Kasanda Emmanuel V Pendakwa Raya

  

Download PDF Here

DALAM MAHKAMAH RAYUAN MALAYSIA (BIDANG KUASA RAYUAN) RAYUAN JENAYAH NO: P-05-264-2010

 

ANTARA

 

KASANDA EMMANUEL

 

PERAYU

 

LAWAN

 

PENDAKWA RAYA

 

RESPONDEN

 

(Dalam perkara Mahkamah Tinggi Malaya di Pulau Pinang Perbicaraan Jenayah No: 45-45-2007

 

Pendakwa Raya Lawan

 

Kasanda Emmanuel)

 

Koram : Mohamed Apandi bin Ali, HMR Azahar bin Mohamed, HMR Mohtarudin bin Baki, HMR

 

1

 

PENGHAKIMAN

 

[1] Kasanda Emmanuel (perayu), seorang warganegara Zambia telah dituduh di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang kerana mengedar dadah berbahaya seberat 159.82 gram (133.72 gram heroin dan 26.10 gram monoacetylmorphines) pada 14.10.2006 antara jam 1330 dan 1950 dalam bilik rehat Pejabat Narkotik Daerah Barat Daya, Balik Pulau, Pulau Pinang, yang merupakan suatu kesalahan di bawah seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 (Akta 1952) dan boleh dihukum di bawah seksyen 39B(2) Akta yang sama.

 

[2] Di akhir perbicaraan, YA Pesuruhjaya Kehakiman mendapati perayu bersalah dan disabitkan dengan pertuduhan yang berkenaan. Selanjutnya YA Pesuruhjaya Kehakiman telah menjatuhkan hukuman mati mandatori terhadap perayu.

 

[3] Perayu telah mengemukakan rayuan ke mahkamah ini.

 

Kes Pendakwaan

 

[4] Fakta-fakta kes yang disandarkan oleh pihak pendakwaan yang diterima oleh YA Pesuruhjaya Kehakiman boleh diringkaskan seperti berikut. Bertindak di atas satu maklumat, pada 13.10.2006 lebih

 

2

 

kurang jam 7.00 malam, ASP Chong Ah Chai (SP2), telah bersiap sedia dengan anggota pasukannya di “transfer corridor Gate 7”, Lapangan Terbang Antarabangsa, Bayan Lepas, Pulau Pinang. Perayu yang pada masa itu baru tiba dari Kuala Lumpur melalui penerbangan MH 158 dilihat sedang membawa sebuah beg sandang berwarna hijau (exhibit P30). Perayu telah ditahan oleh SP2 dan dibawa ke Pejabat Narkotik di lapangan terbang itu. Pemeriksaan fizikal ke atas perayu dan exhibit P30 tidak menemui apa-apa barang salah melainkan beberapa barang peribadi perayu seperti wang US Dollar, pakaian, 1 telefon jenama Nokia, tiket Malaysia Airlines, 1 boarding pass dan Custom Declaration Form.

 

[5] Walaupun tidak menemui apa-apa barang salah, mengikut penilaian dan pengamatan SP2 terhadap gerak-geri perayu yang berjalan perlahan dan enggan makan dan minum, SP2 mengesyaki bahawa perayu telah menyimpan dadah di dalam perutnya.

 

[6] Pada kira-kira jam 9.30 malam hari yang sama, perayu telah dibawa oleh SP2 ke Hospital Pulau Pinang untuk menjalani pemeriksaan x-ray. Perayu telah diperiksa oleh Dr. Noralfazita bt. Amran (SP6). Pemeriksaan di bahagian abdomen perayu oleh SP6

 

3

 

mendapati perayu tidak mengalami apa-apa kesakitan di mana-mana bahagian perutnya. SP6 juga tidak merasai apa-apa ketulan abnormal pada perut perayu. Perayu seterusnya telah dibawa untuk menjalani x-ray di Bahagian Radiologi, Hospital Pulau Pinang. Abdominal x-ray telah dijalankan ke atas perayu secara “erect view dan supine view”. Keputusan abdominal x-ray adalah normal dan tiada kelihatan benda asing di dalam perut perayu. Perayu seterusnya telah dibawa ke Balai Polis Bayan Lepas, Pulau Pinang dan diserahkan oleh SP2 kepada Inspektor Muhamad Khalid bin Muhamad Yahaya (SP5), pegawai penyiasat, untuk siasatan selanjutnya.

