Pendakwa Raya V Mahendrakumar A/L Letchumanan & 1 Lagi

  

Download PDF Here

DALAM MAHKAMAH RAYUAN MALAYSIA DI PUTRAJAYA (BIDANG KUASA RAYUAN)

 

RAYUAN JENAYAH NO: P-05-311/2014

 

ANTARA

 

PENDAKWA RAYA … PERAYU

 

DAN

 

1. MAHENDRAKUMAR A/L LETCHUMANAN … RESPONDEN-

 

2. GANGADHARAN A/L SUGUMARIN RESPONDEN

 

DIDENGAR BERSAMA RAYUAN JENAYAH NO: P-05-115-04/2015

 

ANTARA

 

MAHENDRAKUMAR A/L LETCHUMANAN … PERAYU

 

DAN

 

PENDAKWA RAYA … RESPONDEN

 

DIDENGAR BERSAMA RAYUAN JENAYAH NO: P-05-116-04/2015

 

ANTARA

 

GANGADHARAN A/L SUGUMARIN … PERAYU

 

DAN

 

PENDAKWA RAYA … RESPONDEN

 

1

 

(Dalam Perbicaraan Jenayah di Mahkamah Tinggi Malaya di Pulau Pinang dalam Perbicaraan Jenayah No : 45-19-06/2012 &

 

No. 45-05-02/2013

 

Antara

 

Pendakwa Raya Lawan

 

1. Mahendrakumar a/l Letchumanan 2. Gangadharan a/l Sugumarin)

 

KORUM:

 

ZAKARIA SAM, HMR AHMADI ASNAWI, HMR ABDUL KARIM ABDUL JALIL, HMT

 

PENGHAKIMAN

 

Pengenalan

 

Terdapat tiga rayuan yang didengar bersekali di hadapan kami. Rayuan pertama ialah Rayuan Jenayah No: P-05-311-11/2014 oleh Pendakwa Raya terhadap keputusan hakim bicara meminda pertuduhan di akhir kes pendakwaan, manakala dua rayuan lagi ialah rayuan kedua-dua tertuduh terhadap sabitan dan hukuman di akhir perbicaraan. Demi memudahkan rayuan ini, pendakwa raya akan disebut sebagai pendakwaan dan kedua-dua tertuduh pula akan disebut sebagai

 

2

 

tertuduh pertama dan tertuduh kedua sepertimana rujukan di Mahkamah Tinggi.

 

[2] Pada asalnya tertuduh pertama, Mahendrakumar a/l Letchumanan, dan tertuduh kedua, Gangadharan a/l Sugumarin, telah dituduh secara berasingan dalam Perbicaraan Jenayah No: 45-19-06/2012 & 45-05-02/2013, di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang, bersama-sama lima (5) orang yang masih bebas dengan suatu kesalahan di bawah s.149 Kanun Keseksaan (Kanun) yang dibaca bersama dengan s.302 Kanun kerana membunuh Gobinathan a/l Kandasamy (si mati).

 

[3] Butiran pertuduhan-pertuduhan asal tersebut adalah seperti mana yang berikut (memadai dinyatakan satu pertuduhan sahaja kerana kedua-dua pertuduhan mempunyai butiran yang sama):

 

“Bahawa kamu bersama-sama dengan 5 orang lagi masih bebas pada 30/5/2011 di antara jam lebih kurang 1.00 pagi hingga 3.20 pagi, di Kuil Hindu Kallu Malai Sri Jada Muniswaran Island Park, Jelutong, di dalam Daerah Timur Laut, di dalam Negeri Pulau Pinang adalah ahli perhimpunan yang menyalahi undang-undang yang mempunyai tujuan bersama untuk mendatangkan kecederaan kepada Gobinathan a/l Kandasamy (No. KP: 790711-07-5885) dan semasa kamu semua ahli perhimpunan tersebut satu atau lebih dari satu daripada kamu dalam melaksanakan tujuan bersama kamu telah melakukan kesalahan membunuh dengan menyebabkan kematian ke atas Gobinathan a/l Kandasamy (No. KP: 790711-07-5885), iaitu satu kesalahan di mana ahli-ahli perhimpunan mengetahui mungkin dilakukan dalam tujuan bersama perhimpunan tersebut. Oleh yang demikian, kamu telah melakukan suatu kesalahan yang boleh dihukum di bawah seksyen 302 Kanun Keseksaan dibaca bersama seksyen 149 Kanun Keseksaan.”

 

3

 

Memandangkan kedua-dua pertuduhan melibatkan tarikh, waktu, tempat, saksi dan mangsa yang sama, hakim bicara telah, selaras dengan peruntukan s.170 Kanun Prosedur Jenayah, memerintahkan kedua-dua pertuduhan tersebut dibicarakan bersekali di hadapannya.

 

[4] Di akhir kes pendakwaan, hakim bicara mendapati pihak pendakwaan telah gagal membuktikan suatu kes prima facie terhadap tertuduh pertama dan tertuduh kedua bagi kesalahan membunuh di bawah s.302/149 sepertimana pertuduhan. Walau bagaimanapun, hakim bicara mendapati pihak pendakwaan telah berjaya membuktikan suatu kes prima facie bagi kesalahan di bawah s.304(a)/149 Kanun. Ekoran itu, dan selaras dengan peruntukan s.158 Kanun Prosedur Jenayah, hakim bicara telah meminda pertuduhan asal tersebut kepada pertuduhan pindaan sebagaimana yang berikut:

 

“Pertuduhan pindaan:

 

Bahawa kamu bersama-sama dengan 5 orang lagi masih bebas pada 30/5/2011 di antara jam lebih kurang 1.00 pagi hingga 3.20 pagi, di Kuil Hindu Kallu Malai Sri Jada Muniswaran Island Park, Jelutong, di dalam Daerah Timur Laut, di dalam Negeri Pulau Pinang adalah ahli perhimpunan yang menyalahi undang-undang yang mempunyai tujuan bersama untuk mendatangkan kecederaan kepada tubuh badan Gobinathan a/l Kandasamy (No KP: 790711-07-5885) dan semasa kamu semua ahli perhimpunan tersebut satu atau lebih dari satu daripada kamu sebagai ahli perhimpunan tersebut dalam meneruskan tujuan bersama kamu, seorang atau lebih dari kamu yang mungkin menyebabkan kematian ke atas Gobinathan a/l Kandasamy, oleh yang demikian, kamu telah melakukan homisid salah yang tidak terjumlah kepada kesalahan membunuh yang boleh dihukum di bawah seksyen 304 (a) Kanun Keseksaan yang dibaca bersama seksyen 149 kanun yang sama.”

