Fauzan Bin Rambli V Pendakwa Raya

  

Download PDF Here

DALAM MAHKAMAH RAYUAN MALAYSIA (BIDANG KUASA RAYUAN)

 

RAYUAN JENAYAH NO: P-05-22-01/2012

 

ANTARA

 

FAUZAN BIN RAMBLI … PERAYU

 

DAN

 

PENDAKWA RAYA … RESPONDEN

 

Dalam Mahkamah Tinggi Malaya di Pulau Pinang Perbicaraan Jenayah No:45-32-2011

 

Di antara Pendakwa Raya Lawan

 

Fauzan bin Rambli

 

KORAM:

 

BALIA YUSOF BIN HAJI WAHI, HMR TENGKU MAIMUN BINTI TUAN MAT, HMR ZAKARIA BIN SAM, HMR

 

1

 

PERTUDUHAN

 

[1] Perayu menghadapi 2 pertuduhan iaitu pada 6.7.2009 jam lebih kurang 1.15 pagi di kawasan tanah lapang berhampiran Masjid Jamek, Kampong Mengkuang, Kubang Semang, Seberang Perai Tengah, Pulau Pinang:

 

i. Mengedar Cannabis seberat 1646 gram iaitu suatu kesalahan di bawah s.39B (1) (a) Akta Dadah Berbahaya 1952 (ADB) – Pertuduhan Pertama; dan

 

ii. Memiliki tanpa kebenaran Cannabis seberat 2.49 gram, satu kesalahan di bawah s. 6 ADB – Pertuduhan Kedua

 

Kes Pendakwaan

 

[2] Bertindak di atas suatu maklumat pengedaran dadah, C/Insp Su That a/l Frat Kong (SP 3) pada 6.7.2009 telah mengetuai empat belas anggota bawahan yang dibahagikan kepada tiga pasukan bertolak ke suatu kawasan padang yang lapang yang terletak dengan Masjid Jamek Kampung Mengkuang, Kubang Semang, Seberang Perai Tengah, Pulau Pinang.

 

[3] Mereka sampai ke tempat kejadian lebih kurang jam 12.45 pagi. Pada masa itu kawasan itu di terangi oleh cahaya bulan. Pasukan yang diketuai oleh SP3 yang terdiri daripada SP3 sendiri, D/Sjn 109689 Johari bin Abu Bakar dan Kpl 117755 Azizi bin Bidin kemudian

 

2

 

mengambil tempat di tengah padang. Pasukan yang diketuai oleh Sub. Insp Roslan dan lima orang anggotanya mengambil tempat di hadapan kumpulan SP3 sebelah tebing dan pasukan Sjn Jamil dan enam anggotanya berada di kawasan semak dekat masjid.

 

[4] Pada jam lebih kurang 1.15 pagi, SP3 melihat perayu berjalan melalui kawasan tersebut menuju ke arah masjid dengan memegang satu bungkusan di tangan kanannya. Apabila perayu menghampiri kawasan serang hendap, SP3, D/Sjn Johari dan Kpl Aziz meluru ke arah perayu sambil SP3 memperkenalkan dirinya polis kepada perayu. Perayu bergelut dan berjaya berlari 1 atau 2 meter ke arah masjid sebelum dapat ditangkap. Semasa ditangkap, bungkusan masih di tangan kanannya.

 

[5] D/Sjn Johari telah menyerahkan satu bungkusan plastik yang dirampas dari perayu kepada SP3. SP3 memeriksa bungkusan tersebut di hadapan perayu dengan lampu suluh. SP3 mendapati bungkusan tersebut adalah satu beg plastik dengan tulisan ‘Borders’ Books Music Movies Cafe’. Apabila bungkusan ini dibuka, ia mengeluarkan bau ganja. Beg plastik tersebut mengandungi 3 ketulan mampat daun kering disyaki ganja yang setiap bungkusan dibalut dengan plastik lutsinar.

