Kumaran Naidu A/L Tanimele V Pendakwa Raya

  

Download PDF Here

DALAM MAHKAMAH RAYUAN MALAYSIA (BIDANG KUASA RAYUAN) RAYUAN JENAYAH NO: P-05-73-03/2012

 

ANTARA

 

KUMARAN NAIDU A/L TANIMELE

 

DAN

 

PENDAKWA RAYA

 

PERAYU

 

RESPONDEN

 

Dalam Mahkamah Tinggi Malaya di Pulau Pinang Perbicaraan Jenayah No: 45-40-2011

 

Di antara

 

Pendakwa Raya

 

Lawan

 

1. Kumaran Naidu a/l Tanimele

 

2. Tanabalan a/l Ayen

 

KORAM:

 

LINTON ALBERT, HMR ROHANA YUSUF, HMR ZAKARIA SAM, HMR

 

1

 

ALASAN PENGHAKIMAN

 

[1] Pada mulanya perayu/T1 (perayu) telah dipertuduh bersama Thanabalan a/l Ayen (T2) dengan kesalahan mengedar campuran dadah berbahaya seberat 195.32 gram (72.82 gram heroine dan 122.50 gram monoacetylmorphines), satu kesalahan di bawah s.39B (1)(a) Akta Dadah Berbahaya, 1952 (ADB) dibaca bersama dengan s.34 Kanun Keseksaan. Kesalahan dikatakan dilakukan pada 2.7.2010 jam lebih kurang 6.45 petang di tempat letak kereta Restoran Nasi Kandar Perai Tengah, Pulau Pinang.

 

[2] Di akhir kes pembelaan, perayu telah disabitkan dan di hukum mati mandatori. Ini adalah rayuan perayu.

 

Kes Pendakwaan

 

[3] Pada 28.6.2010, SP3 (D/Kpl Muhamad Dahalan) menerima arahan daripada ASP Fauzi bin Bidin untuk bertindak sebagai Agent Provocateur (AP1) dalam satu operasi kegiatan pengedaran dadah di Pulau Pinang bersama-sama D/L/Kpl Mohd Nor Izlan (AP2).

 

[4] Pada hari yang sama 28.6.2010 jam lebih kurang 11.20 tengahari, ASP Fauzi membawa SP3 dan AP2 berjumpa dengan sumber di Sungai Petani. Sumber akan memperkenalkan SP3 dan AP2 kepada pembekal dadah, dikenali dengan nama Kana.

 

[5] Pada 29.6.2010, jam lebih kurang 4.00 petang di Sungai Petani, sumber membawa SP3 dan AP2 berjumpa dengan Kana iaitu T2. Dalam perjumpaan tersebut, T2 memberikan sampel dadah kepada SP3

 

2

 

dan nombor telefonnya 014-9447084. Rundingan adalah untuk jual beli dadah heroin sebanyak 10 pound dengan harga RM120,000.00.

 

[6] Pada 30.6.2010 SP3 menerima panggilan telefon daripada T2 dan diberitahu bahawa bekalan dadah telah sedia dan jika ingin membeli dadah tersebut, jual beli boleh dilakukan di Sungai Petani. SP3 meminta tempoh 2 atau 3 hari untuk mengumpul duit.

 

[7] Pada 2.7.2010, atas arahan ASP Fauzi, SP3 menelefon T2 menggunakan nombor telefon yang diberikan oleh T2. SP3 memberitahu T2 bahawa duit telah mencukupi dan ingin meneruskan dengan jual beli dadah tersebut. T2 meminta agar mereka berjumpa di kawasan sebuah kedai di Sungai Petani.

 

[8] Pada hari yang sama, SP3 bersama AP2 serta pasukan serbuan bertolak ke Taman Sejati Indah, Sungai Petani. Pada jam lebih kurang 2.00 petang, T2 sampai dengan menaiki kereta Myvi dan memberitahu SP3 pembekal dadah yang dikenali sebagai Abang tidak akan membuat jual beli di Sungai Petani sebaliknya di Pulau Pinang.

