semua duit dan telefon. Akur dengan arahan tersebut, simati telah menyerahkan beg silang yang mengandungi duit kepada penumpang yang

 

– 5 –

 

memakai “winter stoking” tersebut. Beg silang tersebut itu kemudiannya diambil oleh Responden.

 

(f) Seterusnya, SP5 diarahkan untuk masuk ke belakang kereta Perodua Kelisa. SP5 enggan berbuat demikian dan menendang kaki penumpang yang memakai “winter stoking” tersebut. Penumpang itu telah menghayun parang kepada SP5. SP5 menepis hayunan parang itu. Akibatnya, ibu jari dan jari telunjuknya terkena parang serta terpotong.

 

(g) Apabila melihat SP5 ditetak, simati telah keluar dari kereta Perodua Kelisa untuk membantu SP5 dan cuba menahan penumpang tersebut. Pada ketika itulah Responden dikatakan telah bertindak keluar dari kereta Proton Gen2 dan datang kearah simati dan menikam simati sebanyak 2 kali di bahagian dada dan perut. Selepas simati ditikam, kedua-dua Responden dan penumpang kereta itu telah melarikan diri dengan masing-masing memandu kereta Gen2 dan kereta Perodua Kelisa yang sebelumnya dipandu oleh SP5.

 

– 6 –

 

(h) Simati telah dibawa ke hospital di mana beliau menghembuskan nafas terakhirnya. Hasil bedah siasat mendapati punca kematian simati ialah “stab wound to the left side of chest”.

 

Keputusan Hakim Bicara

 

[7] Selepas meneliti dan menganalisis secara maksimum kesemua keterangan yang dikemukakan oleh pihak pendakwaan, hakim bicara telah memutuskan bahawa pihak pendakwaan telah gagal membuktikan satu kes prima facie bagi kesalahan bunuh yang boleh dihukum di bawah seksyen 302 KK tetapi hanya berjaya membuktikan satu kes prima facie bagi kesalahan yang boleh dihukum di bawah seksyen 304 (a) KK.

 

Rayuan

 

[8] Di hadapan kami, timbalan pendakwa raya terpelajar telah mengemukakan dua (2) alasan utama bagi mencabar keputusan yang dibuat oleh hakim bicara, seperti berikut:-

 

(a) sama ada Perayu telah berjaya membuktikan kesemua intipati yang diperlukan bagi membuktikan satu kesalahan bunuh yang boleh dihukum di bawah

 

– 7 –

 

seksyen 302 KK walaupun terdapat percanggahan-percanggahan tertentu dalam keterangan SP5; dan

 

(b) sama ada berdasarkan keterangan yang dikemukakan oleh pihak pendakwaan, sebenarnya wujud elemen pergaduhan mengejut (“sudden fight”) seperti yang diperuntukkan oleh pengecualian 4 kepada seksyen 300 KK.

 

Alasan (a)

 

[9] Menurut timbalan pendakwa raya terpelajar, pihak pendakwaan telah berjaya membuktikan kesemua intipati yang ditetapkan oleh undang-undang bagi membuktikan kesalahan bunuh yang boleh dihukum di bawah seksyen 302 KK. Pembuktian intipati-intipati tersebut boleh diringkaskan seperti berikut:-

 

(i) Loh Zhi Peng telah meninggal dunia

 

Kematian Loh Zhi Peng (simati) tidak dipertikai oleh pihak-pihak. Pengecaman jasad simati dibuat oleh abangnya (SP3) di Hospital Pulau Pinang.

 

– 8 –

 

(ii) Loh Zhi Peng (simati) meninggal dunia akibat dari kecederaan yang dialaminya

 

Dr Bhupinder Singh (SP9) mengesahkan bahawa punca kematian simati ialah “stab wound to the left side of the chest”.

 

(iii) Kematian simati diakibatkan oleh perbuatan Responden;

 

(iv) Perbuatan yang menyebabkan kematian itu dilakukan dengan mens rea seperti yang ditafsirkan di bawah seksyen 300(a), (b), (c) dan (d)

 

iaitu –

 

(a) Niat hendak menyebabkan kematian;

 

(b) Niat hendak menyebabkan sesuatu bencana tubuh yang mana Responden mengetahui mungkin menyebabkan kematian orang yang dikenakan bencana itu;

 

(c) Niat untuk menyebabkan bencana tubuh kepada seseorang, dan bencana tubuh yang dimaksud hendak dikenakan itu adalah

 

– 9 –

 

cukup, pada lazimnya, bagi menyebabkan kematian; atau

 

(d) Sekiranya Responden ketahui bahawa perbuatannya itu adalah sebegitu sekali berbahaya hingga mungkin sekali menyebabkan kematian, atau sesuatu bencana tubuh yang mungkin menyebabkan kematian, dan ia melakukan perbuatan itu dengan tiada apa-apa sebab bagi mendatangkan bahaya menyebabkan kematian, atau bencana sebagaimana tersebut itu.

 

Intipati-intipati ini telah dibuktikan melalui keterangan langsung (“direct evidence”) saksi mata tunggal (SP5) yang menunjukkan bahawa Responden telah menikam simati. Keterangan SP5 disokong oleh keterangan SP13 yang menyatakan bahawa Responden telah memberitahunya tentang kejadian merompak dan menikam simati selepas kejadian.