 

4

 

Kedua-dua tertuduh minta dibicarakan atas pertuduhan pindaan itu.

 

[5] Di akhir perbicaraan, hakim bicara mendapati kedua-dua tertuduh bersalah dan disabitkan dengan kesalahan sepertimana pertuduhan pindaan dan kedua-dua responden dijatuhi hukuman 20 tahun penjara.

 

[6] Semua pihak telah terkilan dengan keputusan tersebut, dan telah memfailkan rayuan masing-masing ke mahkamah ini terhadap keputusan hakim bicara tersebut.

 

[7] Setelah mendengar dan mempertimbangkan penghujahan kesemua pihak, kami dengan sebulat suara telah menolak rayuan oleh Pendakwa Raya terhadap sabitan di bawah pertuduhan pindaan dan sebahagian rayuan oleh kedua-dua tertuduh. Bagaimanapun, kami membenarkan rayuan kedua-dua tertuduh terhadap hukuman iaitu hukuman 20 tahun penjara dikurangkan kepada pemenjaraan selama 15 tahun berkuatkuasa dari tarikh tangkap. Berikut ialah alasan kami memutuskan sedemikian.

 

Kes Pendakwaan

 

[8] Fakta kes telah dihuraikan dengan komprehensif oleh hakim bicara. Tidak perlu kami ulangi kecuali fakta ringkas seperti yang berikutan. Pada 29.5.2011 lebih kurang pukul 6.30 petang, Thewarajan a/l Gunasegaran (SP 7) telah pergi ke rumah kawannya yang bernama Govind di Taman Sintar, Nibong Tebal, Seberang Perai Selatan untuk menyertai suatu Pesta Tuak. SP 7 telah ke sana bersama kawan-kawannya iaitu Pira, Bathu, Gopal, Murali, Anand, Munis, Dewa,

 

5

 

Karthik, tertuduh pertama dan tertuduh kedua. Mereka ke sana dengan dua buah kereta iaitu kereta SP7 dan kereta tertuduh kedua.

 

[9] Lebih kurang pukul 10.30 malam, SP 7 dan kawan-kawannya meninggalkan rumah Govind dan mereka menaiki kereta untuk menuju ke Greenlane. Bersama-sama SP 7 dalam keretanya ialah Pira, Bathu, Gopal, dan Karthik. Manakala dalam kereta yang dipandu oleh tertuduh kedua ialah tertuduh pertama, Anand, Murali, Megaruben (Munis), dan Devva Raj (Dewa).

 

[10] Dalam perjalanan, setelah keluar dari jambatan Pulau Pinang, Pira telah menerima satu panggilan telefon. Pira telah meminta SP 7 untuk pergi ke rumahnya di Lorong Kulit. Mereka tiba di rumah Pira lebih kurang pukul 11.00 malam. Di situ, Pira telah keluar dari kereta dan pergi ke arah abang iparnya (si mati) yang berada di atas motosikal. SP 7 kemudiannya melihat Pira bergaduh dan bertumbuk-tumbuk dengan si mati di luar dan di dalam rumah Pira selama lebih kurang 10 minit. SP 7, Bathu dan jiran cuba meleraikan pergaduhan itu namun tidak berjaya. Pira kemudiannya menarik si mati keluar dari dalam ke luar rumah.

 

[11] Selepas itu, Pira menarik si mati masuk ke dalam kereta SP 7. SP 7 telah memandu kereta menuju ke Greenlane. Bersama-samanya dalam kereta ialah Pira, Bathu, Gopal, dan si mati. Dalam perjalanan, Pira telah memukul dada si mati dengan tangan. Tidak berapa lama kemudian, mereka tiba di Tokong India (Kuil Hindu Kallu) di Greenlane. Pira dan Bathu telah menarik si mati keluar ke hadapan kereta. Ketika

 

6

 

mereka tiba di sana, tertuduh pertama, tertuduh kedua dan Murali sudah berada di situ. Mereka tiba dengan kereta yang dipandu oleh tertuduh kedua.

 

[12] Di situ, SP 7 melihat Pira dan si mati bercakap-cakap dan kemudiannya bergaduh dan bertumbuk-tumbuk semula. Bathu turut serta memukul si mati dengan tangannya. Si mati dilihat cuba melawan.

 

[13] Tertuduh pertama, tertuduh kedua, Bathu, dan Murali menyertai pergaduhan dan menyerang si mati. Mereka menendang dan menumbuk si mati berkali-kali hingga akhirnya si mati lemah tidak bermaya, terduduk dan tidak mampu berbuat apa-apa. Pira hanya berdiri berdekatan kereta. Murali menggunakan kerusi plastik memukul si mati di bahagian bahu dan si mati berkata “cukup-cukup jangan pukul” sambil menggunakan kedua-dua tangannya menghalang perbuatan Murali. Selain menggunakan kerusi, SP 7 tidak melihat apa-apa senjata lain digunakan untuk mencederakan si mati.

 

[14] Gopal kemudian keluar dari rumahnya, yang berdekatan dengan Kuil Hindu Kallu, dan memarahi Pira dan tertuduh kedua dengan berkata “berapa orang hendak pukul satu orang, cukuplah…” Gopal seterusnya memasang paip air dan menyemburkan air ke arah si mati untuk menyedarkannya. Si mati mengangkat kepala dan masih sedar ketika itu. Gopal memberitahu tertuduh kedua dan Pira supaya menghantar si mati pulang ke rumahnya.

 

7

 

[15] Atas permintaan Gopal, Pira bersama tertuduh kedua telah mengangkat si mati naik ke atas motosikal Gopal. Dengan menunggang motosikal, Pira dan Murali telah membawa dan meninggalkan si mati di sebuah perhentian bas berdekatan hospital.

 

[16] Keterangan Thamayanthy a/p Pagalavan (SP11), adik Pira, menyokong keterangan SP 7. Pada malam tersebut SP 11 telah terdengar bunyi bising di bahagian luar rumah. SP 11 mendengar si mati, Pira serta kawan-kawannya sedang bercakap-cakap dengan nada yang kuat di luar rumah. SP 11 juga melihat Pira dan rakan-rakannya bergaduh sampai ke dalam rumahnya. Mereka kemudiannya keluar dari rumah SP 11.