 

[6] Seterusnya, SP3 memeriksa badan perayu dan menjumpai satu paket daun kering disyaki ganja dari poket kanan hadapan seluar jean ‘Levi’ yang dipakai oleh perayu. Beliau juga menjumpai satu dompet dari perayu yang mengandungi duit bercampur-campur bernilai RM200.00, kad pengenalan perayu dan satu telefon bimbit. SP3

 

3

 

merampas semua barang kes dan menerangkan kepada perayu kesalahannya. Borang bongkar dikeluarkan kepada perayu disitu.

 

[7] Mereka tiada kenderaan dan menunggu di situ satu jam untuk van polis datang. Sepanjang perjalanan balik ke balai polis, barang kes di bawah jagaan SP3. Perayu dan barang kes dibawa balik ke Ibu Pejabat Daerah Seberang Perai Tengah dan sampai di situ jam lebih kurang 2.30 pagi.

 

[8] Di balai polis, SP3 membuat laporan polis iaitu Report Kubang Semang No: 1764-1765/2009 dan menandakan barang kes. Kemudian pada jam lebih kurang 4.00 pagi, SP3 menyerahkan perayu dan barang-barang kes kepada pegawai penyiasat, Insp. Runi bin Said (SP4). SP3 menyediakan dan menyerahkan satu Borang Serah Menyerah kepada SP4.

 

[9] SP4 memberi keterangan bahawa pada 6.7.2009 jam lebih 3.30 pagi beliau menerima perayu, barang kes, laporan polis, barang bongkar dan borang serah menyerah daripada SP3. Beliau menerima satu beg plastik (Exh.P6C) bersama 3 ketulan mampat daun kering yang disyaki ganja ditandakan SR1, SR2 dan SR3, satu ketulan mampat kecil ditandakan SR4 (Exh.6A 1-4), dompet duit, kad pengenalan, wang tunai dan seluar jean. SP4 ada menurunkan tandatangannya pada barang kes dadah.

 

[10] Menurut SP4 usaha mengesan cap jari keputusannya adalah negatif. Beliau membungkus barang kes dadah dalam satu kotak polis serta mengikat dan meterainya dengan seal polis. Pada 8.7.2009, SP4

 

4

 

menghantar barang kes ke Jabatan Kimia. Pada 15.12.2009, SP4 menerima balik barang kes dari Jabatan Kimia dan selepas itu, menghantarnya untuk simpanan di dalam stor di Balai Polis Bukit Mertajam.

 

[11] Hasil analisa oleh ahli kimia ke atas bungkusan plastik yang ditandakan SR1, SR2 dan SR3 didapati mengandungi dadah jenis Cannabis berat bersih 1646 gram. Manakala paket plastik kecil yang ditandakan SR4 pula didapati mengandungi dadah jenis Cannabis berat bersih 2.49 gram.

 

Pembelaan Perayu

 

[12] Perayu adalah seorang penternak lembu pada hari siang dan menjual burger pada waktu malam.

 

[13] Pada 6.7.2009 jam 1.00 pagi, beliau menunggang motosikal untuk pulang ke rumahnya. Apabila sampai di jalan tanah bertentangan dengan Masjid Jamek, Kampung Mengkuang, sekumpulan lebih kurang 13 atau 14 orang lelaki menyerbu ke arahnya dan beliau tidak nampak mereka sebab pada masa itu gelap. Mereka tidak memperkenalkan diri sehingga menahannya.

 

[14] Beliau tidak cuba melarikan diri ketika polis meluru ke arahnya oleh kerana beliau tidak tahu tentang kehadiran dadah di tempat kejadian. Polis telah mengambil bungkusan tersebut dari semak dekat sebatang tiang elektrik TNB.

 

5

 

[15] Beliau telah memberitahu polis bahawa dadah tersebut bukan kepunyaannya. Beliau tidak membawa atau memegang beg plastik itu semasa serbuan berlaku tetapi polis tidak peduli. Beliau tidak dapat mengecam anggota polis yang mengambil dadah yang di simpan dalam semak.