 

[7] Kemudiannya SP5 menyerahkan perayu kepada ASP Basaruddin bin Md Rashid (SP3), Ketua Bahagian Narkotik bagi membuat pengawasan dan pemantauan terhadap perayu di Balai Polis Bayan Lepas. Semasa berada di bawah pengawasan SP3 di Balai Polis Bayan Lepas, perayu didapati tidak membuang air besar.

 

[8] Pada jam 5.00 pagi 14.10.2006, SP3 telah mengarahkan perayu dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Balik Pulau untuk dipantau di situ. Pada kira-kira jam 6.00 pagi, apabila perayu mengadu lapar, dia diberi makan roti canai dan air mineral. Perayu kemudiannya diberi makan

 

4

 

nasi pada jam 11.00 pagi dan pada jam 12.30 tengah hari telah diberi minum jus oren dan makan buah pisang. Tidak lama kemudian, kira-kira jam 1.30 tengah hari, pengadu sakit perut kerana hendak membuang air besar dan perayu telah dieskot oleh SP3 dan anggota-anggotanya termasuk Sarjan Mahizan bin Bakar, jurugambar (SP4) ke tandas di Pejabat Narkotik itu. SP3 telah meletakkan surat khabar di dalam tandas itu untuk membolehkan perayu membuang air besar di atas surat khabar itu. Bermula dari tengah hari itu hingga ke petang, perayu telah membuang air besar beberapa kali dan mengeluarkan 37 ketulan getah berbentuk bujur melalui duburnya.

 

[9] Kemudiannya, Encik Teoh Choon Peng, Ahli Kimia (SP1) telah menjalankan analisa ke atas kesemua isi kandungan 37 ketulan getah bujur itu. Hasil daripada analisa yang dijalankan itu, SP1 mendapati bahawa berat bersih kesemua serbuk berwarna kecoklatan di dalam 37 ketulan itu ialah 175.72 gram. Daripada serbuk seberat 175.72 gram itu, terkandung di dalamnya 133.12 gram heroin dan 26.10 gram monoacetylmorphines.

 

[10] Di akhir kes pendakwaan, YA Pesuruhjaya Kehakiman telah mendapati bahawa pihak pendakwaan telah membuktikan satu kes

 

5

 

prima facie bagi pertuduhan pengedaran dadah berbahaya dan telah memerintahkan supaya perayu membela diri. Berdasarkan keterangan yang ada, kami mendapati bahawa YA Pesuruhjaya Kehakiman telah membuat keputusan yang betul apabila memutuskan bahawa perayu memang mengetahui mengenai kewujudan dadah di dalam setiap ketulan getah bujur kerana 37 ketulan getah bujur itu telah ditelan olehnya. Oleh itu, perayu memang mempunyai jagaan dan kawalan fizikal ke atas dadah yang berada di dalam setiap ketulan getah bujur yang ditelannya itu. YA Pesuruhjaya Kehakiman memutuskan dengan betul bahawa oleh kerana berat dadah itu adalah 159.82 gram (133.72 gram heroin dan 26.10 gram

 

monoacetylmorphines) yang mana ianya melebihi berat statutori, maka anggapan ‘pengedaran’ di seksyen 37(da) Akta 1952 adalah terpakai.

