Albert Joseph V Pendakwa Raya

  

Download PDF Here

DALAM MAHKAMAH RAYUAN MALAYSIA (BIDANG KUASA RAYUAN) RAYUAN JENAYAH NO: P-05-170-2010

 

ANTARA

 

ALBERT JOSEPH

 

PERAYU

 

DAN

 

PENDAKWA RAYA

 

RESPONDEN

 

[Dalam Perkara Mahkamah Tinggi Malaya Di Pulau Pinang Perbicaraan Jenayah No. 45-58-2008]

 

Antara

 

Pendakwa Raya Dan

 

Albert Joseph]

 

KORAM:

 

1. ABDUL MALIK BIN ISHAK, HMR

 

2. LINTON ALBERT, HMR

 

3. MOHTARUDIN BIN BAKI, HMR

 

1

 

ALASAN PENGHAKIMAN

 

[1] Perayu telah dituduh dibawah seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952, iaitu mengedar dadah berbahaya sebanyak 51.5 gram (39.3 gram heroin dan 12.2 gram monoacetylmorphines) yang boleh dihukum dibawah seksyen 39B(2) Akta yang sama.

 

[2] Di akhir perbicaraan, Hakim Bicara telah mensabitkan kesalahan dan menjatuhkan hukuman mandatori iaitu hukuman mati terhadap Perayu. Perayu telah merayu terhadap sabitan dan hukuman tersebut.

 

[3] Kami telah mendengar rayuan Perayu dan memutuskan sebulat suara bahawa rayuan Perayu ditolak. Sabitan dan hukuman Hakim Bicara disahkan dan dikekalkan.

 

Fakta Kes

 

[4] Pada 14.1.08 lebih kurang pukul 11.00 malam SP6, Agent Provocateur (AP) telah diperkenalkan oleh seorang sumber kepada seorang bernama Albert (kemudian dicamkan sebagai Perayu) di sebuah Restoran Bali-Bali (rujuk m.s. 125 RR). Perayu bertanya kepada SP6 berapa banyak dia memerlukan dadah heroin. SP6 menjawab dia memerlukan lima (5) pound serta bertanya berapa harga satu pound. Perayu menjawab RM16,000.00. SP6 meminta harga dikurangkan tetapi Perayu menyatakan untuk urusan kali pertama harga tidak boleh dikurangkan. Di akhir perbincangan Perayu meminta SP6 untuk berjumpa beliau pukul 2.00 petang

 

2

 

esoknya di sebuah Warung Astaka di hadapan kilang Seagate, Bayan Lepas. Semasa perbincangan sumber hanya berdiam diri.

 

[5] SP6 telah melaporkan perkembangan perbincangan antara beliau dengan Perayu kepada ketua beliau iaitu Supt. Batumalai. Pada 15.1.08 lebih kurang pukul 1.30 petang, seorang Sjn. Manimaran diarahkan untuk ikut bersama SP6 dengan membawa wang tunjuk RM80,000.00 menuju Warung Astaka tersebut. Sjn. Manimaran memandu motokar AF 6748 manakala SP6 duduk di bahagian penumpang hadapan.

 

[6] Apabila tiba di warung tersebut, SP6 telah pergi ke warung tersebut dan duduk menunggu Perayu manakala Sjn. Manimaran menunggu di dalam kereta. Tidak lama kemudian Perayu telah tiba dengan menunggang motosikal PGA 7432 terus bersalaman dan duduk bersama SP6. Perayu mengatakan kepada SP6, oleh sebab ini kali pertama mereka berurusan, dia hanya boleh bekalkan dua (2) pound sahaja. Jika semua berjalan lancar dia akan bekalkan tiga (3) pound lagi. Perayu meminta SP6 untuk menyediakan wang belian untuk dua (2) pound sahaja hari itu. Seterusnya Perayu mengarahkan SP6 untuk pergi ke Jalan Lintang, Bayan Lepas 4, antara 3.30 petang – 4.00 petang. Perayu menunjukkan “Jalan Lintang” tersebut kepada SP6. Perkembangan ini telah dilaporkan oleh SP6 kepada Ketua beliau.