 

– 10 –

 

Mens rea Responden boleh dibuat inferen daripada kecederaan yang dialami oleh simati dan senjata yang digunakan. Mengikut keterangan SP9, kecederaan yang dialami oleh simati adalah akibat tikaman yang menembusi jantung dan abdomen dan mengakibatkan luka dalaman yang serius. Senjata yang digunakan untuk menikam bahagian dada dan perut simati pula ialah suatu senjata tajam seperti pisau. SP9 menyatakan di muka surat 92, Rekod Rayuan Jilid I: “In my opinion, the possible weapon used especially for the trauma as per item 2, 3 – could be a sharp pointed instrument e.g knife with long blade”.

 

[11] Berdasarkan keterangan di atas, timbalan pendakwa raya terpelajar berhujah bahawa pihak pendakwaan telah berjaya membuktikan satu kesalahan bunuh yang tergolong di bawah cabang (c) seksyen 300 KK. Walaupun kejadian bermula dengan pelanggaran kereta, namun ia telah bertukar menjadi rompakan bersenjata di mana simati telah ditikam oleh Responden. (Lihat

 

– 11 –

 

kes-kes PP v Sanin bin Othman [2011] 1 CLJ 626 dan Tan Cheow Bock v PP [1991] 3 MLJ 404).

 

[12] Di akhir hujah beliau, timbalan pendakwa raya menggesa Mahkamah ini supaya mengenepikan perintah hakim bicara yang meminda pertuduhan dan memerintahkan Responden dipanggil membela diri atas pertuduhan asal.

 

Keputusan Mahkamah Ini

 

[13] Dengan hormat, kami tidak bersetuju dengan hujah timbalan pendakwa raya terpelajar. Adalah tidak dipertikaikan bahawa SP5 ialah satu-satunya saksi mata yang melihat apa yang berlaku di tempat kejadian. Justeru, SP5 adalah saksi penting kepada pihak pendakwaan. Tidak syak lagi berjaya atau tidaknya kes pendakwaan adalah sangat bergantung kepada saksi ini. Adalah menjadi undang-undang mantap bahawa sabitan boleh dibuat berdasarkan keterangan saksi tunggal (“a single witness”). Proposisi undang-undang mengenai perkara ini telah dinyatakan dalam kes Balachandran v Public Prosecutor [2005] 2 MLJ 301, apabila Mahkamah Persekutuan merujuk dengan persetujuan keputusan kes Vadivelu Thevar v State of Madras AIR 1957 SC 614 di muka surat 618 – 619 yang menyatakan seperti berikut:-

 

– 12 –

 

“On a consideration of the relevant authorities and the provisions of the Indian Evidence Act, the following propositions may be safely stated as firmly established:

 

(1) As a general rule, a court can and may act on the testimony of a single witness though uncorroborated. One credible witness outweighs the testimony of a number of other witnesses of indifferent character.

 

(2) Unless corroboration is insisted upon by statute, courts should not insist on corroboration except in cases where the nature of the testimony of the single witness itself requires as a rule of prudence, that corroboration should be insisted upon, for example in the case of a child witness, or of a witness whose evidence is that of an accomplice or of an analogous character.

 

(3) Whether corroboration of the testimony of a single witness is or is not necessary, must depend upon facts and circumstances of each case and no general rule can be laid down in a matter like this and much depends upon the judicial discretion of the Judge before whom the case comes.”.

 

[14] Dalam nada dan irama yang sama, Mahkamah Agung India dalam kes Yanab Sheik @ Gagu vs State of West Bengal

 

(Criminal Appeal No. 905 of 2009), diputuskan pada 13.12.2012, http://www.dosctoc.com/docs/13909359, pada masa ini belum lagi dilaporkan, menyatakan seperti berikut:-

 

“18. We must notice at this stage that it is not always the quantity but the quality of the prosecution evidence that weighs with the Court in determining the guilt of the accused or otherwise. The prosecution is under the

 

– 13 –

 

responsibility of bringing its case beyond reasonable doubt and cannot escape that responsibility. In order to prove its case beyond reasonable doubt, the evidence produced by the prosecution has to be qualitative and may not be quantitative in nature. In the case of Namdeo v State of Maharashtra [(2007) 14 SCC 150], the Court held as under: “28. From the aforesaid discussion, it is clear that Indian legal system does not insist on plurality of witnesses. Neither the legislature (Section 134 of the Evidence Act, 1872) nor the judiciary mandates that there must be particular number of witnesses to record an order of conviction against the accused.

 

Our legal system has always laid emphasis on value, weight and quality of evidence rather than on quantity, multiplicity or plurality of witnesses. It is, therefore, open to a competent court to fully and completely rely on a solitary witness and record conviction. Conversely, it may acquit the accused in spite of testimony of several witnesses if it is not satisfied about the quality of evidence. The bald contention that no conviction can be recorded in case of a solitary eyewitness, therefore, has no force and must be negatived.

 

19. Similarly, in the case of Bipin Kumar Mondal v. State of West Bengal (2010) 12 SCC 91, this Court took the view, “..in fact, it is not the number and quantity but the quality that is material. The time-honoured principle is that evidence has to be weighed and not counted. The test is whether evidence has a ring of truth, is cogent, trustworthy and reliable.”.

 

[15] Kami bersetuju dengan keputusan kes di atas.

