Mohd Nizam Bin Mohamad V Pendakwa Raya

  

Download PDF Here

DALAM MAHKAMAH RAYUAN MALAYSIA (BIDANG KUASA RAYUAN) RAYUAN JENAYAH NO. R-05-68-2011

 

DI ANTARA

 

MOHD NIZAM BIN MOHAMAD … PERAYU

 

DAN

 

PENDAKWA RAYA … RESPONDEN

 

(Dalam Perkara Mengenai Perbicaraan Jenayah No. 45B-02-2010 Dalam Mahkamah Tinggi Malaya Di Kangar)

 

Antara

 

Pendakwa Raya Lawan

 

Mohd Nizam bin Mohamad

 

CORAM:

 

1. CLEMENT ALLAN SKINNER, HMR

 

2. MOHAMED APANDI BIN ALI, HMR

 

3. MOHTARUDIN BIN BAKI, HMR

 

1

 

ALASAN PENGHAKIMAN

 

[1] Perayu telah dituduh membunuh seorang kanak-kanak, Nur Azlina Binti Abdullah di bawah s 302 Kanun Keseksaan. Perayu telah disabitkan dengan kesalahan dan dijatuhkan hukuman mati mandatori. Perayu merayu terhadap sabitan dan hukuman tersebut.

 

[2] Pertuduhan yang dihadapi perayu adalah seperti berikut:

 

“Bahawa kamu antara pada 25 November 2009, jam lebih kurang 2.00 petang hingga 26 November 2009, jam lebih kurang 7.00 malam, di dalam rumah No. 8H, Jalan Tok Dewa, Repoh di dalam Daerah Kangar, di dalam Negeri Perlis, telah membunuh NUR AZLINA BINTI ABDULLAH No. KP: 080109-09-0082 dan dengan itu kamu telah melakukan kesalahan yang boleh dihukum di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan.”

 

[3] Setelah mendengar rayuan ini, kami dengan sebulat suara memutuskan bahawa rayuan perayu tidak bermerit dan ditolak. Sabitan dan hukuman Hakim Bicara dikekalkan. Pada asasnya, kami bersetuju dengan dapatan fakta dan undang-undang oleh Hakim Bicara.

 

[4] Fakta kes telah dihuraikan oleh Hakim Bicara yang bijaksana di dalam penghakimannya. Pada dasarnya, fakta-fakta tersebut tidak dipertikaikan dan kami tidak berhasrat untuk mengulangi fakta-fakta tersebut di dalam penghakiman kami di sini.

 

[5] Di dalam rayuan ini, peguambela yang bijaksana telah

 

membangkitkan 2 isu utama untuk pertimbangan Mahkamah ini, iaitu:

 

(i) Hakim Bicara tidak meneliti kesemua keterangan mengikut keadaan (circumstantial evidence) yang dikemukakan oleh pihak

 

2

 

pendakwaan secara menyeluruh dan penilaian maksima (maximum evaluation) apabila memberi pertimbangan kesemua keterangan mengikut keadaan (circumstantial evidence) tersebut; dan

 

(ii) Hakim Bicara tidak sepatutnya memutuskan bahawa kes prima facie telah dibuktikan dan seterusnya memanggil perayu untuk membela diri kerana pihak pendakwaan gagal membuktikan elemen-elemen pertuduhan terhadap perayu iaitu tiada sebarang keterangan langsung (direct evidence) yang dapat membuktikan penglibatan perayu di dalam kes ini.