 

[7] SP6 masuk kereta dan memberitahu Sjn. Manimaran mengenai perkembangan terbaru tersebut. Mereka bergerak menuju ke Jalan

 

3

 

Lintang tersebut dan tiba di situ lebih kurang pukul 3.15 petang dan menunggu Perayu di situ.

 

[8] Pada jam lebih kurang 3.50 petang, Perayu tiba dengan menunggang seorang diri, motosikal PGA 7432 (motosikal pertama) dan meletakkan motosikal beliau di hadapan motokar SP6. SP6 telah keluar dari motokar untuk bertemu Perayu. SP6 menyatakan dia telah lama menunggu di situ, Perayu menyatakan beliau perlu pastikan tempat tersebut selamat terlebih dahulu. Perayu meminta SP2 tunggu sekejap untuk Perayu pergi mengambil “barang”. Perayu terus beredar dan SP6 masuk semula ke dalam motokar.

 

[9] Lebih kurang pukul 4.00 petang, Perayu datang semula dengan sebuah motosikal yang lain iaitu PGK 1893 (motosikal kedua) seorang diri dan meletakkan motosikal tersebut di belakang kereta yang dinaiki oleh SP6. Perayu telah mengambil satu beg plastik kuning (P21) dan diletakkan di bahu jalan. Perayu dilihat mengeluarkan satu beg plastik hitam (P22) daripada P21. Perayu telah mengeluarkan empat (4) bungkusan yang dibaluti dengan keratan suratkhabar (P27, P29, P31 dan P33). Perayu telah membuka tiap-tiap bungkusan untuk SP6 melihat isi kandungannya. SP6 melihat empat (4) bungkusan tersebut berupa peket plastik lut sinar berisi serbuk dan ketulan yang disyaki dadah heroin dan berkata beliau puashati dan percaya ianya “heroin”. Perayu telah membungkus semula keempat-empat peket tersebut. (P28, P30, P32 dan P34).

 

4

 

[10] Pada masa yang sama SP6 telah memberi isyarat kepada anggota-anggota serbuan dan akhirnya Perayu ditahan dan ditangkap.

 

[11] Pihak Pendakwaan telah memanggil SP5, untuk menerangkan mengenai motosikal PGK 1893 (motosikal kedua). Mengikut SP5 (rujuk m.s. 116 RR), Perayu ada minta dibekalkan dadah heroin sebanyak dua (2) pound. SP5 telah memberi dadah tersebut kepada Perayu. Perayu juga minta pinjam motosikal SP5 iaitu PGK 1893 (motosikal kedua). Selepas itu SP5 menunggang motosikal Perayu PGA 7432 (motosikal pertama) ke sebuah kedai menunggu kedatangan Perayu, akhirnya SP5 ditangkap oleh pihak polis.

 

[12] Kami bersetuju dengan “affirmative finding” Hakim Bicara seperti yang dinyatakan oleh beliau di perenggan 63 dan 64 (m.s. 48 – 49 RR) Alasan Penghakiman beliau, di mana Yang Arif Hakim Bicara membuat “affirmative finding” mengenai “mens rea possession” serta pemakaian seksyen 37(da) ADB 1952 atau secara alternatif keterangan terus bahawa perlakuan pengedaran dibawah seksyen 2 ADB 1952.

 

[13] Berdasarkan kepada keterangan di atas serta dapatan fakta Hakim Bicara, kami bersetuju bahawa “mens rea possession” telah dibuktikan. Manakala elemen “Pengedaran” pula adalah jelas ia merupakan “negotiated sale” serta amaun yang besar menyebabkan andaian dibawah seksyen 37(da) ADB 1952 terpakai.

 

5

 

Pembelaan

 

[14] Perayu menafikan ada berjumpa SP6 di Restoran Bali-Bali pada 14.1.08. Walau bagaimanapun Perayu mengakui pada 15.1.08 beliau telah menunggang motosikal PGA 7432 kepunyaan rakan beliau bernama Nizam. Lebih kurang pukul 3.00 petang Perayu menerima panggilan telefon daripada SP5, meminta Perayu menghantar motosikal (bukan bungkusan) PGK 1893 kepada seorang yang sedang menunggu di hadapan kilang Northern Elevator. Rakan SP5 tersebut menunggu di sebelah motokar jenis “Gen 2 ‘A’ Registration Plate”. Perayu telah menunggang motosikal PGK 1893 tersebut menuju ke tempat yang dikatakan oleh SP5. Apabila tiba di situ, Perayu berjumpa seorang lelaki India berdiri di sebelah sebuah motokar. Tiba-tiba polis menyerbu dan menangkap Perayu.