 

[16] Menurut perayu paket dadah yang ditemui dalam poket seluarnya bukan kepunyaannya. Polis yang memasukkan paket dadah tersebut ke dalam poket seluarnya. Seluar yang dikemukakan sebagai exhibit bukan kepunyaannya. Saiz seluarnya adalah 27. Baju yang ditunjukkan dalam gambar juga bukan bajunya tetapi baju perempuan.

 

[17] Selepas menangkapnya, polis terus membawa perayu ke rumahnya untuk membuat penggeledahan tetapi tidak menjumpai apa-apa barang yang menyalahi undang-undang dari rumahnya.

 

[18] Ibu kepada perayu (SD 2) menyokong cerita perayu bahawa polis memang ada datang menggeledah rumahnya selepas perayu ditangkap.

 

Keputusan

 

[19] Di hadapan kami perayu membangkitkan 3 isu iaitu:

 

i. Hakim bicara telah gagal menyatakan di bawah peruntukan mana ADB perayu disabitkan;

 

ii. Wujudnya lompang di dalam kes pendakwaan; dan

 

6

 

iii. Hakim bicara telah gagal menimbangkan pembelaan perayu.

 

Isu pertama

 

[20] Peguam perayu berhujah tiada dapatan oleh hakim bicara di bawah anggapan seksyen mana ADB perayu disabitkan. Kegagalan ini menyebabkan keseluruhan kes pendakwaan menjadi cacat kerana perayu tidak mempunyai ruang dan peluang untuk membela dirinya secara spesifik dari pertuduhan yang dikenakan ke atasnya.

 

[21] Untuk menjawab isu ini, kami hanya perlu merujuk kepada penghakiman ringkas bertulis hakim perbicaraan di peringkat kes prima facie di mana beliau memutuskan di muka surat 71 Rekod Rayuan:

 

“Berdasarkan keterangan SP3, semasa berjalan OKT ditangkap dengan memegang barang kes “memegang satu bungkusan di tangan kanan” he was holding the thing, iaitu beg BORDERS kemudian mengandungi drugs cannabis dalam kes ini. Maka diketepikan anggapan di bawah Akta 234 iaitu Akta Dadah Berbahaya 1952 terdapat keterangan secara langsung atau direct evidence iaitu SP3 nampak dengan diri sendiri OKT memegang bag (incrimiting bag).

 

Tentang elemen pengedaran, laporan kimia telah mengesahkan bahawa dadah yang terlibat dalam kes ini ialah 1646 gm kannabis, chemist telah mengesahkan dan intipati kesalahan pengedaran, mahkamah berpendapat bahawa seksyen 37 (da) terpakai iaitu menurut kes Mohd Radzi untuk memakaikan seksyen ini there must be actual possession. ”

 

7

 

[22] Seterusnya di muka surat 73 dan 74 Rekod Rayuan beliau memutuskan:

 

“SP3 nampak OKT membawa barang kes itu. Dalam keadaan ini, regard to ordinary human conduct that he ought to have known of the nature of the content he was carrying the drug. Knowledge itu diperkukuhkan apabila SP3 kata (subsequent conduct seksyen 8) cuba melarikan diri, sebab kalau OKT tak buat apa salah tiada sebab yang munasabah untuk beliau larikan diri. Untuk power of disposal, menurut kes mahkamah rayuan, definisi power of disposal atau kuasa pelupusan ialah where the accused knows the where abouts of the drugs and he was in the position as he can do with it. So dalam keadaan scenario ini, OKT hanya satu orang dalam pegangan dadah, so mahkamah berpendapat bahawa beliau juga memiliki power of disposal over the drugs.

 

Dengan ini, setelah meneliti keterangan pada keseluruhannya pada tahap maksimum yang telah dikemukakan oleh pihak pendakwaan, mahkamah mendapati bahawa pihak pendakwaan telah berjaya mengemukakan satu kes prima facie terhadap OKT.”