 

[6] Mengenai isu pertama, peguambela yang bijaksana telah berhujah bahawa Hakim Bicara hanya berpandukan kepada keterangan-keterangan mengikut keadaan (circumstantial evidence) yang dikemukakan oleh pakar bedah yang menjalankan post-mortem ke atas simati (SP6), doktor gigi (SP8) dan isteri perayu (SP10) untuk mencapai keputusannya. Tiada sebarang keterangan langsung (direct evidence) yang mengaitkan perayu dengan kematian simati. Peguambela yang bijaksana telah merujuk kepada kes-kes berikut untuk menyokong hujahnya iaitu kes Chang Kim Siong v. PP [1968] 1 MLJ 36 yang memutuskan:

 

“The onus on the prosecution when the evidence is of a circumstantial nature is a very heavy one and that evidence must point irresistibly to the conclusion of the guilt of the accused. If there are gaps in it then it is not sufficient”

 

Seterusnya, beliau merujuk kepada kes Karam Singh v. PP [1967] 2 MLJ 25 yang memutuskan:

 

“In a case where the prosecution relies on circumstantial evidence, such evidence must be inconsistent with any other hypothesis that of the guilt of the accused” .

 

3

 

[7] Secara asasnya, peguambela yang bijaksana menghujahkan bahawa keterangan SP6 tidak mengaitkan perayu dengan kematian simati, beliau berpendapat bahawa kecederaan simati mungkin dilakukan oleh pihak ketiga. Begitu juga dengan keterangan SP8 hanya mengatakan bahawa kesan luka di bahagian pipi simati adalah konsisten dengan corak dan kedudukan gigi perayu. Peguambela yang bijaksana menghujahkan bahawa punca kematian simati adalah akibat kecederaan dalaman di bahagian abdomen dan bukan akibat gigitan di bahagian pipi. Keterangan mengikut keadaan (circumstantial evidence) yang dikemukakan oleh SP10 juga tidak boleh disifatkan sebagai suatu keterangan yang menjurus kepada satu kesimpulan sahaja iaitu; bahawa perayu yang telah menyebabkan kematian kepada simati. Kesimpulannya, peguambela yang bijaksana menghujahkan bahawa kesemua keterangan SP6, SP8 dan SP10 jika digabungkan bersama dan dinilaikan secara keseluruhan, tetap tidak dapat dipastikan bahawa hanya satu kemungkinan yang akan timbul iaitu perayu adalah pelaku/penyebab kematian kepada simati.

 

[8] Dengan hormatnya kami menolak hujah Peguam terpelajar, Hakim Bicara memutuskan di m.s. 80 RR perenggan 17 hingga perenggan 21 sebagai dapatan fakta seperti berikut:

 

“…Berdasarkan keterangan SP10 simati, sebelum kematiannya tinggal bersama beliau dan Tertuduh yang bermula apabila SP10 berjumpa dengan Tertuduh dua minggu sebelum Hari Raya tahun 2009. Sebelum itu simati dan SP10 tidak tinggal bersama-sama tertuduh dan ketika itu tidak terdapat apa-apa keterangan yang menunjukkan simati telah mengalami kecederaan seperti yang dijumpai SP10 semasa pemeriksaan post-mortem. Keterangan menunjukkan kesemua kecederaan yang dialami simati telah dialami semasa simati dan ibunya tinggal bersama

 

4

 

tertuduh. Mengikut keterangan SP10 juga tidak ada ahli keluarganya yang dapat melawat simati semasa SP10 dan simati tinggal bersama.

 

Keterangan SP10 selanjutnya mengatakan pada 21 November 2009 tersebut beliau melihat kesan lebam pada kaki dan tangan anaknya sebelum dia dan tertuduh membawa simati ke hospital dan kaki simati disimen. Selepas itu pada 22 November 2009 mereka sekali lagi berjumpa SP2 sekali lagi untuk lihat kaki simati yang sebelah lagi. Selepas itu setelah balik dari rumah SP2, SP10 telah baringkan simati di atas tilam dan kemudian keluar membeli nasi dan tinggalkan simati bersama Tertuduh dan tidak ada orang Iain bersama-sama mereka berdua. Ketika balik dari membeli nasi sebelum naik ke rumah, SP10 terdengar simati menangis. Tertuduh memberitahu dia bermain dengan simati. Pada esoknya (23 November 2009) ketika melap badan simati, SP10 mendapati terdapat kesan merah pada perut dan kemaluan simati. SP10 telah tanyakan Tertuduh apa yang telah beliau buat kepada simati dan Tertuduh menafikan dan selepas keluar tinggalkan SP10 dan simati. Tertuduh enggan menghantar simati ke hospital bila di ajak SP10 dan menyuruh SP10 menunggu kakaknya (SP5) datang pada esok hari.

