Olier Shekh Awoyal Shekh V Pendakwa Raya

  

Download PDF Here

DALAM MAHKAMAH RAYUAN MALAYSIA (BIDANG KUASA RAYUAN)

 

RAYUAN JENAYAH NO: N-05-102-04/2012

 

ANTARA

 

OLIER SHEKH AWOYAL SHEKH … PERAYU

 

LAWAN

 

PENDAKWA RAYA … RESPONDEN

 

Dalam Mahkamah Tinggi Malaya di Seremban, Negeri Sembilan) Perbicaraan Jenayah No: 45-3-2010

 

ANTARA

 

PENDAKWA RAYA LAWAN

 

OLIER SHEKH AWOYAL SHEKH KORAM:

 

BALIA YUSOF HAJI WAHI, HMR TENGKU MAIMUN TUAN MAT, HMR ZAKARIA SAM, HMR

 

1

 

PENGHAKIMAN

 

[1] Perayu telah dihadapkan dengan tiga (3) pertuduhan iaitu pada 15.9.2009 di antara jam lebih kurang 2.00 hingga 4.10 pagi, di asrama pekerja berhampiran Klinik Pertama, Taman Kemuning, Senawang, di dalam Negeri, Negeri Sembilan telah:

 

i. membunuh Abdul Kadir Fazer Ali, No. Pasport: B1337895, suatu kesalahan yang boleh dihukum di bawah seksyen 302 Kanun Keseksaan – Pertuduhan Pertama

 

ii. membunuh Shahin Md Amir Hossain, No. Pasport: B0480180, suatu kesalahan yang boleh dihukum di bawah seksyen 302 Kanun Keseksaan – Pertuduhan Kedua

 

iii. menyebabkan cedera yang boleh menyebabkan kematian ke atas Helal Hossain Mosharaf, No. Pasport: R0998325, suatu kesalahan yang boleh dihukum di bawah seksyen 307 Kanun Keseksaan – Pertuduhan Ketiga

 

[2] Setelah dibicarakan, perayu telah didapati bersalah di atas ketiga-tiga pertuduhan dan disabitkan dengan hukuman seperti berikut: Untuk pertuduhan pertama dan kedua perayu telah dihukum mati dan untuk pertuduhan ketiga dihukum 10 tahun penjara dari tarikh tangkap.

 

Kes Pendakwaan

 

[3] Pada 15.9.2009, SP2 (mangsa dalam pertuduhan ketiga), setelah habis bekerja di CP Chicken di Senawang, Seremban telah pulang ke

 

2

 

asrama pekerja iaitu rumah kedai dua tingkat di alamat No. 23, Tingkat 1, Taman Kemuning, Senawang yang disewa oleh majikan untuk pekerja-pekerja Bangladesh. Seramai 17 orang pekerja tinggal di situ. Pada malam itu terdapat lebih kurang 12 orang berada dalam rumah.

 

[4] Selepas memasak, SP2 mandi dan makan. Selepas itu SP2 tidur. Perayu tidur di sebelah kanan SP2. SP2 tidak pasti pukul berapa beliau tidur. Selain SP2 dan perayu, Shahin (simati dalam pertuduhan kedua) dan Kalo juga tidur di situ.

 

[5] Ketika SP2 sedang tidur, perayu telah mengejutkan SP2 dan meminta pemetik api daripada SP2 untuk menghisap rokok. SP2 memberikan pemetik api kepada perayu. Perayu tidak mengambil pemetik api itu tetapi sebaliknya menutup mulut SP2 dengan tangan kiri lalu menikam bahagian belakang badan dan bahagian leher SP2 dengan pisau yang dipegang di tangan kanannya yang memakai sarung tangan berwarna merah.

 

[6] SP2 cuba melarikan diri ke arah rakan-rakannya yang sedang tidur tetapi dihalang oleh perayu yang berdiri di hadapannya. Perayu terus menikamnya beberapa kali di bahagian belakang dan perut. Akibat kecederaan di bahagian leher SP2 menyebabkan SP2 tidak dapat bercakap apa-apa.

 

[7] Setelah menikam SP2, perayu telah meninggalkan tempat itu melalui tangga dan pada masa itu kawan-kawan SP2 telah tersedar dari tidur. SP2 kemudiannya telah dihantar ke hospital. SP2 dirawat di hospital selama 1 bulan.

 

3

 

[8] Menurut SP2, sebulan sebelum kejadian, telah berlaku pertengkaran diantaranya dengan perayu mengenai tilam tempat mereka tidur. Bagaimanapun SP2 tidak tahu apa masalah di antara perayu dengan Abdul Kadir Fazer (simati dalam pertuduhan pertama) dan Shahin.

