Lam Chun Wing Joe V Pendakwa Raya

  

Download PDF Here

DALAM MAHKAMAH RAYUAN MALAYSIA (BIDANG KUASA RAYUAN) RAYUAN JENAYAH NO: P05-191-07/2011

 

ANTARA

 

LAM CHUN WING JOE

 

PERAYU

 

DAN

 

PENDAKWA RAYA

 

RESPONDEN

 

[Dalam Perkara Mahkamah Tinggi di Pulau Pinang Perbicaraan Jenayah No. 45-27-2010]

 

Antara

 

Pendakwa Raya Lawan

 

Lam Chun Wing Joe

 

KORAM:

 

1. BALIA YUSOF BIN HAJI WAHI, HMR

 

2. MOHTARUDIN BIN BAKI, HMR

 

3. TENGKU MAIMUN BINTI TUAN MAT, HMR

 

1

 

ALASAN PENGHAKIMAN

 

[1] Perayu/Tertuduh telah dituduh dan disabitkan kesalahan di bawah seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 (ADB) dan dijatuhkan hukuman mati mandatori di bawah seksyen 39B(2) Akta yang sama. Kami telah mendengar rayuan Perayu dan memutuskan sebulat suara menolak rayuan Perayu. Pada asasnya kami bersetuju dengan Penghakiman Hakim Bicara.

 

[2] Fakta Kes Pendakwaan

 

2.1 Perayu merupakan seorang perempuan warganegara Cina dalam perjalanan untuk menaiki pesawat ke Hong Kong telah ditahan semasa pemeriksaan di “check point” di Lapangan Terbang Antarabangsa Bayan Lepas pada 28.03.2010 jam lebih kurang 6.35 pagi.

 

2.2. Menurut SP6 yang bertugas pada masa tersebut, beliau melihat Perayu masuk tergesa-gesa untuk mengambil beg di mesin x-ray yang terletak di “check point” tersebut. Di hadapan Perayu ketika itu ada seorang lelaki dan SP6 menyuruh Perayu untuk masuk ikut giliran untuk membuat pemeriksaan. Apabila Perayu masuk, SP6 telah memeriksa Perayu menggunakan “hand held metal detector.” Apabila pemeriksaan sampai di bahagian

 

paha ke bawah, perayu telah menolak “detector” tersebut dan enggan diperiksa. Perayu telah menolak sebanyak 2 kali menggunakan tangannya. Ini menyebabkan SP6

 

2

 

menahan Perayu dan menyerahkannya kepada SP7 untuk pemeriksaan fizikal.

 

2.3. Menurut SP7 pula, Perayu diserahkan kepadanya oleh SP6 selepas SP6 memberitahu yang Perayu enggan memberikan kerjasama untuk diperiksa. SP7 kemudian bersama Sjn Noraini telah membawa Perayu untuk diperiksa di bilik pemeriksaan yang berhampiran. Semasa menerima Perayu, SP7 lihat keadaan perayu macam orang yang ketakutan dan mencurigai. SP7 turut lihat Perayu membawa bersamanya satu beg berwarna putih (ekshibit P46).

 

2.4. Di bilik pemeriksaan itu, SP7 telah perkenalkan diri sebagai Pembantu Keselamatan dan hendak melakukan pemeriksaan badan ke atas Perayu. Perayu enggan untuk diperiksa dan mengelak daripada SP7 memeriksanya. SP7 meminta Perayu untuk tanggalkan baju hitam bahagian atas yang dipakainya. Menurut SP7, Perayu mengambil masa agak lama untuk menanggalkan baju tersebut iaitu sekitar 5 hingga 10 minit. Apabila baju hitam tersebut dibuka, SP7 melihat satu baju ketat berwarna coklat dipakai di bahagian dalam baju yang dipakai Perayu (ekshibit P3A-D). Selepas baju hitam ditanggalkan, SP7 sekali lagi cuba untuk membuat pemeriksaan badan ke atas Perayu tetapi Perayu masih juga mengelak dan enggan memberikan kerjasama.

 

3

 

2.5 SP7 meneruskan juga pemeriksaan badan Perayu dan mendapati di bahagian paha terdapat ketulan. Apabila SP7 selak gaun yang dipakai Perayu, beliau dapati Perayu memakai seluar ketat warna coklat dan secara mata kasar SP7 dapati terdapat ketulan di kedua-dua paha Perayu. SP7 sekali lagi meminta Perayu untuk tanggalkan seluar coklat tersebut namun Perayu enggan.