 

SP5 kemudiannya datang ke rumah SP10. Pada kali ini SP5 tinggalkan anak beliau (Siti) bersama SP10 dan anaknya sebelum pergi kerja. SP10 mengajak SP5 membawa simati ke hospital dan SP5 menyuruh tunggu beliau balik kerja. Apabila SP5 balik kerja beliau datang ke rumah SP10, mengambil anaknya Siti dan membalut tangan simati sebelum balik ke rumah beliau. Pada malam itu SP5 sekali lagi datang ke rumah SP10 kerana ingin mengajak SP10 ke rumahnya pada esoknya untuk membalut ketupat. Pada malam itu SP5 datang bersama anaknya dan suami beliau, membawa ketupat dan pulut. Apabila SP10 menyuap kek kepada simati, simati muntah.

 

Pada keesokan harinya SP10 tinggalkan simati bersama tertuduh. Ketika beliau sedang membasuh baju SP10 terdengar simati menangis.

 

5

 

SP10 naik ke rumah dan ketika itu beliau melihat Tertuduh sedang hendak “kepak” kaki simati yang tidak bersimen. Melihat situasi tersebut SP10 menolak Tertuduh dan Tertuduh telah tarik kain SP10 dan menunjuk penumbuk dan mengugut SP10 supaya tidak memberitahu sesiapa apa yang telah beliau Iakukan dan seterusnya mengugut akan membunuh adik SP10 jika SP10 memberitahu perkara tersebut kepada orang lain. SP10 cuba ambil simati daripada Tertuduh tetapi Tertuduh tidak benarkan dan menyuruh SP10 turun sambung balik kerja. SP10 ikut arahan Tertuduh dan turun semula untuk teruskan kerja beliau sebab beliau takut.

 

Apabila SP10 naik semula ke atas rumah, tertuduh menyuruh SP10 bersiap kerana beliau akan hantar SP10 dan simati ke rumah SP5. Ketika itu SP10 bertanya Tertuduh samada beliau pernah berbuat demikian sebelum ini dan tertuduh mengatakan kesan-kesan yang SP10 nampak pada badan simati tersebut telah beliau lakukan. Ketika dalam perjalanan ke rumah SP5, simati telah muntah kuning. Melihat keadaan itu Tertuduh berbisik kepada SP10 sekiranya apa-apa berlaku pada simati mereka harus tanggung bersama dan mengugut SP10 supaya tidak memberitahu perkara tersebut kepada SP5 dan sekiranya SP10 memberitahu perkara ini kepada SP5 Tertuduh akan membunuh adik SP10…”.

 

[9] Di dalam kes di hadapan kami, tidak dinafikan bahawa keterangan-keterangan adalah berpandukan kepada keterangan mengikut keadaan (circumstantial evidence). Prinsip undang-undang mengenai keterangan sebegini adalah jelas sepertimana yang dinyatakan di dalam kes Dato Mokhtar bin Hashim & Anor v Public Prosecutor [1983] 2 MLJ 232, apabila Mahkamah Persekutuan menyatakan seperti berikut:

 

“Where circumstantial evidence is the basis of the prosecution case the evidence proved must irresistibly point to one and only one conclusion, the guilt of the accused, but in a case tried without a jury the failure by the

 

6

 

court to expressly state this is not fatal and it would suffice if it merely says that it is satisfied as to the guilt of the accused beyond reasonable doubt (Jayaraman and Ors v Public Prosecutor [1982] 2 MLJ 306, 310)”.

