Hafedz Saifol Sauri Bin Yaacob V Pendakwa Raya

  

Download PDF Here

DALAM MAHKAMAH RAYUAN, MALAYSIA, DI PUTRAJAYA (BIDANGKUASA RAYUAN)

 

RAYUAN JENAYAH NO. P-05(M)-216-08/2015

 

ANTARA

 

HAFEDZ SAIFOL SAURI BIN YAACOB …PERAYU

 

DAN

 

PENDAKWA RAYA

 

…RESPONDEN

 

(Dalam Perkara Mahkamah Tinggi Malaya Di Pulau Pinang Dalam Negeri Pulau Pinang Perbicaraan Jenayah No.45A-38-11/2013

 

Antara

 

Pendakwa Raya Dan

 

Hafedz Saifol Sauri Bin Yaacob)

 

KORAM:

 

TENGKU MAIMUN BINTI TUAN MAT, HMR AHMADI BIN HAJI ASNAWI, HMR KAMARDIN BIN HASHIM, HMR

 

1

 

PENGHAKIMAN

 

[1] Perayu melalui rayuan ini telah merayu ke atas sabitan dan hukuman mati mandatori yang telah dijatuhkan ke atasnya oleh Mahkamah Tinggi atas satu kesalahan di bawah s.39B(1)(a), Akta Dadah Berbahaya, 1952 (‘ADB, 1952’) seperti berikut:

 

“Bahawa kamu pada 27.5.2013, jam lebih kurang 1500 hrs bertempat di 310-01-08, Jalan Bukit Gambir, Taman Jade View, Daerah Timur Laut, Dalam Negeri Pulau Pinang telah mengedar dadah berbahaya iaitu methamphetamine seberat 158.9 gram dan dengan itu kamu telah melakukan satu kesalahan di bawah seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum di bawah seksyen 39B(2) Akta yang sama.”

 

[2] Perayu juga menghadapi dan telah disabitkan di atas pertuduhan kedua di bawah s.12(2), ADB, 1952, dan boleh dihukum di bawah s.39A(1) Akta yang sama kerana memiliki campuran dadah berbahaya jenis heroin seberat 3.14 gram dan monoacetylpmorphines seberat 1.80 gram pada masa dan di tempat yang sama dan telah dihukum penjara selama 4 tahun, bermula dari tarikh tangkap dan juga dikenakan 5 kali sebatan dengan rotan.

 

[3] Di akhir pendengaran, kami mendapati rayuan perayu terhadap kedua-dua sabitan kesalahan-kesalahan di atas tidak mempunyai

 

2

 

sebarang merit. Dengan itu kami telah menolak rayuan perayu. Alasan-alasannya adalah seperti dinyatakan berikut.

 

Kes Pihak Pendakwaan

 

[4] Pada 27.5.2013, SP-3 (ASP Poobalan a/l Krishnasamy), bertindak atas maklumat, telah mengetuai satu pasukan serbuan untuk menyerbu sebuah pangsapuri di alamat No. 310-1-8, Jalan Bukit Gambir, Taman Jade View, Pulau Pinang.

 

[5] Di pangsapuri tersebut, SP-3 telah mengarahkan SP-7 (Sarjan Ahmad bin Yahya) dan Sarjan Taufik untuk membuat kawalan dan pemantauan di bahagian bawah pangsapuri berkenaan, khususnya di kawasan kolam renang di mana unit yang akan diserbu dapat dilihat dari kawasan tersebut.

 

[6] Sementara itu SP-3 bersama anggota-anggotanya telah naik ke pangsapuri berkenaan. Beliau mendapati gril dan pintu kayu unit No. 3101-8 berkunci. SP-3 lantas mengarahkan anggotanya untuk memecahkan gril dan pintu kayu unit berkenaan.

 

3

 

[7] SP-3 dan anggota-anggotanya telah masuk ke unit tersebut setelah pintu unit tersebut dipecahkan tetapi mendapati tiada sesiapa berada di dalamnya.

 

[8] Pada masa yang sama, SP-7 yang berkawal di bahagian bawah pangsapuri tersebut telah melihat perayu memanjat balkoni dari unit yang diserbu lalu memanjat ke tingkat dua pangsapuri tersebut dan masuk ke rumah No. 310-02-01. SP-7 terus menelefon SP-3 memaklumkan perkara yang sama.

 

[9] SP-3 bersama-sama anggota-anggotanya terus ke tingkat 2, menuju ke unit No. 310-02-01. Beliau mendapati unit tersebut berkunci. Pada masa yang sama SP-3 sekali lagi menerima panggilan dari SP-7 yang menyatakan perayu telah memanjat balkoni unit tersebut lalu masuk ke unit sebelah iaitu unit No. 310-02-02. SP-3 dan anggota-anggotanya lantas bergegas ke unit berkenaan.

 

[10] Di dalam unit No. 310-02-02 tersebut, SP-3 telah menjumpai perayu di belakang pintu tandas unit berkenaan. Perayu hanya berseluar jeans warna biru tanpa berbaju. Kakinya juga didapati berdarah.