 

[9] Pada hari yang sama jam 4.10 pagi semasa bertugas di Balai Polis Senawang, Konstabel Noorakma (SP6) telah menerima panggilan telefon dari seorang lelaki India bernama Maniam bekerja sebagai Pegawai Keselamatan di CP Chicken, memaklumkan tentang kematian dua lelaki warga Bangladesh di asrama pekerja. SP6 membuat Repot Senawang No. 6044/09.

 

[10] Pada hari yang sama jam lebih kurang 5.20 pagi, Pegawai Penyiasat ASP Sulizmie Affendy (SP9) bersama-sama jurugambar pergi ke tempat kejadian.

 

[11] SP9 telah menemui mayat Abdul Kader dan Shahin. Beliau juga menemui SP2 yang cedera.

 

[12] SP9 telah menemui satu sarung tangan getah warna merah (P25) lebih kurang 1 meter dari pintu masuk asrama. Satu lagi sarung tangan getah warna merah (P27) dijumpai di atas anak tangga. Pada kedua-dua sarung tangan ini terdapat kesan darah. SP9 juga telah menemui kesan darah di anak tangga untuk masuk ke tingkat atas. Swabbing darah dan sarung tangan telah dihantar ke Jabatan Kimia.

 

[13] Antara barang-barang kes lain yang diambil di tempat kejadian oleh SP9 adalah seperti berikut:

 

4

 

a) 2 pisau bertanda 6 (P31) dan 9 (P30);

 

b) Swabbing darah di pisau bertanda 9 (1) dan 9 (2) (P30) ialah Exh. P32 dan P33;

 

c) Swabbing darah bertanda 6 (1)(2) ialah P34 dan P35;

 

d) Swabbing darah bertanda 17 (1) tompok darah di tengah bilik (P36);

 

e) Swabbing darah bertanda 11 (1) untuk Abdul Kadir;

 

f) Swabbing pada pisau bertanda 12 dijumpai di bahagian dapur;

 

g) 1 tiub spesimen darah perayu yang diambil di Hospital Tuanku Jaafar oleh Dr. Susila Devi dieskot oleh Sarjan Ramayah (P38);

 

h) 2 batang kunci (A – kunci mangga dan B – kunci grill) (P43).

 

[14] SP9 juga telah melukis rajah kasar tempat kejadian dan kunci (P8 dan P8K).

 

[15] Hasil dari siasatannya, SP9 merumuskan bahawa jenayah dilakukan oleh penghuni asrama sendiri kerana tidak ada kesan pecah masuk. Setiap pekerja mempunyai satu anak kunci untuk keluar masuk asrama.

 

5

 

[16] Menurut Jamal Uddin @ Jaynal Abidin (SP1) yang bekerja di KW Resources Network, Bandar Sri Damansara, pada 17.9.2009 (dua hari selepas kejadian), perayu telah menelefonnya dan memberitahu beliau berada di Johor Bahru dan mengatakan dia sakit dan demam dan ingin meminta pertolongan. SP1 telah maklum perkara ini kepada majikannya dan majikannya telah mengarahkan SP1 menelefon perayu supaya perayu datang sendiri ke pejabat.

 

[17] Menurut SP1 sebelum perayu datang ke pejabatnya terdapat satu panggilan telefon daripada kilang ayam di Seremban yang menyatakan salah seorang pekerja yang dibekalkan oleh KW Resources Network iaitu perayu telah melarikan diri setelah berlaku satu kejadian di asrama pekerja.

 

[18] Pada 18.9.2009, lebih kurang jam 2.30 petang, perayu telah datang ke tempat SP1 bekerja. Perayu memberitahu SP1 yang beliau telah melarikan diri ke Johor Bahru. Apabila ditanya mengapa dia melarikan diri, perayu menjawab beliau sakit dan demam dan sesuatu telah berlaku di Seremban. SP1 bertanya lanjut apa yang dimaksudkannya ‘sesuatu telah berlaku’ tetapi perayu tidak memberitahu apa-apa. SP1 pun memaklumkan kepada pengurusnya yang telah menghubungi polis Seremban.

 

[19] Pada 7.30 malam, ASP Balachandran a/l Nadason (SP4) datang ke tempat SP1 dan menangkap perayu. Perayu dibawa balik dan diserah kepada SP9 (pegawai penyiasat).

 

6

 

[20] Semua barang kes telah dihantar oleh SP9 ke Jabatan Kimia untuk dianalisa.

 

[21] Laporan bedah siasat (P10 dan P13) yang disediakan oleh Dr. Sharifah Safoorah (SP5) yang dilakukan ke atas kedua-dua simati mendapati bahawa punca kematian ialah luka kelar di leher. Kecederaan ini menyebabkan pendarahan extensive yang menyebabkan kematian.