 

[15] Pembelaan juga memanggil DW2, iaitu isteri Perayu. DW2 mengesahkan pada 14.1.08 sebelah malam, Perayu ada bersama DW2 di rumah dan tidak keluar rumah.

 

Intipati Pembelaan:

 

[16] – menafikan ada berjumpa dengan SP6 (AP) pada 14.1.08

 

serta perbincangan jual-beli dadah heroin di Restoran Bali-Bali.

 

– menafikan ada berjumpa SP6 (AP) di Warung Astaka.

 

– Menafikan “pengetahuan” tentang dadah-dadah heroin yang menjadi hal perkara pertuduhan.

 

6

 

Adalah menjadi undang-undang mantap, kes pembelaan perlu diuji dengan keterangan kes Pendakwaan.

 

[17] Dari Penghakiman Hakim Bicara (rujuk m.s. 42 – 49 RR) adalah jelas bahawa Yang Arif Hakim Bicara berpegang kepada keterangan terus SP6 (AP) sebagai saksi “credible”. Keterangan seorang “Agent Provocateur’ adalah tertakluk kepada seksyen 40A ADB 1952:

 

“(1) Not withstanding any rule of law or the provisions of this Act or any other written law to the contrary, no agent provocateur shall be presumed to be unworthy of credit by reason only of his having attempted to abet or abetted the commission of an offence by any person under this Act if the attempt to abet or abetment was for the sole purpose of securing evidence against such person.

 

(2) Not withstanding any rule of law or this Act or any other written law to the contrary, and that the agent provocateur is a police officer whatever his rank or any officer of customs, any statement, whether oral or in writing made to an agent provocateur by any person who subsequently is charged with an offence under that Act shall be admissible as evidence at his trial.”

 

[18] Walau bagaimanapun, keterangan SP4 yang membuat pemerhatian adalah jelas menyokong keterangan SP6 (AP). Versi pendakwaan adalah “consistent’ dari awal hingga akhir.

 

[19] Di hadapan kami, Peguam Perayu yang bijaksana lagi terpelajar berhujah untuk lima (5) isu-isu sahaja:

 

7

 

(i) “Wang Tunjuk” (flash roll) RM80,000.00 telah disediakan lebih awal sebelum SP6 (AP) dan Perayu bersetuju harga jualan RM16,000.00 untuk satu “pound” heroin. SP6 (AP) meminta untuk dibekalkan Lima (5) pound heroin menjadikan jumlah harga belian RM80,000.00.

 

(ii) SP5 adalah “Pengedar sebenaf’ dadah-dadah tersebut, Perayu hanyalah “innocent carrier’.

 

(iii) SP5 adalah seorang “accomplice”. Tiada

 

keterangan sokongan atau Hakim Bicara gagal memberi amaran kepada dirinya sebelum menerima keterangan SP5.

 

(iv) Kegagalan pihak Pendakwaan mengemukakan “search list”, menyebabkan keraguan munasabah ke atas kes Pendakwaan.

 

(v) Kegagalan pihak Pendakwaan memanggil Ahli Kimia Kerajaan yang membuat analisis terhadap dadah-dadah yang menjadi hal perkara pertuduhan menyebabkan “chain of evidence” kes pendakwaan telah terputus.

 

8

 

[20] Isu pertama mengenai “wang Tunjuk” yang telah disediakan terlebih awal. Hujah yang dikemukakan oleh Peguam Perayu yang bijaksana bahawa perbincangan urusan jual-beli dadah-dadah tersebut telah berlaku lebih awal iaitu di antara SP6 (AP) dengan SP5 atau pihak ketiga yang lain sebelum Perayu membuat “hantaran” (delivery) sebagai “innocent carrier’.

