Miss Rohanee Subakoye V Pendakwa Raya

  

Download PDF Here

DALAM MAHKAMAH RAYUAN MALAYSIA DI PUTRAJAYA [BIDANG KUASA RAYUAN]

 

RAYUAN JENAYAH NO: R-05M-185-07/2015

 

ANTARA

 

MISS ROHANEE SUBAKOYE …PERAYU

 

(PASS NO: 3-9101-00005-85-0)

 

DAN

 

PENDAKWA RAYA

 

…RESPONDEN

 

(Dalam Mahkamah Tinggi Kangar, Perlis) (Perbicaraan Jenayah Perlis No. 45A-02-05/2013)

 

Antara

 

Pendakwa Raya Lawan

 

Miss Rohanee Subakoye (Pass No: 3-9101-00005-85-0)

 

KORUM:

 

MOHTARUDIN BIN BAKI, JCA IDRUS BIN HARUN, JCA ASMABI BINTI MOHAMAD, JCA

 

1

 

PENGHAKIMAN MAHKAMAH

 

Latar Belakang

 

[1] Perayu telah dihadapkan dengan satu pertuduhan bagi kesalahan mengedar dadah berbahaya di bawah Akta Dadah Berbahaya 1952 (‘Akta’) yang boleh membawa hukuman mati mandatori di bawah Seksyen 39B (2) Akta.

 

[2] Perayu telah dituduh atas pertuduhan berikut:

 

“Bahawa kamu pada 28 Januari 2013 lebih kurang jam 2.00 petang di Pos Masuk Imigresen Wang Kelian, di dalam Daerah Padang Besar, di dalam Negeri Perlis, telah didapati mengedar dadah berbahaya iaitu Cannabis seberat 407.5 gram dan dengan itu kamu telah melakukan kesalahan di bawah seksyen 39B (1) (a) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang boleh dihukum di bawah s.39B (2)

 

Akta yang sama.”

 

Kes Pendakwaan

 

[3] Secara ringkas, kes pendakwaan ialah seperti berikut. Pada 28.1.2013, jam lebih kurang 2.00 petang, semasa PiKK Ku Ahmad Redzuan bin Ku Hashim (SP2) bertugas sebagai pemeriksa di laluan Import dan Eksport di Pos Imigresen Wang Kelian Kaki Bukit, Perlis (“tempat kejadian”) beliau telah menahan sebuah kenderaan pick-up jenis Toyota Hilux berwarna coklat dengan nombor pendaftaran Thailand

 

2

 

RC 8177 STN (“trak pick-up”) dan mengarahkan pemandu bernama Oma Yakob (SP4) turun untuk membuka boot belakang trak pick-up tersebut. Pada masa itu terdapat beberapa orang penumpang yang terdiri dari wanita, lelaki dan kanak-kanak dalam trak pick-up tersebut.

 

[4] SP2 telah mengarahkan SP4 untuk masuk ke dalam boot trak pickup dan membawa keluar set receiver antenna (parabola) daripada dalam trak pick-up tersebut kerana parabola ialah barangan larangan kastam.

 

[5] SP2 selanjutnya telah menghubungi PiKT Basiron bin Shuaib, Ketua Stesyen Wang Kelian (SP3) dan memaklumkan mengenai penemuan tersebut. Setelah itu SP2 beredar dan kembali semula ke tempat tugasnya bagi meneruskan tugas rutinnya.

 

[6] Sebaik sahaja SP3 dimaklumkan mengenai penemuan parabola dalam boot trak pick-up tersebut, SP3 datang ke Lorong Import dan Eksport dan mengarahkan SP4 mengalihkan trak pick-up tersebut ke tempat pemeriksaan. Di tempat pemeriksaan, SP3 telah bertanya siapa tuan punya parabola tersebut dan pertanyaan tersebut disambut oleh seorang yang bernama Wi Chian Niampiam (SP5) yang mengakui parabola tersebut milik beliau. SP3 menyelesaikan urusan mengenai parabola tersebut dengan SP5, dengan merampas parabola tersebut dan mengenakan kompaun ke atas SP5 sebanyak RM200.00.

 

[7] SP3 kemudiannya telah mengarahkan semua penumpang untuk mengisytihar barangan kepunyaan mereka. Kesemua penumpang memberi kerjasama untuk mengenalpasti barangan masing-masing

 

3

 

kepada SP3 untuk diperiksa. Menurut SP3, Perayu merupakan orang terakhir yang mengisytiharkan barangannya yang diisytiharkan sebagai “pakaian”. Pemeriksaan dimulakan dengan penumpang pertama iaitu Supawadee. SP3 telah mengarahkan beliau mengeluarkan semua kandungan dalam beg miliknya dan SP3 mendapati dalam beg tersebut tidak terdapat apa-apa barang larangan dan/atau apa-apa barang bercukai.

 

[8] SP3 kemudiannya mengarahkan seorang perempuan bernama Miss Rohanee Subakoye (Perayu) untuk mengeluarkan semua barang daripada dalam beg pakaian jenama Camon berwarna biru gelap milik Perayu (P22). Perayu telah membuka P22 dan menarik keluar beberapa helai pakaian daripada P22. Namun Perayu enggan mengeluarkan keseluruhan kandungan P22 untuk diperiksa oleh SP3. Melihat perkara ini, SP3 kemudiannya mengarah Perayu untuk mengeluarkan kesemua barang-barang yang berada dalam P22. Perayu enggan mematuhi arahan SP3.

