Ezeamama John Kennedy Chidiebele&2lagi V Pendakwa Raya

  

Download PDF Here

DALAM MAHKAMAH RAYUAN MALAYSIA (BIDANGKUASA JENAYAH)

 

RAYUAN JENAYAH NO. P-05-(387-389)-12/2014

 

ANTARA

 

1. EZEAMAMA JOHN KENNEDY CHIDIEBELE

 

2. EMEKA ALAN VALLEN

 

3. OPARA GODFREY CHUKWUEMEKA .. PERAYU-PERAYU

 

DAN

 

PENDAKWA RAYA .. RESPONDEN

 

[Dalam Perkara Perbicaraan Jenayah Mahkamah Tinggi Pulau

 

Pinang No. 45A-25-07/2013 ANTARA

 

PENDAKWA RAYA LAWAN

 

1. EZEAMAMA JOHN KENNEDY CHIDIEBELE

 

2. EMEKA ALAN VALLEN

 

3. OPARA GODFREY CHUKWUEMEKA]

 

KORAM: AZIAH ALI, HMR

 

AHMADI HAJI ASNAWI, HMR ABDUL RAHMAN SEBLI, HMR

 

ALASAN PENGHAKIMAN

 

[1] Perayu bertiga dituduh di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang atas kesalahan mengedar dadah berbahaya dan pertuduhan terhadap mereka adalah seperti berikut:

 

“Bahawa kamu bersama-sama pada 26hb September 2012, jam lebih kurang 2.40 petang, di kawasan Pangsapuri Widuri, Lorong Widuri 1, Butterworth, di

 

1

 

dalam Daerah Seberang Perai Utara, di dalam Negeri Pulau Pinang, dengan niat bersama telah memperedarkan dadah berbahaya iaitu sejumlah 982.4 gram Methamphetamine dan dengan itu kamu melakukan satu kesalahan di bawah seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum di bawah seksyen 39B(2) Akta yang sama dan dibaca bersama s.34 Kanun Keseksaan.”

 

[2] Diakhir perbicaraan ketiga-tiga perayu disabit kesalahan dan dihukum gantung sampai mati. Ini adalah rayuan mereka terhadap sabitan dan hukuman. Fakta ringkas kes telah dibentang dengan tepat oleh hakim bicara yang bijaksana, seperti berikut. Pada 24.9.2010 pada jam lebih kurang 9.30 pagi, Inspektor Abd. Hamid bin Ujang (SP6) mengarahkan Allahyarham Detektif Sarjan Mohd Redzuan Yap bin Abdullah untuk bertindak sebagai agent provocateur No.1 (“AP1”) dalam satu transaksi jual beli dadah melibatkan seorang warga Nigeria yang dikenali dengan nama “Peter” di kawasan Pulau Pinang.

 

[3] Untuk tujuan transaksi jual beli dadah ini, nombor telefon Peter, iaitu 0162375169 telah diberikan kepada AP1. Susulan rundingan di antara AP1 dan Peter, telah dipersetujui bahawa Peter akan membekalkan dadah jenis “syabu” kepada AP1 pada harga RM118,000.00 sekilogram.

 

[4] SP6 kemudian melantik Detektif Kopral Tan Jian Jun (SP5) sebagai agent provocateur No.2 (“AP2”) untuk membantu AP1 dalam transaksi tersebut. Juga terlibat dalam operasi ini ialah ASP Mohd Najib bin Abdul Rahman (SP7), yang berlepas dahulu ke Pulau Pinang pada 24.9.2012, diikuti oleh AP1 dan AP2 pada 26.9.2012.

 

2

 

[5] Dalam perjalanan ke Pulau Pinang dengan menaiki kenderaan No. PGE 2813, API menerima panggilan telefon daripada Peter yang memberitahu beliau bahawa tempat pertemuan ialah di kawasan Butterworth. Pada jam lebih kurang 10.50 pagi, AP1 menerima satu SMS dari Peter yang memberitahu bahawa beliau ingin berjumpa dengannya di Pangsapuri Widuri, Butterworth. SMS ini dimaklumkan oleh AP1 kepada AP2.