 

4

 

[11] Pemeriksaan ke atas seluar jeans yang dipakai oleh perayu menjumpai kad akses yang tercatat no. unit 310-1 -8. Perayu telah dibawa kembali ke unit No. 310-1-8 oleh SP-3 untuk pemeriksaan lanjut.

 

[12] Pemeriksaan di bilik pertama unit No. 310-1-8 tersebut menghasilkan penemuan satu kotak pertolongan cemas di atas meja berhampiran katil yang mengandungi 2 paket plastik lut sinar yang dibalut dengan aluminium foil. Ahli kimia, SP-9 (Kalaivaani a/p Balachandran), mengesahkan kandungannya adalah 158.9 methamphetamine. Dadah ini adalah hal perkara dalam pertuduhan pertama di bawah s.39B(1)(a), ADB, 1952.

 

[13] Di atas meja yang sama SP-3 juga menjumpai paket-paket plastik kecil kosong dan satu alat penimbang digital.

 

[14] Di atas katil di bilik tersebut pula SP-3 menjumpai sebuah beg jenama ‘Playboy’ mengandungi kad pengenalan dan pasport perayu dan satu sijil cuti sakit atas nama perayu.

 

5

 

[15] Pemeriksaan di bilik kedua unit tersebut menghasilkan penemuan satu plastik lut sinar berisi ketulan-ketulan di atas almari yang kemudiannya disahkan oleh SP-9 sebagai campuran 3.14 gram heroin dan 1.80 gram monoacetylmorphines. Dadah ini adalah hal perkara dalam pertuduhan kedua.

 

[16] SP-3 juga telah mengambil sehelai baju dan seluar jeans dari bilik pertama tersebut dan didapati berpadanan dengan perayu setelah diacupakai – sila lihat gambar-gambar eksibit P11(M, N, O) di m.s. 415, 416 dan eksibit P12(B, C, D, E, F) di m.s. 418, 419 dan 420, Jilid 4, RR.

 

[17] SP-3 juga telah menemui serangkai anak kunci di atas meja makan di ruang tamu unit tersebut.

 

[18] Perayu dan barang-barang kes yang dirampas oleh SP-3 telah diserahkan kepada pegawai penyiasat, SP-8 (Insp. Mohd Khairi b. Mohamed Ali), untuk siasatan lanjut.

 

6

 

[19] Keterangan yang dibawa oleh pihak pendakwaan menunjukkan bahawa unit No. 310-1-8 tersebut telah disewakan oleh pemiliknya, SP-4 (Chong Ghaik Yin) kepada SP-5 (Ahmad Faizal bin Ahmad Zahari) melalui satu perjanjian tenansi yang ditandatangani oleh mereka pada 22.10.2012.

 

[20] Keterangan juga menunjukkan bahawa kurang dari satu bulan dari tarikh perjanjian tersebut ditandatangani, SP-5 telah menyewakan unit tersebut kepada perayu dan SP-5 tidak lagi tinggal di unit tersebut selepas itu.

 

[21] Di akhir kes pendakwaan, pesuruhjaya kehakiman yang bijaksana (selepas ini disebut sebagai ‘hakim bicara’) mendapati bahawa pihak pendakwaan telah berjaya membuktikan perayu mempunyai milikan ke atas 158.9 gram methamphetamine yang ditemui dalam bilik pertama unit tersebut. Beliau juga mendapati bahawa anggapan undang-undang di bawah s.37(da), ADB, 1952 adalah terpakai ke atas perayu iaitu perayu dianggap telah mengedarkan dadah berkenaan sehingga dibuktikan sebaliknya. Pada akhirnya beliau mendapati bahawa pihak pendakwaan telah berjaya membuktikan satu kes prima facie ke atas perayu di atas

 

7

 

kesalahan di bawah s.39B(1)(a) tersebut. Dengan itu perayu telah dipanggil untuk membela diri.

 

[22] Hakim bicara yang bijaksana juga mendapati bahawa pihak pendakwaan telah berjaya membuktikan perayu mempunyai milikan ke atas campuran 3.14 gram dadah heroin dan 1.80 gram dadah monoacetylmorphines yang dijumpai di dalam bilik kedua unit tersebut. Perayu telah dipanggil untuk membela diri di atas pertuduhan kedua tersebut setelah hakim bicara berpuas hati bahawa satu kes prima facie telah berjaya dibuktikan terhadap perayu.

 

Kes Pihak Pembelaan

 

[23] Dalam keterangan bersumpahnya perayu menyatakan pada 27.5.2013, ketika berada di unit No. 310-1-8 dia mendengar hentakan kuat pada pintu unit tersebut dan seseorang menjerit perkataan ‘Polis’.

 

[24] Perayu merasa cemas dan takut lalu lari memanjat balkoni unit tersebut dan naik ke tingkat atas dan masuk ke rumah kedua di tingkat tersebut.

 

8

 

[25] Perayu menyatakan dia lari dari polis kerana menghadapi satu tuduhan memiliki dadah di bawah s.12(2) ADB, 1952, di Mahkamah Rendah Pulau Pinang dan waran tangkap telah dikeluarkan terhadap dirinya. Perayu takut tertangkap dan tidak akan diberikan sebarang jaminan lagi.