 

[9] Memandangkan Perayu enggan memberi kerjasama bagi mengeluarkan keseluruhan kandungan P22 untuk diperiksa, SP3 terus membuat pemeriksaan ke atas P22 sendiri dengan menarik keluar barang-barang yang masih berada dalam P22. Semasa melakukan perkara ini, SP3 mendapati di bawah lipatan pakaian yang masih berada dalam P22, tersembunyi dua (2) paket yang disaluti dengan pita (tape) berwarna hitam (P18 dan P19). Turut berada dalam P22 ialah kad pengenalan Thailand Perayu dan juga Pas Sempadan Thailand juga atas nama Perayu. Menurut SP3, apabila SP3 memasukkan tangan ke dalam

 

4

 

beg tersebut, Perayu telah menghalang dan menahan SP3 dari mengeluarkan kedua-dua paket tersebut.

 

[10] Selepas penemuan tersebut, SP3 bertanya kepada Perayu mengenainya, tetapi Perayu tidak menjawab soalan SP3. SP3 meminta SP4 membantu SP3 untuk menterjemah pertanyaan beliau ke dalam Bahasa Thai dan seterusnya menterjemah pula jawapan Perayu kepada beliau dalam Bahasa Kebangsaan.

 

[11] Apabila SP3 bertanya kepada Perayu mengenai P18 dan P19 yang ditemuinya dalam P22 tersebut melalui penterjemahan SP4, Perayu menyatakan kedua-dua bungkusan itu mengandungi “tembakau”.

 

[12] SP3 telah mengoyak sedikit kedua-dua paket yang ditemuinya bagi melihat kandungannya. SP3 mendapati paket-paket tersebut mengandungi tumbuhan mampat yang disaluti dengan pita hitam. SP3 seterusnya bertanya kepada Perayu melalui penterjemahan SP4 siapakah pemilik kedua-dua paket tersebut dan apakah kandungannya. Perayu telah menyatakan kepada SP3 melalui SP4, kedua-dua paket tersebut mengandungi ganja yang dibeli dengan harga 5000 Bath. Pada ketika itu, Perayu kelihatan cemas dan merayu-rayu kepada SP3 agar membebaskan beliau kerana beliau mempunyai anak kecil. SP3 mengesyaki kedua-dua paket tersebut mengandungi dadah berbahaya.

 

[13] SP3 memaklumkan perkara tersebut kepada pegawai Bahagian Penguatkuasaan di Jabatan Kastam Padang Besar. Pegawai Tinggi Sulaiman bin Din (SP6) datang ke tempat kejadian dan menggari tangan

 

5

 

Perayu. Selepas itu SP6 telah memaklumkan perkara tersebut kepada Penguasa Kastam Mohd Zaki bin Ismail (SP7) selaku Pegawai Penyiasat. Perayu kemudiannya dibawa balik ke Jabatan Kastam di Kangar bersama rampasan (P22) dan kandungannya (P18 dan P19). Tangkapan dan rampasan yang terdiri daripada P22 dan kandungannya P18 dan P19 diserahkan kepada SP7 untuk tindakan lanjut.

 

[14] Pada setiap masa rampasan berada di bawah jagaan dan kawalan SP3 sehingga rampasan tersebut diserahkan SP3 kepada SP7.

 

[15] Kedua-dua paket tersebut telah dihantar SP7 ke Jabatan Kimia Malaysia untuk dianalisis. Hasil analisis yang dijalankan oleh Ahli Kimia (SP1) mengesahkan kandungan kedua-dua paket tersebut ialah dadah berbahaya jenis Cannabis dengan berat 407.5 gram. Cannabis ialah sejenis dadah berbahaya seperti yang ditakrifkan dalam Jadual Pertama Akta.

 

Dapatan hakim bicara di akhir kes pendakwaan

 

[16] Hakim bicara menyatakan bagi membuktikan pertuduhan terhadap Perayu, pihak pendakwaan dikehendaki membuktikan pertamanya, bahawa terdapat dadah berbahaya seperti yang disenaraikan dalam Jadual Pertama Akta tersebut dalam paket-paket yang ditemui dalam P22. Keduanya, Perayu mempunyai pemilikan ke atas dadah berbahaya tersebut, dan yang terakhir bahawa Perayu mengedar dadah tersebut.

 

6

 

[17] Hakim bicara menerima keterangan SP1 mengenai jenis dan berat dadah dan mendapati pihak pendakwaan telah membuktikan elemen pertama pertuduhan.

 

[18] Selepas mempertimbangkan keterangan saksi-saksi pihak pendakwa, terutamanya keterangan SP3 dan SP4, hakim bicara mendapati pihak pendakwaan telah gagal membuktikan bahawa Perayu mempunyai pemilikan secara fizikal ke atas dadah berbahaya yang ditemui dalam P22. Hakim bicara mendapati pihak pendakwaan telah gagal untuk membuktikan kes prima facie terhadap Perayu sebagaimana yang dipertuduhkan dan melepas serta membebaskan Perayu tanpa memanggil Perayu untuk membela diri pada tahap akhir kes pendakwaan.

 

[19] Pendakwa Raya yang tidak berpuashati dengan keputusan hakim bicara telah memfailkan rayuan terhadap keputusan tersebut ke Mahkamah Rayuan Malaysia melalui kes Dalam Mahkamah Rayuan Putrajaya, Rayuan Jenayah No. R-05-82-04/2014 (THA) [Mahkamah Tinggi Malaya di Kangar Perbicaraan Jenayah No. 45A-02-05/2013] Pendakwa Raya Lwn Rohanee Subakoye.