 

[22] Berdasarkan laporan-laporan kimia, swabbing darah 9 (1) (P32) dan swabbing darah 9 (2) (P33) dari pisau bertanda 9 (P30) mempunyai profil DNA SP2 sebagai penyumbang terbesar dan profil DNA Shahin. Manakala swabbing 6 (2) dari pisau (P31) mempunyai profil DNA Shahin sebagai penyumbang besar dan penyumbang minor Abdul Kadir. Pada bahagian luar glove (2) (P25) terdapat profil DNA kepunyaan Kadir, Shahin dan SP2. Bahagian dalamnya terdapat profil DNA Kadir dan perayu. Glove bertanda (4) (P27) bahagian luar terdapat profil DNA Kadir, Shahin dan SP2, manakala bahagian dalam terdapat profil DNA milik Kadir, SP2, Shahin dan perayu.

 

Dapatan Di Akhir Kes Pendakwaan

 

[23] Hakim bicara memutuskan terdapat keterangan terus, keterangan secara saintifik dan keterangan ikut keadaan yang mencukupi bagi membuktikan satu kes prima facie terhadap pertuduhan-pertuduhan yang dihadapi perayu. Perayu dipanggil membela diri di atas ketiga-tiga pertuduhan.

 

7

 

Kes Pembelaan

 

[24] Menurut perayu, SP2 tidak bercakap benar. Beliau tidak membunuh simati-simati atau mencederakan SP2. SP2 dan SP3 telah mereka keterangan palsu terhadapnya di Mahkamah.

 

[25] Menurut perayu, pada jam 6.00 petang hari kejadian, SP3 kawannya telah datang bertemunya di asrama pekerja. Apabila keluar dari tandas, beliau melihat SP3 dipukul oleh dua orang. Seorang darinya memakai baju T berwarna merah dan seluar jeans. Setelah ditanya, SP3 memberitahu perayu kedua-dua lelaki itu telah memberi sejumlah ganja untuk disimpan dan SP3 telah menyimpan ganja tersebut di dalam hutan dan ganja tersebut telah hilang. Kerana itulah dua lelaki itu telah memukulnya.

 

[26] Pada malam itu, perayu masuk tidur agak lewat malam. Beliau telah terjaga dari tidurnya dan melihat ada empat orang lelaki India di dalam bilik asramanya. Beliau menjerit ‘pencuri’. Dua dari lelaki itu telah turun melalui tangga. Beliau telah mengejar mereka hingga ke jalan raya tetapi gagal menangkap mereka. Beliau kembali semula ke asrama. Di situ beliau melihat dua lelaki India, masing-masing memegang sebilah pisau. Seorang darinya adalah lelaki yang memakai baju T merah yang petang tadinya telah memukul SP3. Kedua-dua lelaki itu hendak menikamnya. Perayu melarikan diri dan di hambat oleh kedua-dua lelaki itu. Di pertengahan jalan, perayu melihat dua lelaki yang dikejarnya tadi. Dua lelaki ini juga turut menghambatnya.

 

[27] Perayu melarikan diri ke sebuah rumah kedai yang didiami oleh dua orang rakannya Nashmul dan Rahim. Perayu menceritakan kepada

 

8

 

mereka mengenai asrama pekerjanya dipecah masuk oleh empat pencuri dan beliau dikejar oleh empat orang pencuri itu. Pada masa itu beliau tidak tahu apa yang telah berlaku di asramanya. Di atas nasihat kawan-kawannya itu, perayu bermalam di rumah mereka kerana mungkin empat lelaki itu masih berkeliaran.

 

[28] Perayu kemudiannya telah pergi ke pejabat ejen yang mengambilnya bekerja di Damansara. Beliau telah bertemu dengan SP1 dan menceritakan apa yang berlaku di asramanya. Pada ketika itu beliau telah pun diberitahu oleh SP3 melalui telefon mengenai kejadian bunuh di asramanya. Perayu telah ditangkap di pejabat ejen tersebut.

 

[29] Beliau telah memberitahu pihak polis mengenai penglibatan 4 lelaki India tersebut tetapi SP3 yang bertindak sebagai jurubahasa tidak memberitahu polis maklumatnya itu semasa menterjemahkannya kepada pihak polis.