 

[6] Pada jam 11.20 pagi, AP1 menerima satu lagi SMS dari Peter, kali ini memberitahu beliau bahawa lokasi Pangsapuri Widuri adalah berdekatan dengan De Garden Hotel, Butterworth. Lebih kurang jam 11.45 pagi, AP1 dan AP2 tiba di Diamond Inn Hotel, Juru dimana satu taklimat diberikan oleh SP6. Dalam taklimat tersebut, SP6 mengarahkan AP2 supaya mengenalpasti jenis dadah yang terlibat dan memberi isyarat dengan manggaru kepala apabila bekalan dadah telah diperolehi. SP6 juga menyerahkan satu beg yang berisi wang tunai “flash” sebanyak RM400,000.00 kepada AP1. Selain itu, SP6 memberi arahan supaya AP1 dan AP2 bertemu dengan Peter di sebuah Kedai Kopi di Pangsapuri Widuri.

 

[7] Setelah taklimat selesai, AP1 dan AP2 bertolak ke Pangsapuri Widuri menaiki kenderaan PGE 2813 dan membawa sekali wang tunai sebanyak RM400,000.00 tersebut. AP1 dan AP2 sampai di Kedai Kopi Lee berdekatan Pangsapuri Widuri pada lebih kurang jam 1.30 petang. AP1 kemudian membuat panggilan telefon kepada Peter untuk memberitahu Peter bahawa beliau sudah berada di kedai kopi tersebut.

 

3

 

[8] Pada lebih kurang jam 2.00 petang, AP2 nampak seorang lelaki Nigeria, yang kemudiannya dikenalpasti sebagai perayu pertama, berjalan masuk ke Kedai Kopi Lee. AP1 terus membuat panggilan telefon dan perayu pertama dilihat mengeluarkan telefon bimbit beliau dan menjawab panggilan yang dibuat oleh AP1. Pada masa itu, perayu pertama berada kurang 5 langkah dari AP1.

 

[9] Dalam panggilan telefon tersebut, AP1 menyebut nama Peter dan perayu pertama menjawab “Ya”. Perayu pertama bertanya samada AP1 adalah “Sam” dan AP1 menjawab “Ya”. Selepas itu, AP1, AP2 dan perayu pertama duduk di satu meja di dalam kedai kopi tersebut. AP1 memperkenalkan AP2 kepada perayu pertama sebagai “Boy”.

 

[10] AP1 bertanya kepada perayu pertama jumlah dadah yang boleh beliau bekalkan dan perayu pertama menjawab dia boleh bekalkan 2 kilogram sahaja dengan harga RM118,000.00 sekilogram. Menurut perayu pertama, harga ini adalah lebih rendah dari harga biasa, iaitu RM120,000.00 sekilogram. Jadi harga untuk 2 kilogram ialah RM236,000.00.

 

[11] AP1 memberitahu perayu pertama bahawa dia ada membawa RM400,000.00 dan ini cukup untuk membayar lebih dari 2 kilogram dadah. Untuk meyakinkan perayu pertama, AP1 membuka separuh dari zip beg yang beliau bawa dan menunjukkan wang tunai tersebut kepada perayu pertama. Perayu pertama melihat sepintas lalu kedalam beg dan meminta AP1 untuk melaksanakan dahulu transaksi untuk 2 kilogram dan kemudian bolehlah membuat tempahan seterusnya untuk jumlah yang lain.

 

4

 

[12] Perayu pertama memberitahu API bahawa dadah sebanyak 2 kilogram itu berada di salah satu unit di Pangsapuri Widuri. Beliau meminta AP1 supaya menyerahkan duit kepadanya dahulu dan beliau akan naik ke unit tersebut untuk mengambil dadah yang di maksudkan dan kemudian menyerahkannya kepada AP1. Walaubagaimanapun, AP1 memberitahu perayu pertama bahawa beliau tidak mempercayainya dan mencadangkan supaya AP2 menemani perayu pertama ke pangsapuri untuk mengenalpasti dadah dan kemudian barulah transaksi akan dimuktamadkan. Perayu pertama bersetuju.

 

[13] AP1, AP2 dan perayu pertama kemudiannya meninggalkan Kedai Kopi Lee dan menuju ke Pangsapuri Widuri. Sesampai di kawasan letak kereta Pangsapuri Widuri, perayu pertama sekali lagi meminta AP1 untuk menunjukkan duit didalam beg yang dibawa oleh AP1. AP1 membuka sepenuhnya zip beg tersebut, mengambil keluar seikat wang kertas dan menunjukkannya kepada perayu pertama. Perayu pertama mengeluarkan satu keping wang kertas RM50.00 dari dalam dompetnya dan membandingkannya dengan ikatan wang kertas yang ditunjukkan oleh AP1.