 

[20] Rayuan Pendakwa Raya terhadap keputusan tersebut dibenarkan oleh Mahkamah Rayuan Malaysia. Mahkamah Rayuan Malaysia telah mengetepikan perintah Mahkamah Tinggi yang melepaskan dan membebaskan Perayu daripada pertuduhan di bawah Seksyen 39B (1)

 

(a) Akta tersebut dan menggantikan dengan perintah bahawa Perayu

 

7

 

membela diri terhadap pertuduhan tersebut di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi yang sama.

 

Kes Pembelaan

 

[21] Perayu telah memilih untuk memberikan keterangan membela dirinya secara bersumpah. Hanya Perayu seorang sahaja saksi kes pihak pembelaan.

 

[22] Pada akhir kes pendakwaan, pihak pendakwa telah menawarkan tiga orang saksi pendakwaan yang tidak dipanggil mereka kepada Perayu iaitu Chaiyut Niamthiam, Jit Ruyenggrat dan Miss Supawadee Saithao-ian. Walaupun pembelaan menerima tawaran ini, namun ketiga-tiga orang saksi ini tidak dapat dipanggil kerana mereka tidak dapat dikesan oleh pihak pendakwaan memandangkan kesemua mereka telah kembali ke Thailand.

 

[23] Maka Perayu terpaksa menutup kes pembelaan tanpa memanggil saksi-saksi tersebut.

 

[24] Keterangan pembelaan diringkaskan hakim bicara seperti berikut:

 

(a) Pada 28.1.2013, Perayu bersama anaknya sedang menuju ke Changlun, Kedah untuk bekerja sebagai penoreh getah;

 

(b) Perayu dan anaknya menaiki trak pick-up yang dipandu oleh SP4;

 

8

 

(c) Terdapat beberapa orang lain yang turut menumpang trak pick-up SP4 untuk datang ke Malaysia. Apabila Perayu dan anaknya menaiki kenderaan tersebut, terdapat tiga orang penumpang lelaki dalam kenderaan tersebut;

 

(d) Semasa Perayu dan anaknya hendak menaiki trak pick-up tersebut, dua orang penumpang lelaki yang duduk di bahagian tengah telah turun dan pergi ke bahagian belakang pick-up itu dan duduk di situ. Selepas itu, seorang wanita bersama anaknya pula menaiki trak pick-up itu dan duduk di bahagian tengah bersama-sama Perayu dan anaknya;

 

(e) Semasa Perayu menaiki trak pick-up tersebut, Perayu membawa bersamanya beg pakaian P22 dan beg silang P24. Beg P22 diletak di bahagian belakang trak pick-up tersebut sementara beg P24 dipegang Perayu;

 

(f) Beg Perayu tidak berkunci dan sepanjang perjalanan tersebut, dua orang penumpang lelaki berada di bahagian belakang kenderaan iaitu ditempat beg P22 dan beberapa barangan lain ditempatkan;

 

(g) Salah seorang penumpang tersebut telah dipanggil oleh pihak pendakwaan untuk memberi keterangan (SP5);

 

(h) Apabila sampai di Wang Kelian, penumpang-penumpang turun untuk pemeriksaan Imigresen dan Kastam. Perayu dan

 

9

 

anaknya tidak turun dari kenderaan tersebut. Kenderaan tersebut telah diperiksa oleh pegawai-pegawai Kastam;

 

(i) Semasa memeriksa beg P22, SP3 telah menemui dua bungkusan (P18 dan P19) dari beg tersebut. Perayu telah ditanya beberapa soalan. SP4 telah diminta untuk bertindak sebagai penterjemah bagi menterjemah soalan SP3 dari Bahasa Thai ke Bahasa Kebangsaan kepada Perayu dan selanjutnya untuk menterjemah pula jawapan Perayu dari Bahasa Thai ke Bahasa Kebangsaan kepada SP3; dan

 

(j) Perayu tidak menafikan beg P22 adalah kepunyaan Perayu dan bungkusan dadah tersebut dijumpai di dalam beg P22. Namun, Perayu menafikan dadah tersebut kepunyaannya.

 

Dapatan di akhir kes pembelaan

 

[25] Setelah memberi pertimbangan kepada pembelaan Perayu, hakim bicara mendapati bahawa pembelaan perayu gagal menimbulkan keraguan yang munasabah ke atas kes pendakwaan dan pembelaan gagal mematahkan anggapan pengedaran di bawah Akta tersebut.

 

[26] Oleh itu, hakim bicara telah mensabitkan dan menjatuhi hukuman mati terhadap Perayu. Tidak berpuas hati dengan keputusan tersebut, Perayu merayu ke Mahkamah ini.