 

[9] SP3 bersama-sama AP2 mengikuti T2 ke Pulau Pinang. Pada jam lebih kurang 4.30 petang, Abang menelefon SP3 dan menyuruh SP3 berjumpa dengannya di Seberang Jaya, Pulau Pinang. Pada jam 5.15 petang T2 menelefon SP3 dan memberitahu untuk berjumpa di Restoran Subaidah di Seberang Jaya.

 

[10] Pada jam 6.20 petang, SP3 dan AP2 sampai di Restoran Subaidah. Di Restoran tersebut, T2 memperkenalkan SP3 dan AP2 dengan Abang iaitu perayu.

 

3

 

[11] Di dalam perbualan tersebut, di mana T2 turut hadir, perayu bersetuju membekalkan dadah heroin sebanyak 10 pound dengan harga RM120,000.00.

 

[12] Kemudian perayu dan T2 keluar dari restoran tersebut dan menuju ke sebuah teksi nombor HP 2408 yang berada di tepi restoran tersebut. SP3 dan AP2 pula bergerak ke arah kereta mereka di tempat letak kereta restoran tersebut yang berhampiran. SP3 melihat teksi tersebut bergerak perlahan-lahan ke arah kereta SP3 dan berhenti di situ. SP3 melihat perayu keluar dari tempat duduk di belakang pemandu dengan memegang sebuah beg jenis kain.

 

[13] SP3 memberikan isyarat untuk pasukan serbuan bertindak. Ketua serbuan, SP8 dan pasukannya bertindak. SP6 (DSM Mohd Dalila) telah menangkap perayu yang berada di tepi teksi di belakang pemandu. Perayu cuba melarikan diri tetapi berjaya ditangkap 10 meter dari teksi tersebut.

 

[14] SP8 dalam keterangannya mengatakan beliau melihat perayu keluar dari tempat duduk belakang pemandu dan mencampakkan satu beg kain dan terus lari. Beliau mengarahkan SP6 menangkap perayu. Beliau sendiri mengambil beg tersebut.

 

[15] Dari dalam beg tersebut (P4C), SP8 menjumpai 10 bungkusan kertas surat khabar dan di dalamnya mengandungi plastik lutsinar yang mengandungi serbuk dan ketulan putih disyaki dadah heroin.

 

[16] Selain T2 dan perayu, turut ditangkap pemandu teksi, seorang perempuan Cina yang duduk sebelah pemandu teksi, dan seorang lelaki bernama Andrew a/l Jokin.

 

4

 

[17] Kesemua paket dadah tersebut kemudiannya dihantar kepada Ahli

 

Kimia (SP5) dan disahkan mengandungi campuran dadah seberat 195.32 gram (72.82 gram heroin dan 122.50 gram

 

monoacetymorphines).

 

Dapatan Di Akhir Kes Pendakwaan

 

[18] Hakim bicara memutuskan bahawa pihak pendakwaan telah gagal membuktikan suatu kes prima facie terhadap T2 lalu melepas dan membebaskannya tanpa dipanggil membela diri.

 

[Pihak pendakwaan telah mengemukakan rayuan terhadap pembebasan dan pelepasan T2. Setelah beberapa kali notis perbicaraan gagal diserahkan ke atas T2, rayuan terhadap T2 telah dibatalkan.]

 

[19] Terhadap T1, hakim bicara memutuskan, berdasarkan keterangan terdapat perbincangan mengenai penyerahan dadah di antara perayu dengan SP3 dan perbuatan T1 mencampakkan beg (P4C) yang mengandungi dadah menunjukkan perayu mempunyai kawalan serta pengetahuan tentang kehadiran dadah dalam P4C. Ini adalah keterangan langsung bahawa T1 memiliki dadah secara fizikal dan berdasarkan berat dadah tersebut, anggapan di bawah s.37 (da) ADB terpakai.