 

[26] Perayu seterusnya menyatakan dia ditangkap oleh polis di dalam unit di tingkat atas di mana dia melarikan diri. Perayu kemudian telah dibawa semula ke unit 310-1-8 di mana dadah berbahaya ditemui di dalam kotak kecemasan dalam bilik pertama dan di atas almari dalam bilik kedua unit tersebut.

 

[27] Perayu menyatakan bahawa kotak pertolongan cemas yang mengandungi dadah tersebut adalah milik seorang perempuan bernama Maria dan menyatakan bahawa dia tidak mengetahui siapa pemilik dadah yang ditemui di atas almari di dalam bilik kedua tersebut.

 

[28] Perayu juga menyatakan dia tidak tahu siapa pemilik alat penimbang digital dan plastik-plastik kosong di atas meja di dalam bilik pertama tersebut.

 

9

 

[29] Perayu selanjutnya mendakwa dia tidak tinggal atau menyewa di unit No. 310-1-8 tersebut. Sebaliknya Maria dan seorang lagi bernama Zana dan anaknyalah yang sebenarnya tinggal di unit itu. Kawan-kawan Maria dan Zana iaitu Sue dan Bee juga sering bertandang ke unit berkenaan.

 

[30] Perayu tidak mengetahui nama sebenar Maria dan Zana manakala nama sebenar Sue adalah Ng Ying Ngok. Perayu mengesahkan tidak memaklumkan nama-nama Maria, Zana, Sue dan Bee dalam rakaman percakapannya kepada polis. Dia hanya menyebut ‘kawan-kawan’ sahaja kepada pihak polis.

 

[31] Perayu juga mendakwa Sue dan Bee akan tinggal di unit tersebut apabila dia pergi melancong ke Thailand.

 

[32] Perayu menyatakan kad akses untuk unit No. 310-1-8 tersebut ditemui di dalam bilik pertama unit itu dan tidak dari seluar jeans yang dia pakai ketika ditangkap di unit No. 310-02-02. Dan kad akses berkenaan adalah kepunyaan Maria.

 

10

 

[33] Perayu turut menyatakan dia ada dibawa ke tempat parkir kereta di mana sebuah kereta Wira berwarna biru diparkir di situ. Perayu mendakwa kereta berkenaan adalah kepunyaan Maria.

 

[34] Menurut perayu semasa diserbu oleh pihak polis pada hari kejadian, dia sedang berehat di atas katil di dalam bilik pertama. Maria dan Zana juga ada di unit tersebut pada hari kejadian tetapi telah keluar terlebih dahulu bersama kawan-kawannya sebelum pihak polis datang membuat serbuan.

 

[35] Perayu menafikan memiliki dadah-dadah yang ditemui di bilik pertama dan kedua unit No. 310-1-8 tersebut.

 

[36] SD-2 (Ahmad Tajudin bin Zain), yang bertugas sebagai Penolong Pendaftar, Mahkamah Sesyen (Jenayah) Pulau Pinang, mengesahkan melalui Nota Keterangan yang dikemukakan (eksibit D54, m.s. 480, Jilid 4, (RR)) bahawa perayu memang ada menghadapi satu pertuduhan di bawah s.12(2), ADB, 1952, kerana memiliki 0.661 gram methamphetamines di Mahkamah Rendah Pulau Pinang.

 

11

 

[37] Di akhir kes pembelaan, hakim bicara yang bijaksana telah berpuashati bahawa pihak pembelaan telah gagal untuk menimbulkan keraguan yang munasabah terhadap isu pemilikan dadah-dadah yang ditemui di dalam bilik pertama dan kedua unit tersebut. Beliau juga mendapati bagi pertuduhan pertama, pihak pembelaan juga telah gagal untuk menyangkal anggapan pengedaran dadah tersebut yang terpakai ke atasnya di atas imbangan kebarangkalian. Hakim bicara telah mendapati perayu bersalah dan sabit di atas kedua-dua kesalahan yang dipertuduhkan ke atasnya setelah berpuashati bahawa pihak pendakwaan telah berjaya membuktikan kesnya tanpa keraguan yang munasabah.

 

Alasan-alasan Rayuan

 

[38] Terkilan dengan keputusan-keputusan di atas, perayu telah memfailkan rayuan ini beralaskan:

 

(i) bahawa hakim bicara gagal untuk menimbangkan bahawa unit No. 310-1-8 tersebut boleh diakses oleh pihak lain;

 

(ii) bahawa kegagalan pihak pendakwaan untuk memanggil Ng Ying Ngok, penama yang dibilkan dalam bil bekalan air, PBA (eksibit P35) untuk memberi keterangan atau

 

12

 

menawarkannya kepada pihak pembelaan adalah fatal kepada kes pendakwaan; dan

 

(iii) Adverse inference yang dibuat oleh hakim bicara yang menggunapakai keterangan yang diambil dalam satu perbicaraan yang lain telah memudaratkan kes pembelaan.