 

[17] SP 11, kakaknya (isteri si mati) dan Daruman a/l Kandasamy (SP 6) (adik si mati) kemudiannya menemukan si mati di sebuah perhentian bas berdekatan Hospital Lam Wah Ee dengan berlumuran darah. Seterusnya, si mati telah dibawa ke unit kecemasan Hospital Lam Wah Ee dan dimaklumkan telah meninggal dunia selepas 30 minit menerima rawatan.

 

[18] Hasil bedah siasat yang dijalankan oleh Dato’ Dr Zahari bin Noor (SP 8) mengesahkan si mati meninggal dunia disebabkan oleh “kecederaan di kepala akibat trauma tumpul.” Laporan bedah siasat telah ditandakan sebagai ekshibit P 19.

 

8

 

Kes Pembelaan

 

[19] Tertuduh-tertuduh telah dipanggil membela diri atas pertuduhan di bawah s.304(a) Kanun dibaca bersama dengan s.149 Kanun yang sama. Menurut tertuduh pertama pada 29.5.2011, lebih kurang pukul 5.30 petang, dia sedang minum arak bersama-sama kawannya Bathu, Murali, SP 7, Pira, tertuduh kedua, dan Anand di Doby Ghaut. Selesai minum, tertuduh pertama mahu pulang ke rumahnya tetapi telah diajak oleh SP 7 ke rumah Govind untuk menyambut hari lahir Govind. Mereka pergi dengan menaiki kereta yang dipandu oleh SP 7. Apabila tiba di rumah Govind, mereka telah makan dan minum arak.

 

[20] Semasa sedang minum, tertuduh pertama memberitahu kawan-kawannya dia mahu pulang ke rumah kerana keesokannya dia bekerja dan dia sudah mabuk. Tertuduh pertama meminta tertuduh kedua membawanya pulang. Tertuduh kedua membawa tertuduh pertama pulang dengan menaiki kereta tertuduh kedua. Setelah masuk ke dalam kereta tertuduh kedua, tertuduh pertama tertidur dan tidak tahu apakah yang telah berlaku selepas itu.

 

[21] Tertuduh pertama menafikan dia telah memukul si mati kerana dia sedang mabuk dan tertidur di dalam kereta. Seingat tertuduh pertama, dia telah ditarik oleh seseorang keluar dari kereta tertuduh kedua dan masuk ke dalam sebuah kereta lain. Lelaki yang memandu kereta tersebut ialah SP 7 dan kereta dipandu ke Dhoby Ghaut. Apabila tiba di sana, Rajan telah memimpin tertuduh pertama dan menyerahkan kunci motosikal. SP7 juga menyuruh tertuduh pertama pulang.

 

9

 

[22] Keterangan tertuduh kedua menyokong keterangan tertuduh pertama. Menurut tertuduh kedua, pada 30.5.2011, antara pukul 11.30 malam hingga 12.30 tengah malam, tertuduh kedua berada di kuil Hindu Kallu selepas pergi ke rumah adiknya Govind di Nibong Tebal. Tertuduh kedua memandu kereta Waja. Bersama-sama dengannya ialah Devva, Anand, Murali, dan tertuduh pertama. Setelah tiba di kuil Hindu Kallu, sebuah kereta lagi yang dipandu oleh SP 7 telah tiba bersama Pira, Bathu, Gopal, dan si mati.

 

[23] Pira telah menarik keluar si mati dari kereta. Tertuduh kedua menyatakan dia tidak memukul si mati, sebaliknya dia cuba menghalang orang lain daripada memukul si mati. Tertuduh kedua juga telah meminta orang lain menghantar si mati ke hospital. Keterangan tertuduh kedua menyokong keterangan tertuduh pertama bahawa dia berada dalam kereta dan sedang tidur.

 

[24] Menurut keterangan Devva Raj a/l Vatrivell (SD 3), pada 29.5.2011 dia telah menghadiri jamuan hari jadi Govind di Nibong Tebal menaiki kereta yang dipandu oleh tertuduh kedua. Selesai makan, mereka pulang. Tertuduh kedua memandu kereta ke Kuil Hindu Kallu. Apabila tiba di kuil, semua yang berada di dalam kereta Waja telah keluar kecuali tertuduh pertama yang sedang tidur. Tidak lama kemudian, datang kereta Gen2. Semua penumpang kereta Gen2 bergaduh dan bertengkar. SD 3 dapat mendengar pertengkaran tetapi tidak dapat melihat pergaduhan fizikal kerana kedudukannya terhalang oleh kereta Gen2.

 

10

 

Rayuan:

 

Rayuan Jenayah No: P-05-311-11/2014

 

[25] Ini ialah rayuan oleh Pendakwa Raya. Di hadapan kami Timbalan Pendakwa Raya (TPR) mengemukakan dua isu utama dalam mencabar keputusan hakim bicara yang telah meminda pertuduhan daripada kesalahan s.302/149 (asal) kepada s.304(a)/149 Kanun. Isu-isu tersebut adalah seperti yang berikut:

 

(a) kekhilafan hakim bicara dalam memutuskan bahawa pendakwaan telah gagal membuktikan kes prima facie bagi pertuduhan di bawah s.302/149 Kanun Keseksaan; dan

 

(b) keterangan Dato’ Dr Zahari, ahli patologi, SP8, telah menyokong kes pendakwaan yang bergantung pada s.300

 

(c) Kanun Keseksaan.

 

[26] Kedua-dua isu tersebut dihujahkan bersekali oleh TPR yang bijaksana. TPR memberikan tekanan bahawa isu-isu tersebut timbul daripada ketidakpuasan hati di pihak pendakwaan ke atas dapatan hakim bicara yang memutuskan:

 

“(a) OKT2 was seen to have kicked the deceased 2 to 3 times at the back of the deceased’s left shoulder. This is not a vital organ of a human body; (ms 50:RR2)

 

(b) The reliance on limb (c) of the s 300 by the prosecution to prove the injuries inflicted on the deceased is sufficient in the ordinary course of nature to cause death is not

 

11

 

supported by the evidence of the Consultant Forensic Pathologist, SP8 (ms 50:RR2); and (c) Though several injuries were found on the deceased body, they were mostly bruises, lacerations, haematoma and small stab wounds which were not fatal in nature, saved the blunt trauma on the head. The deceased succumbed to his injuries while in the hospital. It was not instantaneous death. I could not find the evidence of “intention” as prescribed in limb (a), (b) and (c) of s 300.(ms 51:RR2).”