 

[14] Perayu pertama sekali lagi meminta supaya AP1 menyerahkan wang kepadanya tetapi AP1 berkeras bahawa persetujuan awal tadi perlu di patuhi, iaitu AP2 menemani perayu pertama ke unit pangsapuri tersebut untuk mengenalpasi dadah terlebih dahulu. Perayu pertama dan AP2 kemudian menuju kearah Pangsapuri Widuri. Perayu pertama dan AP2 menaiki tangga bagi

 

5

 

mengelak dari di rakam oleh kamera CCTV yang terdapat di dalam lif.

 

[15] Setelah sampai di tingkat 6, perayu pertama dan AP2 menuju ke unit C-6-07. Di depan unit ini, perayu pertama mengeluarkan kunci dari dalam poket seluar sebelah kanan beliau dan membuka mangga kepada jerjak pintu. Perayu pertama dan AP2 kemudian masuk ke dalam unit tersebut dan perayu pertama mengunci semula jerjak pintu. Seterusnya perayu pertama membuka kunci pintu kayu dengan menggunakan anak kunci berlainan. Setelah masuk kedalam unit C-6-07, beliau mengunci semula pintu kayu dari dalam.

 

[16] Setelah AP2 memasuki unit tersebut, beliau mendapati ada dua orang lagi lelaki Nigeria di dalam premis tersebut. Perayu pertama memperkenalkan mereka sebagai kawan-kawan beliau. Dua lelaki Nigeria ini ialah perayu kedua dan perayu ketiga. Kehadiran perayu kedua dan perayu ketiga ini menyebabkan AP2 merasa resah dan bertanya dimanakah syabu tersebut. Perayu pertama dilihat oleh AP2 bercakap dengan perayu kedua dalam bahasa yang tidak difahami oleh AP2. Perayu ketiga kemudian menenangkan AP2 dengan menasihatinya supaya jangan risau dan bimbang.

 

[17] Seterusnya, perayu kedua memasuki salah sebuah bilik di unit tersebut dan keluar semula dengan membawa satu beg berwarna hitam (P6). Perayu kedua meletakkan beg tersebut diatas meja di ruang tamu dan membuka zip beg. AP2 melihat kedalam beg dan nampak dua peket lutsinar mengandungi bahan disyaki

 

6

 

dadah. Perayu kedua membuka ikatan pada salah satu daripada peket-peket tersebut. AP2 menyentuh bahan tersebut dengan tangan dan mengesahkan bahawa ianya adalah dadah jenis syabu. Perayu ketiga memberitahu AP2 bahawa dadah tersebut adalah dari gred tinggi.

 

[18] Perayu kedua kemudian mengikat semula peket dadah tersebut dan menyerahkan beg (P6) yang mengandungi dadah tersebut kepada perayu pertama. Seterusnya perayu pertama, perayu kedua dan AP2 keluar dari unit C-6-07. Pintu ditutup dari dalam oleh perayu ketiga manakala jerjak pintu ditutup oleh perayu pertama. Perayu pertama, perayu kedua dan AP2 pun turun ke tingkat bawah melalui anak tangga.

 

[19] Semasa berjalan melintasi pos pengawal, AP2 memberi isyarat dengan menggaru kepalanya beberapa kali. Pasukan serbuan yang diketuai oleh SP7 terus menyerbu kearah perayu pertama dan kedua. Reaksi perayu pertama ialah dengan melepaskan beg hitam yang beliau bawa. Beg ini diperiksa oleh SP7 dan beliau menjumpai dua peket plastic lutsinar disyaki mengandungi syabu di dalam beg tersebut.

 

[20] Atas maklumat yang diberikan oleh AP2, pasukan serbuan kemudian menuju ke unit C-6-07, Pangsapuri Widuri. Apabila mereka sampai di unit tersebut, SP7 nampak perayu ketiga keluar dalam keadaan tergesa-gesa. Beliau berjaya ditangkap setelah berlaku pergelutan dengan pasukan serbuan.