 

[30] Di dalam percakapan beramarannya (D47 di m.s 207 Rekod Rayuan) perayu memberitahu:

 

‘Dalam jam antara 3 pagi hingga 3.30 pagi saya dengar kawan saya nama Helal yang tidur sebelah saya telah menjerit dan tendang badan saya. Saya dengar Helal ada satu kali jerit Hey! Dan lepas itu dengar nafas dia saja. Saya nampak dua lelaki turun tangga dan saya ikut turun. Bila sampai di bawah ada sikit lampu terang saya nampak itu dua lelaki adalah orang India. Itu jam saya nampak ada orang tingkat atas, saya ingat kawan Bangladesh saya dan panggil mereka turun mahu minta tolong. Bila orang itu turun saya tengok orang India juga dan mahu potong saya dengan pisau. Saya terus lari. Saya lari pergi Shell dekat sana dan nampak ada empat lelaki India sedang tepuk

 

9

 

tangan seperti mengejek saya. Saya takda kenal itu India. Saya tak nampak mereka ada bawa kenderaan. Tapi saya ingat tiga orang ada pakai pisau. Saya kemudian terus pergi ke rumah kawan saya nama Nazmul dan Rahaman. Saya ada cerita sama mereka yang dekat rumah saya ada empat India sudah potong kawan. Saya takut mahu tumpang tidur. Jam lebih kurang 8.00 pagi saya naik bas ke Terminal 1 dan dari situ naik bas pergi Kuala Lumpur saya tak mengaku ada bunuh kawan saya.

 

S : Mengapa kamu melarikan diri

 

A : Saya takut dan tak tahu mahu buat apa.

 

S : Mengapa tidak hubungi polis atau kawan yang kenal?

 

A : Saya tidak tahu. ’

 

Dapatan Di Akhir Kes Pembelaan

 

[31] Hakim bicara mendapati ada percanggahan material di antara percakapan beramaran perayu (D47) dan keterangannya di mahkamah yang tidak dijelaskan oleh perayu. Ini menjejaskan kredibiliti perayu.

 

[32] Hakim bicara juga memutuskan pembelaan perayu hanyalah penafian kosong sahaja.

 

[33] Hakim bicara berpuashati bahawa pihak pendakwaan telah membuktikan ketiga-tiga pertuduhan di tahap melampaui keraguan yang munasabah.

 

[34] Perayu didapati bersalah, disabitkan ke atas ketiga-tiga pertuduhan. Untuk pertuduhan pertama dan kedua perayu dijatuhi hukuman mati dan untuk pertuduhan ketiga dihukum penjara 10 tahun.

 

10

 

[35] Di atas sabitan dan hukuman ini perayu mengemukakan rayuan ini.

 

Keputusan Kami

 

[36] Peguam perayu berhujah hakim bicara telah mengenakan beban membuktikan yang salah kepada pembelaan untuk mengemukakan hard evidence tentang kewujudan penyerang yang hadir di bilik tidur mereka. Ini bertentangan dengan prinsip undang-undang bahawa pihak pendakwaan perlu membuktikan kes prima facie di mana beban bukti di tahap kes pendakwaan adalah melampaui keraguan munasabah.

 

[37] Bahagian penghakiman hakim bicara yang menjadi isu ialah (di m.s 36 RR):

 

‘Secara ringkas, landasan pembelaan OKT adalah bukan beliau yang melakukannya tetapi telah dilakukan oleh orang lain. Jika OKT dapat meyakinkan Mahkamah tentang kewujudan orang lain dalam bentuk keterangan maka OKT layak dibebaskan. Mahkamah berpendapat semata-mata ‘vague conjecture’ atau inferen kemungkinan OKT tidak bersalah bukanlah reasonable doubt. Pihak pembelaan mestilah menunjukkan ‘hard evidence’ yang kemudiannya boleh mewujudkan keraguan sehingga terputusnya elemen-elemen yang perlu dibuktikan. ’

 

[38] Persoalannya di sini adakah pembelaan perayu telah berjaya menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan?

 

[39] Perayu mengatakan empat orang penyerang berbangsa India yang telah memecah masuk ke asrama mereka dan melakukan jenayah tersebut.

 

11

 

[40] Sekiranya benar empat orang penyerang itu datang dari luar dan beliau telah menjerit ‘pencuri’, mengapakah penghuni lain di asrama itu tidak terkejut dari tidur mereka untuk berhadapan dengan menyerang-penyerang itu?

 

[41] Perayu juga mengatakan beliau telah mengejar dua dari penjenayah tersebut yang lari keluar hingga ke jalan raya. Beliau telah berpatah balik ke asrama dan melihat dua orang lagi penceroboh berada di tangga asrama dan mereka telah mengejarnya pula sehingga beliau terpaksa berlindung malam itu di rumah kawannya Nashmul dan Rahman dan keesokan harinya melarikan diri.

 

[42] Pembelaan perayu lebih banyak menimbulkan persoalan dari memberikan jawapan.

 

[43] Adalah tidak munasabah sekembalinya ke asrama dua lagi penyerang masih berada di tangga asrama tanpa dilihat oleh penghuni lain kerana menurut SP2, selepas perayu menikamnya dan melarikan diri, penghuni-penghuni lain telah terjaga.