 

2.6. SP7 bertindak menyeluk bahagian bawah seluar sebelah paha kanan dan merasai terdapat “tape” yang kemudiannya ditarik oleh SP7. Apabila berjaya ditarik, SP7 dapati ianya mengandungi 5 ketulan setiap satu set. Menurut SP7 kesemua yang ditarik dari paha sebelah kanan adalah sebanyak 8 set (ekshibit gambar P4A, B & C).

 

2.7 Pemeriksaan di bahagian paha kiri dengan kaedah yang sama juga telah menemukan SP7 dengan 8 set, 4 daripadanya mengandungi 5 ketulan dan 2 lagi mengandungi 6 ketulan. Menurut SP7, ketulan pada setiap set dibalut dengan plastik lutsinar dan dilekatkan dengan badan Perayu dengan masking tape (ekshibit gambar P4D).

 

2.8 SP7 kemudian menyelak baju hitam pada bahagian perut pula untuk membuat pemeriksaan dan mendapati terdapat ketulan di bahagian perut. Hasil pemeriksaan

 

4

 

pada bahagian perut tersebut, SP7 telah menjumpai ketulan-ketulan yang dibalut dengan kertas tisu. Terdapat 2 ketulan tisu yang setiap satunya mengandungi 6 ketulan (ekshibit gambar P4E & F).

 

2.9 Pemeriksaan lanjut ke atas Perayu telah menemukan SP7 dengan 1 ketulan yang terletak pada bahagian rusuk sebelah kanan berhampiran ketiak (ekshibit gambar P4G).

 

2.10 Menurut SP7, semasa pemeriksaan itu Perayu telah melihat apa yang dilakukannya. Ketulan-ketulan tersebut telah dimasukkan ke dalam bakul dan ditunjukkan kepada Perayu.

 

2.11 Pemeriksaan ke atas beg yang dibawa Perayu pula hanya terdapat barang-barang peribadi sahaja.

 

2.12. Menurut SP7 juga, semasa pemeriksaan tersebut, perayu dalam keadaan takut dan mukanya pucat. Perayu telah bertindak mengambil dompet daripada beg putih yang dibawanya dan cuba merasuah SP7 dengan cara mengeluarkan wang kertas empat keping dari dompetnya. SP7 telah menunjukkan isyarat tidak mahu dan perayu masukkan semula duit tersebut ke dalam dompet.

 

5

 

2.13 Kemudiannya SP7 telah memaklumkan kejadian tersebut kepada Ketua Syif pada hari tersebut iaitu Insp. Md Sheriff. SP7 bersama-sama Sjn Noraini dan Insp Md Sherif kemudiannya membawa Perayu bersama barang-barang yang ditahan ke Balai Polis LTAB Bayan Lepas. SP7 telah membuat laporan polis (ekshibit P39), laporan polis untuk pembetulan jumlah ketulan (ekshibit P40) dan borang bongkar (ekshibit P41) dan tandai barang-barang kes tersebut.

 

2.14 Perayu telah ditangkap semula oleh SP8 manakala barang-barang kes telah diserahkan kepada SP9. SP9 selanjutnya menghantar barang kes disyaki dadah kepada SP3. SP3 kemudian menyerahkan barang kes kepada SP4 untuk dianalisis. Hasil analisis kimia oleh SP4 mengesahkan barang disyaki dadah adalah sejumlah berat 926.71 gram iaitu 786.67 Heroin dan 140.1 gram Monoacetylmorphines.

 

[3] Diakhir kes Pendakwaan, Hakim Bicara telah memutuskan (rujuk m.s. 207 RR – m.s. 210 RR), bahawa pihak Pendakwaan telah berjaya membuktikan kes prima facie. Hakim Bicara dengan jelas memutuskan bahawa Perayu mempunyai mens rea “possession” dan mengambil-pakai andaian “Pengedaran” di bawah seksyen 37(da)ADB 1952 bagi tujuan “Pengedaran”.

 

6

 

[4] Hakim Bicara di dalam Penghakiman beliau di m.s. 22 RR menyatakan:

 

“Custody/Control/Possession

 

There is direct evidence of PW7 that all the drugs found in this case were strapped to both thighs, the abdominal region and the upper right side of the body below the right armpit of the accused using masking tape. Without even the aid of the presumed presumption under s.37(d) of the Dangerous Drugs 1952 (Act 234), the accused was caught red-handed to be in actual physical possession of the 786.61 gram of heroin and 140.1 gram of monoacetylmorphines totaling 926.71 gram. Sgt Noraini bt Yahaya had also witnessed the drugs being strapped to the body of the accused during the body search in the room.”