 

Keputusan Kami

 

Alasan Pertama – Unit No. 310-1-8 tersebut boleh diakses oleh pihak lain

 

[39] Dihujahkan oleh peguam bela yang bijaksana bahawa pihak pendakwaan telah gagal melepaskan bebanan untuk exclude akses ke unit tersebut oleh pihak lain. Lantas diunjurkan bahawa unit tersebut sememangnya diakses oleh pihak lain selain daripada perayu seperti ditunjukkan dalam gambar P13(F) di m.s. 424, Jilid 4 RR, yang menunjukkan kereta mainan berhampiran katil di bilik pertama; gambar-gambar P13(J) dan (N) di m.s. 426 dan 428 Jilid yang sama yang menunjukkan pakaian wanita bercorak leopard skin; gambar P13(N) di m.s. 428 Jilid yang sama yang menunjukkan seluar jeans pelbagai gender (bukan seluar jeans lelaki); dan gambar-gambar P13(M) dan (N) di m.s. 428, Jilid yang sama yang menunjukkan longgokkan pakaian di atas katil tanpa dapat dipastikan sama ada pakaian tersebut adalah pakaian lelaki

 

13

 

atau perempuan. Seterusnya di bawah TV di gambar P13(G) m.s. 427 Jilid yang sama pula menunjukkan alat permainan kanak-kanak.

 

[40] Dihujahkan seterusnya bahawa bilik pertama dan kedua unit tersebut tidak berkunci dan dengan itu sesiapa pun boleh mengakses kedua-dua bilik tersebut.

 

[41] Peguam bela yang bijaksana turut menghujahkan bahawa bil PBA (eksibit P35) seperti ditunjukkan di m.s. 413, Jilid 4, RR dibilkan di atas nama Ng Ying Ngok. Tidak ada pencerahan daripada pihak pendakwaan gerangan siapa penama ini.

 

[42] Selanjutnya dihujahkan bahawa pembelaan yang mengunjurkan penama-penama Maria, Zana dan anaknya yang dikatakan tinggal di unit tersebut dan Sue dan Bee yang dikatakan sering bertandang ke unit tersebut bukanlah figura rekaan dan pembelaan yang berteraskan kepada kewujudan Maria dan Zana dan anaknya bukan pembelaan afterthought.

 

14

 

[43] Juga dihujahkan bahawa perayu belum berkahwin dan kewujudan kereta dan alat permainan serta pakaian wanita seperti dalam gambar-gambar yang diperincikan di atas menyokong keterangan perayu bahawa unit tersebut sebenarnya dihuni oleh Maria dan Zana dan anaknya serta sering dikunjungi oleh Sue dan Bee. Maka hakim bicara yang bijaksana terkhilaf apabila memutuskan pembelaan perayu adalah pembelaan afterthought.

 

[44] Setelah menghalusi pembelaan perayu secara cermat, kami mendapati teras (core) pembelaan perayu berkisar tentang dakwaannya bahawa dia tidak tinggal di unit tersebut dan bahawa Maria dan Zana dan anaknyalah yang sebenarnya tinggal di unit tersebut dan akses ke unit tersebut oleh Sue dan Bee.

 

[45] Sungguhpun begitu, kami bersetuju dengan dapatan hakim bicara yang bijaksana yang mendapati watak-watak Maria, Zana dan anaknya, Sue dan Bee tidak pernah ditimbulkan oleh perayu di peringkat penyiasatan kes dan secara khususnya kepada SP-3, orang pertama yang confront perayu dengan dadah yang ditemui dalam kedua-dua bilik di unit tersebut. Lebih parah lagi penama-penama ini hanya ditimbulkan

 

15

 

di peringkat perbicaraan setelah bertahun-tahun kejadian itu berlaku, itu pun hanya di ‘put’ kepada pegawai penyiasat (SP-8).

 

[46] Pendedahan tentang Maria, Zana, Sue dan Bee dan peranan yang dimainkan oleh mereka yang didedahkan hanya di peringkat perbicaraan kes yang berlangsung bertahun-tahun selepas perayu ditangkap merupakan satu belated disclosure yang mencadangkan ia hasil nukilan afterthought dan rekaan semata-mata.

 

[47] Kewujudan Maria dan kuncu-kuncunya dan peranan yang dimainkan oleh mereka merupakan teras pembelaan perayu. Maka sewajarnya pembelaan ini didedahkan seawal mungkin iaitu sebaik sahaja dadah tersebut dijumpai oleh SP-3 dari dalam kedua-dua bilik tersebut. Namun perayu gagal berbuat demikian. Maka ia membangkitkan persoalan: apakah yang menghalang perayu untuk memberitahu SP-3 bahawa dadah-dadah tersebut sebenarnya kepunyaan Maria, selaras dengan pembelaannya?