 

[21] Mengenai isu “wang tunjuk”, Hakim Bicara telah memberi alasan beliau di para 59 (m.s. 44 RR). Kami bersetuju samada penyediaan wang tunjuk RM80,000.00 disediakan terlebih dahulu atau kemudian, tidak menjejaskan kes Pendakwaan. Wang tersebut tidak ditunjukkan kepada Perayu. Ianya juga tidak dikemukakan sebagai keterangan bukti. Apa yang relevan dan material ialah perbincangan urusan jual-beli di antara SP6 (AP) dengan Perayu. Harga RM16,000.00 untuk satu pound. Perayu hanya akan menjual dua (2) pound sahaja dan tempat, tarikh serta masa penghantaran ditetapkan. Apabila Perayu membuat penghantaran beliau ditahan dan ditangkap. Didapati dadah heroin seperti pertuduhan berada di dalam milikan dan kawalan Perayu.

 

[22] Di dalam kes Mahkamah Persekutuan P.P. v. Saari Jusoh [2007] 2 CLJ 197: Y.A. Abdul Aziz Mohamad, HMP menyatakan:

 

“… in considering the dictionary meaning of “sell” for the purpose of determining the ordinary meaning of “selling” in the definition of “trafficking”. I would reject Webster’s meaning No. 2 without having to resort to the existence of paras (b) and (c) of s.39B(1), as one that could not have been intended by the

 

9

 

legislature. The meaning intended is meaning No. 1, which for the present case is “to … deliver … goods … for money”. So long as the delivery is for money – which the delivery in this case was – as opposed to delivery as a gift or on some other basis, it is selling even though the money for which the goods are delivered has not passed to the seller.”

 

[23] Mengenai isu kedua Perayu hanyalah “innocent carrier’ dan isu ketiga iaitu SP5 adalah orang yang sebenar mengedar dadah-dadah tersebut, kedua-dua isu ini berkait rapat. Dari penelitian Rekod Rayuan, adalah jelas Hakim Bicara menerima keterangan SP6 (AP) sebagai “credible” (rujuk m.s. 44 RR). Dari keterangan SP6 (AP), yang disokong oleh keterangan SP4, adalah jelas pertemuan di antara SP6 (AP) dengan Perayu sebanyak tiga kali, iaitu di Restoran Bali-Bali, di Warung Astaka dan di Jalan Lintang di mana tangkapan dibuat terhadap Perayu.

 

[24] Dari pertemuan pertama di mana urusan jual-beli dimuktamadkan, di Warung Astaka jumlah dadah dikurangkan dari lima (5) pound kepada dua (2) pound sahaja dan seterusnya di tempat kejadian di mana penghantaran dan tangkapan dibuat. Identiti Perayu dipastikan dan perjanjian jual-beli dimuktamadkan. Apabila Perayu tiba untuk penghantaran, Perayu telah mengeluarkan dadah-dadah tersebut untuk dilihat oleh SP6 (AP). Ini bererti Perayu sedar, tahu dan ingin menjual dadah heroin sebanyak dua (2) pound. Perayu bukanlah seorang “innocent carrier.”

 

10

 

[25] Apa yang dihujahkan oleh Peguam Perayu ialah SP5 di dalam keterangannya mengakui bahawa dia yang memberi dadah heroin dua (2) pound tersebut kepada Perayu dan dari keterangan Perayu SP5 meminta Perayu menghantar motosikal (bukan bungkusan) PGK 1893 kepada SP6 (AP), tanpa mengetahui adanya dadah-dadah di dalam raga motosikal tersebut.

 

[26] Kami dengan hormat, menolak hujah Peguam yang terpelajar. Dari keterangan SP5 adalah jelas bahawa Perayu yang meminta dua (2) pound heroin. SP5 tidak tahu siapa pembeli atau apa tujuan Perayu (rujuk m.s. 117 RR). SP5 tidak kenal SP6 (AP) (rujuk m.s. 119 RR). SP5 menafikan adanya perbincangan jual-beli di antara beliau dengan SP6 (AP) (rujuk m.s. 120 RR). Malah di m.s. 121 RR semasa soal-balas SP5 berkata:

 

“Q. Saya katakan Albert (Perayu) pada setiap masa tidak

 

tahu kandungan beg plastik yang awak berikan pada dia.