 

[5] Mengenai “Pengetahuan” pula, Y.A. Hakim Bicara menyatakan di m.s. 23 RR:

 

“Knowledge

 

With the oval lump shapes attached to her body by masking tape, the court can reasonably infer that the accused knew of the nature of the lumps to be drugs. Surely she ought to have felt the sensation of the lumps against the skin of her body. Nobody would be able to strap the drugs to her body against her will and the court infers that the accused willingly did it herself or that somebody did it for her.

 

To recapitulate, the type of clothes that the accused was wearing also show that the accused had knowledge of the drugs. The manner in which all the drugs were wrapped further goes to show that the accused had known of the nature of the oval lumps that were attached to her body.

 

7

 

If she had known that the oval lumps and their contents were not illegal, there was no reason for the accused to hide them under the clothes that she was wearing.”

 

[6] “Pengedaran” – Hakim Bicara menyatakan di m.s. 24 RR mengenai Pengedaran:

 

“Trafficking

 

As the chemist Sukhari bin Shamsudin (PW4) had testified that after carrying out the relevant analysis, the drugs that were seized from the accused are heroin and monoacetylmorphines and they exceeded the statutory amount, the court finds that the presumption of trafficking under s.37(da) of Act 234 arises.”

 

[7] Setelah meneliti segala keterangan di dalam Rekod Rayuan, kami bersetuju dengan dapatan fakta dan undang-undang yang diputuskan oleh Hakim Bicara mengenai kes Prima facie..

 

[8] Pembelaan:

 

“1. Pada hari kejadian, Perayu/Tertuduh dalam perjalanan pulang ke Hong Kong menaiki penerbangan di LTAB Bayan Lepas. Di situ, Perayu telah didatangi oleh seorang perempuan Cina tua yang uzur meminta bantuan Perayu untuk membawa bagasi berwarna biru. Semasa berada di dewan pelepasan iaitu sebelum melepasi pintu pemeriksaan, Perayu menerima panggilan telefon daripada ibunya di Hong Kong dan menyebabkan Perayu terpaksa menjawab panggilan tersebut. Perempuan tua yang meminta bantuan Perayu telah memasuki kawasan pemeriksaan terlebih dahulu tanpa menunggu Perayu.

 

8

 

2. Semasa berada di kaunter Imigresen, Perayu terlihat semula perempuan tua dan memanggil “aunty, aunty” tetapi tidak didengari oleh perempuan tua tersebut yang melepas kawasan pemeriksaan x-ray sehingga terlupa untuk meletak beg putih dan bagasi berwarna biru untuk pemeriksaan. Selepas melalui pemeriksaan x-ray, seorang polis lelaki telah bercakap sesuatu kepada polis wanita dan menunjuk ke arah bagasi biru tersebut. Perayu menyatakan dia faham maksud tersebut adalah bagasi biru yang dibawanya lalu Perayu menjawab dalam Bahasa Kantonis sambil menunjuk jari bahawa perempuan tua yang telah masuk ke dewan pelepasan telah memintanya untuk membawa bagasi tersebut.

 

3. Perayu kemudiannya diperiksa badannya oleh polis wanita tersebut. Semasa pemeriksaan berlangsung, Perayu masih lagi menunjukkan ke arah bagasi biru tersebut dan menyatakan ianya milik perempuan tua tersebut. Kemudian Perayu diserahkan kepada seorang Polis wanita dan Polis tersebut telah membawanya untuk pemeriksaan di satu bilik kecil. Di dalam bilik tersebut terdapat 3 orang Polis wanita termasuk Perayu. Pemeriksaan telah dilakukan ke atas beg tangan putih Perayu tetapi tidak menemui apa-apa barang salah. Pemeriksaan ke atas bagasi biru telah menemukan polis dengan benda bujur yang dilekat dengan salotape.

 

4. Selain daripada keterangan Perayu, pembelaan turut memanggil sepupu Perayu iaitu SD2 dan ibu Perayu iaitu SD3. Di dalam keterangan SD2, beliau mengesahkan kehadiran Perayu ke Malaysia untuk mendapatkan bantuan kewangan dan penceraian dengan suaminya. Di dalam keterangan SD3 pula, beliau mengesahkan ada membuat panggilan telefon kepada Perayu semasa Perayu berada di LTAB Bayan Lepas. SD3 turut

 

9

 

memberitahu mengenai bantuan yang diberikannya kepada perempuan tua tersebut.”