 

[16] Walau bagaimanapun, pada pandangan kami, keterangan

 

SP5 hendaklah dilihat secara berhati-hati dan cermat. Ini adalah

 

kerana terdapat beberapa percanggahan material dalam

 

– 14 –

 

keterangan beliau. Dalam hubungan ini, keterangan SP5 tidak boleh diterima secara keseluruhannya tetapi hendaklah ditapis dan disaring dengan penuh waspada. Beberapa aspek keterangan SP5 yang difikirkan munasabah dan wajar seperti apabila beliau menyatakan bahawa Responden ialah pemandu kereta Gen2 dan Responden telah menikam simati boleh diterima oleh Mahkamah. Walau bagaimanapun, beberapa aspek keterangan beliau yang secara nyata bercanggah dengan laporan polis yang dibuatnya sendiri (Eksibit P11) telah menimbulkan banyak kesangsian dan menjejaskan kredibiliti beliau. Perkara ini akan dibincang dengan lebih lanjut kemudiannya dalam penghakiman ini.

 

[17] Kami perhatikan bahawa hakim bicara telah memakai pendekatan di atas apabila beliau menilai dan menimbangkan keterangan SP5. Sesetengah keterangan SP5 telah diterima dan sesetengah keterangan lain pula telah ditolak oleh hakim bicara. Pendekatan ini adalah sejajar dengan panduan yang diberikan oleh kes-kes Lee Kwan Woh v PP [2010] 2 AMR 245, Mohamed bin Kasdi v PP [1969] 1 MLJ 135 dan Muthusamy v PP [1948] 14 MLJ 57.

 

– 15 –

 

[18] Dalam kes State of Uttar Pradesh vs Krishna Master and Others, [2010] 12 SCC 324, Mahkamah Agung India menyatakan seperti berikut:

 

“15. Before appreciating evidence of the witnesses examined in the case, it would be instructive to refer to the criteria for appreciation of oral evidence. While appreciating the evidence of a witness, the approach must be whether the evidence of witness read as a whole appears to have a ring of truth. Once that impression is found, it is undoubtedly necessary for the Court to scrutinize the evidence more particularly keeping in view the deficiencies, drawbacks and infirmities pointed out in the evidence as a whole and evaluate them to find out whether it is against the general tenor of the evidence and whether the earlier evaluation of the evidence is shaken as to render it unworthy of belief. Minor discrepancies on trivial matters not touching the core of the case, hyper-technical approach by taking sentences torn out of context here or there from the evidence, attaching importance to some technical error committed by the investigating officer not going to the root of the matter would not ordinarily permit rejection of the evidence as a whole.

 

17. In the deposition of witnesses, there are always normal discrepancies, howsoever, honest and truthful they may be. These discrepancies are due to normal errors of observation, normal errors of memory due to lapse of time, due to mental disposition, shock and horror at the time of occurrence and threat to the life. It is not unoften that improvements in earlier version are made at the trial in order to give a boost to the prosecution case albeit foolishly. Therefore, it is the duty of the Court to separate falsehood from the truth. In sifting the evidence, the Court has to attempt to

 

– 16 –

 

separate the chaff from the grains in every case and this attempt cannot be abandoned on the ground that the case is baffling unless the evidence is really so confusing or conflicting that the process cannot reasonably be carried out.”.

 

[19] Kami telah meneliti keterangan SP5 secara terperinci dan bersetuju dengan penemuan fakta yang dibuat oleh hakim bicara bahawa terdapat beberapa percanggahan material dan/atau ketara dalam keterangan SP5 sekiranya keterangan beliau dibandingkan dengan laporan polis yang dibuat olehnya sendiri (Eksibit P11), dua (2) hari selepas tarikh kejadian. Percanggahan ini telah dihuraikan oleh hakim bicara secara terperinci di muka surat 30 – 33 Rekod Rayuan dan pada hemat kami adalah suai manfaat untuk diperturunkan semula di sini sepenuhnya:

 

“Penilaian secara teliti terhadap keterangan lisan yang disampaikan oleh SP5 ini apabila dibandingkan dengan Eksibit P11, iaitu laporan polis, jelas menampakkan wujudnya percanggahan yang begitu ketara di antara keduanya. Untuk memudahkan perbandingan, dibutirkan akan apakah percanggahan yang dimaksudkan itu.

 

(i) Di dalam Eksibit P11, dikatakan atau dilaporkan yang kereta Kelisanya itu mengalami kemalangan dengan kereta Gen2 – WMH 4555 – manakala di dalam keterangan di Mahkamah, dinyatakan yang kereta Gen2 itu sengaja datang dan melanggar kereta Kelisanya itu dari arah hadapan.

 

– 17 –

 

(ii) Bahagian yang dilanggar oleh Gen2 ialah bahagian depan pintu kereta Kelisa – di dalam keterangan di Mahkamah dinyatakan yang kereta Gen2 telah melanggar di bahagian kanan kereta Kelisa di kedua-dua pintu kanan.

 

(iii) Di dalam Eksibit P11, dinyatakan yang kereta Kelisa yang dipandunya itu milik kawannya bernama Ooi Phaik Ean. Manakala keterangannya di Mahkamah menyatakan ia milik bossnya, Andrew.

 

(iv) Di dalam Eksibit P11, dinyatakan, selepas mengejar dan menahan Gen2 dan menanyakan gantirugi, salah seorang lelaki Cina tersebut yang duduk di bahagian penumpang terus keluar dari kereta dan bersama parang terus tetaknya dan mengenai kepala dan kedua tangannya. Di dalam keterangan pula, dinyatakan yang semasa dia sedang bercakap dengan pemandu Gen2, lelaki penumpang Gen2 itu keluar berjalan menuju ke hadapan keretanya. Selepas itu ada satu orang yang letak 1 bilah parang di lehernya selepas memegang bahu kirinya dari arah belakang. Peristiwa tetakan itu berlaku bilamana lelaki itu ingin menolaknya masuk ke belakang kereta Kelisa, tetapi dia berontak dan telah menendang di bahagian kaki lelaki tersebut. Tiada dinyatakan tentang cedera di kepala, tetapi cuma luka di antara ibu jari dan jari telunjuknya.