 

[10] Di dalam Magendran a/l Mohan v Public Prosecutor [2011] 6 MLJ 1;[2011] 1 CLJ 805, Mahkamah Persekutuan telah membincangkan status keterangan mengikut keadaan (circumstantial evidence) dan menyatakan:

 

“The entire prosecution rested on circumstantial evidence…

 

The question, therefore, is whether the prosecution proved the guilt of the appellant beyond all reasonable doubt. In a case of circumstantial evidence, all the circumstances from which the conclusion of the guilt is to be drawn should be fully and cogently established.

 

… The circumstances must be satisfactorily established and the proved circumstances must bring home the offences to the accused beyond all reasonable doubt. In other words when there is no direct witness to the commission of murder and the case rests entirely on circumstantial evidence, the circumstances relied on must be fully established.

 

. If any of the circumstances proved in a case are consistent with the innocent of the accused or the chain of the continuity of the circumstances is broken, the accused is entitled to the benefit of the doubt. .There is a long distance between may be true and must be true. The prosecution has to travel all the way to establish fully all the chain of events which should be consistent only with hypothesis of the guilt of the accused.

 

.In other words, there must be a chain of evidence so far consistent and complete as not to leave any reasonable ground for a conclusion consistent with the innocence of the accused and it must be such as to show that within all probability the act must have been done by the accused and the accused alone.”

 

7

 

[11] Adalah jelas daripada petikan kes di atas bahawa keterangan mengikut keadaan (circumstantial evidence) yang membuktikan kesalahan perayu hendaklah dibuktikan sepenuhnya oleh pihak pendakwaan. Keterangan-keterangan tersebut hendaklah menunjukkan atau menjurus kepada satu kesimpulan sahaja iaitu; bahawa perayu sahaja yang melakukan perlakuan/perlakuan-perlakuan yang telah menyebabkan kematian kepada simati.

 

[12] Di dalam kes di hadapan kami ini, setelah menilai keterangan-keterangan yang dikemukakan, kami bersetuju dengan dapatan Hakim Bicara di dalam penghakimannya bahawa terdapat keterangan yang mencukupi untuk membuktikan hubungan atau kaitan (nexus) di antara perayu dengan kematian simati dan seterusnya membentuk kes prima facie terhadap perayu. Dapatan tersebut adalah berdasarkan kepada keterangan-keterangan berikut:

 

i) Keterangan Aziera binti Ahmad (SP10)

 

a. Simati sebelum kejadian tinggal bersama beliau dan perayu sejak 2009;

 

b. Simati tidak mengalami sebarang kecederaan seperti yang dijumpai oleh SP6 sebelum tinggal bersama perayu. Kecederaan simati dialami selepas simati dan ibunya (SP10) tinggal bersama perayu;

 

c. Tiada ahli keluarga yang dapat melawat simati sepanjang simati tinggal bersama ibunya (SP10) dan perayu;

 

8

 

d. Pada 21.11.2009, SP10 melihat kesan lebam pada kaki dan tangan simati sebelum simati dibawa ke hospital dan kakinya disimen;

 

e. Pada 22.11.2009, SP10 keluar membeli nasi dan meninggalkan simati bersama perayu dirumah. Tiada orang lain bersama-sama mereka pada ketika itu. Ketika pulang selepas membeli nasi, SP10 mendengar simati menangis dimana perayu mengatakan sedang bermain dengannya;

 

f. Pada 23.11.2009, ketika mengelap badan simati, SP10 melihat kesan merah pada perut dan kemaluan simati. Perayu enggan menghantar simati ke hospital tetapi menyuruh SP10 menunggu SP5 (kakak SP10) tiba keesokan harinya;

 

g. SP10 tinggalkan simati bersama perayu untuk membasuh baju sebelum terdengar simati menangis. Ketika SP10 naik ke rumah, beliau nampak perayu sedang “kepak” kaki simati yang tidak bersimen;

 

h. SP10 menolak perayu dan perayu menarik kain SP10 serta menunjuk penumbuk dan mengugut SP10 supaya tidak memberitahu perkara tersebut kepada orang lain;

 