 

[27] Dihujahkan hakim bicara telah terkhilaf apabila memutuskan bahawa kedua-dua OKT tidak mempunyai niat untuk membunuh si mati padahal pendakwaan telah berjaya membuktikan setiap elemen bagi kesalahan membunuh di bawah s.302 Kanun. Hakim bicara dikatakan terkhilaf lagi apabila gagal mengambil kira dengan betul bahawa pihak pendakwaan telah bergantung pada cabang perbuatan di s.300 (c) yang dibaca bersama dengan s.149 Kanun. Berlandaskan kes Yeap Boon Hai v PP (2010) 2 CLJ 405, Virsa Singh v State of Punjab AIR SC 465, Mohd Asmabi Yusof v PP (2011) 1 CLJ 41, Loo Yoon Fatt v PP (2014) 6 MLJ 547, serta keterangan daripada SP7 yang disokong oleh keterangan SP8, dihujahkan terdapat cukup keterangan bahawa kedua-dua tertuduh bersama ahli-ahli kumpulan haram berkenaan berniat untuk mendatangkan bencana tubuh ke atas si mati sepertimana yang ditemukan oleh SP8. Dibuktikan juga bahawa bencana tubuh tersebut terutamanya kecederaan dalam kepala yang terdapat pendarahan dalam kulit kepala dan pendarahan sub arachnoid serta bengkak otak akibat daripada beberapa perbuatan yang

 

12

 

dinyatakan oleh SP8, yang dirumuskan sebagai penyebab kematian, mencukupi pada lazimnya untuk menyebabkan kematian. Ditekan lagi bahawa perundangan tidak memerlukan sesuatu kematian itu mestilah dengan serta merta, dan hakim bicara telah khilaf apabila menyatakan sebaliknya.

 

[28] TPR juga menghujahkan bahawa hakim bicara telah terkhilaf apabila tidak menilai dengan sebetulnya bahawa pertuduhan terhadap kedua-dua tertuduh telah berdasarkan peruntukan s.149 Kanun. Kehendak kesalahan di bawah s.149 Kanun telah berjaya dibuktikan iaitu telah adanya perhimpunan haram, dan kesemua ahli termasuk kedua-dua tertuduh mempunyai matlamat bersama untuk mencederakan si mati. Pendakwaan juga dihujahkan telah berjaya membuktikan bahawa dalam melaksanakan matlamat bersama itu, kedua-dua tertuduh bersama-sama dengan ahli-ahli yang lain telah melakukan kesalahan membunuh di bawah s.302 Kanun. Berdasarkan kes Tan Kheng Ann & Ors v PP (1965) 2 MLJ 180, dan Fam Meng Siong & Anor v PP (2012) 5 MLJ 464, hakim bicara dikatakan telah gagal mengaplikasikan prinsip s.149 tersebut dan telah terkhilaf apabila memutuskan bahawa kedua-dua tertuduh bukanlah ahli atau mereka yang memukul si mati di kepala. Selanjutnya, tidak juga timbul isu sama ada tertuduh pertama atau tertuduh kedua yang telah memukul si mati di bahagian organ yang penting atau selainnya, ataupun Pira lah yang sebenarnya pelaku utama dalam serangan terhadap si mati. Itu tidak relevan kerana berdasarkan s 149 Kanun, kedua-dua tertuduh dipertanggungkan secara vikarious. Dengan itu dihujahkan hakim

 

13

 

bicara telah terkhilaf dalam memutuskan bahawa pendakwaan telah gagal membuktikan suatu kes prima facie berasaskan kesalahan di bawah s.302 dibaca dengan s.149 Kanun.

 

[29] Dalam menjawab rayuan Pendakwa Raya tersebut, peguam terpelajar kedua-dua tertuduh bersetuju dan menyokong keputusan hakim bicara yang memutuskan pendakwaan telah gagal membuktikan kesalahan dalam pertuduhan asal di bawah s 302/149 Kanun dan menggantikannya dengan kesalahan di bawah s 304(a)/149 Kanun di akhir kes pendakwaan. Dengan itu dihujahkan rayuan Pendakwa Raya tidak bermerit dan seharusnya ditolak.

 

Rayuan Silang Tertuduh Pertama dan Tertuduh Kedua dalam P-05-115-04/2015 & P-05-116-04/2015

 

[30] Dalam kedua-dua rayuan silang ini, tertuduh-tertuduh merayu terhadap sabitan dan hukuman atas pertuduhan pindaan tersebut.

 

[31] Bagi tertuduh pertama, dihujahkan bahawa pendakwaan telah gagal untuk membuktikan elemen-elemen di bawah s.304(a) terutamanya berkenaan dengan niat di bawah s.299 Kanun. Peguam terpelajar menegaskan bahawa tiada apa-apa keterangan untuk menunjukkan penglibatan tertuduh pertama dalam pergaduhan berkaitan khususnya di kuil berkenaan. Lebih-lebih lagi dihujahkan di sepanjang episod berkenaan tertuduh pertama dalam keadaan mabuk dan tertidur. Selain itu, pendakwaan dihujahkan tidak boleh bersandar pada s.149 untuk mengagihkan niat tersebut ke atas tertuduh pertama

 

14

 

memandangkan tidak terbuktinya wujudnya matlamat bersama antara mereka. Ini disebabkan pergaduhan berlaku di Lorong Kulit, dan tertuduh pertama tidak berada di situ dan tambahan lagi, bagi episod di kuil Hindu Kallu pula tiada apa-apa keterangan adanya DNA atau cap jari tertuduh pertama atas apa-apa senjata atau di badan si mati. Selanjutnya, dihujahkan SP7 merupakan seorang rakan sejenayah dan keterangannya hendaklah dilihat secara berhati-hati dan memerlukan sokongan yang, ditekankan, gagal dibuktikan. Tuntasnya, dihujahkan sabitan ke atas tertuduh pertama adalah tidak selamat.

 

[32] Sebagai pilihan, peguam terpelajar merayu agar sabitan ditukarkan kepada sabitan di bawah s 304(b) dan memohon hukuman pemenjaraan yang tidak melebihi 7 tahun. Jika itu tidak dipersetujui, peguam terpelajar memohon agar hukuman di bawah s 304(a) dikurangkan kepada 12 tahun.