 

[20] T1 dipanggil membela diri.

 

5

 

Kes Pembelaan

 

[21] Dalam keterangan bersumpahnya, perayu mengatakan pada hari kejadian, beliau pergi ke Hospital Seberang Jaya pada jam 12.30 tengahari dengan membonceng motosikal SD2 (adik iparnya) untuk melawat kawannya yang kemalangan. Beliau berada di hospital sehingga 4.30 petang apabila SD2 terpaksa pergi ke Kulim dan tidak dapat menghantarnya balik ke Butterworth. Perayu menelefon kawannya iaitu pemandu teksi Valayutham a/l Subaramaniam untuk mengambilnya di hadapan Restoran Subaidah pada jam 6.30 petang.

 

[22] Pada jam 6.30 di Restoran Subaidah, teksi Valayutham sampai dan perayu masuk ke bahagian penumpang belakang apabila tiba-tiba teksi diserbu oleh sekumpulan lelaki.

 

[23] Selain Valayutham terdapat seorang perempuan Cina di sebelah pemandu. Kesemua mereka ditangkap. Beliau melihat dua lagi lelaki ditangkap. Beliau melihat SP8 membawa satu beg (P4C) dari jarak 20 hingga 25 kaki dari kedudukan teksi. SP8 memeriksa kandungan beg tersebut dan mengatakan ia mengandungi dadah.

 

[24] Perayu tidak pernah kenal T2 dan SP3. Beliau menafikan pernah berunding mengenai penjualan dan menetapkan harga dadah dan menafikan pernah menelefon SP3. Perayu juga menafikan pernah memegang beg P4C.

 

Dapatan Di Akhir Kes Pembelaan

 

[25] Hakim bicara memutuskan pembelaan telah gagal menimbulkan keraguan yang munasabah di atas kes pendakwaan dan pihak

 

6

 

pendakwaan telah berjaya membuktikan kes mereka melampaui keraguan yang munasabah.

 

[26] T1 didapati bersalah, disabitkan dan dijatuhi hukuman mati ke atasnya.

 

Alasan Rayuan

 

[27] Di hadapan kami, perayu membangkitkan empat isu iaitu:

 

i. Percanggahan keterangan di antara saksi-saksi pendakwaan iaitu SP3 (AP), SP6 (pegawai penangkap), SP7 (ahli pasukan serbuan) dan SP8 (ketua pasukan serbuan);

 

ii. Oleh kerana keterangan yang bercanggah, hakim bicara telah khilaf memutuskan pemilikan telah dibuktikan;

 

iii. Keterangan SP3 yang tidak memuaskan; dan

 

iv. Pihak pendakwaan telah mengemukakan 2 versi yang berbeza.

 

Dapatan Mahkamah Rayuan

 

[28] Berdasarkan intipati keempat-empat isu di atas dapat disimpulkan bahawa kes perayu adalah hakim bicara telah terkhilaf dalam membuat dapatan bahawa pihak pendakwa telah berjaya membuktikan kes prima facie terhadap perayu.

 

7

 

[29] Memandangkan isu (i) (ii) dan (iii) adalah bertindan, isu-isu ini akan diulas bersekali.

 

[30] Peguam perayu menghujahkan keterangan saksi-saksi pendakwaan bercanggah di antara satu sama lain sama ada perayu ada memegang beg P4C.

 

[31] SP8 mengatakan beliau melihat perayu keluar dari dalam teksi dengan memegang beg P4C. Apabila diserbu, SP8 melihat perayu mencampakkan beg tersebut ke tanah dan melarikan diri. SP3 pula mengatakan beliau melihat perayu keluar dari tempat duduk belakang teksi dengan membawa beg tersebut. SP3 tidak menyebut pun beliau melihat T1 membuang beg tersebut. SP6 pula hanya melihat perayu berdiri di sebelah teksi dan tidak ada menyebut bahawa perayu ada memegang beg.

