Mohd. Zainal Bin Mat Noor V Pendakwa Raya

  

Download PDF Here

DALAM MAHKAMAH RAYUAN MALAYSIA (BIDANG KUASA RAYUAN) RAYUAN JENAYAH NO: N-05-49-2011

 

ANTARA

 

MOHD. ZAINAL BIN MAT NOOR … PERAYU

 

DAN

 

PENDAKWA RAYA

 

RESPONDEN

 

[Dalam Perkara Mahkamah Tinggi Malaya di Seremban Perbicaraan Jenayah No. 45-2-2010]

 

Antara

 

Pendakwa Raya Lawan

 

1) Azrihal Bin Sabri

 

2) Mohd. Zainal bin Mat Noor

 

KORAM:

 

1. A. SAMAH BIN NORDIN, HMR

 

2. ABDUL WAHAB BIN PATAIL, HMR

 

3. MOHTARUDIN BIN BAKI, HMR

 

1

 

ALASAN PENGHAKIMAN

 

[1] Perayu dan Azrihal bin Sabri (Azrihal) telah dituduh dengan niat bersama, membunuh Abd. Murad bin Md. Yusof (si mati) di bawah s.302 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama s.34 Kanun Keseksaan pada 16.1.2010 di tepi jalan Medan Selera Jalan Rompin – Bahau, Negeri Sembilan.

 

[2] Pihak pendakwaan telah memanggil seramai 8 orang saksi dan YA Hakim Bicara telah melepaskan dan membebaskan Azrihal selepas mendapati pihak pendakwaan telah gagal membuktikan niat bersama di bawah s.34 Kanun Keseksaan, manakala Perayu telah dipanggil untuk membela diri selepas mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadapnya. Azrihal telah dipanggil sebagai saksi pembelaan (SD2).

 

[3] Di akhir kes pembelaan, YA Hakim Bicara mendapati perayu bersalah dan mensabitkan beliau dengan pertuduhan dan dijatuhkan hukuman gantung sampai mati. Perayu kemudiannya merayu terhadap keputusan tersebut dan rayuan perayu telah didengar di hadapan kami pada 2.5.2012 di mana setelah mendengar hujah pihak-pihak, kami sebulat suara mendapati bahawa rayuan ini tidak bermerit. Oleh yang demikian, kami menolak rayuan Perayu dan mengekalkan keputusan dan hukuman YA Hakim Bicara.

 

2

 

[4] Keputusan ini dibuat setelah menilai keseluruhan keterangan saksi-saksi sepertimana berikut :

 

Keterangan SP5

 

Pada 15.1.2010 jam 10.00 malam, SP5 beliau menerima panggilan telefon daripada si mati yang juga merupakan bapa saudaranya. Si mati telah mengajaknya pergi ke Bahau. SP5 keluar menaiki kereta untuk mengambil si mati di rumahnya dan mereka berdua menuju ke Bahau. Semasa dalam perjalanan, si mati telah menerima panggilan telefon dan dimaklumkan bahawa ‘Syam’ adik angkat si mati telah dipukul. Lebih kurang jam 1.00 pagi, SP5 dan si mati telah sampai di Bahau dan berjumpa dengan Syam (SP7) di stesen minyak Shell.

 

[5] Si mati mengarahkan SP5 untuk memberhentikan kereta di deretan kedai di Jalan Bahau – Rompin. SP5 nampak ada gerai yang sudah ditutup dan ada yang masih beroperasi. SP5 mengikuti si mati dari belakang selepas si mati turun dari kereta. Si mati masuk ke dalam sebuah kedai makan dan terus menarik Azrihal yang sedang bersama seorang perempuan. Si mati menarik Azrihal keluar dari kedai dan melempang beliau. Azrihal membalas dengan menumbuk muka si mati. Ketika itu SP5 nampak Perayu menghampiri si mati dan Azrihal. SP5 juga turut serta di dalam pergelutan tersebut, di mana si mati bertumbuk dan bergelut dengan Perayu manakala SP5 pula dengan Azrihal.