 

[33] Peguam terpelajar tertuduh kedua bersetuju dan menerima pakai penghujahan peguam terpelajar tertuduh pertama. Sebagai tambahan, peguam menghujahkan bahawa s.149 bukan sahaja tidak sesuai malahan gagal dibuktikan oleh pendakwaan terhadap tertuduh kedua kerana antaranya: tiada keterangan dikemukakan untuk menunjukkan tertuduh kedua ialah ahli perhimpunan haram; si mati semasa sampai di kuil telah berada dalam keadaan yang parah; tiada pertimbangan ke atas perlakuan setiap pelaku; kedua-dua tertuduh tidak terlibat dalam menyebabkan kecederaan parah si mati; dan, keterangan SP7 sepatutnya ditolak. Tuntasnya, sabitan di bawah s.304(a) harus diketepikan. Namun jika itu tidak dipersetujui, memohon agar sabitan

 

15

 

ditukarkan kepada s.304(b) dengan hukuman pemenjaraan yang minimum.

 

Keputusan Kami

 

[34] Kami akan mempertimbangkan kesemua rayuan sekali gus.

 

[35] Jelasnya, kedua-dua tertuduh telah didakwa atas dasar mereka ialah ahli perhimpunan yang menyalahi undang-undang (perhimpunan haram) yang matlamat bersamanya adalah untuk mendatangkan kecederaan kepada si mati dan dalam melaksanakan matlamat bersama itu telah melakukan kesalahan membunuh ke atas si mati, satu kesalahan di bawah s.149 dibaca bersama dengan s.302 Kanun (asalnya), yang kemudiannya s.304(a) seperti mana yang dipinda oleh hakim bicara.

 

[36] Sebagai permulaan bicara, kami perturunkan peruntukan s.149 Kanun untuk melihat bidang pemakaiannya. S.149 Kanun memperuntukkan bahawa:

 

“149. If an offence is committed by any member of an unlawful assembly in prosecution of the common object of that assembly, or such as the members of that assembly knew to be likely to be committed in prosecution of that object, every person who, at the time of the committing of that offence, is a member of the same assembly, is guilty of that offence.”

 

S.141 (setakat yang berkaitan) dan 142 Kanun menjelaskan apakah yang dimaksudkan dengan perhimpunan yang menyalahi undang-undang dan ahlinya:

 

16

 

“141. An assembly of five or more persons is designated an “unlawful assembly”, if the common object of the persons composing that assembly is:-

 

(c) to commit any mischief or criminal trespass, or other offence;

 

Explanation – An assembly which was not unlawful when it assembled may subsequently become an unlawful assembly.

 

142. Whoever, being aware of facts which render any assembly an unlawful assembly, intentionally joins that assembly, or continues in it, is said to be a member of an unlawful assembly. “

 

[37] Peruntukan di atas telah diperjelaskan dalam beberapa kes. Dalam kes Francis & Ors v PP [1959] 1 LNS 28; [1960] 1 MLJ 40, Thomson CJ menyatakan bahawa:

 

“Section 149 provides that if an offence is committed by a member of an unlawful assembly then every member of the same assembly is guilty of that offence if either it is committed in prosecution of the common object of the assembly or it is such as the members of the assembly know to be likely to be committed in prosecution of the common object. Here the conditions are that there must be a common object, for without a common object there can be no assembly, and then either that common object must be to commit the offence which is in question or where the common object is not to commit it there must be knowledge that the offence is likely to be committed in prosecution of the common object.” (tekanan diberikan)

 

Manakala dalam kes Fam Meng Siong & Anor v PP [2012] 7 CLJ 557, matlamat bersama diperjelaskan oleh YA Abu Samah HMR (ketika itu) seperti yang berikut:

 

17

 

“Common Object

 

[22] The next issue is whether the prosecution had established that the appellants had a common object in the commission of the offence in the alternative charge. The words “common object” in s. 149 of the Penal Code do not necessarily bear the same meaning as the words “common intention” in s. 34 of the Penal Code. In Sukha & Ors v. State of Rajasthan AIR 1956 GC 513, the Supreme Court of India held that:

 

a common object is different from a common intention in that it does not require prior concert and a common meeting of minds before the attack, and an unlawful object can develop after the people get together. (tekanan diberikan)

 

[23] Section 149 of the Code does not require proof of a prearranged plan and a common intention which a prosecution involving s. 34 of the Code would require (Chandran & Ors v. PP [1992] 2 SLR 265).

 

[24] Section 149 speaks of “common object” of the assembly as opposed to “common intention” of several persons in s. 34 of the Penal Code.

 

[25] In Lalji & Ors v. State of UP AIR 1989 SC 754, the Supreme Court of India held that:

 

Section 149 makes every member of an unlawful assembly at the time of committing of the offence guilty of that offence. The section creates a constructive or vicarious liability of the members of the unlawful assembly for the unlawful acts committed pursuant to the common object by any other member of that assembly. However, the vicarious liability of the members of the unlawful assembly extends only to the act done in pursuance of the common object of the unlawful assembly, or to such offences as the members of the unlawful assembly knew to be likely to be committed in prosecution of that object. Once the case of a person falls within the ingredients of the section the question that he did nothing with him own hands would be immaterial.

 

18

 

[26] Gour’s “Penal Law of India” (7th edn.) at p. 710 states:

 

The purpose for which the members of the assembly set out or which they desired to achieve is the object. Each member may have an object in view and may also have his own idea of the means with which that object is to be achieved and the extent to which he is prepared to go for attaining it. If the object desired by all the members is the same, the knowledge that that is the object which is being pursued is shared by all the members and they are in general agreement as to how it is to be achieved; the object then becomes the common object of the assembly. Normally, a determination to achieve an object includes a resolve to meet with force any resistance to its attainment. A common object may be found by express agreement after mutual consultations but that is not necessary. It may be formed at any stage by all or some members of the assembly and the other members may join and accept it. It may be modified or altered or abandoned at any stage. What the common object of the unlawful assembly is at a particular stage of the incident is essentially a question of fact to be determined by keeping in view the nature of the assembly, the arms it carries and the behaviour of its members at or near the scene of the incident.”

 

(tekanan diberikan)

 

[27] In our judgment, there was sufficient evidence before the learned judge which point to the ‘common object’ of the appellants based on the evidence of PW7, PW8 and PW21.”