 

Pembelaan Perayu

 

[11] Perayu telah memilih untuk memberi kenyataan secara tidak bersumpah dari kandang salah. Menurut perayu, dia datang ke Malaysia sebagai pelancong dan terkejut apabila telah ditahan sebaik sahaja sampai di Lapangan Terbang Pulau Pinang. Pemeriksaan

 

6

 

badan dan segala barangan perayu dijalankan dengan teliti oleh pihak polis. Selanjutnya pegawai polis membawa perayu ke Hospital Pulau Pinang untuk pemeriksaan lanjut. Pemeriksaan dijalankan oleh doktor dan x-ray di bahagian abdomen telah diambil. Menurut perayu, dia telah diberitahu bahawa tiada apa-apa barang yang mencurigai dijumpai dalam bahagian abdomen hasil dari pemeriksaan doktor dan laporan x-ray. Menurut perayu, di bawah arahan pegawai perubatan dia telah dilepaskan dari hospital. Selanjutnya, menurut perayu, dia ditahan di balai polis dan di sana diberi makan dan juga diarahkan makan sejenis ubat yang menyebabkan dia sakit perut dan berasa untuk membuang najis. Menurut cerita perayu lagi dia telah diarahkan membuang najis dalam satu bekas plastik. Pegawai polis ada datang setelah itu untuk memeriksa najis tersebut. Menurut perayu oleh sebab najis tersebut terlalu busuk, pegawai polis yang berkenaan mengarahkan perayu membuang najis tersebut dan mencuci bekas plastik. Perayu menegaskan tiada dadah dalam najis beliau itu. Perayu menyatakan bahawa dia bukanlah orang yang terdapat dalam gambar P14 A-H yang kelihatan membuang air besar dan mengeluarkan ketulan-ketulan getah bujur itu.

 

7

 

Keputusan Mahkamah

 

[12] Di hadapan kami, alasan utama yang dikemukakan oleh peguam perayu adalah tentang kesilapan YA Pesuruhjaya Kehakiman menolak pembelaan perayu. Pada asasnya, pembelaan perayu adalah sewaktu membuang air besar pada masa yang berkenaan, tiada dadah dalam najis beliau itu. Dalam hubungan ini, peguam perayu berhujah bahawa pembelaan tersebut bukan sekadar penafian semata-mata (bare denial) memandangkan keterangan SP6 yang telah memeriksa perayu telah mendapati perayu tidak mengalami apa-apa kesakitan di bahagian perut dan SP6 juga “tidak merasai apa-apa ketulan abnormal di perut”. Menurut peguam, keputusan “abdominal x-ray” yang dijalankan ke atas perayu adalah normal dan tidak kelihatan benda asing di dalam perut perayu, seperti yang dinyatakan dalam keterangan SP6. Seterusnya peguam telah berhujah bahawa kegagalan pihak pendakwaan mengemukakan filem x-ray yang berkenaan menimbulkan keraguan yang munasabah tentang sama ada dadah yang menjadi hal perkara pertuduhan terhadap perayu datangnya daripada perayu.

 

8

 

[13] Kami tidak bersetuju dengan hujahan peguam perayu tersebut. SP6 sendiri dalam keterangan telah menjelaskan sebab-sebab mengapa dalam kes-kes tertentu benda asing tidak kelihatan dalam filem x-ray. Menurut SP6, jika ada banyak najis dalam kawasan usus, ia akan menghalang benda asing kelihatan di dalam filem x-ray. Pada pandangan kami, YA Pesuruhjaya Kehakiman adalah betul apabila memutuskan bahawa pendapat seperti itu boleh dibuat oleh mana-mana Pegawai Perubatan tanpa memerlukan seorang radiologis untuk memberi keterangan. Dalam keadaan kes ini, pada hemat kami, kegagalan pihak pendakwaan untuk mengemukakan filem x-ray yang berkenaan tidak sama sekali menjejaskan kes pendakwaan kerana filem x-ray itu tidak mempunyai apa-apa peranan untuk mengukuhkan kes pendakwaan mahupun menjejaskan apa-apa pembelaan perayu.