 

(v) Selepas itu lelaki penumpang Gen2 itu cakap mahu samun, Ah Pern terus tutup pintu kereta Kelisa. Di dalam keterangan, dinyatakan yang perkataan samun itu diucapkan oleh lelaki itu semasa lelaki itu meletakkan parang di lehernya.

 

(vi) Lelaki penumpang Gen2 itu terus pecahkan cermin kereta Kelisa dan suruh keluarkan barang-barang berharga dan mereka terus tarik kawan saya dan saya, suruh keluar dari kereta dan paksa masuk ke dalam kereta mereka. Di dalam

 

– 18 –

 

keterangannya pula dinyatakan yang semasa kejadian pecah cermin tingkap kereta Kelisa berlaku, dia berada di luar kereta Kelisa, di bahagian tepi pemandu sedang bercakap dengan pemandu Gen2, dan bukannya masih berada di dalam kereta bersama Ah Pern. Juga di dalam keterangan dinyatakan bahawa insiden pecah cermin kereta hanya berlaku bilamana Ah Pern enggan membuka pintu kereta Kelisa. Mengenai menariknya dan Ah Pern keluar dari kereta, tiada keterangan sebegitu diberikan semasa perbicaraan. Malahan keterangan yang ada menunjukkan yang orang itu ingin menolaknya masuk ke bahagian belakang kereta Kelisa, dan bukan kereta Gen2.

 

(vii) Di dalam eksibit P11 dinyatakan selepas itu dia menyuruh Ah Pern lari dan semasa Ah Pern lari, orang-orang itu terus tarik Ah Pern dan mereka bergelut. Di dalam keterangan, tidak ada fakta Ah Pern disuruh lari dan seterusnya terjadi suatu pergelutan dikemukakan.

 

(viii) Di dalam Eksibit P11 dinyatakan yang selepas itu mereka terus tikam Ah Pern. Semasa keterangan, fakta sebaliknya disampaikan iatu apabila melihat hayunan parang dan SP5 dilihat luka, Ah Pern telah keluar untuk menolongnya menahan parang tersebut. Semasa meronta, dia melihat pemandu Gen2 itu turun dan tikam Ah Pern 2 kali.”.

 

[20] Hakim bicara tidak berpuashati dan tidak menerima

 

penjelasan yang dibuat oleh SP5 mengenai percanggahan-

 

percanggahan material dan/atau ketara seperti yang dinyatakan di

 

atas. Pada pandangan hakim bicara, penjelasan tersebut amat

 

tidak meyakinkan kerana SP5 meletakkan kesalahan berlakunya

 

– 19 –

 

percanggahan-percanggahan tersebut keatas anggota polis yang dikatakan silap menaip laporannya.

 

[21] Kami bersetuju dengan keputusan hakim bicara bahawa perbuatan SP5 yang meletakkan kesalahan keatas anggota polis yang menaip laporan itu adalah tidak munasabah kerana SP5 sendiri mengakui di dalam keterangannya bahawa anggota polis yang menaip laporan itu telah membaca isi kandungan Eksibit P11 tersebut kepada beliau. Tidak terdapat keterangan yang boleh menunjukkan bahawa fakta-fakta yang terkandung di dalam Eksibit P11 itu sengaja direka-reka oleh angota polis berkenaan. Fakta-fakta tersebut tidak syak lagi datang dari SP5 sendiri. Malahan, hakim bicara sendiri telah meminta SP5 memberi penjelasan mengenai percanggahan-percanggahan material dan/atau ketara tersebut tetapi penjelasan yang diberi oleh SP5 hanyalah semata-mata mengulangi kepada jawapan yang diberikan kepada soalan-soalan yang dikemukakan oleh peguambela Responden sebelumnya, yang pada pandangan hakim bicara, adalah tidak meyakinkan.

 

[22] Pada hemat kami, hakim bicara berhak untuk membuat penemuan fakta demikian kerana beliau mempunyai kelebihan

 

– 20 –

 

untuk melihat dan mendengar keterangan yang diberikan oleh SP5 dan dengan demikian berada dalam kedudukan untuk menilai kredibiliti saksi terebut (lihat Herchun Singh & Ors v Public Prosecutor [1969] 2 MLJ 209, Lai Kim Hon & Ors v Public Prosecutor [1981] 1 MLJ 84, Dato’ Seri Anwar bin Ibrahim v Pendakwa Raya (and Another Appeal) [2003] 5 AMR 481].

 

Alasan (b)

 

[23] Timbalan pendakwa raya terpelajar seterusnya berhujah bahawa hakim bicara telah terkhilaf apabila memutuskan berlakunya pergaduhan mengejut (“sudden fight”) sedangkan keterangan yang ada menunjukkan dengan jelas tiada pergaduhan itu dan Responden telah mengambil peluang tidak berpatutan atau bertindak secara kejam dan luar biasa (had taken undue advantage or acted in a cruel or unusual manner) yang tidak membolehkan beliau mendapat manfaaat dari pengecualian 4 kepada seksyen 300 KK. (Lihat kes Mohamed Kunjo v Public Prosecutor [1978] 1 MLJ 51).