 

[44] Sekiranya benar SP2 dan dua lagi mangsa yang mati ditikam oleh penceroboh dan perayu tidak terlibat, mengapa pula perayu perlu melarikan diri sehingga ke Johor Bahru (seperti apa yang diberitahunya kepada SP1) dan apabila ditanya lanjut oleh SP1 mengapa beliau melarikan diri ke Johor Bahru, perayu memberitahu SP1 ‘kerana ada sesuatu telah berlaku di Seremban. ’

 

12

 

[45] Walaupun perayu menafikan beliau ada memberitahu SP1 yang beliau telah melarikan diri ke Johor Bahru, kami lebih mempercayai keterangan SP1 kerana tidak ada sebab untuk SP1 berbohong dengan mengada-adakan cerita perayu telah melarikan diri ke Johor Bahru. Tambahan pula SP1 dan perayu berasal dari Bangladesh.

 

[46] Malah perayu sendiri di dalam pembelaannya ada mengatakan Nashmul dan Rahman telah menasihatkannya pergi ke Johor Bahru (lihat m.s 186, 188 RRT Jld 1).

 

[47] Di muka surat 189 RRT Jld 1 pula perayu menyatakan:

 

‘S / Kenapa Rahman dan Nashmul kata tinggalkan handphone kamu kepada mereka dan mereka akan bagi RM100 kenapa begitu?

 

J : Disebabkan jika saya nak pergi ke Johor Bahru saya tiada wang, sebab itu mereka bagi wang RM100 dan mereka minta saya beri handphone kepada mereka. Apabila awak datang waktu petang awak ambil balik handphone dan pulangkan RM100. ’

 

[48] Dari keterangan perayu sendiri sebelum bekerja di Seremban beliau pernah bekerja di Pekan Nanas, Johor Bahru selama 11 bulan. Ini menunjukkan perayu biasa tinggal di Johor Bahru. Sekiranya perayu tidak memberitahu SP1, masakan SP1 tahu perayu telah melarikan diri ke Johor Bahru.

 

[49] Tambahan pula di dalam percakapan beramarannya, bila ditanya mengapa beliau melarikan diri, jawabnya beliau takut dan tidak tahu

 

13

 

untuk buat apa. Sekiranya beliau tidak terlibat dalam kejadian tersebut, apa perlu beliau takut dan melarikan diri begitu jauh. Sebagai saksi kejadian, beliau sepatutnya membuat laporan polis atau setidaknya membantu siasatan polis. Beliau tidak dapat memberikan sebab mengapa beliau tidak membuat laporan polis.

 

[50] Pembelaan perayu jelas gagal menimbulkan keraguan yang munasabah terhadap kes pendakwaan.

 

[51] Inilah yang dimaksudkan oleh hakim bicara vague conjecture atau inferen kemungkinan perayu tidak bersalah bukanlah reasonable doubt yang dimaksudkan oleh undang-undang. Apa yang dimaksudkan hard evidence oleh hakim bicara adalah keterangan pembelaan yang boleh menimbulkan keraguan yang munasabah. Tanpa pembelaan yang munasabah, pembelaan perayu hanyalah merupakan bare assertion.

 

[52] Dapatan hakim bicara tidak ada cacat celanya. Kami menolak isu ini sebagai tidak bermerit.

 

[53] Peguam perayu berhujah hakim bicara telah khilaf apabila memutuskan SP1 dan SP2 adalah saksi yang berwibawa semata-mata kerana SP1 dan SP2 senegara dengan perayu.

 

[54] Terhadap SP2 peguam perayu berhujah tempat kejadian adalah gelap kerana tingkap kaca di tampal sepenuhnya dengan surat khabar untuk menggelapkan bilik kerana ada pekerja shift malam akan tidur di waktu siang. Memandangkan bilik itu gelap di mana kejadian berlaku di waktu subuh, keterangan SP2 yang dapat mengecam penyerangnya adalah diragui.

 

14

 

[55] Jawapan kepada hujahan ini boleh dilihat dari dapatan hakim bicara mengenai keterangan pegawai penyiasat, SP9 (di m.s 15 Rekod Rayuan (RR):

 

“SP9 sampai di tempat kejadian lebih kurang pukul 5.20 pagi. Pada masa itu, keadaan cahaya di tempat kejadian terang dari lampu jalan dan cahaya dari papan iklan kedai dobi yang terletak di bawah tempat kejadian. Jarak lampu jalan dengan tempat kejadian lebih kurang 5-10 meter (rujuk gambar P4(1)-(42)). Jarak papan iklan dengan tingkap asrama pekerja amat dekat. Keadaan tingkap tertutup separuh ditampal dengan kertas surat khabar tetapi bahagian atas masih boleh ditembusi cahaya. Kertas surat khabar yang menutup sepenuh tingkap bertujuan untuk menghalang cahaya masuk sepenuhnya”.

 

[56] Jelas dari dapatan di atas keadaan cahaya dalam bilik tempat kejadian bukanlah gelap gelita walaupun lampu dalam bilik dipadamkan. Ini adalah dapatan fakta oleh hakim bicara.