 

[6] Dari keterangan SP5, beliau nampak Perayu datang sambil memegang satu benda tajam sepanjang 1 kaki. Jarak antara SP5 dan perayu adalah lebih kurang 10 – 12 kaki.

 

3

 

[7] Selepas itu SP5 nampak Perayu menikam si mati di bahagian perut beberapa kali. Kedudukan tempat si mati ditikam adalah bersebelahan dengan SP5 dan Perayu iaitu di sebelah kanan dalam jarak 10 – 15 kaki. SP5 mengatakan kejadian tikam berlaku antara jam 1.00 pagi hingga 1.15 pagi.

 

[8] Selepas menikam si mati, SP5 nampak Perayu menuju ke arahnya sambil berkata “yang seorang lagi ni nak mati kena godok jugak”. SP5 terus melarikan diri dari tempat kejadian.

 

[9] Selepas melarikan diri, SP5 kembali ke tempat kejadian dan melihat si mati terbaring manakala perayu dan Azrihal sudah tiada di tempat kejadian. SP5 nampak si mati masih hidup dan pihak polis telah datang ke tempat kejadian.

 

Si mati telah dibawa ke hospital dengan menaiki kereta SP5. Semasa dalam perjalanan si mati masih hidup tetapi selepas 5 minit, si mati didapati tidak bernyawa lagi.

 

[10] Keterangan (SP7)

 

Sebelum kejadian SP7 memberitahu si mati bahawa beliau telah dipukul oleh Angah (Azrihal) dan beliau tahu di mana Azrihal berada. Pada jam lebih kurang 1.00 pagi hingga 1.15 pagi, SP7 sampai ke tempat kejadian dengan menaiki kereta. SP7 melihat SP5 dan Azrihal sedang bergelut manakala si mati pula sedang mencekak leher Perayu dengan tangan beliau menekan muka Perayu ke tanah. Pada masa itu SP7 tidak nampak si mati memegang apa-apa senjata.

 

4

 

Selepas si mati melepaskan cekakkan, SP7 mendengar perayu bertanyakan kepada Azrihal “kapak ada tak?” Azrihal jawab “tidak ada”. SP7 nampak Perayu menuju ke bonet belakang sebuah kereta dan nampak Perayu mengeluarkan satu senjata tajam.

 

Pada masa itu SP5 dan Azrihal masih lagi bergelut. SP7 mendengar perayu menyebut sebanyak 4 kali “ada yang nak mati malam ni kena tikam”. Ketika itu si mati menyuruh SP7 lari menyelamatkan diri dan SP7 telah melarikan diri dari tempat kejadian untuk menyelamatkan diri.

 

[11] Keterangan (SP6)

 

SP6 mengatakan semasa beliau sedang tidur di gerai makannya di tempat kejadian pada jam 1.30 pagi hingga 2.10 pagi, beliau terdengar bunyi bising di luar gerainya dan mengintai dari dalam gerainya dan melihat dari jarak 30 kaki, ada 2 orang sedang menyerang seorang lelaki.

 

Salah seorang daripada mereka itu sedang mencucuk-cucuk seperti sedang menikam manakala seorang lagi sedang menolak-nolak orang yang diserang.

 

[12] Keterangan (SP8)

 

SP8 telah menjalankan bedah siasat terhadap si mati dan mengesahkan bahawa si mati, mati akibat kecederaan tikaman pada paru-paru kanan. Si mati telah mengalami kecederaan sepertimana item 6 dan item 7 di bawah “Marks of Injury’ laporan bedah siasat (P6) yang menyatakan:

 

5

 

Item 6

 

A stab wound on the right side measured 4.2 x 0.2 cm with vertical tailing medially measured 6.7 x ).1 cm located 34 cm below vertex and 4 cm to the right midline. The wound was directed from front to back and 45 degree downwards cutting the skin subcutaneous tissue and right pectoralis muscle to perforate the right 2nd intercostals space into the king upper lobe through severing the pulmonary vessels’ branches with a depth of 8.2.cm.