 

[32] Menurut peguam perayu, percanggahan keterangan yang ketara ini menunjukkan perayu tidak ada membawa turun beg P4C dan mencampakkannya. Beliau berhujah, saksi-saksi pendakwaan iaitu SP3, SP6 dan SP8 tidak boleh dipercayai.

 

[33] Mengenai isu ini, hakim bicara memutuskan (di m/s 33-34 RR1):

 

‘Percanggahan keterangan yang dihujahi oleh pembelaan tentang keterangan saksi-saksi pendakwaan SP3, SP6, SP7 dan SP8 yang dikatakan bukanlah percanggahan oleh kerana mereka semua memberi keterangan dari segi masing2. ’

 

[34] Hakim bicara berpendapat percanggahan tersebut tidak material kerana apa yang di lihat oleh saksi-saksi tersebut adalah pada takat dan

 

8

 

masa yang berbeza dan dari jarak yang berbeza. SP6 walaupun tidak melihat T2 memegang beg P4C sebelum menangkapnya, bagaimanapun mengatakan setelah beliau berjaya menangkap T2, beliau ada melihat SP8 menjumpai beg P4C di sebelah kanan teksi yang setelah diperiksa oleh SP8, ia mengandungi dadah (di muka surat 97 RR1). Keterangan ini tidak dicabar.

 

[35] Peguam bela perayu dalam hujahannya langsung tidak menyentuh atau mempersoalkan keterangan SP3 bahawa pada hari penyerahan, beliau telah membincangkan harga jualan dadah sekali lagi dengan perayu dan setelah harga di muktamadkan, perayu telah bergerak ke teksi bagi mengambil bekalan. Ini adalah keterangan langsung mengenai pengetahuan, pemilikan dan kawalan oleh perayu ke atas dadah tersebut.

 

[36] Peguam perayu juga menghujahkan sumber terlibat sama dalam perjumpaan pada 28.6.2010.

 

[37] Selepas 28.6.2010, sumber tidak lagi terlibat. Selepas tarikh tersebut, semua komunikasi adalah di antara perayu, T2 dan SP3 sahaja dan pada hari penghantaran dadah tersebut, sumber langsung tidak hadir di tempat kejadian.

 

[38] Di atas isu ini, hakim bicara memutuskan (di muka surat 33 RR1):

 

‘Mahkamah mendapati bahawa pemberi maklumat tidak berunding pada keseluruhannya dengan tertuduh 2 untuk mencapai suatu persetujuan yang muktamad, kalau ada, tidak perlu lagi bagi SP3 berunding dengan tertuduh 1 tentang jumlah dadah dan harga di Restoran Subaidah. Mahkamah berpendapat bahawa adalah relevan untuk memerhatikan bahawa perundingan hanya dijalankan di antara

 

9

 

pembeli maklumat dan tertuduh 2 yang tidak boleh memberi suatu keputusan yang muktamad sebab dadah yang akan dijual dalam milikan tertuduh 1 dan bukan dimiliki oleh tertuduh 2.

 

Fakta yang penting ialah bahawa pada masa kejadian di Restoran Subaidah di Seberang Jaya, pemberi maklumat tidak hadir dan lagi apabila SP3 dan AP2 berjumpa dengan tertuduh 2 di Sungai Petani pada 2.7.2010 jam lebih kurang 2.00 petang, pemberi maklumat tidak ada bersama dengan mereka.

 

Berpandu kepada fakta kes dan keterangan SP3 dalam kes ini, pemberi maklumat tidak memainkan suatu peranan yang utama dan cergas sehubungan dengan penangkapan kedua-dua tertuduh, maka perlindungannya yang diperuntukkan di bawah s.40(1) untuk beliau masih dapat dikekalkan. ’

 

[39] Kami bersetuju dengan dapatan hakim bicara.

 

[40] Peguam perayu juga membangkitkan isu bahawa butiran terperinci panggilan telefon di antara T1 dan SP3 tidak dikemukakan untuk membuktikan ada hubungan melalui telefon di antara T1 dan SP3.