 

A. Dia tahu.”

 

[27] Seterusnya persoalan sama ada SP5 seorang rakan sejenayah (Accomplice). Kami sebulat suara bersetuju bahawa SP5 bukanlah seorang “accomplice”. Dari keterangan SP6 (AP) tidak ada apa-apa kaitan di dalam urusan jual-beli dengan SP5. SP5 sendiri menyatakan dia hanya memberi dadah-dadah tersebut atas permintaan Perayu sendiri. Kami dapati tidak ada sebarang keterangan untuk menunjukkan SP5 adalah “particeps criminis” di dalam penjualan dadah-dadah tersebut kepada SP6 (AP).

 

11

 

[28] Seterusnya isu keempat: Kegagalan Pihak Pendakwaan mengemukakan “search list’ di mana barang-barang rampasan disenaraikan dan isu kelima kegagalan Pihak Pendakwaan memanggil Ahli Kimia Kerajaan, untuk memberitahu Mahkamah di mana dan bagaimana barang-barang kes disimpan menyebabkan putusnya rantai keterangan mengenai identiti dadah-dadah yang menjadi hal perkara pertuduhan.

 

[29] Setelah memberi pertimbangan yang serius terhadap hujah ini, kami dengan hormatnya tidak bersetuju dengan pandangan Peguam yang bijaksana. Dapatan fakta Hakim Bicara adalah jelas dalam perkara ini (rujuk para 61 dan 62 m.s. 46 – 47 RR) bahawa tiada rantai keterangan terputus mengenai identiti dadah-dadah tersebut. Rujuk kes Mahkamah Persekutuan Loh Kah Loon v. P.P. [2011] 5 CLJ 345:

 

“The High Court found it as a fact that the drug exhibits recovered by PW3 was the same drug exhibits sent by PW8 to PW4 for analysis and subsequently produced in Court as evidence.

 

The High Court has no doubt as to the identity of the drug exhibits P7 A and B as there was no break in the chain of evidence as to their movement.”

 

[30] Di dalam kes Mahkamah Persekutuan Su Ah Ping v. P.P. [1980] 1 MLJ 75 memutuskan:

 

“it is unnecessary to call evidence to ensure that there is no break in the chain of evidence. If the officer who picked up the object at the scene produced it and identified it as that very object.

 

12

 

that is enough and there is no need to call every other officer who handled it, unless there is doubt as to the identity.”

 

NOTA:

 

Laporan Ahli Kimia (Ex.P.42/m.s. 241 RR) telah diserahkan kepada Perayu (rujuk m.s. 157 RR) oleh Pegawai Penyiasat (SP8) di penjara P.Pinang. Tandatangan Perayu dicamkan dan ditanda sebagai Ex.P 41 (rujuk m.s. 240 RR).

 

Peguam bela Perayu telah mengesahkan tiada notis diberi dibawah seksyen 399 KAJ (rujuk m.s. 160 RR) kepada pihak Pendakwaan.

 

PENUTUP

 

[31] Bersandarkan kepada alasan-alasan di atas, kami sebulat suara memutuskan bahawa rayuan Perayu ditolak sebagai tidak bermerit, sabitan adalah selamat. Perintah sabitan dan hukuman disahkan dan dikekalkan.

 

( DATUK WIRA MOHTARUDIN BIN BAKI )

 

Hakim,

 

Mahkamah Rayuan Malaysia.

 

Bertarikh: 12 April 2013

 

13

 

Peguambela Perayu:

 

Y.Bhg. Dato’ V. Sithambaram dan Encik Geethan Ram Vincent Tetuan Sitham & Associates Peguambela dan Peguamcara, No. 4-B, Jalan Brown,

 

10350 Pulau Pinang.

 

Pihak Responden:

 

Puan Siti Rafidah bt Zainuddin Timbalan Pendakwa Raya,

 

Jabatan Peguam Negara Malaysia, Bahagian Perbicaraan dan Rayuan, Aras 5, No. 45, Lot 4G7,

 

Presint 4, Persiaran Perdana,

 

62100 PUTRAJAYA.

 

Kes-kes yang dirujuk:

 

1. P.P. v. Saari Jusoh [2007] 2 CLJ

 

2. Loh Kah Loon v. P.P. [2011] 5 CLJ 345

 

3. Su Ah Ping v. P.P. [1980] 1 MLJ 75

 

14

PDF Source: http://www.kehakiman.gov.my