9

 

i. SP10 cuba mengambil simati tetapi dihalang oleh perayu. SP10 menurut saja arahan perayu kerana takut;

 

j. Semasa SP10 naik semula ke rumah, perayu menyuruhnya bersiap kerana beliau akan hantarkan SP10 dan simati ke rumah SP5;

 

k. Ketika SP10 bertanyakan mengenai perbuatan perayu terhadap simati, perayu mengatakan kesan-kesan yang dilihat pada badan simati itu dilakukan olehnya;

 

l. Ketika dalam perjalanan ke rumah SP5, perayu berbisik kepada SP10 jika berlaku sesuatu kepada simati, mereka harus tanggung bersama dan mengugut SP10 supaya tidak memberitahu perkara ini kepada SP5; dan

 

m. Perayu mengugut akan membunuh adik SP10 jika beliau memberitahu perkara tersebut kepada SP5.

 

ii) Keterangan Dr. Mohd Suhani bin Mohd Noor (SP6)

 

a. Pergelangan tangan bengkak dan kelihatan bengkok. Kedua-dua pergelangan kaki juga bengkak;

 

b. Terdapat kesan-kesan lebam dan kecederaan luaran pada tubuh simati;

 

10

 

c. Kecederaan-kecederaan tersebut bukan dilakukan oleh simati sendiri;

 

d. Kesan kecederaaan bukan diakibatkan oleh kemalangan;

 

e. Menjumpai satu luka tembus (perforation) yang berukuran 1.5 cm x 1 cm pada dinding usus di bahagian jejunum serta kesan-kesan lebam pada usus kecil;

 

f. Terdapat kesan patah yang agak baru pada tibia dan fibula kanan dan kiri;

 

g. Kesan patah disebabkan oleh suatu tekanan yang luarbiasa dan tidak diakibatkan oleh aktiviti harian seorang kanak-kanak yang berumur kurang 2 tahun;

 

h. Kecederaan di bahagian abdomen yang bersifat maut adalah berpadanan dengan “non-accidental injury”;

 

i. Sebab kematian berpunca daripada luka tembus pada usus kecil bahagian jejunum akibat trauma daya tumpul ke bahagian abdomen dan luka tembus ini mengakibatkan berlaku peritonitis di mana berlakunya nanah dalam rongga abdomen dan mendatangkan maut; dan

 

11

 

j. Sebab kematian: “Jejunal perforation due to blunt-force trauma to the abdomen. ”

 

iii) Keterangan Dr Noor Azmah bt Sohari (SP8)

 

a. Mengatakan bahawa kesan gigitan pada pipi simati yang dijumpai oleh SP6 semasa menjalankan post mortem adalah berpadanan dengan gigi perayu; dan

 

b. Membuat kesimpulan bahawa kesan tersebut adalah akibat daripada perbuatan perayu.

 

[13] Berdasarkan kepada keterangan-keterangan ini, Hakim Bicara di m.s. 86 RR perenggan 27 mendapati bahawa:

 

“…Dari keadaan kes ini saya dapati inferens boleh dibuat Tertuduh melakukan perbuatan ini dengan niat menyebabkan kecederaan dengan niat menyebabkan kecederaan tubuh badan ke atas simati dan kecederaan yang diniatkan tersebut cukup dalam keadaan biasa menyebabkan kematian simati – satu keadaan di bawah seksyen 300(c). keadaan di dalam kes ini tidak menunjukkan tertuduh mempunyai niat untuk mematikan simati di bawah seksyen 300(a) atau tertuduh mempunyai niat untuk menyebabkan kecederaan yang tertuduh tahu akan menyebabkan kematian di bawah seksyen 300(b).

 

Berasaskan keputusan tersebut saya telah memutuskan terdapat satu kes prima facie telah dibuktikan terhadap Tertuduh dan mengarahkan Tertuduh membela diri terhadap pertuduhan tersebut.”