 

[14] Peguam perayu juga telah membangkitkan isu kegagalan pihak pendakwaan membuktikan orang yang sedang mencangkung di dalam gambar-gambar exhibit P14 A-H adalah sebenarnya perayu memandangkan wajah orang yang mencangkung itu tidak kelihatan kerana gambar-gambar tersebut dirakam dari arah belakang. Pada hemat kami hujahan ini tidak mempunyai merit. Keterangan jelas menunjukkan bahawa walaupun gambar-gambar P14 A-H tidak

 

9

 

menunjukkan wajah orang yang membuang air besar itu, keterangan-keterangan SP3 dan SP4 adalah sangat kukuh dalam membuktikan bahawa orang di dalam gambar itu, tidak lain tidak bukan, adalah perayu. Sepertimana yang kami nyatakan di awal tadi, keterangan menunjukkan bahawa pada jam 5.00 pagi 14.10.2006, SP3 telah mengarahkan perayu dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Balik Pulau untuk dipantau di situ. Pada kira-kira jam 6.00 pagi, apabila perayu mengadu lapar, dia diberi makan roti canai dan air mineral. Perayu kemudiannya diberi makan nasi pada jam 11.00 pagi dan pada jam 12.30 tengah hari telah diberi minum jus oren dan makan buah pisang. Tidak lama kemudian, kira-kira jam 1.30 tengah hari, pengadu sakit perut kerana hendak membuang air besar dan perayu telah dieskot oleh SP3 dan anggota-anggotanya termasuk SP4 ke tandas di Pejabat Narkotik itu. SP3 telah meletakkan surat khabar di dalam tandas itu untuk perayu membuang air besar di atas surat khabar itu. Bermula dari tengah hari itu hingga ke petang, perayu telah membuang air besar beberapa kali dan mengeluarkan 37 ketulan getah berbentuk bujur melalui duburnya pada waktu-waktu berikut:

 

10

 

(a) Pada jam 1.35 tengah hari: 5 ketulan getah bujur;

 

(b) Pada jam 1.40 tengah hari: 1 ketulan getah bujur;

 

(c) Pada jam 3.00 petang: 3 ketulan getah bujur;

 

(d) Pada jam 4.50 petang: 15 ketulan getah bujur;

 

(e) Pada jam 5.00 petang: 12 ketulan getah bujur; dan

 

(f) Pada jam 7.50 malam: 1 ketulan getah bujur.

 

[15] Setiap kali dan sepanjang waktu perayu membuang air besar, hal ini disaksikan oleh SP3 dan dirakamkan gambar-gambar sebanyak 8 keping, P14 A-H, oleh SP4 dan juga dilihat oleh Lans Koperal Rajaratnam yang membantu SP3 mengutip semua ketulan getah bujur itu dan mencucinya. Keterangan SP3 dan SP4 mengenai isu ini telah diterima oleh YA Pesuruhjaya Kehakiman. Dengan yang demikian, tiada merit sama sekali untuk menyatakan bahawa orang yang sedang mencangkung di dalam gambar-gambar P14 A-H adalah bukan sebenarnya perayu.

 

[16] Mengenai hujah peguam perayu tentang kegagalan pihak pendakwaan mengemukakan pakaian orang yang mencangkung dalam gambar-gambar tersebut dan selipar hitam yang dipakai, kami bersetuju dengan dapatan YA Pesuruhjaya Kehakiman bahawa

 

11

 

pakaian dan selipar tersebut tidak menjadi isu dalam kes ini; dadah heroin dan monoacetylmorphines yang menjadi subjek pertuduhan tidak dijumpai di dalam pakaian perayu atau dalam selipar tersebut. Apa yang kelihatan jelas dalam gambar-gambar P14 A-H dan keterangan SP3 dan SP4 ialah perayu, sewaktu membuang air besar, telah mengeluarkan dari duburnya 37 ketulan getah bujur yang mengandungi ketulan dan serbuk yang kemudiannya disahkan SP1 mengandungi heroin dan monoacetylmorphines yang berkenaan.