 

Item 7

 

A stab wound on the right side of chest measured 1.4 x 0.2 cm located 47 cm below vertex and 3.5 cm to the right of the midline perforating the skin and subcutaneous tissue into the right common choudral junction with depth of 3.5 cm.

 

[13] Peguambela perayu telah berhujah bahawa YA Hakim Bicara semasa membuat keputusan ini, telah terkhilaf apabila:

 

1. Tidak menerima pakai keterangan Perayu bahawa adanya “grave and sudden provocation” dalam keadaan di mana si mati mencekik leher Perayu dengan tangan serta menekan muka perayu ke tanah.

 

2. Tidak mengambil perhatian bahawa keterangan SP6 menunjukkan beliau tidak tahu siapa yang menikam si mati.

 

3. Menerima pakai kenyataan di bawah s.112 Kanun Prosedur Jenayah (KPJ) oleh SD2 dimasukkan oleh pendakwaan.

 

6

 

4. Meletakkan beban yang lebih berat atas Perayu kerana tidak memanggil saksi bernama “Mat Sabah” semasa perbicaraan.

 

5. Gagal mengambil perhatian bahawa keterangan menunjukkan bahawa ada “sudden fight’ .

 

6. Memutuskan bahawa perbuatan Perayu menikam si mati bukanlah satu perbuatan spontan atau “at the spur of the moment

 

[14] Isu No.1 dan isu No. 5 – Terdapat “sudden fight” dan “grave and sudden provocation” oleh si mati.

 

Mengenai isu No. 1 dan isu No. 5 ini, kami memutuskan bahawa pembelaan perayu yang mengatakan terdapatnya elemen “sudden fight’ dan “grave and sudden provocation” tidak terpakai di dalam kes ini. Berdasarkan kepada keterangan saksi-saksi pendakwaan semasa pergelutan berlaku, si mati telah mencekik Perayu dan menekan muka Perayu ke tanah tetapi kemudian si mati melepaskan Perayu di mana kedua-duanya tidak bersenjata. Perayu ada bertanya kepada Azrihal “ada kapak tak.” Azrihal jawab tidak ada. Selepas itu Perayu pergi ke bahagian bonet kereta untuk mengambil sesuatu. Kemudian Perayu mengambil senjata tajam tersebut dan berkata, “ada yang nak mati malam ini kene tikam.” Perayu kemudian terus menuju ke arah si mati dan menikamnya berkali-kali di bahagian perut. Kecederaan yang dialami oleh si mati disahkan oleh SP8 dan dalam laporan bedah siasat (P6) sebagai

 

7

 

‘tikaman bertalu-talu’. Oleh yang demikian, pembelaan ini tidak terpakai terhadap Perayu.

 

[15] Kami juga bersetuju dengan hujah Pendakwa Raya bahawa pengecualian di bawah s.300 Kanun Keseksaan tidak terpakai terhadap Perayu kerana berdasarkan keterangan saksi-saksi pendakwaan, Perayu telah mengambil “undue advantage” apabila pergi ke sebuah kereta untuk mengambil gunting bukan untuk mempertahankan dirinya daripada serangan si mati tetapi telah menggunakannya sebagai senjata untuk menyerang (menikam) si mati berkali-kali.

 

Kami telah merujuk kes Privy council iaitu Mohamed Kunjo v. P.P (1978) 1 MLJ 51. Fakta kes adalah lebih kurang sama, iaitu Tertuduh bersama rakannya (si mati) sedang minum arak. Tiba-tiba pergaduhan berlaku antara mereka. Berlaku pergelutan dan tumbuk menumbuk. Apabila Tertuduh berjaya melepaskan diri, beliau telah berlari ke arah sebuah motorlori yang diletakkan berhampiran. Tertuduh telah mengambil sebatang “exhaust pipe” daripada motorlori tersebut. Tertuduh telah memukul si mati dengan “exhaust pipe” tersebut menyebabkan kematian si mati.