 

[14] Mengenai isu kedua, adalah menjadi suatu prinsip undang-undang yang mantap di dalam perbicaraan kes bunuh yang bergantung kepada s 300(c) Kanun Keseksaan, pendakwaan hendaklah membuktikan bahawa:

 

12

 

(a) Simati telah meninggal dunia;

 

(b) Kematian tersebut adalah disebabkan oleh perbuatan perayu; dan

 

(c) Perbuatan itu dilakukan dengan niat hendak menyebabkan bencana tubuh kepada simati, dan bencana tubuh tersebut adalah cukup, pada lazimnya, bagi menyebabkan kematian.

 

(Virsa Singh v. State of Punjab AIR 1958 SC 465; PP v. Abd Razak Dalek [2007] 2 MLJ 225; PP v. Khairul bin Ramli [2007] 6 MLJ 754 dan Chan Kwee Fong v. PP [2007] 1 MLJ 441)

 

[15] Di dalam kes ini, kami mendapati bahawa pendakwaan telah berjaya membuktikan kesemua elemen-elemen yang diperlukan di bawah s 300(c) sebab kematian dan kecederaan-kecederaan yang dialami oleh simati melalui keterangan SP6 dan laporan “post mortem” (P5). Berdasarkan kepada petikan penghakiman di atas, adalah jelas bahawa Hakim Bicara yang bijaksana telah membuat penilaian secara maksima (maximum evaluation) ke atas keterangan-keterangan saksi pendakwaan terutamanya SP6, SP8 dan SP10 sebelum mendapati kes “prima facie” telah berjaya dibuktikan terhadap perayu.

 

[16] Setelah meneliti dengan cermat dan berhati-hati keseluruhan keterangan yang ada, kami bersependapat dengan Hakim Bicara bahawa niat untuk menyebabkan kecederaan tubuh badan bukanlah disebabkan oleh kemalangan atau dilakukan secara tidak sengaja. Hakim Bicara telah mempertimbangkan keseluruhan keterangan mengikut keadaan

 

13

 

(circumstantial evidence) yang wujud di dalam kes ini dan meletakkannya kepada penilaian yang maksima. Tiada sebab untuk kami mengganggu dapatan tersebut. Sebaliknya, kami berpendapat bahawa keterangan-keterangan ini kesemuanya telah menjurus kepada satu konklusi sahaja iaitu; kecederaan yang dialami oleh simati adalah akibat perbuatan perayu sehingga menyebabkan kematian.

 

[17] Kami ingin merujuk kepada kes yang dibentangkan oleh pihak pendakwaan iaitu Chan Chwen Kong v. PP [1962] 1 LNS 22 dimana Mahkamah telah memutuskan:

 

“…That evidence was entirely circumstantial and what the criticism of it amounts to is this, that no single piece of the evidence is strong enough to sustain the convictions. That is very true. It must, however, be borne in mind that in cases like this where the evidence is wholly circumstantial what has to be considered is not only the strength of each individual strand of evidence but also the combined strength of these strands when twisted together to make a rope. The real question is: is that rope strong enough to hang the prisoner?”

 

[18] Mengenai pembelaan perayu semasa beliau dipanggil untuk membela diri, beliau telah memilih untuk membuat kenyataan dari kandang tertuduh. Secara ringkasnya, perayu mengaku melakukan perbuatan-perbuatan tersebut tetapi mengatakan beliau tidak sedar melakukan perbuatan itu kerana berada dibawah pengaruh dadah “syabu”. Perayu mengaku mengambil dadah “syabu” sebelum balik ke rumah dan melakukan perbuatan tersebut.

 

14

 

[19] Mengenai isu ‘intoxication’ yang dibangkitkan oleh perayu di dalam pembelaannya, pembelaan ini telah dibincangkan dengan panjang lebar dalam kes Kenneth Fook Mun Lee v. PP [2006] 4 CLJ 359 yang mana isu “intoxication” telah dihuraikan dengan jelas oleh Mahkamah Persekutuan, khususnya di muka surat 382 – 383 di antara lain seperti berikut:

 

“Anyway, we would also say at this juncture that the approach advocated by the learned trial judge where intoxication is in issue may be correct if guidance is taken only from the cases he referred to and cl. (d) does not exist as a mens rea for murder. Further, it is also a matter of true construction and application of s. 86(2) of the Code.