 

[57] Kami berpuas hati dari pencahayaan yang ada SP2 masih boleh melihat penyerangnya.

 

[58] Peguam perayu berhujah sekiranya benar perayu hendak membunuh SP2, apa perlu perayu mengejutkan SP2 dari tidur dan meminta pemetik api untuk menghisap rokok kemudian baru menikamnya.

 

[59] Munasabah atau tidak perbuatan perayu, SP2 tidak boleh menjawabnya kerana itu di luar pengetahuannya, tetapi itulah yang telah berlaku.

 

15

 

[60] Peguam perayu sepatutnya menyoalbalas SP2 sekiranya meragui keterangan SP2. Bagaimanapun SP2 langsung tidak disoal balas oleh peguam perayu mengenai perkara ini. Bermakna mereka menerima keterangan SP2. Tambahan pula apa yang dilakukan oleh perayu itu sama ada munasabah atau tidak, hanya boleh dijawab oleh perayu sendiri. Perayu sendiri di dalam pembelaannya tidak pernah secara khusus menafikan beliau ada mengejutkan SP2 untuk meminta pemetik api. Oleh itu, kami tidak mempunyai sebab untuk meragui keterangan SP2.

 

[61] Mahkamah Persekutuan di dalam kes Tan Kim Ho & Anor v. PP [2009]3 CLJ236 @ 253 telah memutuskan:

 

‘[33] In our adversarial system of justice, the duty of each party is to show that his case is the truth. This is done by him adducing his own witnesses to support his contention. When it is the plaintiff or prosecutor who is adducing the evidence, his witnesses are subject to cross examination by the defence or the accused person. When a prosecution witness makes a statement of fact which is disagreed to by the defence it becomes the defence’s duty to, in whatever way, put to the plaintiff or prosecution witness that what the witness has said is not true. In addition, he could also use the plaintiff’s or prosecution’s witnesses to adduce evidence to support his defence and to indicate what his defence is. This he is required to do to enable the plaintiff or prosecution to bring out evidence to disprove what the defence intends to adduce. If the defence does not in any way indicate by cross examination of those facts, those statements made by the plaintiff’s or prosecution’s witnesses must be accepted as true. Even if the plaintiff’s or prosecution’s witness does not say anything relating to the defence case, it is still the duty of the defence to bring out his case

 

16

 

during plaintiff’s or prosecution’s case. In fact this duty to disclose his defence during the prosecution’s case is more relevant in criminal case than in civil. This is particularly so when the plaintiff or prosecution’s witness is relevant to the fact in issue. In criminal cases, the prosecution does not know what the defence is going to be, except in alibi, until the defence adduces its evidence.

 

[34] The failure of a party to put questions to his opponent’s material witnesses in cross-examination is said by Gopal Sri Ram JCA in Aik Ming (M) Sdn Bhd & Ors v. Chang Ching Chuen & 3 Ors & Another Case [1995] 3 CLJ 639 to be an abandonment of the pleaded case and may be barred from raising it in argument thereafter….’

 

[62] SP1 pula adalah pegawai dari agensi pembekalan tenaga buruh asing. Selepas kejadian tersebut, perayu telah menelefon SP1 dan mengatakan sesuatu telah berlaku di Seremban dan beliau telah melarikan diri ke Johor Bahru. SP1 adalah saksi bebas yang tidak mempunyai sebarang kepentingan dari keputusan kes ini. Apa perlu beliau berbohong. Tidak ada sebab untuk hakim bicara meragui keterangan SP1. Perayu sendiri gagal mengutarakan sebarang sebab untuk membolehkan keterangan SP1 tidak boleh di percayai.

 

[63] Menurut peguam perayu, pembelaan perayu telah tidak diberikan pertimbangan sewajarnya.

 

[64] Menurut perayu beliau telah mengejar dua orang penceroboh itu yang melarikan diri dari asrama. Apabila gagal menangkap mereka, beliau kembali semula ke asrama di mana dua orang lagi penceroboh yang masih berada di asrama telah mengejarnya. Hakim bicara memutuskan keterangan perayu di mahkamah bercanggah dengan

 

17

 

percakapan beramarannya (D47). Di dalam penghakimannya di m.s 55 RR hakim bicara telah memutuskan:

 

‘Percanggahan material tersebut adalah seperti berikut:-

 

i. Dalam D-47, OKT langsung tidak menyatakan beliau ada mengejar 2 lelaki yang pertama turun dari asrama. Dalam keterangannya, OKT memberitahu beliau ada mengejar 2 lelaki, itu dan kemudiannya selepas gagal mengejar beliau berpatah balik.

 

ii. Dalam D-47, OKT langsung tidak menyatakan 2 lelaki lain yang turun kali kedua itu ada mengejarnya tetapi dalam keterangannya menyatakan 2 lelaki tersebut ada mengejarnya.