 

[24] Timbalan pendakwa raya menjemput perhatian Mahkamah kepada keterangan-keterangan berikut yang dikatakan menyokong hujah beliau tersebut:

 

– 21 –

 

a) Berlaku pelanggaran kereta yang dipandu oleh SP5 dan dinaiki oleh simati dengan kereta Gen2 yang dipandu oleh Responden dan dinaiki oleh penumpang yang memakai “winter stoking”;

 

b) SP5 mengejar kereta Responden kerana ingin meminta pampasan gantirugi apabila kereta yang dipandu oleh Responden melanggar kereta Kelisa yang dipandu oleh SP5;

 

c) Semasa perbincangan pampasan diadakan, tiba-tiba senjata telah diacukan oleh penumpang kereta Gen2 kepada SP5;

 

d) SP5 telah diugut apabila penumpang kereta Gen2 itu berkata: “ini rompakan” dalam dialek Hokkien dan parang diacukan kepadanya;

 

e) Pertengkaran pampasan gantirugi pelanggaran telah bertukar menjadi rompakan bersenjata ke atas SP5 dan simati;

 

– 22 –

 

f) Sekiranya terdapat pergaduhan sekalipun, pergaduhan itu telah terhenti dan keadaan telah berubah menjadi rompakan bersenjata;

 

g) Tiada bukti yang menunjukkan bahawa SP5 dan simati telah menggunakan sebarang senjata. Oleh itu, terdapat elemen bahawa penumpang kereta Gen2 dan Responden telah mengambil tindakan atau peluang tidak berpatutan (“undue advantage”) ke atas simati.

 

h) Tiada tanda-tanda kecederaan akibat dari tumbukan dan tendangan pada jasad simati yang boleh diakibatkan dari satu pergaduhan.

 

i) Responden telah menikam simati dan punca kematian simati ialah kecederaan yang dialami akibat dari tikaman ke bahagian dada si mati yang telah menembusi jantungnya. Terdapat juga kesan luka di bahagian perut simati.

 

[25] Dari segi undang-undang, pembelaan pergaduhan mengejut telah diperuntukkan dalam pengecualian 4 kepada seksyen 300 KK seperti berikut:

 

– 23 –

 

300. Murder

 

Except in the cases hereinafter excepted, culpable homicide is murder –

 

… Exception 4 – culpable homicide is not murder if it is committed without premeditation in a sudden fight in the heat of passion upon a sudden quarrel, and without the offender having taken undue advantage or acted in a cruel or unusual manner.

 

Explanation – It is immaterial in such cases which party offers the provocation or commits the first assault.”.

 

[26] Pembelaan ini telah dijelaskan secara terperinci dan lengkap oleh kes T Paramasparan a/l Thanigajalam v Public Prosecutor

 

[2012] 2 MLJ 545 apabila Mahkamah Rayuan, melalui

 

penghakiman Abdul Malik Ishak, HMR menyatakan seperti berikut:

 

“[41] Because of the use of the word “sudden”, if there is a fight that fight is not pre-arranged. In other words, there should not be a lapse between the quarrel and the fight. If there is such an intervening period, it means that “reason” would by then overcome “passion” and the fight is said not to be sudden. This seems to be the view of Dr. Sir Hari Singh Gour, The Penal Law of India (Diamond Jubilee – 10th Ed), Vol III, 1983), at page 2368, where the learned editors had this to say:

 

“Heat of passion requires that there must be no time for the passion to cool down……”

 

[42] However, the Penal Code does not define the meaning of the word “fight”. “Britannica World Language Edition of the Oxford Dictionary” defines “fight” as “the action of fighting”. It takes two to start a fight. If blows are exchanged then there is a fight. But if it is only a one-sided attack with no response from the adversary,

 

– 24 –

 

then it is not a fight. And if the adversary dies as a result of the blow, the attacker cannot take advantage of Exception 4 because at the time when the attacker gives the fatal blow, there was no fight.

 

[43] There must be no premeditation. The killing must be in the heat of passion upon a sudden quarrel. You can prove premeditation by way of direct or circumstantial evidence. Guidelines have been laid down by the Privy Council in Mohamed Kunjo v Public Prosecutor [1978] 1 MLJ 51 in respect to the reception of Exception 4 to section 300 of the Penal Code.

 

[27] Dalam kes yang sama, Abdul Malik Ishak, HMR telah menggariskan syarat-syarat yang perlu dipenuhi bagi membolehkan sesuatu pergaduhan diliputi di bawah pengecualian 4 kepada seksyen 300 KK:

 

“[40] Now, to come within the exception of sudden fight, the following four facts must be proved:

 

(a) that there is a sudden fight in the heat of passion upon a sudden quarrel;

 

(b) that there is no premeditation;

 

(c) that the offender does not take undue advantage or act in a cruel or unusual manner; and

 

(d) it is immaterial who started the fight first.”.

 

[28] Dalam satu kes Mahkamah Rayuan Chan Kwee Fong v Public Prosecutor [2010] 1 MLJ 441, Hakim yang sama sekali lagi telah menghuraikan apa yang dimaksudkan dengan frasa

 

– 25 –

 

“tatkala naik perasaan berang (“in the heat of passion”) dan “tidak mengambil peluang yang tidak berpatutan” (“undue advantage”) seperti berikut:

 

“[123] The phrase “in the heat of passion” envisages the situation where the combatants of a sudden fight have experienced some degree of lost of self-control. And the phrase “undue advantage” gives the impression that the fight started on an equal footing between the combatants. There will be blows on each side. And each subsequent blow becomes a fresh provocation notwithstanding that only a slight blow that may have been exchanged.