 

[38] Berdasarkan peruntukan dan nas-nas di atas, pada penghakiman kami, terdapat cukup keterangan melalui keterangan SP7, SP11, SP6 dan SP8, di hadapan hakim bicara yang menunjukkan telah wujudnya perhimpunan yang menyalahi undang-undang iaitu penglibatan kedua-dua tertuduh bersama-sama dengan 5 orang yang masih bebas untuk melakukan satu kesalahan, iaitu untuk mencederakan si mati, sebagai matlamat bersama mereka. Jelas daripada keterangan SP 7 terdapat dua episod dalam peristiwa yang menimpa si mati. Pergaduhan antara

 

19

 

Pira (masih bebas) dengan si mati bermula di rumah Pira di Lorong Kulit (episod pertama). Menurut SP 11, Pira dan kawan-kawannya telah bergaduh dengan si mati di rumahnya. SP 7 dan Bathu dikatakan terlibat sama dalam memukul si mati. Kemudian Pira telah menarik si mati masuk ke dalam kereta SP7 dan membawanya ke sebuah Kuil Hindu Kallu (episod kedua). Di sana, pergaduhan antara Pira dengan si mati berterusan. Kali ini pergaduhan disertai juga oleh rakan-rakan Pira yang lain termasuk yang sudah berada di situ iaitu tertuduh pertama, tertuduh kedua, Bathu, dan Murali. Setiap daripada mereka telah memukul si mati. Keterangan ini disokong dengan penemuan pelbagai jenis kecederaan, 48 semuanya, yang dikesan pada tubuh si mati oleh SP8. Menurut kes Fam Meng Siong, supra, matlamat yang tidak sah boleh terjadi apabila orang berkumpul bersama (get together) atau “.. It may be formed at any stage by all or some members of the assembly and the other members may join and accept it”. Kami dapati kedua-dua tertuduh telah menyertai dan menerima matlamat tersebut di peristiwa dalam episod kedua berkenaan. Oleh itu, kami dapati pendakwaan telah membuktikan wujudnya perhimpunan yang menyalahi undang-undang dan kedua-dua tertuduh ialah ahli perhimpunan itu dalam maksud s 141 dan 142 Kanun.

 

[39] Berkait dengan isu ini, kami dapati penemuan hakim bicara seperti mana yang berikut adalah betul (ms 26-28: RR2):

 

“Upon maximum and positive evaluation of the evidence tendered by the prosecution at the close of its case, I arrived at the following findings:

 

20

 

1) OKT1, OKT2, Pira, Murali, Bathu and a few others were attending and drinking “tuak” at ‘Tuak Festival’ at Govind’s house at Taman Sitar, Nibong Tebal, Seberang Perai Selatan.

 

2) A fight took piace at Lorong Kuiit between Pira and the deceased over family matters. According to SP11 in cross examination that SP7 also involved in the fight, he beat the deceased at Pirn’s house.

 

3) The assault on the deceased continued at the Hindu Temple, Island park, Jelutong. Pira was the main culprit or actor in this assault episode. The prosecution evidence was entirely dependant on SP7. The deceased was assaulted with bare hands and he was also kicked. No sharp heavy weapon was used. I am of the view that SP7 was an accomplice. He was not telling the whole truth. However his evidence was corroborated by the evidence of the Consultant Forensic Pathologist, Dato’ Dr. Zahari Noor, SP8. The cause of the deceased death was “kecederaan dalam kepala di mana terdapat pendarahan dalam kulit kepala dan pendarahan sub archnoid serta bengkak otak akibat daripada impak atau dipukul atau dihentak atau disepak dan ditendang dengan benda tumpul”. The blunt trauma include bare hands (punching) or legs (kicking).

 

4) OKT2 was seen to have kicked the deceased 2 to 3 times at the back of the deceased’s left shoulder. This is not a vital organ of a human body. OKT1 contended that he was asleep in the motorcar as he was drunk. He did not assault the deceased. Be that as it may, though OKT2’s claimed that he merely kicked the deceased 2 to 3 times, but he is held vicariously liable for the acts of the other members of the unlawful assembly as he was charged with reference to s 149 of the Penal Code. Similarly OKT1 cannot escape liability for the same reason (ie charged with s 149 of Penal Code) and furthermore he got into the

 

21

 

drunk state due to self-induced intoxication which is not a defence. ”

 

[40] Berhubung dengan isu pembuktian kesalahan membunuh di

 

bawah s.302 Kanun, kami tidak bersetuju dengan penghujahan TPR.

 

Kami telah membaca dan mempertimbangkan keterangan saksi-saksi

 

terutamanya SP7, SP11, SP6 dan SP8 dan berpuas hati bahawa

 

dapatan hakim bicara adalah betul dan pindaan kepada kesalahan di

 

bawah s.304(a)/149 adalah juga betul dalam keadaan kes ini. Kami

 

bersetuju dengan dapatan berikut:

 

“Whether the offence is culpable homicide or murder depends upon the degree of risk to human life. If death is a likely result, it is culpable homicide; if it is the most probable result, it is murder” per Low Hop Bing in Yeap Bon Hai v PP [2010] 2 CLJ 338. On the totality of evidence adduced by the prosecution, I was not satisfied that OKT1 and OKT2 intended to kill the deceased. The evidence showed Gopal directed Pira and OKT2 to send the deceased home, the latter disagreed. OK2 suggested the deceased to be taken to Lam Wah Ee Hospital, presumably for medical treatment. Though several injuries were found on the deceased body, they were mostly bruises, lacerations, haematoma and small stab wounds which were not fatal in nature, saved the blunt trauma on the head. The deceased succumbed to his injuries while in the hospital. It was not instantaneous death. I could not find the evidence of “intention” as prescribed in limb (a), (b) and (c) of s 300.

 

In a similar vein, in the Federal Court case PP v Megat Sharizat Megat Shahrur [2011] 8 CJL 893, wherein the case of Tham Kai You @ Ors v PP [1976] 1 LNS 159 was cited. It was held that whether the offence is culpable homicide or murder depends upon the degree of risk to human life. If death is the likely result, it is culpable homicide, if death is the most probable result, it is murder. See illustration (d) of s 300 of the Penal Code.”

 

[41] TPR menghujahkan bahawa hakim bicara terkhilaf apabila memutuskan bahawa pendakwaan telah gagal membuktikan elemen

 

22

 

niat untuk menyebabkan kematian padahal pendakwaan bergantung pada s.300 (c) yang telah berjaya dibuktikan melalui keterangan SP7 dan SP8. Kami dapati TPR gagal untuk menghayati dapatan hakim bicara. Hakim bicara dengan jelas mengatakan pendakwaan telah gagal membuktikan elemen seperti mana digariskan dalam s.300 (a), (b) dan (c). Selanjutnya, hakim bicara telah juga membuat dapatan di muka surat 28 (RR2) alasannya yang menyatakan:

 

“5) The reliance on limb (c) of the s 300 by the prosecution to prove

 

the injuries inflicted on the deceased is sufficient in the ordinary course of nature to cause death is not supported by the evidence of the Consultant Forensic Pathologist, SP8.”