 

Lord Scarman di dalam penghakiman beliau memutuskan bahawa Tertuduh telah mengambil “undue advantage or acted in a cruel or unusual manner” dan telah menolak pembelaan “sudden fight”.

 

8

 

Pembelaan “sudden and grave provocation”

 

Mengikut kes Lorensus Tukan v. P.P (1988) 1 MLJ 251

 

memutuskan:

 

“The test of grave and sudden provocation is whether a reasonable man belonging to the same class of society as the accused, placed in the situation in which the accused was placed would be so provoked as to lose his control”.

 

Dari fakta kes adalah jelas Perayu telah berjaya melepaskan diri dari pergelutan dengan si mati. Perayu telah pergi ke sebuah kereta berhampiran dan mengambil satu senjata tajam (gunting). Perayu dengan bersenjatakan gunting tersebut telah kembali dan menyerang si mati sehingga menyebabkan kematian si mati yang tidak bersenjata.

 

Adalah jelas jika pun terdapat provokasi, ia telah putus apabila Perayu berjaya melepaskan diri dari pergelutan tersebut, maka pembelaan “sudden and grave provocation” tidak dapat diterima. Malah ia bukan suatu tindakan “at the spur of the moment’. Perlu diingat pergelutan pada mulanya hanyalah di antara si mati dengan Azrihal (SD2) bukan dengan Perayu, ianya bukanlah “sudden and grave provocation” terhadap Perayu. Adalah jelas Perayu telah mengambil “undue advantage or acted in a cruel or unusual manner”.

 

[16] Berdasarkan fakta ini, perayu tidak boleh bersandarkan

 

kepada pengecualian di bawah s.300 Kanun Keseksaan tersebut. Kami berpendapat bahawa YA Hakim Bicara tidak khilaf apabila mendapati keterangan SP5, SP6 dan SP7 yang mengatakan

 

9

 

bahawa kecederaan yang dialami oleh si mati adalah disebabkan oleh perbuatan Perayu yang telah menikamnya berkali-kali. Keterangan saksi-saksi pendakwaan ini sama sekali tidak dicabar oleh pihak pembelaan semasa perbicaraan.

 

[17] Isu No.2 – Keterangan SP6 menunjukkan beliau tidak tahu siapa yang menikam si mati.

 

Di dalam kes ini YA Hakim Bicara tidak bergantung kepada keterangan SP6 semata-mata sebagai bukti Perayu menyaksikan kejadian memandangkan SP6 tidak cam siapa yang menikam dan siapa yang kena tikam. YA Hakim Bicara bergantung kepada keterangan SP5 untuk membuktikan bahawa Perayu yang telah menikam si mati di tempat kejadian. Saksi utama pihak pendakwaan iaitu SP5 yang berada dalam jarak 10-15 kaki nampak perayu menikam si mati. SP5 telah mengecamkan perayu sebagai orang yang menikam si mati di tempat kejadian.

 

[18] Isu No.3 – Kenyataan di bawah s.112 Kanun Prosedur Jenayah (P8) oleh Azrihal (SD2) dimasukkan oleh pendakwaan.

 

YA Hakim Bicara mendapati bahawa P8 tidak menyatakan apa-apa berkenaan 5 – 6 orang yang dikatakan telah memukulnya. Eksibit P8 hanya menyatakan si mati, SP5 dan SP7. Kandungan P8 adalah sama dengan keterangan SP7 yang tidak dicabar bahawa hanya Perayu, Azrihal, SP5, SP7 dan si mati sahaja berada di tempat kejadian.

 

10

 

[19] Kami berpendapat bahawa sama ada eksibit P8 ini diterima oleh mahkamah ataupun tidak, masih terdapat keterangan lain yang membuktikan hanya Perayu seorang sahaja yang menyebabkan kecederaan terhadap si mati sehingga menyebabkan kematiannya.

 

Fakta ini bersandarkan kepada keterangan berikut:

 

i) Hanya Perayu, Azrihal (SD2), SP5, SP7 dan si mati berada di tempat kejadian. Keterangan ini tidak dicabar oleh pembelaan.