 

16

 

[48] Kegagalan untuk memberi notis tentang Maria dan kuncu-kuncunya seawal mungkin melalui SP-3 memberi kesan akan keberatan yang wajar diberikan ke atas pembelaan yang berteraskan kepada peranan yang dimainkan oleh Maria dan kuncu-kuncunya. Dalam kes PP v Badrulsham bin Baharom (1988) 2 MLJ 585, Mahkamah berpendapat kegagalan tertuduh untuk memaklumkan pegawai-pegawai serbuan bahawa beg plastik warna putih yang berada dalam milikan tertuduh adalah kepunyaan seorang lain (Noor Azlan) pada masa tertuduh ditangkap dan hanya mendedahkan maklumat tersebut semasa disoal siasat 2 jam selepas penangkapannya, adalah fatal dan fakta kegagalan ini jelas menyokong kes pihak pendakwaan. Dapatan ini telah disetujui sepenuhnya oleh Mahkamah Persekutuan dalam kes Teng Howe Sing v PP (2009) 3 MLJ 46 di m.s. 62.

 

[49] Hakim bicara yang bijaksana turut menangani isu Maria dan kuncu-kuncunya seperti berikut (di m.s. 29, 30, Jilid RR):

 

“[59] Tertuduh juga menegaskan bahawa Maria dan Zana yang tinggal di rumah tersebut, selain kawan-kawan mereka iaitu Sue dan Bee. Seterusnya tertuduh menyatakan kotak pertolongan cemas di mana dadah berkenaan ditemui adalah milik Maria.

 

Selain dari tidak mengetahui nama penuh Maria dan Zana, tertuduh mengesahkan tidak pernah memaklumkan kepada pihak polis berhubung nama-nama Maria, Zana, Sue dan Bee ini termasuk ketika percakapan tertuduh dirakamkan oleh pihak polis.

 

17

 

[60] Saya berpendapat, nama-nama Maria, Zana, Sue dan Bee ini amat penting dalam kes pembelaan tertuduh dan sepatutnya reaksi pertama tertuduh apabila disoalsiasat oleh polis adalah memaklumkan nama-nama ini kepada pihak polis. Lebih-lebih lagi Maria dan Zana yang dikatakan merupakan penghuni rumah 310-1-8 tersebut dan kotak pertolongan kecemasan yang mengandungi dadah dikatakan adalah milik Maria. Ini pastinya membolehkan pihak polis membuat siasatan yang terperinci terhadap penama-penama yang disebut oleh tertuduh ini bagi menentukan kebenaran pembelaan tertuduh.

 

[61] Walau bagaimanapun, perkara ini gagal dilakukan oleh tertuduh dan kegagalan tertuduh memaklumkan nama-nama tersebut seawal mungkin membolehkan mahkamah membuat kesimpulan bahawa versi pembelaan berhubung penama-penama ini adalah ‘afterthought’ dan membolehkan keterangan tersebut tidak diterima.

 

[62] Berhubung isu ini, Mahkamah Persekutuan dalam kes Teng Howe Seng v PP [2009] 3 CLJ 733 di m.s. 750 menyatakan:

 

“Applying the principle in Badrulhisham’s case to the facts of the instant case, the learned trial judge was correct to conclude that the appellant had two opportunities to provide information about ‘Ho Seng’, i.e., at the time of his arrest and five days later during recording of his cautioned statement but he failed to do so. We are therefore of the view that in the circumstances, the appellant’s failure to provide relevant information about ‘Ho Seng’ for the police to carry out a thorough investigation into the probability of his defence, entitled the learned trial judge to disbelieve him”.

 

[50] Kami bersetuju sepenuhnya dengan dapatan hakim bicara yang bijaksana tersebut. Peguam bela yang bijaksana gagal untuk menunjukkan di manakah khilafnya dapatan hakim bicara tersebut dari segi fakta dan undang-undang untuk mencetuskan (to prompt) campur tangan kami.

 

18

 

[51] SP-3 menyatakan barangan yang bercorak leopard skin dalam gambar eksibit P13(J) dan (N) di m.s. 426 dan 428, Jilid 4, RR, bukanlah pakaian wanita tetapi adalah sebuah bantal besar. Keterangan ini telah disokong oleh SP-5. SP-3 turut menyatakan gambar eksibit P13(F) di m.s. 424, Jilid yang sama bukanlah kereta mainan tetapi kereta hiasan untuk menghias rumah. Demikian juga gambar eksibit P13(9) bukanlah gambar mainan kanak-kanak tetapi barang hiasan rumah. Seterusnya SP-3 menjelaskan keadaan bilik atau katil ketika diserbu tidaklah seperti ditunjukkan dalam gambar-gambar P13(M) dan (N) di m.s. 428, Jilid 4, RR. Menurutnya beliau telah melonggok pakaian-pakaian dan barang-barang yang digeledah di atas katil tersebut untuk kemudahan penggelidahannya dan beliau pasti tidak ada pakaian wanita dalam longgokkan pakaian di atas katil tersebut.

 

[52] Tiada alasan untuk menolak keterangan SP-3 berkaitan dengan isu-isu ini lantaran secara keseluruhannya kredibiliti SP-3 tidak pernah menjadi isu pertikaian. Keterangan SP-3 juga bukan sesuatu yang inherently incredible yang mewajarkan penerimaan keterangannya.