 

Pada pandangan kami dapatan hakim bicara ini disokong oleh keterangan yang dikemukakan. Harus diambil kira pendakwaan sendiri telah menghujahkan bahawa matlamat bersama perhimpunan yang menyalahi undang-undang yang kedua-dua tertuduh menjadi ahli adalah untuk mendatangkan kecederaan kepada si mati. Pendakwaan tidak sesekali menyatakan bahawa matlamat bersama itu adalah untuk membunuh, atau, matlamat bersama itu telah bertukar pada sesuatu masa atau peringkat tertentu kepada membunuh. Apa yang ditegaskan oleh pendakwaan adalah dalam melaksanakan matlamat bersama itu mana-mana ahli perhimpunan yang menyalahi undang-undang itu telah melakukan perbuatan dalam cabang (c) kepada s.300. Namun dalam kes ini pergaduhan dimulakan oleh Pira dengan abang iparnya. Seperti dinyatakan oleh hakim bicara pergaduhan itu melibatkan hal keluarga. Walaupun kecederaan yang dialami itu pelbagai, hanya kecederaan di kepala, mengikut SP8, yang menyebabkan kematian si mati.

 

23

 

Bagaimanapun, SP8 tidak menyatakan bahawa bencana tubuh tersebut mencukupi pada lazimnya untuk menyebabkan kematian. Dalam keadaan kes ini, kami dapati kedua-dua tertuduh dan ahli perhimpunan yang menyalahi undang-undang itu menyedari bahawa perbuatan mereka itu serius dan mungkin (likely) menyebabkan kematian. Oleh itu kami bersetuju dengan keputusan hakim bicara dan menolak penghujahan TPR. Kami juga, tidak bersetuju dengan penghujahan kedua-dua tertuduh dalam isu ini.

 

[42] Mengenai isu pemakaian s.149/304(a), kami dapati hakim bicara tidak salah arah dirinya sama ada dari segi undang-undang atau fakta apabila memutuskan kedua-dua tertuduh didapati bersalah di bawah s.149 Kanun. Selaras dengan prinsip dan skop pemakaian s.149 seperti mana diperjelaskan dalam kes-kes yang dirujuk di atas, apabila kesalahan telah dilakukan oleh salah seorang anggota perhimpunan yang menyalahi undang-undang, maka tiap-tiap orang yang menjadi anggota perhimpunan pada masa kesalahan itu dikira telah melakukan kesalahan itu. Hakim bicara telah mengaplikasi undang-undang yang betul apabila memutuskan:

 

“4) OKT2 was seen to have kicked the deceased 2 to 3 times at the back of the deceased’s left shoulder. This is not a vital organ of a human body. OKT1 contended that he was asleep in the motorcar as he was drunk. He did not assault the deceased. Be that as it may, though OKT2’s claimed that he merely kicked the deceased 2 to 3 times, but he is held vicariously liable for the acts of the other members of the unlawful assembly as he was charged with reference to s 149 of the Penal Code. Similarly OKT1

 

24

 

cannot escape liability for the same reason (ie charged with s 149 of Penal Code) and furthermore he got into the drunk state due to self-induced intoxication which is not a defence. ”

 

[43] Peguam kedua-dua tertuduh juga menyentuh tentang keboleh percayaan SP 7 kerana dia merupakan seorang rakan sejenayah dan merupakan seorang saksi berkepentingan. Memandangkan hakim bicara mengatakan SP7 tidak bercakap sebenar-benarnya, keterangannya harus diteliti dengan hati-hati atau ditolak keseluruhannya.

 

[44] Kedudukan undang-undang mengenai keterangan oleh seorang rakan sejenayah adalah mantap. Dalam kes Dato’ Seri Anwar Ibrahim v PP & Anor [2004] 3 CLJ 737, YA Abdul Hamid Mohamad HMP (ketika itu) menyatakan:

 

“Section 133 of the Evidence Act 1950 provides:

 

133. An accomplice shall be a competent witness against an accused person; and a conviction is not illegal merely because it proceeds upon the uncorroborated testimony of an accomplice.

 

The illustration (b) of s. 114 of the same Act however provides:

 

The court may pressume:

 

(a) …

 

(b) That an accomplice is unworthy of credit unless he is corroborated in material particulars.

 

In Madam Guru & Another v Emperor [1923] Vol. 24 Cr. LJ 723, it was held that:

 

25

 

Under section 133 of the Evidence Act the evidence of an accomplice by itself would be sufficient for the purpose of conviction; but it is a rule of practice founded on experience that in every case where an accomplice has given evidence the court must raise a presumption that he is unworthy of credit unless corroborated in material particulars. Failure to raise that presumption is an error of law.

 

In Yap Ee Kong & Anor v Public Prosecutor [1981] 1 MLJ 144 (FC),

 

Raja Azlan Shah CJ (Malaya) (as he then was) had this to say:

 

It is trite law that although an accomplice is a competent witness a conviction is not illegal merely because it proceeds upon the uncorroborated testimony of an accomplice. All leading authorities have stated in clear terms that it has long been a rule of practice or rule of prudence which has become virtually equivalent to a rule of law for the judge or jury to be warned of the danger of convicting on the uncorroborated testimony of an accomplice. It is a matter of prudence except where circumstances make it safe to dispense with that there must be corroboration of the evidence of an accomplice.

 

Kami bersetuju dengan dapatan hakim bicara bahawa SP 7 ialah seorang rakan sejenayah. Kami dapati hakim bicara menyedari kehendak untuk berhati-hati dalam menilai keterangan SP 7. Diperhatikan hakim bicara mengiktiraf bahawa SP7 merupakan saksi utama pendakwaan dan daripada keterangan SP7 tersebut hakim bicara telah membuat beberapa penemuan fakta kritikal. Selaras dengan kehendak perundangan yang mengawal, hakim bicara telah mencari keterangan sokongan dan ini diperoleh daripada keterangan SP8. Hakim bicara layak membuat penentuan tersebut dan kami, di peringkat rayuan, seharusnya tidak sewenang-wenangnya mengetepikan dapatan tersebut. Kami dapati hujahan peguam atas isu ini tidak bermerit.