 

10

 

Rayuan

 

[27] Peguam bela mengemukakan alasan-alasan rayuan seperti berikut [Sebagaimana diringkaskan dari Petisyen Rayuan Perayu]:

 

(a) Hakim bicara terkhilaf dalam memutuskan bahawa pihak pendakwaan telah membuktikan kesnya melampaui keraguan munasabah pada akhir kes pembelaan berdasarkan keputusan Mahkamah Rayuan semata-mata, tanpa membuat penimbangan semula keseluruhan fakta dan keterangan di akhir kes pembelaan (Alasan 1);

 

(b) Hakim bicara terkhilaf apabila memutuskan bahawa Perayu telah melakukan perbuatan pengedaran mengikut definisi perkataan tersebut di bawah Seksyen 2 Akta (Alasan 2);

 

(c) Hakim bicara terkhilaf apabila memutuskan bahawa kedua-dua paket yang disaluti pita hitam yang mengandungi dadah ialah milik Perayu dan Perayu mempunyai pengetahuan mengenai kandungan paket tersebut (Alasan

 

3);

 

(d) Hakim bicara terkhilaf apabila memutuskan bahawa Perayu mempunyai milikan eksklusif atau kawalan atau akses terhadap kedua-dua paket tersebut (Alasan 4);

 

11

 

(e) Hakim bicara gagal mengambil kira bahawa beg Perayu tersebut diletakkan di bahagian belakang trak pick-up tersebut yang boleh diakses oleh penumpang-penumpang yang duduk di bahagian belakang trak tersebut (Alasan 5);

 

(f) Hakim bicara terkhilaf apabila memutuskan bahawa seksyen 114(g) Akta Keterangan 1950 tidak terpakai apabila pihak Pendakwaan gagal memanggil saksi-saksi utama setelah pihak Pendakwaan menawarkan saksi tersebut kepada pihak Perayu, tetapi gagal mengemukakan saksi-saksi tersebut (Alasan 6);

 

(g) Hakim bicara terkhilaf apabila gagal mengambil kira bahawa terjemahan SP4 kepada SP3 bahawa eksibit tersebut ialah tembakau dan kemudiannya diterjemahkan sebagai ganja yang mana tidak diketahui sama ada benar apa yang diterjemahkan SP4 kepada SP3 (Alasan 7);

 

(h) Hakim bicara terkhilaf apabila memutuskan untuk menerima secara keseluruhan keterangan saksi SP3 dan SP4, walaupun wujud percanggahan material yang boleh menimbulkan keraguan munasabah (Alasan 8); dan

 

(i) Hakim bicara gagal mengambil kira bahawa keterangan Perayu dalam pembelaan beliau telah menimbulkan keraguan munasabah ke atas pertuduhan (Alasan 9).

 

12

 

Keputusan Kami

 

[28] Kami telah mengambil kira fakta bahawa pada mulanya, iaitu pada peringkat akhir kes pendakwaan, Perayu telah dilepaskan dan dibebaskan oleh YA Hakim kerana YA Hakim berpendapat pihak pendakwaan telah gagal untuk membuktikan satu kes prima facie terhadap Perayu. Suatu rayuan telah dikemukakan oleh pihak pendakwaan ke Mahkamah Rayuan Malaysia dan Mahkamah tersebut telah membenarkan rayuan pihak pendakwaan. Mahkamah Rayuan telah mengarahkan supaya Perayu membela diri terhadap pertuduhan yang dihadapkan ke atasnya kerana Mahkamah Rayuan berpuashati pihak pendakwaan telah berjaya membuktikan kesemua intipati pertuduhan, iaitu wujudnya dadah jenis Cannabis seberat 407.5 gram tersebut dalam pemilikan Perayu dan Perayu telah melakukan perbuatan mengedar dadah tersebut. Kes telah dihantar semula ke Mahkamah Tinggi untuk mendengar pembelaan Perayu.

 

Alasan 1 hingga 5 dan 9 Petisyen Rayuan

 

[29] Isu pertama yang dibangkitkan dalam Petisyen Rayuan ialah kegagalan pihak pendakwaan membuktikan Perayu mempunyai milikan eksklusif ke atas Ekshibit P18 dan P19 yang ditemui dalam Ekshibit P22. Peguam Bela Perayu menghujahkan pihak pendakwaan telah gagal membuktikan Perayu mempunyai pengetahuan mengenai kewujudan P18 dan P19 yang ditemui SP3 dalam P22.

 

13

 

[30] Ini ialah kerana P18 dan P19 ditemui dalam P22 yang tidak berzip dan tidak berkunci yang diletak dalam boot kenderaan tersebut. Selain Perayu, terdapat enam orang lain dalam kenderaan tersebut, dua daripada enam penumpang tersebut duduk di bahagian boot di mana P22 yang mengandungi P18 dan P19 ditempatkan. Oleh yang demikian, tidak mungkin Perayu mempunyai milikan terhadap P18 dan P19 sepanjang perjalanan yang memakan masa satu setengah jam lamanya dari Satun, Thailand ke tempat kejadian.

 

[31] Setelah kami menilai keseluruhan keterangan yang dikemukakan oleh pihak pendakwaan, kami dapati pihak pendakwaan telah berjaya membuktikan Perayu mengedar P18 dan P19 yang berada dalam P22 dengan membawa P22 berserta P18 dan P19 dalam trak pick-up yang dipandu oleh SP4. Sebagaimana yang dihuraikan terdahulu dari ini P22 yang dimiliki Perayu yang mengandungi pakaian, kad pengenalan Thailand Perayu dan juga Pas Sempadan Thailand juga atas nama Perayu dibawa masuk oleh Perayu dari rumahnya di Satun, Thailand ke tempat kejadian dengan menaiki trak pick-up SP4.

 

[32] Dalam kes ini, pihak pendakwaan telah mengemukakan pertuduhan di bawah seksyen 2 (definisi pengedaran) terhadap Perayu iaitu Perayu telah mengedar dadah berbahaya dengan cara membawa P22 yang mengandungi P18 dan P19 dalam trak pick-up yang dipandu oleh SP4 dari Satun ke tempat kejadian. Perayu juga mengetahui apa yang dibawanya ialah Cannabis iaitu dadah berbahaya sebagaimana yang ditakrifkan dalam Jadual Pertama Akta.