 

[23] Oleh itu, hujahan peguambela perayu bahawa perayu di dalam keadaan tidak pasti di bawah peruntukan atau anggapan mana beliau dipanggil membela diri adalah tidak berasas sama sekali.

 

[24] Penghakiman ringkas hakim bicara jelas menunjukkan beliau berpuas hati bahawa pihak pendakwaan telah berjaya membuktikan pemilikan secara langsung (direct possession) dan memandangkan berat Cannabis dalam pertuduhan pertama iaitu 1646 gram, ia telah menarik pemakaian andaian di bawah s.37 (da) ADB.

 

8

 

[25] Dapatan ini juga telah dijelaskan sekali lagi oleh hakim bicara di dalam alasan penghakiman penuhnya di muka surat 21 hingga 23 Rekod Rayuan.

 

Isu ini tidak bermerit.

 

Isu kedua

 

[26] Peguam bela perayu berhujah terdapat beberapa lompang di dalam kes pendakwaan apabila:

 

i. Tiada siasatan dibuat ke atas penama Abdul Ghani di mana nama dan nombor telefon beliau ada tercatat pada beg plastik Borders di mana tiga ketulan dadah terdapat di dalamnya;

 

ii. Tiada kesan cap jari diperolehi pada barang-barang kes;

 

iii. Baju yang didakwa dipakaikan kepada perayu adalah baju wanita dan seluar jean yang juga dipakaikan kepadanya bukan seluarnya merujuk kepada gambar G Exh. P7.

 

iv. Versi siapakah yang boleh dipercayai.

 

[27] Isu tiadanya siasatan dilakukan ke atas penama Abdul Ghani yang nama dan nombor telefonnya tertera pada beg P6C yang dirampas tidak bermerit. Tiada keterangan dikemukakan kepada mana-mana saksi pendakwaan terutama SP3 (pegawai penangkap) dan SP4 (pegawai siasatan) mengenai sebarang peranan yang dimainkan oleh Abdul

 

9

 

Ghani untuk membolehkan pihak polis melakukan siasatan ke atas individu bernama Ghani.

 

[28] Begitu juga mengenai pakaian yang dipakai oleh perayu di dalam gambar P7G yang dikatakan bukan pakaiannya, langsung tidak dibangkitkan kepada mana-mana saksi pendakwaan semasa disoalbalas. Isu ini hanya dibangkitkan diperingkat pembelaan.

 

[29] Telah diputuskan oleh Mahkamah Rayuan di dalam kes Megat Halim Megat Omar v. PP [2009] 1 CLJ154 bahawa:

 

“[63] Although in our criminal jurisprudence, thre is no burden on an accused person to prove his innocence but merely for him to raise a reasonable doubt as to his guilt, it is trite that his defene should be put to the prosecution at an early stage during the prosecution case. Failure to do so may move the trial court to dismiss a particular line of defence as an afterthought, or a recent invention as happened in this case.

 

[64] Raja Azlan Shah CJ (Malaya) (as His Highness then was) in Wong Swee Chin v. PP [1981] 1 MLJ 212 puts this principle in these now famous words:

 

…there is a general rule that a failure to cross-examine a witness on a crucial part of the case will amount to an acceptance of a witness’s testimony.

 

[65] In our adversarial system, that principle is applicable in both civil and criminal trials.

 

10

 

[66] The appellant’s defence can be ascertained not merely from his own evidence but also the line of cross examination of the prosecution’s witnesses (see Kuli & Ors. V. Emperor AIR [1930] Cal 442, cited in PP v. Dato Seri Anwar bin Ibrahim (No.3) [1999] 2 CLJ 215). This has been termed as a rule of essential justice.