 

7

 

[21] Dua peket dadah yang dirampas daripada perayu pertama dihantar untuk di analisa dan telah disahkan oleh Ahli Kimia Radwan bin Mail (SP2) sebagai dadah jenis methamphetamine seberat 982.4 gram. Pemilikan sebanyak 50 gram atau lebih dadah jenis ini mengaktifkan anggapan mengedar dibawah seksyen 37(da) Akta Dadah Berbahaya 1952 (“ADB”).

 

[22] Atas fakta-fakta ini, hakim bicara yang bijaksana mendapati bahawa pihak pendakwaan telah berjaya membuktikan satu kes prima facie terhadap ketiga-tiga perayu. Pada pendapat kami keputusan hakim bicara adalah tepat. Keterangan AP2 jelas menunjukkan bahawa ketiga-tiga perayu mempunyai niat bersama untuk menjual dadah tersebut kepada AP1, setelah perbincangan dimuktamadkan diantara perayu pertama dan AP1.

 

[23] Apabila dipanggil untuk membela diri, ketiga-tiga perayu memilih untuk memberi keterangan secara bersumpah. Pembelaan perayu pertama ialah dadah tersebut adalah kepunyaan seorang bernama Andrew @ Peter yang beliau sangka adalah seorang agen untuk menguruskan kemasukan pelajar-pelajar ke Universiti Sains Malaysia (USM). Menurutnya, Andrew @ Peter lah orang yang menyuruh beliau menjemput AP1 dan AP2 naik ke unit C-6-07 Pangsapuri Widuri.

 

[24] Menurut beliau lagi, Andrew @ Peter jugalah yang menyuruh beliau menyerahkan beg (P6) yang didakwanya mengandungi dokumen-dokumen kepada AP1. Dengan lain perkataan pembelaan perayu pertama ialah, beliau menyangka beg yang diserahkan kepada AP1 atas permintaan Andrew @ Peter itu hanya

 

8

 

mengandungi kertas dan bukannya dadah. Menurutnya, beliau hanya mengenali perayu kedua dan perayu ketiga selepas mereka ditangkap.

 

[25] Pembelaan perayu kedua pula ialah, apabila beliau sampai di Pangsapuri Widuri dengan menaiki teksi untuk berjumpa seseorang, tiba-tiba beliau dihampiri oleh sekumpulan anggota polis yang pada mulanya beliau sangka sebagai samseng. Oleh kerana takut diapa-apakan, beliau melarikan diri tetapi terjatuh.

 

[26] Bagi perayu ketiga, penjelasannya ialah semasa beliau sedang mandi di unit C-06-07 Pangsapuri Widuri, beliau terdengar jeritan “matilah saya”. Beliau keluar dari bilik mandi dan terdengar pula pintu ditutup dengan kuat. Beliau terus menuju ke tingkat 8 dimana sekumpulan orang yang memperkenalkan diri sebagai polis menahan dan membawanya ke unit C-06-07. Perayu ketiga mendakwa dia tidak tahu menahu tentang dadah yang dirampas daripada perayu pertama.

 

[27] Setelah menimbang dengan teliti keterangan ketiga-tiga perayu, hakim bicara yang bijaksana mendapati seperti berikut di muka surat 55 Rekod Rayuan.:

 

“The defence version of the story was hard to believe. I could observe that OKT1, OKT2 and OKT3 were not telling the truth. They were lying through their teeth.”

 

[28] Dalam rayuan ini, peguam bagi pihak perayu pertama menghujahkan:

 

9

 

(1) Hakim bicara khilaf apabila menggunapakai anggapan mengedar dibawah seksyen 37(da) sedangkan beliau telah mendapati bahawa terdapat keterangan secara langsung perayu pertama mengedar dadah berkenaan.

 

(2) Hakim bicara khilaf dalam menimbang pembelaan perayu pertama.

 

[29] Bagi pihak perayu kedua pula, hujah peguam adalah seperti berikut:

 

(1) Perayu kedua tidak mempunyai pengetahuan tentang dadah tersebut.

 

(2) Terdapat kelompongan dalam kes pendakwaan.

 

(3) Tiada appresiasi untuk pembelaan perayu kedua.

 

[30] Akhir sekali perayu ketiga. Dihujahkan bahawa:

 

(1) Seksyen 34 Kanun Keseksaan tidak terpakai terhadap perayu ketiga.