 

ii) SP7 terdengar Perayu berkata “kapak ada tak” dan tindakan perayu selepas itu menjadi relevan apabila beliau pergi mengambil senjata tajam daripada bonet kereta dan berkata lagi “ada yang nak mati malam ni kena tikam”.

 

iii) SP7 melarikan diri apabila si mati menyuruhnya berbuat demikian dan pada ketika itu SP7 mengesahkan nampak Perayu membawa objek tajam dan terus berjalan menuju ke arah si mati;

 

iv) SP5 yang masih bergelut dengan Azrihal juga nampak Perayu memegang objek tajam dan menikam si mati berkali-kali.

 

v) SP5 nampak perayu menikam si mati di bahagian perut.

 

vi) Selepas Perayu menikam si mati, SP5 nampak Perayu datang ke arahnya dengan objek tajam dan berkata “yang seorang lagi ni nak mati kena godok jugak”.

 

11

 

vii) SP5 kemudiannya melarikan diri dari tempat kejadian dan

 

viii) keterangan SP8 mengesahkan terdapat 7 kecederaan dialami oleh si mati yang disebabkan oleh objek tajam. Beliau mengesahkan sebab kematian sebagai “stab wound to the right lung”.

 

[20] Setelah mempertimbangkan alasan penghakiman dan hujah Timbalan Pendakwa Raya, kami bersetuju bahawa tanpa P8, masih terdapat keterangan-keterangan lain yang kukuh daripada saksi-saksi pendakwaan yang berada di tempat kejadian menunjukkan bahawa perayu telah menyebabkan kecederaan dan kematian kepada si mati dengan cara menikamnya berkali-kali menggunakan objek tajam (gunting). Oleh itu, hujah Peguam Terpelajar mengenai isu ini sama sekali tidak bermerit dan tidak menjejaskan kes pendakwaan secara keseluruhannya tanpa bergantung kepada kenyataan P8 tersebut.

 

[21] Isu No. 4 – YA Hakim Bicara meletakkan beban yang lebih berat atas Perayu kerana tidak memanggil saksi bernama “Mat Sabah” semasa perbicaraan.

 

Kami bersetuju bahawa tiada beban sedemikian diletakkan ke atas Perayu untuk memanggil “Mat Sabah”. Malangnya karakter “Mat Sabah” tidak pernah ditimbulkan semasa kes pendakwaan atau ke atas mana-mana saksi pendakwaan terutama sekali SP5, SP6 dan SP7 yang berada di tempat kejadian. Perkara ini hanya

 

ditimbulkan semasa kes pembelaan.

 

12

 

Terdapat beberapa nas undang-undang di dalam perkara ini, memadai jika kami hanya memetik kes Megat Halim Megat Omar v. P.P (2009)1 CLJ 154:

 

“[63] Although in our criminal jurisprudence, there is no burden on an accused person to prove his innocence but merely for him to raise a reasonable doubt as to his guilt, it is trite that his defence should be put to the prosecution at an early stage during the prosecution case. Failure to do so may move the trial court to dismiss a particular line of defence as an afterthought, or a recent invention as happened in this case”.

 

[22] Berkenaan dengan beban yang lebih berat diletakkan ke atas pembelaan untuk memanggil “Mat Sabah”, mahkamah telah meneliti Rekod Rayuan dan mendapati di muka surat 96 Alasan Penghakiman YA Hakim Bicara menyatakan bahawa Perayu dan Azrihal (SD2) telah menimbulkan kewujudan “Mat Sabah” yang dianggap penting kepada kes pembelaan untuk menyangkal keterangan saksi-saksi pendakwaan. Walau bagaimanapun, pihak pembelaan tidak mengemukakan saksi ini atau mengambil langkah untuk memasukkan percakapannya.

 

[23] YA Hakim Bicara di dalam penghakimannya berpendapat bahawa pembelaan yang dibangkitkan pertama kali ini jelas merupakan suatu pembelaan yang berbentuk “fikir semula” menyebabkan kredibiliti pembelaan diragui dan ditolak oleh mahkamah.