 

Putting aside cl. (d) for the moment, it is trite law that intention may be inferred from the known relevant facts and on the totality of the surrounding circumstances. Thus, in our view where intoxication is in issue the process of determining the state of mind of an accused person at the time of commission of the offence for which he is charged should be by way of inferences from the known relevant facts and on the totality of the surrounding circumstances including his conduct at the material time and taking into account the evidence of his intoxicated state and not by way of ‘ascertaining the existence of intention where intoxication is in issue, that is to say, whether such a determination must first be made without taking intoxication into consideration’.

 

In other words, the application of s. 86(2) entails that if there is

 

evidence of intoxication before a trial judge, he should take such fact into

 

account and to determine whether it is weighty enough to leave him with a

 

reasonable doubt about the accused’s guilty intent. Section 86(2) and

 

hence intoxication, in our view, should not be construed as providing an

 

unqualified exception or excuse for an offence which requires intention,

 

specific or otherwise, indeed the provision only stipulates that where

 

15

 

intent, specific or otherwise, is an essential element of a particular offence, evidence of the state of drunkenness rendering the accused incapable of forming such intent should be taken into consideration in order to determine whether he had in fact formed the intent necessary to commit the particular crime. If he was so drunk at the material time that he was incapable of forming the intent required he would not be convicted of the crime which could only be committed with the required intent, specific or otherwise.”

 

[20] Adalah menjadi prinsip undang-undang yang mantap bahawa beban pembuktian untuk membuktikan “intoxication” di bawah s 85 dan s 86 Kanun Keseksaan (di baca bersama s 105 Akta Keterangan) adalah terletak ke atas perayu untuk membuktikannya. Berdasarkan kepada pembelaan perayu yang hanya merupakan pengataan dari dalam kandang tertuduh yang tidak mempunyai nilai probative dan tanpa keterangan lain, beliau tidak dapat membuktikan bahawa beliau berada dalam keadaan khayal/mabuk semasa melakukan perbuatannya terhadap simati. Kegagalannya untuk membuktikan bahawa beliau berada dalam keadaan khayal/mabuk (intoxication) semasa melakukan perbuatan membunuh simati menyebabkan beliau tidak layak untuk bergantung kepada pembelaan ini (Balamurali Muthusamy v. PP [2011] 4 CLJ 128).

 

[21] Di dalam kes Balasundram Paskaran v. PP [2011] 1 LNS 1086,

 

Mahkamah Rayuan memutuskan bahawa:

 

“It is a settled law that an inference of intention can be rebutted by evidence of intoxication pursuant to section 86(2) of the Penal Code. In cases where intoxication is in issue, the court must determine whether the accused had the requisite specific intent in the light of his intoxication. The onus of proof where intoxication is raised as a defence is on the accused.”

 

16

 

[22] Di dalam kes Chan Kwee Fong v. PP [2010] 3 CLJ 671; 693, Abdul Malik Ishak, HMR dalam penghakimannya mengenai pembelaan “intoxication” menyatakan seperti berikut:

 

“Now, the defence of intoxication requires the accused to prove that the intoxication was caused without his consent by the malicious or negligent conduct of a third party. And the intoxication too must have been sufficiently severe to cause the accused not to know that the alleged criminal conduct ‘was wrong or did not know what he was doing…”

 

[23] Berbalik kepada kes di hadapan kami. Hakim Bicara telah membincangkan mengenai pembelaan mabuk (intoxication) perayu dengan panjang lebar. Hakim Bicara telah merujuk kepada peruntukan di bawah s 85 dan s 86 Kanun Keseksaan dan membincangkannya dengan penuh terperinci. Beliau juga telah merujuk s 105 Akta Keterangan 1950 semasa membincangkan pembelaan khayal/mabuk (intoxication) ini. Setelah meneliti penghakiman Hakim Bicara, kami mendapati tidak terdapat sebarang khilaf oleh Hakim Bicara apabila menolak pembelaan “intoxication” yang dibangkitkan oleh perayu. Oleh yang demikian, isu berkaitan “intoxication” ini adalah tidak bermerit dan harus ditolak.