 

(2) Hakim bicara membuat dapatan fakta yang salah.

 

(3) Pertimbangan yang tidak mencukupi terhadap pembelaan perayu ketiga.

 

10

 

[31] Dengan hormat kepada peguam-peguam, kami tidak mendapati apa-apa merit dalam hujah yang dikemukakan. Persoalan pokok yang perlu kami pertimbangkan dalam rayuan ini ialah samada dapatan hakim bicara bahawa ketiga-tiga perayu bercakap bohong dalam pembelaan mereka adalah satu dapatan yang tidak boleh dipertahankan atas alasan ianya “perverse” atau berlawanan dengan keterangan.

 

[32] Kami telah membaca alasan penghakiman di muka surat 4056 Rekod Rayuan dengan teliti dan kami berpuas hati bahawa hakim bicara tidak membuat apa-apa kekhilafan samada dari segi undang-undang atau fakta yang boleh menjejaskan kesahihan dapatan beliau bahawa ketiga-tiga perayu adalah bersalah atas pertuduhan. Adalah jelas bahawa rayuan ketiga-tiga perayu berasaskan fakta (fact based). Pada pendapat kami, keterangan terhadap ketiga-tiga perayu adalah “overwhelming”. Tiada sebab untuk kami mengubah dapatan-dapatan fakta yang dibuat oleh hakim bicara.

 

[33] Dapatan hakim bicara bahawa pembelaan ketiga-tiga perayu tidak boleh dipercayai semestinya melibatkan isu kredibiliti perayu-perayu. Dari segi prinsipnya, adalah tidak wajar untuk kami mengacauganggu dapatan hakim bicara dalam perkara ini.

 

[34] Berkenaan isu samada hakim bicara khilaf apabila menggunpakai anggapan mengedar dibawah seksyen 37(da) ADB terhadap perayu pertama, kami berpendapat bahawa penggunaan peruntukan tersebut adalah tepat kerana pihak pendakwaan telah membuktikan “actual possession” terhadap perayu pertama: Lihat

 

11

 

PP v Zulkifli Arshad [2010] 6 CLJ 121, satu keputusan Mahkamah Persekutuan.

 

[35] Perayu kedua membangkitkan isu samada beliau mempunyai pengetahuan terhadap dadah tersebut. Dalam hubungan ini keterangan amatlah jelas bahawa perayu kedua dan perayu pertama memain peranan aktif dalam transaksi pengedaran dadah ini. Dia lah orang yang membawa keluar beg yang mengandungi dadah tersebut dari salah satu bilik di unit C-06-07 dan kemudian menunjukkan isi kandungan beg tersebut kepada AP2.

 

[36] Berkenaan persoalan samada seksyen 34 Kanun Keseksaan terpakai terhadap perayu ketiga sebagaimana dibangkitkan oleh peguam, keterangan adalah juga jelas bahawa perayu ketiga terlibat secara lansung dalam transaksi penjualan dadah ini. Keterangan AP2 ialah, semasa beliau memeriksa dadah tersebut, perayu ketiga memberitahu beliau bahawa dadah tersebut adalah dari gred tinggi. Tidak mungkin kehadiran perayu ketiga di unit tersebut adalah secara kebetulan.

 

[37] Atas alasan-alasan diatas, kami sebulat suara mendapati bahawa sabitan dan hukuman terhadap ketiga-tiga perayu adalah selamat. Dengan demikian, kami memerintahkan supaya sabitan dan hukuman dikekalkan.

 

ABDUL RAHMAN SEBLI

 

Hakim Mahkamah Rayuan Malaysia Bertarikh: 15 September 2015

 

12

 

Bagi pihak Perayu Pertama: Hisyam Teh Poh Teik dari Tetuan Teh

 

Poh Teik & Co.

 

Bagi pihak Perayu Kedua: Suzanawati Binti Ismail dari Tetuan

 

Suzana Ismail & Partners.

 

Bagi pihak Perayu Ketiga: Afifuddin Ahmad Hafifi of Messrs

 

Salehuddin Saidin & Associates.

 

Bagi pihak Responden: Mohd. Fairuz Bin Johari TPR dari

 

Jabatan Peguam Negara.

 

13

PDF Source: http://www.kehakiman.gov.my