 

14

 

[33] Sebelum pihak pendakwaan dapat bergantung pada Seksyen 2 Akta, persoalan yang perlu ditanya oleh Mahkamah ialah sama ada terdapat keterangan pengedaran yang jelas atau afirmatif kerana hanya dengan tindakan membawa P22 yang mengandungi P18 dan P19 dalam P22 dalam trak pick-up semata-mata, tidak mencukupi bagi mengekalkan suatu pertuduhan pengedaran terhadap Perayu. Ini jelas diputuskan dalam kes Mahkamah Persekutuan PP v. Abdul Manaf Muhamad Hassan [2006] 2 CLJ 129 yang diikuti oleh Mahkamah Rayuan Malaysia dalam kes Ooi Hock Kheng v PR [Mahkamah Rayuan Malaysia Rayuan No. P-05-250-2010]. Mahkamah

 

Persekutuan melalui penghakiman Arifin Zakaria HMP (pada ketika itu) menjelaskan:

 

“Conversely, the prosecution may rely on the presumption under s.37 (d) to prove posession and seek to prove by affirmative evidence (independent of the presumption under s.37(da) that the accused was in fact trafficking in dangerous drug. ”

 

[34] Dalam kes Ooi Hock Kheng v PR [supra] Mahkamah Rayuan Malaysia melalui penghakiman YA Azahar Mohamed HMR (pada ketika itu) telah menyatakan:

 

“….the mere act of carrying is not sufficient to constitute the offence of trafficking under the DDA. In other words, the act of mere carrying does not make one a trafficker under the scheme of the DDA. This is made clear from the judgment of Arifin Zakaria FCJ (as Hislordship then wa) in PP v. Abdul Manaf Muhamad Hassan

 

15

 

[2006] 2 CLJ 29. That case represents the law on this subject as we apply today. ”

 

(also see Ong Ah Chuan v Public Prosecutor; Koh Chai Cheng v Public Prosecutor [1981] 1 MLJ 64).

 

[35] Dalam kes Mohamed Yazri bin Minhat v Public Prosecutor [2003] 2 CLJ 65 Mahkamah Rayuan Malaysia telah menyatakan:

 

“To summarise, the fact that the accused is trafficking a quantity of drugs from one point to another does not make him a trafficker. Whether he is a trafficker in those circumstances depends on the facts and circumstances of the given case, including the quantity of the drugs and any transaction the accused proposed to enter into.”

 

[36] Oleh itu, kami perlu melihat sama ada terdapat keterangan yang afirmatif bahawa Perayu terlibat dengan perbuatan pengedaran sepertimana yang dipertuduhkan.

 

[37] Pemeriksaan dijalankan oleh SP3 ke atas Perayu seorang warga Thai yang sedang dalam perjalanan masuk ke Malaysia melalui Pos Pemeriksaan Masuk Imigresen, Kastam dan Kuarantin, di Wang Kelian Perlis iaitu di sempadan masuk ke Malaysia, dengan menggunakan trak pick-up, bersama-sama dengan P22 yang mengandungi P18 dan P19 yang disahkan SP1 sebagai Cannabis. Fakta yang dihuraikan terdahulu dari ini membawa inferens yang Perayu sedang mengangkut “transport” P22 daripada rumah ibunya di Chalung Chebilang, Satun, Thailand ke

 

16

 

Malaysia. Suatu fakta yang tidak dipertikaikan ialah P22 kepunyaan Perayu dan mengandungi pakaian Perayu.

 

[38] Berdasarkan kepada keterangan yang dikemukakan kami berpuashati pihak pendakwaan telah berjaya membuktikan, di samping keterangan bagi memenuhi perbuatan membawa P22 yang di dalamnya mengandungi P18 dan P19 di bawah seksyen 2 Akta, iaitu definisi “pengedaran” tetapi juga keterangan afirmatif pengedaran seperti yang disarankan dalam kes-kes yang dihuraikan sebelum ini.

 

[39] Kami berpuashati intipati ini telah dibuktikan oleh pihak pendakwaan kerana Perayu mempunyai pengetahuan mengenai kewujudan P18 dan P19 dalam P22. Perkara ini dapat dilihat melalui inferen dan juga tingkah laku Perayu apabila berhadapan dengan Pegawai Kastam di Pos Pemeriksaan masuk Imigresen, Kastam dan Kuarantin, di Wang Kelian, Perlis. Inferen ini boleh dibuat melalui fakta dan keadaan di sekeliling pemeriksaan yang dijalankan pada waktu dan masa seperti yang tertera pada pertuduhan yang dihadapkan terhadap Perayu iaitu:

 

(a) Perayu tidak hadir untuk mengecop Pasportnya dan terus kekal berada di dalam kenderaan tersebut sepanjang masa prosedur pemeriksaan dijalankan di tempat kejadian. Perayu merupakan penumpang yang terakhir sekali yang mengisytiharkan P22 sebagai milik beliau kepada SP3;

 

17

 

(b) Semasa SP3 memberi arahan kepada semua penumpang kenderaan tersebut untuk tampil bagi mengenalpasti dan menunjukkan beg masing-masing kepada SP3, Perayu terus mengambil P22 dan membuat pengisytiharan P22 hanya mengandungi pakaian. Beliau hanya menarik keluar beberapa helai pakaian dari P22 dan enggan mengeluarkan keseluruhan kandungan P22 untuk diperiksa oleh SP3 walaupun diarah oleh SP3 untuk berbuat demikian. Malah beliau telah menghalang dan menahan SP3 mengeluarkan isi kandungan P22;