 

26

 

[45] Mengenai pembelaan kedua-dua tertuduh, kami bersetuju dengan dapatan hakim bicara yang memutuskan bahawa kedua-dua tertuduh telah gagal menimbulkan keraguan yang munasabah ke atas kes pendakwaan:

 

“Having scrutinized P33, SD3 conceded that there was no correction made by him in P33. In other words, SD3 implicated Kia (OKT1) and Ganga (OKT2) to be among the deceased’s assailants. SD3 could not possibly had concocted the story of the assault on the deceased in P33, thus giving rise to SD3’s sworn evidence in court to be doubtful. He was obviously not telling the truth when he said that OKT1 was laying drunk at the back seat of the motorcar. SD3 was an unreliable witness. I reject SD3’s sworn testimony which purportedly exculpate OKT1 with the crime of assaulting the deceased which led to his death.

 

Likewise the evidence of OK1 and OKT2 are both unrealiable. OK1’s evidence cannot be corroborated with the evidence of OKT2 whom I also found them to be incredible witnesses: see Lord Hailsham in the English House of Lord’s case of Director of Public Prosecutor v Kilbourne [1973] 1All ER 440 at p.452, PP v Lim Chooi Huat & Anor [2011] MLJU 852.

 

The prosecution evidence of SP7 is steadfast and unshaken that OKT1 had punched hard the deceased’s face 2 to 3 times, whilst OKT2 kicked the deceased at the back of his left shoulder together with four persons still at large which led to the deceased’s death. SP7’s evidence is corroborated by the evidence of the Consultant Forensic Pathologist, SP8. SP8 said inter alia, the deceased was assaulted from the front and back in a fallen position, using hands and legs, by more than one person. The deceased was found to sustain 48 injuries consisting of bruises, haematoma, lacerations and small stab wounds on the abdomen.

 

Having considered the defence case with reference to the prosecution evidence, the written submission of learned counsels and reply thereto by learned TPR. I found the defence of OKT1 and OKT2 have failed to cast any reasonable doubt on the truth of the prosecution’s case and as a result the prosecution has proved its case beyond reasonable doubt. ”

 

27

 

[46] Berdasar alasan-alasan di atas, kami dapati rayuan pendakwa raya terhadap keputusan hakim meminda pertuduhan di akhir pendakwaan dan rayuan kedua-dua tertuduh terhadap sabitan di akhir perbiacaraan tidak bermerit. Kami dapati sabitan tersebut adalah selamat. Dengan itu kami menolak kesemua rayuan tersebut dan mengekalkan keputusan hakim bicara.

 

Rayuan ke atas Hukuman

 

[47] Peguam terpelajar kedua-dua tertuduh berhujah bahawa hukuman yang dijatuhi adalah terlalu tinggi. Dihujahkan hakim bicara tidak memberikan alasan apabila menjatuhi hukuman tersebut dan telah juga gagal untuk menilai faktor kelemahan kes pendakwaan. Antara kelemahan itu: kegagalan untuk membuktikan kesalahan dalam pertuduhan asal; penyebab kematian si mati juga tidak dapat ditentukan, dan ketiadaan bukti nyata bahawa kedua-dua tertuduh yang menyebabkan kematian si mati. Di samping mitigasi yang telah dikemukakan, kedua-dua tertuduh telah insaf, pesalah pertama dan pemenjaraan yang terlampau lama boleh memudaratkan dan akan mengagalkan hasrat untuk mereformasikan diri mereka. Oleh itu, peguam merayu agar hukuman dikurangkan ke tahap paling minima.

 

[48] TPR yang terpelajar pula menyokong perintah hukuman yang dijatuhi dan menghujahkan hukuman itu setimpal bagi kesalahan yang serius ini. TPR berhujah agar rayuan ini ditolak.

 

28

 

[49] Kami telah mempertimbangkan penghujahan semua pihak dan keadaan kes serta penghakiman hakim bicara. Kami sedar bahawa kami tidak seharusnya sewenang-wenangnya mengetepikan perintah sesuatu penghukuman yang telah diberikan oleh hakim bicara kecuali dapat ditunjukkan bahawa hukuman tersebut terlampau berlebihan dan hakim bicara telah tidak mengikut prinsip-prinsip penghakiman yang betul. Kami sedar tentang seriusnya kesalahan yang dilakukan yang telah menyebabkan kehilangan satu nyawa. Mengambil kira penghujahan peguam kedua-dua tertuduh dan ketiadaan alasan yang diberikan oleh hakim bicara dalam memerintahkan sedemikian rupa, kami bersetuju bahawa hukuman yang dijatuhi itu agak terlalu tinggi. Kami berpendapat kepentingan awam juga memerlukan pesalah pertama seperti kedua-dua tertuduh ini dapat dipulihkan. Oleh itu, setelah mempertimbangkan semua keadaan di atas kami membenarkan rayuan terhadap hukuman dan memerintahkan hukuman pemenjaraan selama 20 tahun dikurangkan kepada 15 tahun berkuatkuasa dari tarikh ditangkap.

 

t.t

 

(ABDUL KARIM BIN ABDUL JALIL)

 

Hakim Mahkamah Tinggi Tarikh : 29 Mac 2017

 

29

 

Pihak-pihak:

 

No. Kes : P-05-311/2014 Bagi pihak Perayu:

 

Nurshafini Mustafha (bersama TPR Mohd Zain bin Ibrahim) Timbalan Pendakwa Raya Jabatan Peguam Negara

 

Bagi pihak Responden:

 

Suzanawati Ismail

 

Tetuan Suzana Ismail & Partners

 

Dharmendra Kumar

 

Tetuan Nisha, Kumar & Partners

 

No. Kes : P-05-115-04/2015

 

Bagi pihak Perayu:

 

Suzanawati Ismail

 

Tetuan Suzana Ismail & Partners

 

Bagi pihak Responden:

 

Nurshafini Mustafha (bersama TPR Mohd Zain bin Ibrahim) Timbalan Pendakwa Raya Jabatan Peguam Negara

 

No. Kes : P-05-116-04/2015

 

Bagi pihak Perayu:

 

Dharmendra Kumar

 

Tetuan Nisha, Kumar & Partners

 

Bagi pihak Responden:

 

Nurshafini Mustafha (bersama TPR Mohd Zain bin Ibrahim) Timbalan Pendakwa Raya Jabatan Peguam Negara

 

30

PDF Source: http://www.kehakiman.gov.my