 

[125] The drafters of Exception 4 must have foreseen that in a sudden fight it is quite impossible to say which party is more guilty than the other. In a sudden fight, the fight is “sudden” and it is not pre-planned.Thus, there should not be an interval between the quarrel and the fight. If such interval exists, then reason would prevail.

 

And reason would definitely overcome passion and the fight cannot be said to be sudden. Blows must be exchanged and even if such blows are avoided and do not hit the opponent, a sudden fight is said to have taken place.

 

[29] Berdasarkan prinsip undang-undang di atas, kami telah meneliti dan menyemak keterangan yang terdapat dalam kes ini dan bersetuju dengan keputusan hakim bicara bahawa sesungguhnya terdapat pergaduhan mengejut. Alasan kami adalah seperti berikut:

 

– 26 –

 

(a) Kedudukan kasut sebelah kanan simati seperti yang terdapat dalam gambar Eksibit P5(3), (4) dan (7) menunjukkan ia tersorok di sebelah tong sampah di tepi jalan, iaitu suatu jarak yang agak jauh dari tempat kejadian. Kasut sebelah kiri simati pula tidak dijumpai oleh Pegawai Penyiasat. Keterangan ini adalah menyokong teori pihak pembelaan bahawa telah berlaku pergaduhan mengejut dan menolak keterangan SP5 bahawa selepas ditikam, simati terjatuh di tempat kejadian.

 

(b) Melihat kepada gambar-gambar tempat kejadian (Eksibit P5 (12) di muka surat 223 Jilid III Rekod Rayuan), terdapat serpihan kaca plastik di tempat kejadian. SP5 langsung tidak menyebut dan membisu mengenai serpihan kaca ini. Sebaliknya, SP5 menyatakan bahawa simati telah ditikam sebaik sahaja beliau keluar dari kereta Perodua Kelisa untuk membantu SP5. Terdapatnya serpihan kaca di tempat kejadian menyokong inferen yang dibuat oleh hakim

 

– 27 –

 

bicara bahawa sebenarnya terdapat pergaduhan mengejut.

 

(c) Fakta berlakunya pergaduhan mengejut disokong oleh keterangan bahawa seorang jiran di tempat kejadian telah menjerit: “jangan bergaduh”. Jeritan ini tidak akan dibuat sekiranya tidak berlaku pergaduhan. Hakim bicara telah membuat penemuan yang spesifik mengenai perkara ini di muka surat 44 – 45 Jilid I Rekod Rayuan seperti berikut:

 

“Hakikat wujudnya pergaduhan gempar ini jelas juga dilihat melalui keterangan SP5 sendiri bilamana dikatakan, di kala selepas wang diserahkan oleh Ah Pern, ada penghuni di situ keluar dan berteriak, “jangan gaduh di sini”. Benar seperti yang dihujahkan oleh Peguambela OKT(1) iaitu, mengapakah orang itu berteriak “jangan gaduh” jika insiden yang terjadi itu bukan suatu pergaduhan?”.

 

(d) Sarjan Wan Hassan bin Wan Omar (SP7) memberi keterangan bahawa semasa beliau bertugas di bilik Gerakan, IPK Pulau Pinang, beliau telah menerima panggilan daripada seorang lelaki Cina yang tidak dikenali memberitahu bahawa telah berlaku pergaduhan di Jalan Presgrave.

 

– 28 –

 

(e) SP5 sendiri nampaknya dalam keterangannya secara tidak langsung menyatakan telah berlaku pergaduhan.

 

Keterangan SP5 ialah seperti berikut:

 

“Ya, terdapat tendang-menendang dan berlawan.

 

Ini terjadi semasa saya ditolak ke bahagian belakang kereta, saya bergelut dan pergaduhan terjadi.”.

 

(f) SP5 mengakui bahawa pada ketika itu beliau dalam

 

keadaan marah. Beliau menyatakan:

 

“Saya setuju pada cadangan, jika untuk dapat pampasan, saya boleh saman sahaja, tetapi pada masa itu saya tak terfikir begitu saya fikir marah pada ketika itu.”.

 

(g) Laporan Bedah Siasat (P19) menunjukkan bahawa “no fracture seen except for the left 6th rib”. Tiada keterangan yang dikemukakan oleh pihak pendakwaan mengenai siapakah yang menyebabkan keretakan tulang rusuk simati. Perkara ini hanya boleh berlaku dalam suatu keadaan pergaduhan di mana pelaku-pelakunya bertindak agresif dan tumbuk-menumbuk dan tendang-menendang dilakukan oleh pihak-pihak yang terlibat.

 

– 29 –

 

(h) Tidak dapat dikesan apa-apa rancangan terdahulu (“premeditation”) di pihak Responden untuk menyebabkan kematian kepada simati. Keterangan SP5 sendiri menolak terdapatnya rancangan terdahulu di pihak Responden. SP5 menyatakan:

 

“Kereta itu datang dari arah hadapan dan langgar kereta saya. Kereta itu warna kelabu. Pada masa langgar itu, saya tak nampak nombor kenderaan lagi. Selepas kejar, baru saya lihat nombor kereta itu. Saya ada kejar kereta Gen2 itu. Saya kejar kerana dia telah langgar kereta saya dan kereta itu milik boss saya. Saya mahu dia buat bayaran ganti rugi. Masa Gen2 langgar itu, saya tak nampak siapa yang berada di dalam kereta Gen2 itu.