 

(c) Disebabkan keengganan Perayu mematuhi arahan SP3 untuk mengeluarkan keseluruhan kandungan P22, bagi tujuan pemeriksaan, SP3 terpaksa membuat pemeriksaan sendiri ke atas P22. Pada masa SP3 memasukkan tangannya ke dalam P22, SP3 menemui dua paket Cannabis yang tersembunyi di antara lipatan pakaian Perayu yang berada dalam P22. Turut berada dalam P22 ialah Kad Pengenalan Thailand Perayu dan Pas Sempadan Thailand atas nama Perayu;

 

(d) Sebaik sahaja SP3 menemui P18 dan P19 dalam P22, SP3 terus bertanyakan kepada Perayu melalui penterjemahan SP4 mengenai kandungan P18 dan P19, Perayu menjawab dalam keadaan cemas bahawa bungkusan tersebut ialah “tembakau”; dan

 

18

 

(e) Apabila SP3 mengoyak P18 dan P19 di hadapan Perayu dan sekali lagi bertanya kepada Perayu melalui SP4 apa sebenarnya berada dalam P18 dan P19, Perayu menjawab kedua-dua bungkusan itu mengandungi “ganja”. Perayu terus merayu-rayu kepada SP3 untuk membebaskannya kerana beliau mempunyai anak yang kecil.

 

[40] Dalam kes di hadapan kami, terdapat keterangan secara langsung bahawa Perayu telah melakukan perbuatan penqedaran sepertimana yang ditakrifkan dalam Seksyen 2 Akta yang berbunyi seperti berikut:

 

“trafficking” includes the doing of the following acts, that is to say, manufacturing, importing, exporting, keeping, concealing, buying, selling, giving, receiving, storing, administering, transporting, carrying, sending, delivering, procuring supplying or distributing any dangerous drug otherwise than under the authority of his Act or the regulations made under the Act. ”

 

[41] Perbuatan Perayu membawa P22 yang mengandungi P18 dan P19 berserta dengan tingkah laku Perayu semasa trak pick-up ditahan SP2 dan selepas P22 ditemui SP3 di tempat kejadian, membuktikan intipati pengedaran sebenar telah dipenuhi oleh pihak pendakwaan bagi mengekalkan pertuduhan pengedaran yang dihadapkan terhadap Perayu.

 

[42] Kami juga berpuashati melalui tingkah laku Perayu sendiri sebagaimana yang digambarkan oleh SP3 dalam keterangannya di Mahkamah membawa inferen bahawa Perayu sebenarnya mempunyai

 

19

 

pengetahuan mengenai kandungan P18 dan P19. Keterangan mengenai tingkah laku Perayu menjadi relevan dan boleh dipertimbangkan oleh Mahkamah di bawah Seksyen 8 Akta Keterangan 1950. Perayu mempunyai beban untuk memberi penjelasan mengenai tingkah laku tersebut. Berdasarkan kepada keterangan yang ada di dalam Rekod Rayuan di hadapan kami, Perayu telah gagal memberi penjelasan mengenai tingkah laku Perayu sebagaimana yang kami huraikan terdahulu dari ini. Beban untuk memberi penjelasan tingkah laku Perayu ialah relevan di bawah seksyen 9 Akta Keterangan 1952 dan ianya terletak pada bahu Perayu. Berdasarkan kepada ini, kami berpuashati terdapat pertalian (nexus) di antara tingkah laku Perayu dengan perbuatan membawa P22 berserta P18 dan P19 tersebut. Malah pembelaan Perayu juga tidak bermerit dan merupakan suatu penafian semata-mata. Kami bersetuju prinsip yang diputuskan dalam kes Parian Dadeh v Public Prosecutor [2009] 1 CLJ 717; PP v Alfian [2012] 2 MLJ 357; Prakash Chand v State (Delhi Admn.) [1979] AIR SC 400 di m.s 404 terpakai dalam kes ini. Apatah lagi dalam kes ini Perayu tidak menafikan P22 tersebut kepunyaannya dan P18 dan P19 dijumpai dalam P22. Perayu cuma menafikan P18 dan P19 tersebut kepunyaannya dengan mengatakan dia tidak pernah membeli dadah tersebut untuk dihantar kepada seseorang di Changlun.

 

[43] Kami juga berpuashati dalam kes ini hakim bicara juga telah membuat penilaian menyeluruh kesemua keterangan yang dikemukakan di hadapannya. Walaupun pembelaan telah cuba untuk membangkitkan pembelaan kemungkinan dadah tersebut dimasukkan ke dalam P22 oleh SP5 dan anaknya, yang pada setiap masa berada di belakang trak pick-

 

20

 

up SP4, fakta ini telah disangkal melalui keterangan SP5 yang telah dianalisa oleh hakim bicara. Hakim bicara berpuashati keterangan SP5 wajar diterima kerana telah tidak dicabar oleh pembelaan melalui pemeriksaan balas walaupun pembelaan mempunyai peluang secukupnya pada masa SP5 memberi keterangan. Jelas keterangan SP5 amat material dalam menyangkal pembelaan Perayu bahawa dadah tersebut mungkin diletak oleh SP5 atau anaknya, Chai Yut. Kegagalan pembelaan mencabar keterangan SP5 juga menimbulkan inferens pihak pembelaan mengakui kebenaran keterangan SP5 tersebut (lihat kes Wong Siew Chin v PP [1981] 1 MLJ 212). Ini juga boleh menimbulkan inferens Perayu cuba untuk membangkitkan pembelaan yang difikirkan semula.