 

[67] In AEG Carapiet v. AY Derderian AIR [1961] Cal 359, (also cited in the Dato Seri Anwar’s case), this principle was explained in this manner:

 

It is wrong to think that this is merely a technical rule of evidence. It is a rule of essential justice. It serves to prevent surprise at trial and miscarriage of justice, because it gives notice to the other side of the actual case that is going to be made when the turn of the party on whose behalf the crossexamination is being made comes to give and lead evidence by producing witnesses. It has been stated on high authority of the House of Lords that this much a counsel is bound to do when cross-examination that he must put to each of his opponent’s witnesses in turn, so much of his own case as concerns that particular witness or in which that witness had any share. ”

 

[30] Ketiadaan cap jari bukanlah faktor yang boleh menjejaskan keutuhan kes pendakwaan kerana identiti perayu telahpun dikenal pasti kerana pemilikan langsung (direct possession) telah dibuktikan: PP v. Mansor Md Rashid & Anor [1997] 1 CLJ 233.

 

Adakah hakim bicara telah gagal menimbangkan kes pembelaan.

 

[31] Setelah mengkaji alasan penghakiman hakim bicara, kami mendapati beliau telah mencapai keputusannya setelah membuat

 

11

 

penilaian terhadap keseluruhan keterangan di peringkat pendakwaan dan pembelaan.

 

[32] Berdasarkan keterangan yang ada, beliau mempercayai kredibiliti SP3 sebagai saksi utama kes pendakwaan berbanding kredibiliti perayu. Ini adalah dapatan fakta di mana hakim perbicaraan memiliki kelebihan audio visual ketika membicarakan kes. Tiada sebab untuk mahkamah ini mengganggu dapatan ini: PP v. Lim Eng Chye [1978] 1 MLJ 200; Lai Kim Hon & Ors v. PP [1981] 1 MLJ 84.

 

[33] Hakim bicara juga telah menimbangkan pembelaan perayu bahawa beliau telah dianiayai oleh pihak polis. Pembelaan yang sepenting ini harus ditimbulkan diperingkat pendakwaan.

 

[34] Beban adalah di atas perayu untuk membuktikan kepada Mahkamah bahawa dirinya dianiaya. Diputuskan di dalam kes Gan Too Cheh v. PP[2006]2 SLR 220 di muka surat 229 bahawa:

 

“Since the defence did not adduce sufficient evidence of Ponirah’s alleged motive to frame the appellant, it was unncecesary for the prosecution to prove a lack of motive in the present case.

 

Where the accused can show that the complainant has a motive to false implicate him, then the burden must fall on the prosecution to disprove that motive. This does not mean that the accused merely needs to allege that the complainant had a motive to falsely implicate him. Instead, the accused must adduce sufficient evidence of this motive so as to raise reasonable doubt in the prosecution’s case. Only then would the

 

12

 

burden of proof shift to the prosecution to prove that there was no such motive. ”

 

[35] Cubaan perayu mengemukakan SD2 (ibunya) dan SD3 (doktor pakar) untuk menyokong pembelaannya, sama sekali gagal mengakas tanggapan undang-undang yang terpakai keatasnya.

 

[36] Kami dapati dapatan hakim bicara bahawa pembelaan perayu tidak lebih hanya sekadar penafian semata-mata adalah tidak silap.

 

Kesimpulan

 

[37] Berdasarkan alasan-alasan di atas, kami sebulat suara berpendapat rayuan ini tidak bermerit. Dengan ini, rayuan perayu ditolak. Sabitan dan hukuman oleh hakim bicara dikekalkan.

 

ZAKARIA BIN SAM Hakim

 

Mahkamah Rayuan Malaysia

 

Tarikh: 30 September 2014

 

13

 

MEWAKILI PERAYU:

 

Puan Suzanawati bte. Ismail (Tetuan Suzana Ismail & Partners)

 

MEWAKILI RESPONDEN:

 

Encik Mohd. Fairuz bin Johari Timbalan Pendakwaraya Jabatan Peguam Negara

 

14

PDF Source: http://www.kehakiman.gov.my