 

[17] Peguam perayu juga telah menimbulkan isu tentang kegagalan pihak pendakwaan membuktikan barang kes yang dirampas adalah barang kes yang sama seperti yang dikemukakan di mahkamah. Menurut peguam, SP3 dalam laporan polis yang dibuatnya (exhibit P39 dan exhibit P41) menyatakan bungkusan getah mengandungi serbuk warna putih manakala SP1 menyatakan kandungan bungkusan getah yang diterimanya adalah serbuk dan ketulan berwarna kecoklatan. Kami tidak dapat menerima hujah ini. Pada hemat kami, YA Pesuruhjaya Kehakiman adalah betul apabila memutuskan bahawa perbezaan keterangan SP3 dan SP1 mengenai warna bahan yang terkandung di dalam getah bujur itu tidak menjejaskan kes pendakwaan. YA Pesuruhjaya Kehakiman adalah betul apabila

 

12

 

memakai prinsip yang digariskan di dalam kes Wan Yurilhami Wan Yaacob v Pendakwa Raya [2009] 2 CLJ 170 iaitu bahawa adalah tidak mustahil untuk dua orang atau lebih itu melihat perkara yang sama memberi deskripsi yang berbeza bergantung kepada ketelitian seseorang itu. Dalam keterangannya, SP3 telah menoreh sedikit satu daripada ketulan getah bujur itu untuk mengetahui isinya. Mengikut penglihatan SP3 melalui torehan itu, beliau dapat melihat kandungan bahan di dalam ketulan getah bujur itu berwarna putih. Manakala SP1 pula telah mengeluarkan semua isi kandungan ketulan getah bujur itu untuk dianalisa dan mendapati bahawa bahan di dalamnya berwarna kecoklatan. Dalam hubungan ini, berdasarkan keterangan yang terkandung dalam Rekod Rayuan, kami mendapati rantaian pergerakan barang kes yang keluar dari dubur perayu sehingga dikemukakan di mahkamah tidak terputus. Keterangan menunjukkan barang kes yang keluar dari dubur perayu diambil oleh SP3 yang kemudian diserahkan kepada SP5, pegawai penyiasat. Kemudiannya SP5 menyerahkan barang kes yang berkenaan kepada SP1 untuk tujuan analisa, dan sesudah selesai dianalisa, barang kes tersebut dikembalikan semula oleh SP1 kepada SP5. Selepas daripada itu, SP5 telah menyerahkan kepada Sarjan Radzuan bin Sappaie,

 

13

 

Penjaga Stor (SP7) untuk simpanan sebelum dikemukakan ke mahkamah. Dengan yang demikian hanya kerana SP3 menggambarkan dadah yang berkenaan berwarna putih, manakala SP1 menggambarkan ianya berwarna kecoklatan, ia tidak sama sekali menjejaskan identiti barang kes tersebut.

 

[18] Setelah menimbangkan dengan teliti dan berhati-hati semua keterangan yang terkandung dalam Rekod Rayuan serta juga hujah kedua belah pihak, kami dengan sebulat suara telah memutuskan bahawa YA Pesuruhjaya Kehakiman telah membuat keputusan yang betul apabila mendapati perayu bersalah dan mensabitkannya atas pertuduhan mengedar dadah yang berkenaan. Kami berpuas hati bahawa sabitan dan hukuman terhadap perayu adalah selamat. Dengan yang demikian, rayuan ini ditolak. Kami mengekalkan sabitan dan hukuman mati terhadap perayu.

 

Bertarikh 8 Oktober 2012.

 

tt

 

( DATO’ AZAHAR BIN MOHAMED )

 

Hakim

 

Mahkamah Rayuan Malaysia.

 

14

 

Baai pihak Peravu : Mohd Sariman bin Mat Serat Tetuan Sariman & Goik

 

Baai pihak Responden : Munahyza bt. Mustafa Timbalan Pendakwa Raya Jabatan Peguam Negara

 

15

PDF Source: http://www.kehakiman.gov.my