 

Alasan 6 dan 9 Petisyen Rayuan

 

[44] Isu seterusnya yang dibangkitkan oleh Perayu ialah pemakaian peruntukan Seksyen 114 (g) Akta Keterangan 1950. Menurut Perayu kegagalan pendakwaan memanggil tiga orang saksi yang merupakan penumpang yang turut berada dalam kenderaan tersebut membawa inferen sekiranya saksi-saksi ini dipanggil, keterangan yang akan dikemukakan itu mungkin akan menjejaskan kes pendakwaan. Dengan lain perkataan Perayu cuba untuk membangkitkan dakwaan pendakwaan cuba untuk menyembunyikan fakta sebenar dari didedahkan dalam perbicaraan di Mahkamah.

 

21

 

[45] Perayu cuba untuk membangkitkan pembelaan bahawa SP5 dan anaknya Chai Yut bertanggung jawab meletakkan Cannabis tersebut ke dalam P22 yang dimiliki Perayu.

 

[46] Kami perhatikan aspek ini telah dipertimbangkan oleh hakim bicara. Pihak pendakwaan telah menawarkan kepada Perayu ketiga-tiga orang saksi tersebut pada tahap akhir kes pendakwaan iaitu, Chaiyut Niamthiam, Jit Ruyenggrat dan Miss Supawadee Saithao-ian yang merupakan warga negara Thailand yang turut bersama-sama Perayu dalam trak pick-up pada hari kejadian. Perayu telah menerima tawaran pihak pendakwaan tersebut. Namun pada masa kes Pembelaan ketiga-tiga orang saksi ini tidak dapat dikesan oleh pihak pendakwaan kerana kesemua mereka telah pulang ke Thailand dan tidak dapat dikesan oleh pihak pendakwaan.

 

[47] Perayu telah membangkitkan pembelaan bahawa dua orang penumpang yang duduk di belakang trak pick-up berkemungkinan mempunyai “access” kepada P22 dan secara langsungnya menimbulkan kemungkinan merekalah yang bertanggung jawab meletak P18 dan P19 ke dalam P22 tersebut.

 

[48] Setelah kami menimbangkan alasan hakim bicara yang menolak cadangan oleh Perayu yang dinyatakan di atas, kami berpuashati hakim bicara telah secara betul menerima hujahan pendakwaan bahawa peruntukan seksyen 114 (g) Akta Keterangan 1950 tidak terpakai bagi fakta di hadapan kami.

 

22

 

[49] Hakim Bicara telah menyatakan tanpa memanggil saksi-saksi ini tidak bermakna terdapat lompangan dalam kes pendakwaan. Keterangan yang dikemukakan melalui saksi-saksi yang dipanggil telah berjaya membuktikan setiap intipati pertuduhan terhadap Perayu. Ini ialah kerana pihak pendakwaan mempunyai budi bicara untuk memanggil mana-mana saksi yang difikirkan sesuai untuk membuktikan intipati pertuduhan terhadap Perayu. Jumlah saksi yang dipanggil tidak relevan bagi menentukan sesuatu kes di hadapan Mahkamah. Mahkamah juga tidak akan campur tangan dengan budi bicara pihak pendakwaan memanggil saksi-saksi bagi membuktikan kesnya di Mahkamah kecuali jika dapat dibuktikan pihak pendakwaan telah dipengaruhi dengan tujuan yang serong. Ini ialah prinsip undang-undang yang mantap (lihat kes Abdullah Zawawi v PP [1985] 2 MLJ 16; Teoh Chye v Public Prosecutor [1987] 1 MLJ 220 ; Adel Muhammed El Dabbah v AG for Palestine [1944] AC 156).

 

[50] Bagi dakwaan pembelaan, bahawa pihak pendakwaan telah sengaja menyembunyikan keterangan yang penting di dalam perbicaraan, hakim bicara menyatakan bahawa berdasarkan kepada fakta di sekeliling kes ini tidak terbuka kepada pihak pembelaan untuk membangkitkan anggapan di bawah seksyen 114 Akta Keterangan 1950. Anggapan ini hanya terpakai jika pihak pendakwaan dengan sengaja menghilangkan atau menyembunyikan keterangan yang penting dari pihak lawan (lihat kes Munusamy Vengadasalam v Public Prosecutor[1987] CLJ (Rep) 221).

 

23

 

[51] Hakim bicara berpuashati saksi-saksi yang ditawarkan tersebut telah meninggalkan negara ini setelah Perayu dibebas dan dilepaskan oleh Mahkamah Tinggi. Pada ketika itu tidak ada keperluan untuk meletakkan saksi-saksi ini di dalam tahanan di negara ini sementara rayuan pihak pendakwaan dibicarakan di Mahkamah Rayuan Malaysia. Walaupun dalam keadaan biasa, pihak pendakwaan hendaklah memastikan saksi yang ditawarkan kepada pembelaan bersedia untuk hadir bagi memberi keterangan bagi pihak pembelaan, jika diperlukan seperti yang diputuskan dalam kes Yusri bin Pialmi v PP[2010] 3 MLJ 45. Namun dalam kes di hadapan hakim bicara, Mahkamah harus melihat sama ada terdapat keperluan untuk saksi-saksi ini dipanggil. Adalah tidak munasabah bagi pihak pendakwaan untuk mendapatkan perintah menahan saksi-saksi ini sehingga selesai rayuan pihak pendakwaan didengar di Mahkamah Rayuan Malaysia tertakluk kepada rayuan pendakwaan dibenar dan Perayu diarahkan untuk membela diri. Dalam situasi ini tidak timbul alasan bahawa pihak pendakwaan ingin memyembunyikan keterangan dari pembelaan.