 

[9] Di akhir kes Pembelaan Hakim Bicara memutuskan (rujuk m.s. 238 – 243 R.R.), iaitu pembelaan gagal menimbulkan keraguan yang munasabah ke atas kes Pendakwaan.

 

Rayuan

 

[10] Peguam Perayu yang bijaksana telah menimbulkan dua isu sahaja didalam Hujahan Bertulis dan lisan beliau:

 

i. Terdapat keraguan serius terhadap identiti barang kes dadah yang menjadi asas Pertuduhan.

 

ii. Hakim Bicara khilaf apabila memutuskan Pembelaan adalah “bare denial

 

[11] Identiti dadah vanq meniadi hal perkara pertuduhan.

 

Peguam Perayu yang terpelajar telah merujuk kepada perbezaan berat dadah didalam Pertuduhan asal di hadapan Majistret iaitu seberat 1,783.3 gm manakala keterangan Ahli Kimia (SP5) di m.s. 74 R.R. menyatakan dadah tersebut seberat 1,765.5 gm, iaitu kurang 17.79 gm daripada pertuduhan asal semasa di hadapan Majistret.

 

[12] Peguam terpelajar telah merujuk kepada kes-kes:

 

i. Zaifull Mohamed v. P.P. & Anor Appeal (2013)2 CLJ 383.

 

10

 

ii. Yeong Kia Hang v. P.P. (1992)1 CLJ 364.

 

iii. Yusri Pialmi v.P.P. (2010)6 CLJ 878.

 

[13] Untuk menjawab hujah ini Timbalan Pendakwa Raya yang bijaksana telah merujuk kepada kes mutakhir iaitu kes Mahkamah Persekutuan Rayuan Jenayah No. 05-87-05-2012(B) Hasbala Mohd Sarong v. Pendakwa Raya.

 

[14] Kami bersetuju bahawa kes “Hasbala” telah membezakan kes “Zaifull”. Apa yang menjadi prinsip undang-undang matan ialah seperti yang dinyatakan di perenggan 16 dan 19 kes “Hasbala”:

 

“16. Thus, in Zaifull Muhammad the discrepancies were not only on the gross weight of the drugs exhibits but also on the number of slabs. The discrepancies were never explained by the prosecution. And it was under those circumstances that this Court held that the unexplained discrepancies had created a reasonable doubt as to the identity of the drug exhibits and the defence should have not been called at the close of the prosecution’s case.

 

19. Thus, the only issue left is whether the unexplained difference between the gross-weight of the drug exhibits as found by PW6 and that of PW3 is sufficient to create a reasonable doubt to the prosecution’s case. On the facts and circumstances of this case, we answer the issue raised in the negative. In this case PW4, and PW6 had clearly identified the drug exhibits that were produced before the High Court. Both PW4 as well as PW6 had identified the markings that they had made on the exhibits including the date and the signatures they placed on the 5 slabs of

 

11

 

the drug exhibits. PW3 too had identified the markings as found on the exhibits when she received it from PW6.”

 

[15] Kami telah meneliti Nota Keterangan saksi-saksi SP7 Pegawai Tangkapan, SP9 – Pegawai Penyiasat dan SP4 – Ahli Kimia.

 

i. SP7 Pegawai Tangkapan di m.s. 120 R.R. jelas menyatakan beliau telah membuat tandaan KN1 hingga KN8, KI1, hingga KI6, KI7 hingga KI8 dan R1 di m.s. 120 R.R.

 

SP7 juga menyatakan di m.s. 121 R.R., beliau bukan sahaja membuat tandaan tetapi juga menandatangani dan meletakkan tarikh.

 

SP7 dapat mengecam secara positif semua bungkusan dadah-dadah tersebut.

 

ii. SP9 – Pegawai Penyiasat juga telah mengesahkan tandaan ke atas semua dadah-dadah tersebut seperti yang dinyatakan oleh SP7.

 

SP9 juga telah membuat dan mengecam tandaan beliau sendiri iaitu B1 hingga B42, C1 hingga C12 dan satu ketulan besar sebagai ‘D’. (rujuk m.s. 178 R.R.).

 

iii SP4 – Ahli Kimia di m.s. 72 R.R. mengesahkan keterangan SP9 iaitu beliau telah menganalisis bahan-bahan disyaki dadah dalam 4 sampul iaitu bertanda A, B, C dan D. Hasil analisis beliau kesemuanya adalah

 

12

 

dadah campuran Heroin (786.67) dan Manoacetylmorphines (140.1 gm) seperti pertuduhan.