 

[41] Kami berpendapat kegagalan ini tidak merosakkan kes pendakwaan kerana butiran panggilan ini hanyalah berupa keterangan sokongan sahaja. Lanjutan dari perbincangan di antara SP3 dan T2 kemudiannya dimuktamadkan oleh perayu sendiri di hari kejadian disusuli oleh rampasan dadah tersebut dari perayu. Ini adalah keterangan langsung mengenai pengedaran dadah.

 

[42] Isu berikutnya ialah dakwaan pihak pembelaan bahawa pihak pendakwaan telah mengemukakan 2 versi yang berbeza untuk membuktikan kes mereka. Peguam perayu merujuk kepada

 

10

 

pemeriksaan soal balas terhadap perayu (SD1) di muka surat 183-187 RR2.

 

[43] Isu ini telah dijawab oleh hakim bicara di dalam alasan penghakimannya (di muka surat 43 RR1):

 

“Dua Set Keterangan”

 

Mahkamah mendapati bahawa pengataan-pengataan yang dikatakan ditanya oleh timbalan pendakwa raya yang bijaksana semasa menyoal balas tertuduh 1 menjadikan dua ‘set’ keterangan terhadapnya adalah tidak berasas kerana ia langsung tidak ada kaitan dengan fakta asas yang membabitkan tertuduh 1 dengan dadah.

 

Soalan-soalan yang berbentuk syor yang ditanya oleh pihak pendakwa kepada tertuduh 1 nampaknya dirujuk kepada pernyataan beramaran tertuduh 1 bukan tujuan membina asas untuk memasukkan pernyataan tersebut sebagai keterangan terhadap tertuduh 1 atau bertujuan digunakan di bawah seksyen 145 Akta Keterangan 1950 tetapi cuma ia masih merupakan sifat syor bagi menguji kebolehpercayaan.

 

‘In any event, ’ asas pertuduhan terhadap tertuduh 1 tidak merangkumi fakta tentang bagaimana tertuduh 1 pada mulanya datang ke Seberang Jaya dari Pulau Pinang tetapi ia mengenai perkembangan kes terhadap tertuduh 1 yang bermula dari Sungai Petani, Kedah, sehingga ia berakhir di Restoran Subaidah di Seberang Jaya, Pulau Pinang. ”

 

[44] Peguam perayu juga membangkitkan isu bahawa tangkapan lain iaitu Loh Nyet Mei, Velayutham a/l Subramaniam dan Andrew a/l Jokin tidak dipanggil memberi keterangan dan meminta Mahkamah menggunakan andaian di bawah s.114(9) Akta Keterangan terhadap kes pendakwaan.

 

11

 

[45] Undang-undang menetapkan bahawa siapa yang akan dipanggil sebagai saksi terpulang kepada pihak pendakwaan untuk membuktikan kes mereka. Di dalam kes ini, tiada bukti bahawa pihak pendakwaan cuba menyembunyikan sebarang keterangan. Ketiga-tiga saksi yang dimaksudkan telah di tawarkan kepada perayu tetapi pihak perayu telah tidak memanggil mereka.

 

[46] Isu ini tidak bermerit.

 

Kesimpulan

 

[47] Berdasarkan alasan-alasan di atas, kami sebulat suara berpendapat tiada merit di dalam rayuan perayu. Dengan ini, rayuan perayu di tolak. Sabitan dan hukuman hakim bicara di kekalkan.

 

ZAKARIA SAM

 

Hakim

 

Mahkamah Rayuan Malaysia Tarikh 6 April 2015

 

12

 

MEWAKILI PERAYU:

 

Dev. Kumaraendran (Tetuan Kumar & Co.)

 

MEWAKILI RESPONDEN:

 

TPR Lailawati Ali Jabatan Peguam Negara

 

13

PDF Source: http://www.kehakiman.gov.my