 

[52] Jelas daripada apa yang dihuraikan di atas tidak terbuka kepada pihak pembelaan untuk membangkitkan anggapan di bawah seksyen 114 (g) Akta Keterangan 1950. Jelas dalam keadaan kes ini tidak ada elemen untuk menyembunyikan keterangan daripada dikemukakan di Mahkamah. Kegagalan pihak pendakwaan mengemukakan saksi-saksi yang ditawarkan tidak boleh dianggap bahawa pihak pendakwaan dengan sengaja berhasrat menyembunyikan keterangan material daripada pembelaan. Perkara ini sudah diperjelaskan oleh pendakwaan di dalam perbicaraan dan diterima hakim bicara.

 

24

 

Alasan 7 Petisyen Rayuan

 

[53] Berhubung dengan isu ketelusan terjemahan yang dibuat oleh SP4 kepada SP3, kami berpuashati bahawa keterangan ini ialah keterangan tambahan kepada keterangan yang kukuh yang telah berjaya dibuktikan oleh pihak pendakwaan melalui saksi-saksi seperti SP3 yang diperkuatkan lagi dengan keterangan melalui tingkah laku Perayu seperti yang telah kami bincangkan di sini. Keterangan jelas menunjukkan pada masa material Perayu mempunyai pengetahuan bahawa beliau sedang melakukan perbuatan pengedaran dadah dengan membawa P22 yang mengandungi P18 dan P19 melepasi sempadan Thailand-Malaysia (lihat Chua Beow Huat v Public Prosecution [1970] 2 MLJ 29). Walaupun keterangan SP4 tidak dipertimbangkan, terdapat keterangan jelas daripada SP3 bahawa P18 dan P19 yang diperoleh dari P22 milik Perayu. Keterangan ini disokong dengan tingkah laku Perayu yang gagal diperjelaskan oleh Perayu kepada Mahkamah. Kami juga bersetuju dengan pihak pendakwaan bahawa terdapat keterangan yang cukup tanpa perlu keterangan sokongan daripada SP4. SP3 juga merupakan seorang pegawai kastam yang kredibilitinya tidak dicabar oleh pembelaan. Keterangan seorang saksi adalah mencukupi jika saksi tersebut merupakan saksi yang kredibel (lihat Md Zainudin Raujan v Public Prosecutor [2013] 4 CLJ 21).

 

Alasan 8 Petisyen Rayuan

 

[54] Berhubung dakwaan pembelaan, hakim bicara telah gagal untuk membuat penilaian keterangan yang dikemukakan pembelaan kerana

 

25

 

berkemungkinan P18 dan P19 kepunyaan SP4, kami telah meneliti keterangan SP4 yang menyatakan P22 tersebut telah diletak oleh Perayu sendiri ke boot trak pick-up SP4. Perayu mendakwa tiada orang lain di boot trak pick-up tersebut selain SP5 dan anaknya, Chai Yut. Namun seperti yang telah dibincangkan tadi, Perayu telah gagal untuk menyoal balas SP5. Keterangan SP5 bahawa beliau dan anaknya tidak meletakkan P18 dan P19 ke dalam P22 telah tidak dicabar langsung oleh pembelaan. Malahan seperti yang telah kami huraikan dengan panjang lebar tingkah laku Perayu sendiri telah membawa inferen Perayu melakukan perbuatan mengedar dadah tersebut. Jelas juga kepada kami pembelaan Perayu tidak konsisten.

 

[55] Di atas dakwaan pembelaan bahawa pihak pendakwaan telah gagal untuk mengambil cap jari pada barang kes yang ditemui bagi membuktikan tidak terdapat cap jari orang lain selain Perayu, kami juga bersetuju dengan hujahan pendakwaan bahawa dengan keterangan yang ada di hadapan hakim bicara, fakta ini tidaklah begitu signifikan bagi menunjukkan kebersalahan Perayu dalam pertuduhan yang dihadapkan terhadapnya (lihat kes Public Prosecutor v Mansor Md. Rashid & Anor [1997] 1 CLJ 233 di muka surat 235).

 

Penutup

 

[56] Berdasarkan kepada alasan-alasan yang kami huraikan terdahulu daripada ini, kami sebulat suara menolak rayuan Perayu dan

 

26

 

mengekalkan keputusan hakim bicara terhadap sabitan dan hukuman. Kami berpuashati sabitan dan hukuman selamat.

 

t.t.

 

(ASMABI BINTI MOHAMAD) Hakim

 

Mahkamah Rayuan Malaysia

 

Bertarikh: 5 Julai 2017

 

Peguamcara Perayu:

 

Tetuan Aimi Zainuritha & Co No. 272-1B, Jalan Haruan 5/7 Oakland Commercial Centre 70300 Seremban Negeri Sembilan

 

Pendakwaan:

 

Timbalan Pendakwa Raya Jabatan Peguam Negara Bahagian Perbicaraan & Rayuan Aras 5, No. 45, Lot 4G7 Presint 4, Persiaran Perdana 62100 Putrajaya

 

27

PDF Source: http://www.kehakiman.gov.my