 

[24] Kami mendapati bahawa Hakim Bicara telah meneliti, menilai dan menghalusi keterangan ini di dalam penghakimannya berpandukan kepada prinsip undang-undang sedia ada sebelum memutuskan bahawa pembelaan yang dikemukakan oleh perayu telah gagal untuk menimbulkan sebarang keraguan yang munasabah terhadap kes pendakwaan. Kami juga berpendapat bahawa keputusan yang dibuat oleh Hakim Bicara adalah betul dan tidak memerlukan campur tangan kami di peringkat rayuan. Sebagai Mahkamah yang mendengar rayuan, kami tidak

 

17

 

seharusnya campur tangan dapatan fakta Hakim Bicara yang berpeluang untuk melihat dan menilai kredibiliti saksi-saksi di hadapannya. (Andy bin Bagindah v. P.P. [2003] 3 MLJ 647; dan P.P. v. Datuk Haji Harun bin Haji Idris (No.2) [1997] 1 MLJ 15)

 

[25] Bersandarkan kepada alasan-alasan di atas, kami sebulat suara dengan ini menolak rayuan perayu dan dengan itu mengekalkan keputusan Hakim Bicara terhadap sabitan dan hukuman yang dijatuhkan terhadap perayu.

 

DATUK WIRA MOHTARUDIN BIN BAKI

 

Hakim

 

Mahkamah Rayuan Malaysia Putrajaya

 

Tarikh: 18 April 2013

 

18

 

Peguambela Perayu:

 

Encik Rosal Azimin bin Ahmad Tetuan Shamsuddin & Co., Peguambela dan Peguamcara, A4-2-3 Solaris Dutamas,

 

No. 1, Jalan Dutamas 1,

 

50480 KUALA LUMPUR.

 

Peguambela Responden:

 

Puan Mangaiarkarasi a/p Krishnan Timbalan Pendakwa Raya,

 

Jabatan Peguam Negara Malaysia,

 

Bahagian Perbicaraan dan Rayuan,

 

Aras 5, No. 45, Lot 4G7,

 

Presint 4, Persiaran Perdana,

 

62100 PUTRAJAYA,

 

Kes-Kes Yang Dirujuk:

 

1. Chang Kim Siong v. PP [1968] 1 MLJ 36

 

2. Karam Singh v. PP [1967] 2 MLJ 25

 

3. Dato Mokhtar bin Hashim & Anor v. Public Prosecutor [1983] 2 MLJ 232,

 

4. Magendran a/l Mohan v. Public Prosecutor [2011] 6 MLJ 1;[2011]

 

1 CLJ 805

 

5. Virsa Singh v. State of Punjab AIR 1958 SC 465

 

6. PP v. Abd Razak Dalek [2007] 2 MLJ 225

 

7. PP v. Khairul bin Ramli [2007] 6 MLJ 754

 

8. Chan Kwee Fong v. PP [2007] 1 MLJ 441

 

9. Chan Chwen Kong v. PP [1962] 1 LNS 22

 

10. Kenneth Fook Mun Lee v. PP [2006] 4 CLJ 359

 

11. Balamurali Muthusamy v. PP [2011] 4 CLJ 128

 

12. Balasundram Paskaran v. PP [2011] 1 LNS 1086

 

13. Chan Kwee Fong v. PP [2010] 3 CLJ 671

 

14. Andy bin Bagindah v. PP [2003] 3 MLJ 647

 

15. PP v. Datuk Haji Harun bin Haji Idris (No.2) [1997] 1 MLJ 15

 

19

PDF Source: http://www.kehakiman.gov.my