 

Saya kejar ke arah Gama Supermarket. Jarak saya dengan kereta Gen2 itu ialah berada di belakang kereta saya sahaja. Saya boleh lihat nombor pendaftaran kerta itu. Nombornya ialah WMH 4555. Saya ada horn kereta masa kejar itu. Saya horn supaya dihentikan kereta. Saya kejar hingga ke Chin Motor. Jarak dari Wembly ke Chin Motor, tak pasti – tetapi ambil masa yang singkat sahaja – iaitu di hadapan rumah selepas Chin Motor. Kereta saya melepas Gen2 dan berhenti di hadapan sebab saya mahu dia bayar gantirugi. Kedudukan kereta Kelisa ialah melintang dihadapan kereta Gen2. Selepas itu, saya buka tingkap di kiri dan beritahunya untuk bayar gantirugi kenderaan saya ketika itu, enjin masih lagi hidup. Dengan berkata “kamu langgar kereta saya, kamu mesti bayar gantirugi sebab ini kereta

 

boss saya”…. Saya ada keluar dari kereta. Ah

 

Pern tidak keluar dari kereta. Dia masih dalam

 

– 30 –

 

kereta. Bila saya keluar, saya beritahu Ah Pern jika ada apa-apa terjadi pada saya, kunci semua pintu kereta.

 

(Sila lihat keterangan di muka surat 63 dan 64 Jilid I Rekod Rayuan)

 

“Saya ada kejar kereta Gen2 itu. Tempat kejadian ialah di Nordin Street. Kereta itu menuju kearah Gama dan saya ikut dari belakang. Ya, saya ada bunyikan horn untuk minta mereka berhenti, tetapi kereta Gen2 itu tak berhenti. Saya terus kejar

 

kereta Gen2 itu…….. Saya setuju yang kereta

 

Gen2 telah pecut dan saya terus kejar kereta Gen2 itu.”.

 

(i) Keterangan ini menunjukkan bahawa sebenarnya SP5 yang telah mengejar kereta yang dipandu oleh Responden serta membunyikan hon berkali-kali di mana Responden terpaksa memberhentikan keretanya apabila dihalang oleh kereta SP5. Tidak syak lagi ini adalah suatu perbuatan agresif di pihak SP5.

 

[30] Keterangan di atas, jika dilihat secara keseluruhannya, menunjukkan bahawa sesungguhnya telah berlaku satu pergaduhan mengejut atau sekurang-kurangnya telah menimbulkan satu kesangsian dan/atau terdapatnya kelemahan-kelamahan (“infirmities and unsatisfactory features”) terhadap kes

 

– 31 –

 

pihak pendakwaan untuk membuktikan satu kes bunuh yang boleh dihukum di bawah seksyen 300 KK atau secara tepatnya satu kesalahan di bawah cabang (c) seksyen 300 KK seperti yang cuba dibuktikan oleh pihak pendakwaan sebagai kes mereka.

 

[31] Keterangan yang dikemukakan oleh pihak pendakwaan, terutamanya melalui SP5, nampaknya telah mewujudkan 2 (dua) set keterangan yang bertentangan antara satu sama lain mengenai beberapa fakta penting kes seperti yang dinyatakan sebelum ini.

 

[32] Dalam kes PP v Lee Eng Kooi [1993] 2 CLJ 534, keadaan yang sama wujud. 2 (dua) set keterangan telah dikemukakan oleh saksi-saksi pendakwaan. Nilai keterangan seperti ini telah diringkaskan oleh Vincent PK (sebagaimana beliau ketika itu) seperti berikut:

 

“As regards the 2nd charge, the contents of P27 and the oral evidence of PW3 and PW9 could not both be true and the court found that both the witnesses had lied on facts which were verifiable. In such a case where the prosecution leads two sets of evidence, each one of which contradicts and strikes at the other and shows it to be unreliable, the court will be left with no reliable and trustworthy evidence upon which a conviction of the accused might be based. There were also other infirmities and unsatisfactory features in the prosecution

 

– 32 –

 

case which made it unsafe to call the accused to enter upon his defence.”.

 

[33] Dalam kes Yusoff Kassim v Public Prosecutor [1992] 3 CLJ 1535, kes pihak pendakwaan ialah perayu sedang membawa beg yang mengandungi ganja apabila beliau ditangkap ketika melintasi sempadan Malaysia-Thailand. Walau bagaimanapun, ini bercanggah dengan keterangan yang diberikan oleh saksi pendakwaan lain yang mengesahkan versi keterangan pihak pembelaan bahawa terdapat 2 (dua) beg, satu berwarna coklat dan satu lagi berwarna hijau yang tidak mengandungi ganja. Percanggahan ini telah memberi manfaat kepada perayu. Edgar Joseph Jr, HMP berkata:

 

“There was thus an acute conflict evidence upon a question of central importance in the case for the prosecution itself, giving rise to more than a reasonable doubt as to whether the appellant carried one or two bags, the benefit of which he was plainly entitled to.”.

 

[34] Tambahan pula, apabila sesuatu keterangan boleh menimbulkan 2 (dua) inferen yang berbeza, inferen yang memberi manfaat kepada tertuduh hendaklah dibuat oleh Mahkamah. Mahkamah Persekutuan dalam kes Public Prosecutor v Mohd Radzi bin Abu Bakar [2005] 6 MLJ 393 berkata:

 

– 33 –

 

“If the evidence admits on two or move inferences, then the inference that is most favourable to the accused [should be adopted].”.