 

iii. Dalam D-47, OKT mengesahkan beliau nampak 3 lelaki India memegang 3 bilah pisau tetapi dalam keterangannya hanya 2 orang lelaki India memegang pisau.

 

iv. Dalam keterangannya OKT menyatakan pada mulanya beliau dikejar oleh 2 lelaki dan apabila sampai di simpang ada 2 orang lelaki lagi. Kemudian keempat lelaki ini mengejarnya. Berlainan dengan D-47 beliau tidak menyatakan demikian, malah semasa disoalbalas, OKT mengatakan tidak ada orang yang mengejarnya.

 

Mahkamah mendapati semua percanggahan ini tidak dijelaskan oleh pihak pembelaan. Percanggahan ini telah mewujudkan keraguan atas kredibiliti OKT berkenaan kewujudan 4 lelaki India yang mengejarnya dan kebenaran kewujudan 4 lelaki India ada naik ke atas asrama dan lari dari asrama semasa pagi kejadian tersebut. ’

 

Seterusnya di m.s 61 RR hakim bicara memutuskan:

 

18

 

‘Justeru keterangan OKT ini berkenaan kewujudan lelaki-lelaki India ini penuh dengan keraguan dan mempengaruhi kredibiliti OKT. Ini dikuatkan lagi oleh keterangan pihak pendakwaan melalui keterangan SP2 dan keterangan saintifik yang langsung tidak menyokong akan kewujudan 4 lelaki India dan seterusnya keterangan SP3 juga secara tidak langsung telah menyangkal akan kewujudan 4 lelaki India tersebut. Mahkamah mendapati adalah tidak selamat untuk menerima keterangan OKT ini kerana keterangannya di Mahkamah langsung tidak konsisten dengan D-47 berkenaan kewujudan 4 orang lelaki India di asrama tersebut semasa kejadian. ’

 

[65] Kami bersetuju dengan dapatan hakim bicara kerana isu kewibawaan dan kebolehpercaya keterangan seorang saksi itu adalah dalam bidang kuasa hakim bicara yang melihat dan mendengar saksi itu di Mahkamah..

 

[66] Peguam perayu juga membangkitkan isu bahawa hakim bicara telah mengenepikan laporan pathologi dan laporan perubatan yang memihak kepada pihak perayu mengenai kewujudan empat penyerang itu.

 

[67] Isu ini telah dijawab oleh hakim bicara seperti berikut (di m.s 61-63 perenggan 67-69):

 

‘67. Pihak pembelaan cuba memasukkan laporan perubatan D-48 untuk menyokong akan kewujudan 4 lelaki India tersebut yang menyatakan:

 

19

 

Alleged assaulted with ‘parang’ at Senawang on 15.09.2009 around 5 am by a group of gang fight. Patient was slashed and stabbed at multiple areas. (2 other friends died on the spot).

 

68. Pihak pembelaan telah memanggil Dr. Rajeswari (SD2) yang menyediakan laporan tersebut. Menurutnya maklumat tersebut adalah dari catatan yang disediakan oleh Dr. Low (SD3). SD2 sendiri tidak merawat Helal (SP2). Manakala SD3 pula menyatakan beliau mendapat maklumat tersebut daripada seorang paramedic tetapi tidak ingat nama paramedic tersebut. Beliau tidak tahu secara pasti sama ada maklumat tersebut benar atau tidak tetapi yang pasti maklumat itu tidak diperolehi daripada mulut SP2 sendiri. Ini kerana berdasarkan kecederaan yang dialami oleh SP2 tidak mungkin SP2 boleh memberitahu maklumat tersebut kerana SP2 tidak boleh bercakap semasa mula-mula dibawa ke bahagian kecemasan zon merah Hospital Tunku Jaafar Seremban.

 

69. Pada pendapat Mahkamah, maklumat di bahagian SEJARAH tersebut tidak menunjukkan ia dari mulut SP2 sendiri untuk menjadikan ianya satu bentuk ‘direct evidence’ (rujuk seksyen 60 Akta Keterangan 1950). Perkataan ‘alleged’ menunjukkan ianya seperti satu ‘rumour’ di mana diperolehi daripada sumber yang tidak dikenal pasti dan kebenarannya menjadi tanda tanya. Justeru kegagalan memanggil paramedic yang membekalkan maklumat tersebut kepada SD3 menjadikannya satu ‘hearsay evidence’. Sesuatu inadmissible evidence tidak akan menjadi satu admissible evidence walaupun ia gagal atau tidak dibantah oleh pihak pendakwaan. (rujuk kes Salha v. Reg (1959) 25 MLJ 110, Alcontara a/l Ambross Anthony v. Public Prosecutor (1996) 1 MLJ 209, Karam Singh v. Public Prosecutor (1967) 2 MLJ 25).