 

19

 

[53] Hakim bicara yang bijaksana sendiri menyatakan bahawa beliau telah meneliti keterangan dan demeanour saksi-saksi pendakwaan dan mendapati mereka adalah saksi-saksi yang boleh dipercayai; tidak ada alasan untuk saksi-saksi tersebut mengada-adakan cerita bagi menganiayai perayu; dan keterangan saksi tersebut bukanlah sesuatu yang inherently incredible dan oleh itu wajar diterima (lihat Alasan Penghakiman di m.s. 19, Jilid 1, RR). Dapatan ini adalah dapatan fakta hakim bicara di mana inti patinya adalah sesuatu yang sememangnya dalam bidang kuasa asas hakim bicara untuk memutuskannya kerana beliau telah melihat dan mendengar sendiri saksi-saksi tersebut memberi keterangan di hadapannya. Dengan itu dapatan ini wajar diberi the greatest of respect and weight dan tidak sewenang-wenangnya diketepikan tanpa kewajaran yang kukuh.

 

[54] Jika pun wujud pakaian wanita dan alat-alat permainan kanak-kanak seperti didakwa oleh peguam bela yang bijaksana, isu ini wajar dilihat/diputuskan dengan mengambil kira keseluruhan hal ehwal keadaan keseluruhan kes ini. Fakta-fakta dan keterangan yang tidak dipertikaikan (uncontroverted) menunjukkan bahawa unit tersebut adalah milik SP-4 yang telah menyewakannya kepada SP-5 melalui satu perjanjian tenansi; SP-5 kemudian telah menyewakan unit tersebut

 

20

 

kepada perayu; selepas itu SP-5 tidak lagi tinggal di unit tersebut; perayu berada di atas katil dalam bilik pertama unit tersebut ketika polis menyerbu unit tersebut; tidak ada orang lain dalam unit tersebut ketika polis membuat serbuan; perayu telah melarikan diri apabila unit tersebut diserbu polis; perayu ditangkap di sebuah unit di tingkat atas di sebalik pintu tandas; dan watak-watak Maria dan kuncu-kuncunya hanya ditimbulkan di peringkat perbicaraan kes bertahun-tahun selepas kejadian.

 

[55] Dengan mengambil panduan kes Siew Yoke Keong v PP [2013] 4 CLJ 149, yang diputuskan oleh Mahkamah Persekutuan (yang turut dirujuk oleh hakim bicara yang bijaksana), dalam keadaan seperti ini, persoalan terpenting ialah sama ada perayu adalah so situated dengan dadah-dadah yang dijumpai dalam bilik pertama dan kedua tersebut that he had the power to deal with the drugs as owner to the exclusion of all other persons, and when the circumstances are such that he may be presumed to intend to do so in case of need. Perkara ini adalah persoalan fakta yang hanya boleh dibuktikan melalui inferens dari keseluruhan hal ehwal keadaan yang menyelubungi kes ini.

 

21

 

[56] Berdasarkan kepada keseluruhan fakta-fakta yang menyelubungi keseluruhan kes ini dan keterangan yang tidak dipertikaikan seperti diperincikan dalam para 54 di atas, pada hemat kami adalah selamat untuk membuat inferens bahawa perayu mampu atau boleh berurusan (deal) dengan dadah-dadah tersebut seolah-olah dadah-dadah tersebut adalah kepunyaannya dan dia bermaksud untuk berurusan dengan dadah-dadah tersebut seolah-olah dadah tersebut adalah kepunyaannya sekiranya keadaan memerlukan dia berbuat atau bertindak sedemikian.

 

[57] Seterusnya tindakan perayu melarikan diri dengan memanjat balkoni ke tingkat 2 tanpa menghiraukan keselamatan dirinya menunjukkan perayu amat terdesak untuk melarikan diri apabila diserbu oleh pihak polis dan inferens munasabah yang boleh dirumuskan dari fakta ini ialah bahawa perayu mempunyai milikan dan pengetahuan mengenai dadah-dadah di dalam unit berkenaan. Dalih perayu melarikan diri kerana ada waran tangkap dikeluarkan ke atasnya dalam satu kes dadah yang dihadapinya di Mahkamah Rendah Pulau Pinang nyata tidak berasas apabila Nota Keterangan prosiding kes tersebut (eksibit D54 m.s. 480, Jilid 4, RR) yang dikemukakan melalui SD-2 tidak menunjukkan adanya waran tangkap dikeluarkan ke atas perayu.

 

22

 

[58] Keputusan yang relevan dalam kes Siew Yoke Keong v PP (supra) yang dirujuk oleh hakim bicara yang bijaksana adalah para 35 penghakiman kes tersebut seperti berikut:

 

“[35] So, in our judgment in the circumstances of this case, the presence of the ladies clothing (two female upper garments and two pairs of female jeans) along with male clothing in the third room of the first house does not mean that no possession was established against Siew. The crucial question is whether Siew was so situated with respect to the proscribed drugs found in the second and third rooms of the first house that he had the power to deal with the drugs as owner to the exclusion of all other persons, and when the circumstances are such that he may be presumed to intend to do so in case of need. In other words Siew must be so situated that he can deal with the proscribed drugs as if it belonged to him, and it must be shown that he had the intention of dealing with it as if it belonged to him should he see any occasion to do so (he had animus possidendi). Invariably this is a fact which can only be proved by inference from the surrounding circumstances of this case. It must be clear from the circumstances in which the proscribed drugs were found, that Siew had the intention of dealing with the drugs as if they belonged to him. The list of such possible circumstances is not exhaustive.”