 

[35] Kami juga berpendapat bahawa berdasarkan fakta dan keterangan yang wujud dalam kes ini, Responden tidak mengambil peluang tidak berpatutan atau bertindak secara kejam atau luar biasa. Simati mengalami kecederaan yang minima dan kematian adalah diakibatkan oleh tikaman tunggal di bahagian kiri dada. Senjata yang digunakan ialah “a flick knife”. SP9 mengesahkan bahawa “the assailant was facing the deceased” dan berada berhampiran dengan simati apabila kecederaan berlaku (lihat muka surat 92 dan 93 Rekod Rayuan Jilid I). Responden tidak terus bertubi-tubi menyerang dan menikam simati apabila beliau telah rebah ke tanah dan tidak berupaya. Ini menunjukkan bahawa Responden tidak bertindak secara kejam atau luar biasa untuk menafikan beliau mendapatkan manfaat yang diberikan oleh pengecualian 4 kepada seksyen 300 KK.

 

[36] Dalam kes Sukhbir Singh v State of Haryana [2002] 3 SCC 327, Mahkamah Agung India membuat pemerhatian berikut:

 

“… All fatal injuries resulting in death cannot be termed as cruel or unusual for the purposes of not availing the benefit of Exception 4 of Section 300 IPC. After the injuries were

 

– 34 –

 

inflicted and the injured had fallen down, the appellant is not shown to have inflicted any other injury upon his person when he was in a helpless position. It is proved that in the heat of passion upon a sudden quarrel followed by a fight, the accused who was armed with Bhala caused injuries at random and thus did not act in a cruel or unusual manner.”.

 

[37] Kami menyedari bahawa apabila seseorang dituduh dengan mana-mana kesalahan, beban bukti wujudnya keadaan yang membawa kesnya termasuk di bawah mana-mana pengecualian am di bawah Kanun Kesiksaan, atau di bawah mana-mana pengecualian khas atau proviso mana-mana bahagian Kanun tersebut adalah terletak keatas tertuduh. [Lihat Sum Yat Loy v Pendakwa Raya (Rayuan Jenayah No: W-05-11 Tahun 2009 (Mahkamah Rayuan)); Lee Thiam Beng v PP [1972] 1 MLJ 248 (MP); Lee Chin Hock v PP [1972] 2 MLJ 30 (MP); Ikas anak Mail v PP [1973] 2 MLJ 153 (MP); Abdul Razak Dalek v P.P [2010] 6 CLJ 357 dan SS Mujebur Rahman bin Mohd Sulan v Pendakwa Raya [2013] 3 MLJ 867.

 

[38] Walau bagaimanapun, kami berpendapat bahawa beban tersebut boleh dilepaskan oleh Responden dengan bergantung kepada keterangan-keterangan yang dikemukakan oleh pihak pendakwaan sendiri walaupun Responden masih belum lagi

 

– 35 –

 

dipanggil membela diri untuk mengemukakan apa-apa keterangan dalam pembelaannya. Dalam kes Laxmandas Mangaldas Manikpuri vs State of Maharashtra, 1997 Cri LJ 950, Mahkamah Agung India memutuskan seperti berikut:

 

“Section 105 of the Evidence Act enjoins that when a person is accused of any offence, the burden of proving the existence of circumstances bringing the case within any of the General Exceptions in the Indian Penal, or within any special exception or proviso contained in any other part of the same Code, or in any law defining the offence, is upon him, and the Court shall presume the absence of such circumstances. Thus the burden is on the accused to establish the circumstance that he was, at the time of commission the offence, by reason of unsoundness of mind incapable of knowing the nature of his act or that what he was doing was either wrong or contrary to law. Though the prosecution has to discharge its burden beyond the shadow of reasonable doubt, accused need discharge the said burden any preponderance of probability. In a given case, even when the accused has not led the evidence, he can rely on the very prosecution evidence in his endeavour to discharge the burden under Section 105 of the Evidence Act.”.

 

Kesimpulan

 

[39] Berdasarkan kepada alasan-alasan yang dinyatakan di atas, kami berpendapat bahawa pihak pendakwaan telah gagal membuktikan satu kes prima facie bagi kesalahan di bawah cabang (c) kepada seksyen 300 KK. Kami telah memberi

 

– 36 –

 

pertimbangan yang serius terhadap kesemua keterangan yang berpihak kepada pendakwaan dan mendapati terdapat beberapa kecacatan dalam kes pihak pendakwaan, terutamanya dalam keterangan saksi mata tunggal dan penting pendakwaan, iaitu SP5.

 

[40] Dalam hal sedemikian, pada hemat kami, keputusan hakim bicara yang meminda pertuduhan kepada kesalahan yang boleh dihukum di bawah seksyen 304 (a) KK adalah wajar, berlandaskan keterangan yang dikemukakan dan mengikut undang-undang.

 

[41] Berikutannya, rayuan ini ditolak. Sabitan hakim bicara terhadap Responden atas pertuduhan pindaan dan hukuman yang dijatuhkan dengan ini disah dan dikekalkan.

 

Bertarikh: 15 Julai 2013 sgd

 

(DATO’ HAJI MOHD ZAWAWI BIN SALLEH)

 

Hakim

 

Mahkamah Rayuan Malaysia

 

– 37 –

 

Bagi Pihak Perayu: Pn. Nadia Hanim b Mohd Tajuddin Timbalan Pendakwa Raya Bahagian Perbicaraan dan Rayuan Jabatan Peguam Negara Putrajaya.

 

Bagi Pihak Responden: Dato’ V. Sithambaram (Geetham Ram Cinvent bersamanya) Messrs Sitham & Associates Advocates & Solicitors No. 4-B, Jalan Brown 10350 Penang

 

– 38 –

PDF Source: http://www.kehakiman.gov.my