 

13

 

[24] Kami berpendapat bahawa YA Hakim Bicara telah mempertimbangkan isu ini di dalam penghakimannya dengan cermat dan teliti sebelum mencapai keputusannya. Oleh yang demikian, tiada sebab untuk kami mengganggu dapatan beliau tentang isu ini. Selain itu, kami berpendapat bahawa karakter “Mat Sabah” yang hanya ditimbulkan semasa kes pembelaan tetapi tidak pernah ditimbulkan atau di soal balas kepada saksi-saksi di peringkat kes pendakwaan adalah dianggap sebagai pembelaan “afterthought’. Kegagalan pihak pembelaan untuk mengemukakan keterangan dari “Mat Sabah” hanya melemahkan “credibility” kes pembelaan dalam usaha untuk menimbulkan keraguan yang munasabah.

 

[25] Isu No. 6 – YA Hakim Bicara memutuskan bahawa perbuatan Perayu menikam si mati bukanlah satu perbuatan spontan atau “at the spur of the moment

 

YA Hakim Bicara merumuskan bahawa Perayu sememangnya mengetahui beliau telah menikam si mati di tempat kejadian. Dapatan ini dibuat berdasarkan kepada keterangan SP7 yang mengatakan perayu telah pergi ke bahagian bonet kereta dan sambil memegang objek tersebut, perayu berkata sebanyak 4 kali “ada orang nak mati kena tikam pada malam ini” yang jelas menunjukkan Perayu mengetahui objek yang dipegangnya.

 

[26] Selain itu, YA Hakim Bicara juga membuat rumusan bahawa Perayu tidak pernah tertikam si mati dan tidak berlaku pergelutan semasa perayu menikam si mati. Dapatan ini dibuat berdasarkan

 

14

 

keterangan Azrihal (SD2) yang tidak membantu pembelaan Perayu kerana beliau sendiri tidak pasti sama ada Perayu dan si mati ada bergelut atau tidak. Keterangan SP7 dan SP5 tidak mengatakan Perayu dan si mati bergelut. Keterangan SP5 mengatakan Perayu memegang satu objek tajam dan terus menikam si mati beberapa kali.

 

[27] Kami bersetuju dengan pendapat YA Hakim Bicara bahawa Perayu tidak tertikam si mati tetapi melakukannya dengan niat untuk membunuh berdasarkan kepada jumlah tikaman, kelakuan Perayu semasa kejadian dan kecederaan yang di alami oleh si mati akibat tikaman berkali-kali oleh Perayu.

 

[28] Berdasarkan kepada alasan-alasan di atas, kami mendapati bahawa YA Hakim Bicara tidak terkhilaf dari segi fakta dan undang-undang kerana telah menilai keseluruhan keterangan yang dikemukakan oleh pihak-pihak dengan cermat dan teliti berpandukan kepada undang-undang sedia ada. Kami dengan sebulat suara mendapati bahawa rayuan Perayu tidak bermerit dan ditolak. Sabitan dan hukuman disahkan.

 

(DATUK WIRA MOHTARUDIN BIN BAKI)

 

Hakim,

 

Mahkamah Rayuan Malaysia.

 

Bertarikh: 29 November 2012.

 

15

 

Peguambela Perayu:

 

En. Ameenudin bin Ibrahim Tetuan Ameen Harbhajan &Co. No, 37, Tingkat 4, Jalan Melayu, Off Jalan Masjid India 50100 Kuala Lumpur.

 

Pihak Responden:

 

Puan Farah Ezlin binti Yusop Khan Timbalan Pendakwa Raya Jabatan Peguam Negara.

 

Rujukan:

 

1. Mohamed Kunjo v. P.P (1978) 1 MLJ 51

 

2. Lorensus Tukan v. P.P (1988) 1 MLJ 251

 

3. Megat Halim Megat Omar v. P.P (2009)1 CLJ 154

 

16

PDF Source: http://www.kehakiman.gov.my