 

[59] Setelah mengambilkira keseluruhan keadaan kes, hakim bicara telah membuat inferens berikut (di para 43, m.s. 22, Alasan Penghakiman, Jilid 1, RR):

 

“[43] Oleh itu, memandangkan inferen munasabah yang boleh dibuat dari keterangan yang dikemukakan oleh pihak pendakwaan adalah dadah-dadah berkenaan terletak di tempat di mana tertuduh mempunyai kuasa untuk berurusan mengenainya sebagai pemilik tanpa penglibatan orang lain dan tertuduh diandaikan akan melakukannya dalam keadaan yang memerlukan.”

 

23

 

[60] Kami bersetuju sepenuhnya dengan dapatan di atas. Hakim bicara yang bijaksana tidak melakukan sebarang kekhilafan apabila beliau merumuskan inferens di atas setelah mengambilkira keseluruhan fakta-fakta dan keterangan yang dibentangkan di hadapannya.

 

Alasan Kedua – Kegagalan Pihak Pendakwaan Untuk Memanggil Ng Ying Ngok Memberi keterangan atau Menawarkannya Kepada Pihak Pembelaan

 

[61] Peguam bela yang bijaksana menghujahkan bahawa bil PBA (eksibit P35, di m.s. 413, Jilid 4, RR) yang dijumpai di dalam unit tersebut dan membawa alamat yang sama dengan unit tersebut dibilkan atas nama Ng Ying Ngok. Dihujahkan Ng Ying Ngok berada di unit tersebut dan dialah orang yang membuka kunci unit tersebut ketika pegawai penyiasat, SP-8, menyiasat unit tersebut.

 

[62] Peguam bela yang bijaksana menyatakan bahawa Ng Ying Ngok tidak dipanggil untuk memberi keterangan dan tidak juga ditawarkan kepada pihak pembelaan. Dihujahkan seterusnya bahawa kegagalan ini telah menimbulkan kelompangan dalam kes pihak pendakwaan.

 

24

 

[63] Hakim bicara yang bijaksana telah menangani isu ini di para 46 m.s. 23, Alasan Penghakiman, Jilid 1, RR, di mana beliau menyatakan:

 

“[46] Berhubung dengan isu penama Ng Yik Ngok yang tidak dipanggil memberi keterangan atau ditawarkan kepada pihak pembelaan, saya mendapati Ng Yik Ngok yang namanya tercatat pada bil air rumah berkenaan bukanlah saksi yang material kepada pihak pendakwaan. Ketiadaan saksi ini tidak menjejaskan keterangan pihak pendakwaan bahawa tertuduh mempunyai milikan terhadap dadah-dadah yang ditemui di rumah tersebut. Oleh itu saya berpendapat tiada kelompangan berlaku dalam kes pendakwaan tanpa keterangan saksi ini.”

 

[64] Kami bersetuju sepenuhnya dengan dapatan di atas. Ini kerana SP-4, tuan punya unit tersebut menyatakan beliau telah membeli unit tersebut melalui lelongan awam dalam tahun 2009. Beliau tidak mengetahui siapa Ng Ying Ngok. SP-5 pula mengesahkan beliau telah menyewa unit tersebut daripada SP-4 melalui satu perjanjian tenansi dan kira-kira kurang satu bulan dari tarikh kejadian beliau telah menyewakan unit tersebut kepada perayu. Selepas itu beliau tidak lagi tinggal di unit tersebut. Keterangan SP-5 ini tidak dipertikaikan oleh perayu. Dan semasa unit tersebut diserbu, hanya perayu yang tinggal di unit tersebut. Seterusnya sepasang pakaian yang diambil dari unit tersebut berpadanan dengan susuk tubuh perayu apabila di acu pakai. Jelas tidak wujud sebarang kelompangan dalam naratif kes pendakwaan. Dadah-dadah tersebut dijumpai dalam unit yang disewakan kepada perayu dan semasa

 

25

 

serbuan, perayu sememangnya berada di unit tersebut. Perayu pula tidak memberikan sebarang penjelasan kenapa dia berada di unit tersebut pada ketika itu dan apa yang dia buat di unit tersebut, mengambilkira pembelaannya yang menafikan dia tinggal di unit tersebut.

 

[65] Seterusnya SP-8 menyatakan ketika menyiasat unit tersebut, pintu unit telah dibuka oleh tuan punya unit iaitu SP-4 dan bukan oleh Ng Ying Ngok.