 

[68] Dapatan ini tiada khilafnya.

 

20

 

[69] Isu terakhir yang dibangkitkan oleh perayu ialah beliau tidak tahu berbahasa Melayu dan ketika memberikan percakapan beramarannya (D47) beliau terpaksa menggunakan khidmat SP3 sebagai jurubahasa.

 

[70] Perayu memberitahu Mahkamah pada petang hari kejadian, SP3 telah berjumpa dengannya di asrama pekerja. Di situ, SP3 telah dipukul oleh dua orang India dan seorang Indonesia kerana SP3 telah menghilangkan dadah ganja yang mereka berikan kepada SP3 untuk disimpannya, tetapi SP3 telah menghilangkan dadah tersebut. Dua dari penyerang ini adalah di antara empat orang yang menceroboh asrama pada malam itu. Menurut perayu, SP3 mengetahui identiti penyerang. Bagaimanapun SP3 telah tidak menterjemahkan percakapannya itu kepada polis. Menurut beliau SP3 seorang saksi yang bias.

 

[71] Isu ini telah dijawab oleh hakim bicara di perenggan 71 penghakimannya (di m.s 64 dan 65 RR).

 

’71. SP3 bertindak menjadi jurubahasa ketika polis merekodkan percakapan OKT. Jika benar SP3 seorang penjenayah atau seorang yang tidak jujur atau ingin menyelamatkan dirinya sudah tentu SP3 boleh memberitahu pihak polis semasa siasatan dan semasa percakapan OKT dirakamkan bahawa OKT mengakui memang ada membunuh 2 orang rakannya dan telah mencederakan SP2 tanpa melibatkan watak-watak lelaki India dia dalam D-47. Keterangan OKT terhadap SP2 dan SP3 telah dari awal lagi disangkal oleh saksi-saksi ini semasa melalui soalbalas yang panjang tetapi mereka masih berdiri teguh dengan keterangan mereka, malah keterangan SP2 telah pun disokong oleh keterangan DNA seperti yang terkandung dalam laporan kimia (P9) dan (P20). Seterusnya keterangan SP2 berkenaan kecederaan-kecederaan yang dialaminya turut disokong oleh saksi pihak pembelaan sendiri iaitu SD3 yang telah merawat SP2 apabila

 

21

 

dibawa ke hospital. Mahkamah berpendapat semua alegasi oleh OKT terhadap SP2 dan SP3 hanyalah dari keterangan mulut OKT sendiri, tanpa disokong oleh keterangan lain untuk menunjukkan SP2 dan SP3 mempunyai motif jahat ke atas OKT. Justeru Mahkamah sekali lagi membuat dapatan fakta bahawa SP2 adalah saksi yang bercakap benar (truthful witness). ’

 

[72] Persoalannya di sini, apa perlu SP3 berbohong dengan tidak menterjemahkan apa yang dikatakan oleh perayu kepada polis. Perayu sendiri tidak pernah memberitahu yang hubungannya dengan SP3 tidak baik.

 

[73] SP3 sendiri menafikan beliau telah diserang oleh tiga orang di asrama pekerja. Menurut SP3, beliau bekerja sebagai pemotong rumput. Beliau sering datang ke asrama pekerja. Beliau tidak ada kunci asrama tersebut. Oleh sebab beliau boleh berbahasa Melayu dengan baik, beliau sering menjadi jurubahasa di antara pekerja-pekerja Bangladesh di situ dengan pihak pengurusan kilang.

 

[74] Kami mempercayai keterangan SP3 kerana SP3 tidak tinggal di asrama tersebut. Jadi tiada sebab beliau diserang di situ. Tambahan pula pada ketika itu ada beberapa penghuni lain di asrama.

 

[75] Tidak ada sebab untuk SP3 menganiayai perayu.

 

Kesimpulan

 

[76] Sebagai kesimpulannya kami dapati perayu tidak konsisten di dalam pembelaannya. Pembelaan perayu lebih banyak menimbulkan keraguan dari menjawab kes pendakwaan terhadapnya.

 

22

 

[77] Kami sebulat suara memutuskan rayuan perayu tidak mempunyai merit. Sabitan oleh hakim bicara adalah selamat. Dengan ini rayuan perayu ditolak. Sabitan dan hukuman hakim bicara dikekalkan.

 

tt

 

ZAKARIA SAM

 

Hakim

 

Mahkamah Rayuan Malaysia Tarikh: 3 November 2015

 

Mewakili Perayu:

 

En. Vasagarajan Sinivasagam (Tetuan Su Raj & Co)

 

Mewakili Responden:

 

TPR Asmah Bt. Musa Jabatan Peguam Negara

 

23

PDF Source: http://www.kehakiman.gov.my