 

[16] Adalah jelas seperti yang digariskan oleh kes “Hasbala”, identiti dadah-dadah yang menjadi hal perkara pertuduhan telah dicamkan dan dikenal pasti oleh SP7 Pegawai Tangkapan, SP9 Pegawai Penyiasat dan SP3/SP4 Ahli Kimia Kerajaan melalui tandaan yang dibuat ke atas barang-barang kes tersebut.

 

[17] Isu kedua ialah “Pembelaan bukanlah bare denial.” Hakim Bicara khilaf apabila memutuskan pembelaan sebagai satu penafian semata-mata.

 

Hujah Peguam Terpelajar bahawa Pembelaan dari mula lagi bahawa dadah-dadah tersebut BUKAN dijumpai terlekat di badan Perayu, tetapi dari sebuah beg biru (hand luggage) milik seorang perempuan tua yang meminta Perayu membawa beg itu untuk melalui point pemeriksaan penumpang.

 

[18] Dari keterangan SP6, SP7 dan SP9 serta gambar rakaman CCTV ekshibit P38A-C, kami bersetuju terdapat percanggahan kecil yang tidak memudaratkan kes Pendakwaan mengenai beg ekshibit P53.

 

[19] Pertikaian pokok ialah terdapat dua versi fakta kes. Menurut pihak Pendakwaan kesemua dadah-dadah tersebut didapati dilekatkan di badan Perayu dengan “masking tape”. Manakala versi pembelaan pula dadah-dadah tersebut dijumpai di dalam beg biru

 

13

 

kepunyaan seorang wanita Cina tua yang meminta Perayu untuk membawanya.

 

[20] Dapatan fakta Hakim Bicara adalah jelas bahawa keterangan SP6 dan SP7 adalah “credible”. SP7 dengan jelas menerangkan di m.s. 116 R.R. cara mana beliau memeriksa badan Perayu dan menjumpai dadah-dadah tersebut dilekatkan di badan Perayu dengan “masking tape”. Malah dari gambar-gambar ekshibit P4A hingga H jelas terdapat gumpalan “masking tape” yang dikatakan oleh SP7 tersebut.

 

[21] Kami tidak ada sebab untuk mengganggu-gugat dapatan fakta Hakim Bicara dalam perkara ini. Adalah menjadi undang-undang mantap bahawa kes Pembelaan perlu diuji dengan kes Pendakwaan. Keterangan SP6 jelas menunjukkan Perayu mengelak dari pemeriksaan “hand held detector’ menyebabkan SP6 meminta SP7 untuk membuat pemeriksaan lanjut. Semasa pemeriksaan fizikal oleh SP7, Perayu jelas cuba melengah-lengahkan pemeriksaan, Perayu cuba memberi rasuah tetapi ditolak dan Perayu dalam keadaan takut dan pucat apabila dadah-dadah tersebut dijumpai melekat di badan Perayu.

 

[22] Hakim Bicara telah mempertimbangkan (evaluate) secara maksima kes Pembelaan (rujuk m.s. 42 hingga 45 RR), akhirnya beliau memutuskan bahawa Pembelaan gagal menimbulkan keraguan yang munasabah terhadap kes Pendakwaan.

 

14

 

[23] Berdasarkan kepada alasan-alasan di atas, kami sebulat suara menolak rayuan Perayu sebagai tidak bermerit. Sabitan adalah selamat. Kami mengesahkan sabitan dan hukuman.

 

(DATUK WIRA MOHTARUDIN BIN BAKI)

 

Hakim,

 

Mahkamah Rayuan Malaysia.

 

Bertarikh: 15 Januari 2014.

 

Peguambela Perayu:

 

Encik Rajpal Singh tetuan Rajpal, Firah & Vishnu, Peguambela dan Peguamcara, No. 42-1A, Tingkat Satu,

 

Jalan Medan Batu Caves 1, 68100 Batu Caves.

 

Pihak Responden:

 

Puan Samihah binti Rhazali Timbalan Pendakwa Raya Jabatan Peguam Negara.

 

Rujukan:

 

1. Zaifull Mohamed v. P.P. & Anor Appeal (2013)2 CLJ 383.

 

2. Yeong Kia Hang v. P.P. (1992)1 CLJ 364.

 

3. Yusri Pialmi v.P.P. (2010)6 CLJ 878.

 

4. Hasbala Mohd Sarong v. Pendakwa Raya.

 

15

PDF Source: http://www.kehakiman.gov.my