 

[66] Kami mendapati tidak ada sebab untuk meragui keterangan SP-8 di atas. Lebih-lebih lagi apabila perayu menyatakan nama sebenar Sue, salah seorang rakan Maria yang dikatakan sering bertandang ke unit tersebut, adalah Ng Ying Ngok. Namun begitu, seperti diketahui, penama Sue @ Ng Ying Ngok tidak pernah didedahkan oleh perayu kepada SP-8 pada bila-bila masa semasa siasatan sedang dijalankan. Namanya ditimbulkan hanya bertahun-tahun kemudian semasa kes sedang dibicarakan. Ini telah menafikan ruang kepada SP-8 untuk menyiasat penama Sue @ Ng Ying Ngok.

 

26

 

[67] Mengambilkira keseluruhan keadaan yang menyelubungi kes ini, kegagalan pihak pendakwaan untuk mengesan Ng Ying Ngok dan memanggil beliau untuk memberi keterangan atau menawarkannya kepada pihak pembelaan tidak sama sekali mewujudkan kelompangan dalam keseluruhan naratif kes pendakwaan. Kami mendapati isu ini tidak mempunyai sebarang merit.

 

Alasan Ketiga – Adverse Inference yang dibuat oleh hakim bicara dengan mengguna pakai keterangan yang diambil dalam satu perbicaraan yang lain telah memudaratkan kes pembelaan

 

[68] Peguam bela yang bijaksana telah membawa perhatian kami kepada para 70, Alasan Penghakiman, m.s. 32, Jilid 1 RR seperti berikut:

 

“….Walaupun tertuduh pernah dituduh dengan kesalahan dadah sebelum ini, tetapi perbuatan tidak mempedulikan barang-barang berkaitan penjualan dadah tersebut membolehkan inferen dibuat bahawa dadah yang ditemui atas meja adalah milik tertuduh.”

 

[69] Dihujahkan seterusnya bahawa hakim bicara yang bijaksana telah terkhilaf dari 3 sudut pertimbangan:

 

(a) tentang perayu ‘tidak mempedulikan’ barang-barang berkaitan penjualan dadah tersebut;

 

27

 

(b) tentang perayu pernah dituduh dengan kesalahan dadah sebelum ini maka dia sepatutnya tahu barang-barang tersebut adalah barang-barang berkaitan dengan dadah (drug apparels); dan

 

(c) tentang penemuan fakta barang-barang tersebut adalah barang-barang berkaitan dadah.

 

[70] Berkaitan dengan isu (a) dihujahkan oleh kerana perayu ‘tidak mempedulikan’ barang-barang tersebut, maka inferens yang memihak kepada perayu yang sepatutnya diambil oleh Mahkamah adalah beliau tidak mengetahui dadah tersebut dan tidak ‘exercise care or dominion or deal with it if he wanted to’.

 

[71] Berkaitan dengan isu (b) dan (c), dihujahkan hakim bicara telah membuat penemuan dan inferens yang salah terhadap perayu kerana SP-3 dan SP-8 atau mana-mana saksi pendakwaan tidak menyatakan bahawa alat penimbang digital tersebut dan plastik-plastik kosong tersebut adalah barang-barang berkaitan penjualan dadah. Tanpa keterangan saksi, mahkamah tidak berhak untuk membuat inferens yang

 

28

 

sebegitu. Turut dihujahkan bahawa hakim bicara yang bijaksana telah menggunakan fakta bahawa perayu pernah dituduh di bawah kesalahan dadah maka dengan itu dia tahu barang-barang tersebut adalah berkaitan dadah atau pun tahu tentang dadah tersebut.

 

[72] Pada hemat kami dapatan hakim bicara yang bijaksana seperti dipetik oleh peguam bela di atas adalah dapatan sampingan, mirip kepada verbosity. Tanpa dapatan tersebut pun ia tidak menjejaskan dapatan asas bahawa dadah-dadah tersebut memang dalam milikan perayu. Tambahan pula perayu tidak mengemukakan apa-apa keterangan untuk menyangkal anggapan mengedar dadah-dadah tersebut di bawah s.37(da), ADB, 1952, yang terpakai ke atasnya. Perayu, dalam pembelaannya hanya menafikan mempunyai milikan ke atas dadah-dadah tersebut. Namun pada hemat kami, keterangan untuk mengaitkan pemilikan dadah-dadah tersebut dengan perayu adalah overwhelming dan tidak terjejas dengan verbosity tersebut.

 

29

 

Kesimpulan

 

[73] Kami menolak rayuan perayu berdasarkan kepada alasan-alasan yang diperincikan di atas. Kami mendapati kedua-dua sabitan dan hukuman yang dijatuhkan ke atas perayu adalah selamat. Dengan itu kami mengesahkan dan mengekalkan sabitan-sabitan dan hukuman-hukuman yang dijatuhi ke atas perayu oleh Mahkamah Tinggi.

 

BERTARIKH: 5hb. Julai, 2017

 

( AHMADI HAJI ASNAWI )

 

Hakim

 

Mahkamah Rayuan Malaysia

 

Peguambela Perayu:

 

Jason Khor & JH Sheng Tetuan Jit Sheng & Co.

 

Peguambela Responden:

 

Puan Dhiya Syazwani Izyan Bt. Mohd. Akhir Timbalan Pendakwa Raya Jabatan Peguam Negara

 

30

PDF Source: http://www.kehakiman.gov.my